Och, udrel si sa? No musis davat vecsi pozor.
Spadol si, lebo si bol nepozorny.
Taketo su muzove reakcie kazdy jeden raz ked sa nas 3 rocny pri hre alebo behu/chodzi udrie, alebo spadne, alebo zakopne a mna neskutocne vytacaju a opakovane ho ziadam aby s tym prestal. Teraz je to uz tak daleko ze syn sam ked spadne pride za mnou a vravi: Mami spadol som, lebo som sa nepozeral kam idem.
Chapem ze muz to mysli dobre, ze chce aby syn co najmenej trpel a tak sa ho snazi naucit aby bol viac opatrny a aby daval viac pozor, ale podla mna ho tym iba uci ze je neschopny. Umocnuje v nom vinnu za nieco co su uplne bezne kazdodenne male nehody co sa stavaju aj dospelym ludom.
Je ine ak sa udrie, preto ze sa blazni aj napriek tomu ze ho poziadame aby sa blaznit prestal. Vtedy mu ja sama vysvetlim ze ho ta ruka boli preto lebo sa blaznil.
Co si o tom myslite? Muz sa brani tym ze prehanam, ze su to len neskodne dobre mienene rady.
@doriiis Pomojkam a poviem nieco ako: No ano, boli to, to sa stava. Neboj to prejde, pod posucham ti to.
90% deti je tak vychovavanych vratane dospelych ludi a nik z nas nieje na tom zle ..myslim .. skor by si sa mala zamysliet nad svojou reakciou ako muzovou
@andreatytler tvoja reakcia ho akurat tak rozmazna... bude bude z neho "trtko" to by ti mohol [povedat muz-a ty by si sa akurat nahnevala ..
@andreatytler prehanas.
@andreatytler no mne práveže prídu jeho reakcie veľmi pekné vysvetlenie toho, prečo spadol alebo sa udrel. Poznám práveže horšie, príklad: tak ti treba, nemal si vystrájať.... Nerev teraz, som ti vravel že máš dávať pozor a podobne. Skôr vaša reakcia je taká, že sa bude sám ľutovať, keď sa mu niečo stane...
@andreatytler Ja osobne taketo veci tiez hovorim, ale od pripadu k pripadu. Maly niekedy naozaj ide, nepozera napravo nalavo, lebo ho nieco zaujme, nedava pozor, kam ide (kludne vojde aj na cestu). Vtedy mu tiez poviem, ze treba davat vacsi pozor, ak sa nieco stane. Ale inokedy ide normalne, dava pozor a potkne sa aj tak, tak vtedy mu poviem, ze sa to proste stava kazdemu. Jednoducho snazim sa rozlisovat, kedy to naozaj ma na svedomi jeho nepozornost a kedy sa proste podarilo napriek snahe.
Ja súhlasím s mužom . Takto to bude len tvoj mamanek 🙄
Samozrejme sú to veci čo nemôže ovplyvniť že padol . Ale tak možno beží do sveta pod nohy nekuka tak myslím že mužova reakcia je dobrá … alebo padol lebo bol nepozorný … sak áno nedival sa čo robi padol a ty ho ľutuješ … že posucham … hm …
@andreatytler každý sme iný a preto máme každý iné reakcie. Aj tvoja aj mužova reakcia je super, pretože to myslíte dobre voči dieťaťu. Samozrejme že sa inak bude správať chlap a inak žena. Mamka je tá, ktorá pofúka a otec ten, ktorý upozorní a tak vytvárate rovnováhu ...
@andreatytler ....tvoj muž ho podľa mna neučí,že je neschopný.Tvoj muž ho učí sebakritike a ku chápaniu toho,prečo často spadne ( lebo veľakrát spadne preto,že nedáva pozor,že? ).Lebo také deti sú.To tvoje mojkanie ho učí čo?
