Prosím vysvetlite mi to niekto , lebo už sa citim ako hlupa ja proste nerozumiem “ pravidlu pravej ruky “ chápem že ten kto ide z prava ale napr keď je križovatka neriadená semaformi ani značkami , a z každého smeru ide auto cize 4 auta vrátane môjho ako proste viem ktorý je ten kto ide z prava ?neviem citim sa dosť hlupo že proste toto nedokážem pochopiť
Toto je nepravdepodobna situacia a rieši sa dohodou medzi šoférmi (očný kontakt / mávnutím ruky).
@nelca0510 ešte len začínam nebola som na hodinách knižku si už ale sama čítam , ale toto jedine som nejak nepochopila lebo keď ide auto z každého smeru tak ako ktoré je považované že ide z prava .. keď v každom výjazde zo 4 vychadza auto
Ako pise kocka vyssie... na krizovatkach bez znaciek a oznacenia hlavnej cesty (ktore takmer neexistuju v tejto forme) a stretnu sa tam 4 auta a vsetky chcu ist rovno, tak sa komunikuje kyvanim, chod 😂 Uprimne soferujem 20 rokov kazdy bozi den a este som sa s takym niecim nestretla...
Takých križovatiek je veľmi málo, dovolím si povedať, že takéto sú len v rámci dediny. Väčšina ciest je skutočne označená značkami hlavná a vedľajšia cesta, takže pravidlo pravej ruky nepoužiješ. A keď nastane situácia, akú popisuješ, že sa na rovnocennej štvorramennej ceste naraz stretnú štyri autá, tak buď sa dohodnete a pustíte alebo všetci stojíte pokiaľ prvý odvážny sa nerozhodne konať. Ale ver, že taká situácia nenastane.
Ono záleží od toho aj kde odbacaju tie autá. Popros inštruktora nech ti dá pár príkladov.
Ale sú aj taký čo už majú vodicak a nechápu to. Takze nebudes jediná, tak budeš stať na križovatke kým neodídu všetky autá a potom pôjdeš ty 😂
Toto je veľmi nepravidelná situácia , ale prvý pôjde rýchlejší , skúsenejší alebo menej trpezlivý šofér. Ale aj v iných situáciách ( napríklad na prechode) používam často mávanie rukou 🙊
Vacsina krizovatiek je oznacena, ale velky pozor davat hlavne na parkoviskach nakupnych centier. U nas v tt, pri tescu aj kauflande je to o hubu, si vacsina mysli, ze je na hlavnej aj ked vychadzas z tych bocnych uliciek, vzdy pre istotu cakam, ci spomalia, lebo nechcem mat rozbite auto, pretoze 90 % ani nespomali
u nás to je na veľkom parkovisku pred Tescom...
parkovisko nie je označené - kto je na hl. ceste tak tam treba dávať pozor a ide sa podľa pravidla pravej ruky...
Nepotrebuješ byť všetko naučená ešte pred tým, než začneš chodiť na hodiny, necíť sa zle ani hlúpo, všetko čo potrebuješ vedieť sa naučíš 🙂
Taka křižovatka, netvrdím ze neexistuje, ale som sa s nou este nestretla. Dokonca ani v Saudi, kde je to este dost divoke. Jazdim od roku 1996. a to denno denne. V takomto pripade sa soferi musia dohodnut, nebo prakticky každý ide sprava. Blinknu si svetlami, zakyvaju, atd.
kde u vas? Ano tam je potom potrzebny bud semafor albo kruhnvy objazd. U nas v meste (sme v zahranici) mame len minimum semaforov (to ej skor pre chodcov, aby sa cez frekventovanu cestu dostali), tam kde sa dalo vybudovali kruhové objazdy.
Ked sa na neoznacenej krizovatke stretnu 4 auta, prve pojdu tie co odbacaju doprava. Nikoho neobmedzia ani neohrozia. Potom mozete pokracovat podla prednosti aut prichadzajucim z prava.
