Neprihlásene osoby v bytovom dome

lilke
21. feb 2013

V nasom bytovom dome byva vela ludi nacierno, vlastnici nemaju poprihlasove deti, partnerov, majitelia podnajomnikov. Spravca tvrdi, ze pokial ludia dobrovolne nenahlasia pocet osob v byte, on s tym nic nemoze urobit. Existuje nejaky zakon, ktory prinuti ludi prihlasit realny pocet osob? Prip. je sposob, ako docielit, aby spravca zohladnil realne osobomesiace aj s "ciernymi dusami"?

sisaha
21. feb 2013

@lilke u nas, ked chodi spravca odcitat vodomery a teplo, tak sa vzdy pyta kolko osob tu zije.. a podla toho robi vyuctovanie

hradnapani
21. feb 2013

@lilke myslim, ze donucovaci zakon neexistuje. U nas sa to riesi tak, ze toto "scitanie" ludu robi priamo domovy dovernik, ktory dobre pozna ludi v dome a ludom je blbe mu povedat do oci nespravny pocet ludi. A ked sa aj snazia oklamat, tak im rovno povie, ze to nie je pravda a napise si spravny pocet ludi 😀 (zazila som to na chodbe so susedmi, ktori sa vykrucali), ale on je taky clovek, ze jemu sa fakt neda klamat.
A spravca by mal dokola vysvetlovat na schodzach, ze na nepriznane duse jednoducho doplacaju susedia a je to sproste klamstvo. Ono, mnohi si to ani neuvedomuju, myslia si, ze ide iba o nich a dosledky pre ostatnych si neuvedomuju...

sisaha
21. feb 2013

@lilke u nas este fungoval system donasania... Nahlasit presne byty, kolko ludi tam byva a spravca by mal vyzvat vlastnika, aby prisiel a nechal si to potvrdit..

zuzulica
22. feb 2013

@lilke Aj tak nechápem načo to nahlasovanie je, na všetko sú merače, takže človek zaplatí čo minie, takže to je jedno,nie?

hradnapani
22. feb 2013

@zuzulica ale spolocne priestory, upratovanie, opravy v dome, odvoz smeti atd atd hadam vyuzivaju vsetci, nie? 😉

renab
22. feb 2013

@hradnapani u nás sa na ľudí prepočítava len osvetlenie spoločných pristorov a prenájom kontajneru na smeti. takže nechápem ľudí, čo klamú o počte bývajúcich. toto naozaj nie sú také veľké položky.

zuzulica
22. feb 2013

@hradnapani šak to, neviem presne ako to máme rátané na spoločné priestory, tie smeti sa nahlasujú u nás mestu a upratovanie my máme služby delené podľa bytov, nie podľa toho koľko nás v ňom je.

hradnapani
22. feb 2013

@zuzulica jasne, ved kazdy dom to ma inak, podla toho ako sa dohodli obyvatelia a co na to spravca. Ale urcite su v kazdom dome nejake polozky (napriklad stočné, ktoré nie je zase uplne lacne a este nejake dalsie polozky), ktore sa rozpocitavaju podla poctu obyvatelov, a podobne ako @renab vobec nechapem, preco sa tomu ludia tak brania, mne to uz len z nejakeho zakladneho etickeho principu pride nepochopitelne...

zuzulica
22. feb 2013

@hradnapani To nechápem ani ja prečo to robia...

456456
22. feb 2013

No podla mna sa tomu ludia bránia z hlavného dôvodu, ked prenajímaju byt, musia mať zmluvu a platiť odvody štátu. Alebo ked niekto býva len dočasne ked sa nahlási potom si tam bude musiet dať prechodný pobyt a s tým je naozaj vela vybavovaciek a problémov, a k tomu musíš 2 x platiť za smeti, jeden krát v meste kde máš trvalé bydlisko a druhý krát na prechodnom pobyte. To je 20 Eur x 2 = 40 Eur ročne len na smeti. Ziadne ulavy teraz nedávaju. Podla mna nic iné v tom nie je. . Pokial si ľudia riadia rajóny podla rozpisu, nerobia nejaký hluk a neovplyvnuju ma, je mi to úplne jedno. Nech si každý žije svojim životom. U nas sa rozpočítava výtah na osoby, ale to je take smiesne ked som to videla no vyučotvaní to je do rok cca 2Eur. Teraz su na všetko vodomery ...., ak kontroluju osoby tak len preto, aby im vedeli vyrátať preddavok na platenie, ale v konečnom vyučtovaní sa im to aj tak vráti ak tolko nespotrebuju.

kmkke
22. feb 2013

No nie je to celkom tak. Na osoby sa rozpocitava elektrina v spolocnych priestoroch - pivnice a chodby,co je okolo 10eur na osobu,vytah so servisom a opravami vychadza 7eur na osobu,zrazkova voda je 15eur, upratovanie - u nad je upratovacka je 12eur ale na byt,fond oprav je tiez na byt. A za smeti sa plati len raz,tam kde sa clovek zdrzuje vacsiu cast roka ale treba pisomne prehlasenie odniest na urad.