@andreatytler čiže máš nutkanie opravovať muža, čiže dávať mu najavo, že je neschopný, čo sa výchovy týka? 🤔
@syslik81 Ale ja nemam prblem s tym ze ho nepomojka, neposucha... to mne nevadi. Mne vadi ze mu zdorazdnuje jeho vlastne chyby v kazdodennych beznych potknutiach a uderoch. Ako pisala @marianarem. Povazovala by som to za vhodnu reakciu ak by to bolo preto ze syn vyslovene nedava pozor. Lenze tak male dieta ma taku koordinaciu ze sa potkne o svoje vlastne nohy tak naco komentovat kazdy jeden pad.
@mikadooo Ano, presne... preto sa pytam ze ci to nie je uchylka na mojej strane.
@andreatytler Suhlasim, ja tiez nekomentujem kazdy. Aj ja sa potkynam a padaju mi veci z ruk, hoci sa snazim. A ani sama seba vzdy za to nekomentujem (ani v duchu), proste zdvihnem sa, pozbieram a idem dalej.
@andreatytler ved a nie je to pravda? Spadol, lebo nedaval pozor kam stupa. A nie je na tom nic zle, nabuduce si da pozor.
Ja som napriklad takym obycajnym drobnym padom ani nevenovala extra pozornost. Samozrejme ked dieta place ci pride s bolestou, tak pomojkam, pofukam, ale neupriamujem pozornost na hluposti.
Podľa mna je to ok.
Ak by v tých poznámkach zvýrazňoval jeho vinu, povedal by, nedával si si pozor, tak si sa udrel a tak to treba
@andreatytler čo ja viem... Ak ho za to nedžubeš 5x denne, tak sú to také prirodzené trenice vo výchove medzi dvoma ľuďmi 🤷. Možno ho čo najmilšie, najvrúcnejšie a najúprimnejšie poprosiť, či by nemohol kvôli tebe skúsiť byť ticho, keď malý spadne, či by to pre teba neurobil? Evidentne prednáška o sebavedomí na neho nezaberá, tak to treba skúsiť z iného smeru... Ale z ktorého, to fakt netuším, proste treba skúšať...
Chudák muž...ja len toľko k tomu.
@marianarem Presne. Moj muz si hrozne nadava sam sebe ked urobi najmensiu chybu. Voci chybam inych je dost toleratnly (aspon navonok) ale na seba je prilis kriticky.
@mikadooo Ved prave, ze tie trenice v nazoroch na vychovu su asi vsade. Su veci ktore mi len trochu vadia a tolerujem ich, ale toto mi velmi vadi. Sama sa cudujem ze preco, lebo sa nepamatam ze by nieco take robili rodicia mne. No zatial sme sa o tom bavili 3x za tie 2 roky co to robi, takze urcite sa snazim po troskach.
@pribinak Ale praveze on zvýrazňujel jeho vinu ked mu povie, Udrel si sa lebo si sa nepozeral kam ides, lebo si nedaval pozor.
@asined88 Aha... takto som sa na to este nepozrela... ze jeho slova su vysvetlenim preco sa to stalo.
Ale pre mna je skutocny dovod preco sa to stalo ten ze to bola nehoda. Ze to sa proste stane kazdemu aj ked dava pozor, aj ked sa diva kam ide. Aj ked sa snazi a sustredi na 100%, tak sa cloveku stane ze sa potkne. Nikto nie je dokonaly.
@andreatytler nemyslím si, že mu muž hovorí niečo zlé. V podstate ho učí, že "akcia, vytvára reakciu" , taktiež zodpovednosti za seba. A to je veľmi podstatné, tiež je fajn si uvedomiť, to že žena vychováva inak a muž inak a u svojho partnera to akceptovať. (Nebavíme sa teraz o nervóznych idiotoch a nezodpovedných jedincoch).To tu ako sledujem veľa žien nechápe, nieje nič zlé ani na tvojom ženskom postoji ❤️ ani na mužovom 💪, pretože každý z vás je ten od ktorého sa vaše dieťa má niečo naučiť💪❤️.