@jane1987 presne som to hore vyssie napisala. AK cesta nie je oznacena ako halvna, tak nie je hlavna. My mame tiez take velke parkovisko. Jedna dlha cesta, ktora "nabada" ze je hlavna. Ale nie je ako hlavna oznacena. A tam pekne vidim ako z tych bocnych a este "bocnejsich" treba ovladat pravidlo pravej ruky (u nas: rechts vor links).
@autorka a kde máte takú neoznačenú frekventovanú ulicu? U nás sú také len na dedine mimo hlavného ťahu, ktorý je, samozrejme, označený značkami. Ak takú ulicu máte, nepotrebujete drahý semafor, ale 4 hliníkové značky a je po probléme. Značky nebývajú len na málo frekventovaných úsekoch, takže šanca, že sa tam naraz stretnú 4 autá v úplne rovnakom čase, je mizivá.
Ked sme sa bavili na tuto temu v autoskole my, tak nam instruktor povedal, ze prvy pojde ten, ktory nezastavil, teda ten, ktory dosiel do krizovatky posledny... Rozmyslam, ze ci sa mi to stalo uz, ale asi na neoznacenej nie...
Žijem v zahraničí a také sú bežné ale hlavne v dedinách nie vo veľkych mestách s niekoľkými pruhmi. Za viac ako 20r som sa ale nestretla na takej krízové s tým ze by tam boli 4 auta a každé chcelo rovno. 3 áno ale 4 nie. V takomto prípade ale lepšie pribrzdiť a ako už bolo spomínané očný kontakt a mavnutie rukou
@sense no napr u nás ako ideme z našej obce ale z jedného výjazdu je stopka , zvyšné 3 výjazdy nie su označené , ale veľmi často sa tam stretnú auta v každom výjazde , ale ako hovorím v tom jednom majú stopku
No na nasich cestach v tomto pripade plati- Kto ma vacsie a silnejsie auto.🤣. No vazne aka je pravdepodobnost , ze 4 auta vojdu do takejto krizovatky v naraz v jednej sekunde? 95% krizovatiek je oznacenych. Ja sa z neoznacenou stretavam len v" ulickach" kde prejde auto raz za uhorsky rok.
@autorka neexistuje, aby ste mali 1 smer označený a ostatné 3 nie. Vodiči z tých 3 smerov nemôžu hádať, akú značku tam má ten 1 smer (i keď práve Stopka sa dá rozlíšiť vďaka tvaru aj zozadu) no napriek tomu vám tam chýbajú ostatné značky. Buď je cesta označená zo všetkých smerov alebo ani z jedného. Netráp sa nad križovatkou popredu a keď tam budeš mať jazdy, opýtaj sa inštruktora ako máš križovatku riešiť v takej situácii čo ťa zaujíma.
Dosť zvláštna križovatka, s takým niečím som sa nestretla aby bola iba jeden výjazd označený a aj to len stopkov
Takú križovatku sme mali donedávna asi 100 m.od domu. Vždy som sledovala, kto sa pohne prvý 🤣 a niekedy ozaj všetci stáli. A jeden sa raz pohnúť musí. Okrem mavnutia ruky sa dajú použiť aj svetlá a bliknúť (lepšie ich vidno ako mávajúcu ruku). Na križovatke teraz spravili kruhový objazd, tak mám po zábave 🤣🤣🤣.
S prava je ten čo je po tvojej pravej ruke . Ono to nieje ťažké. Predstav si že sedíš v aute sprava je ten čo je po pravej ruke potom máš protiidúce auto a z ľavej strany. Keď budeš mať teóriu tak tam vysvetlia a potom aj pri jazdách ale najprv je trenažér
Zalezi.ci chcu tie auta prejst krizovatkou vsetky rovno rovno alebo niektore z tych aut aj odbocuje potom samozrejme treba pozerat oznacenie hlavnej a vedlajsej cesty
No popravde,aj keď tu budem určite zhejtovana, ak nechápeš tomuto,ako pochopíš zložitým križovatkam a situáciám v reále? V autoškole nevysvetlili?