Mama je prvá žena v živote ( pofúka, pomojká, hlavne u syna, musí mať syn pocit bezhraničnej lásky, tak sa učí milovať, a dozrie v ňom pocit AKO veľmi ho má žena milovať) a otec je prvý muž v živote ( ten ho má učiť byť "mužom")
Ja sa tiež veľa krát pristihnem že na muža škaredo zazerám, keď vychováva nášho syna 😊.Je to podľa mňa prirodzené...takže ty kľudne mojkaj a nechaj muža nech tiež vychováva ❤️
@andreatytler tvoj manžel vôbec nemusí reagovať rovnako ako ty, je úplne normálne, že každý má iné reakcie na veci. Výchova partnerov nemusí byť jednotná, chyba vo výchove je iba vtedy ak sa podkopava výchova druhého. Nechaj manžela robiť veci ako on uzná za vhodne. Tvojou reakciou v manzelovi sama ešte viac udupavas sebavedomie, ty mu ublizujes. A nie neboj sa tvoj syn z toho nebude mať traumu ani nič. On si neskôr vyberie od vás oboch niečo vhodne pre neho.
@777januska777 presne takto som to myslela aj ja 😃👍
@andreatytler áno určite aj v tom máte pravdu. Preto ja napríklad nikdy nevytykam deťom, keď napríklad im niečo vypadne rúk a sa to rozbije, ale ozaj že nechcene, alebo podobné veci, lebo sa to samozrejme stáva aj mne, že sa mi podarí rozbiť nejakú pohár a podobne, sú to nehody, ktoré sa stávajú. Poviem nevadí, upraceme to a ide sa ďalej.
Ale váš manžel to podľa mňa myslí dobre, dieťa sa nad tým aspoň zamyslí, že prečo spadol alebo sa udrel a podobne. Aspoň ja osobne necítim z jeho poznámok nejakú výčitku voči dieťaťu, že je neschopné... Môj názor
podla mna je to ok, neublizuje mu slovne tvoj muz, len mu dava vysvetlenie preco sa nieco stalo. ale nauc sa radsej kusnut do jazyka ako buzerovat muza, on sa snazi, a robi a reaguje na veci inak ako ty, nie vsak nespravne (nedupe synovi sebavedomie, nebije ho ani nic). ja som tiež mala jeden cas nastudovane knizky o vychove a o veciach a chcela som aby muz tak reagoval, lebo je to spravne ale bolo iba napatie potom, takze ked muz reaguje, vychovava deti, tak ja som ticho vtedy, nech sa stara aj on, a deti sa pridu potom ku mne pomojkat a ja im len poviem ze no tato ma pravdu, a podporim ho pred nimi. ja tiez nie som dokonala a aj ja robim chyby vo vychove
@andreatytler presne teraz pocuvam taku audioknihu, kde psychologicka vysvetluje, preco nie su taketo reakcie vhodne. Ale uprimne, chce to velku volu “vhodne” reagovat, hlavne v kazdodennom vsednom zivote, sama neviem, ci to dam, ked to bude aktualne. Skus muza naucit nejaku neutralnu formulku, co nebude az tak utocna.
@asined88 Presne... toto ked si spomenula ten rozbity pohar... ja som mala velmi prisnu mamu ale ked som nieco rozbila, tak nikdy na mna ani len skaredo nepozrela a vzdy som jej bola za to velmi vdacna, lebo ma to samu mrzelo.
Viem, to urcite viem ze to muz mysli v dobrom len mi to pripada akoby on sam citil vinnu za to ze nedal na syna dost dobry pozor. Proste ze ho to mrzi ked ma syn bolavu ruku a tym ze mu zdorazni ze sa to stalo preto ze nedaval pozor, akoby tu vinnu zo seba dal prec a uz ho netazila. Neviem ci to chapes... asi privela analyzujem kazdodennu blbost.😀
A ty reagujes ako pri takých situáciách?