Dobrý večer, čo sa stane v prípade že si neprevezmem balik z normálneho eshopu? Dala som platbu na dobierku. Môžem sa obrátiť na eshop s tým ze im zaplatím aspoň náklady za balné a poštovné ? Alebo ako postupovať? Z toho eshopu si chcem v buducnosti ešte nieco objednať no nechcem byt evidovaná ako nepreberacka. Žiaľ som zistila že tovar ktorý som si objednala nie je pre mňa vyhovujúci.
Ale prosím ťa,čo riešiš. 🤦Nepreber a hotovo. Nemalo by sa to, ale riešiť to určite nikto nebude. Aký je to eshop? E-shopy si určite nerobia listinu nepreberačov. 😁 Teda tie veľké určite.
Nič, jednoducho ho nepreber. Poprípade môžeš to pošte/kuriérovi rovno nahlásiť, aby ho hneď poslali spať. Lebo ak to bol balík na postu, tak tam bude ležať niekoľko dni, neviem či nie až 14 a až potom ho pošlú spať.
Preber, vypíš vratku a pošli naspäť. Prečo by mal mať eshop kvôli tebe škodu na poštovnom?
Bridádujem v eshope. Kým pošleme balik je s tým kopu práce. Ísť do skladu vytlačit faktúry štítok nájsť krabicu pobalit. Nakoniec sa nám vráti naspäť. Majiteľ zaplatí aj dva krát poštovné a bez mihnutia oka aj dobierku euro. Je to fakt veľmi “pekný” zvyk tejto doby. U nás sa takýto zákazníci blokujú. My ich teda zo srdca “milujeme”.
Nepreber a napíš im email, že zaplatíš poštovné a balné.
Mne sa to už tiež stalo..ale ma to mrzí...objednávala som kabelku,no neprišlo mi žiadne potvrdenie na mail....tak reku som to asi neodoslala🫣...tak som na druhý deň objednala znova ,ale druhu...pekne mi od nej prišlo potvrdenie....O pár dní mi poštový kurier doniesol obe..tu prvú som neprezvala(lebo som sa bála akú ju potom vratim)....je mi to dodnes ľúto,že aspoň som si mohla medzi nimi vybrať....a bolo mi to fakt blbé toto spraviť,ale v tomto prípade som nemala na výber.
Určite im napíš a úhrad poštovné a balné.
Ja sama mám menší eshop a ide to do nákladov, keď si ľudia neprevezmú balík. Hlavne tá práca s tým, zabaliť to, poslať a nič z toho len náklady..
Ak máš kus morálky v sebe, ozvi sa im, vypytaj si Iban a zaplať poštovné+vratku (ak je to cez slovenskú poštu tak sa platí aj vrátka od 1,5-3€)
@koniarova nič to neskomplikuje. Eshop si vystaví faktúru len na poštovné náklady.
@koniarova
@eternity24
Škodu na poštovnom môže eshop vymáhať súdnou cestou. Normálne má na to eshop právo zo zákona. A áno, aj black listy sú a máme. Dokonca sú aj apky medzi eshopmi, ktoré si zdieľajú kódovane blacklisty.
Čiže ak je niekto nepreberá, môže sa mu stať, že mu iný eshop nepošle zásielku na dobierku v budúcnosti a on sa bude len čudovať. 😃
@belllinka zaloz si e shop a plat zamestnancov, plat 2x postovne ludom, ktori si to neprevezmu. Potom uvidis, ci nemas skodu. Trochu tolerancie a slusnosti k praci a vydajom inych ludi.
@lenkakravcova stači, že raz nepreberieš a už si na listine? potom ked si objednavaš pride ti email, že ti ho nepošlu? a aky dôvod sa udá?
mne sa ešte nestalo, že som neprebrala, väčšinou si objednam, čo chcem, len ma to zaujima
@lenkakravcova chcem vidieť ten eshop čo bude súdne vymáhať 5e poštovné. 🤦🏻♀️ keď súdne náklady na túto záležitosť by boli niekolkonadobne vyššie ako je samotná skoda. bohužiaľ, autorka to určite neurobila schválne. Lepšie je neprehrať balík, oznámiť, že ho nepreberam a keď ju hryzie svedomie, nech kontaktuje eshop a ponúkne im úhradu postovnych N. Mne sa stalo tiež , že som balík vrátila/neprebrala a nikto ma na súd nedal a ani na black list. Myslím, že zvelicujes.
@eternity24 Už pár takých bolo - kde sa tieto preberania opakovali - spoločná žaloba viacerých eshopov z registra nepreberačov 🙂 Určite to nebude podávať eshop ako jednotlivec. Ale keď niekde nejaká adresa figuruje opakovane, je to celkom jednoduché riešiť to. Podanie na súd v tomto prípade, čo známi, ktorí to riešili stálo 15 Eur 🙂 a vysúdili cez exekútora okolo 200 Eur na poštovnom (pre rôzne eshopy) + 200 Eur pokuta od súdu nepreberača + musel znášať všetky náklady na súdne poplatky. Jednodňová záležitosť a výchovná "facka" pre nepreberača.
Presne to som písala, nech kontaktuje eshop a ponúkne úhradu poštovných nákladov. To je vpohode.
Inak blacklisty sa nikomu neoznamujú. Ani ja to zákazníkom nepíšem, len ich tam nahodím 🙂
@karolinakr Áno, po neprevzatí a vratke ide zákazník na blacklist.
Niektoré eshopy si zákazníkov takto ukladajú len interne, iné do zdieľaných blacklistov (čiastočné adresy, s kontakt.údajmi eshopu - aby v prípade súdneho sporu sa skontaktovali a skontrolovali si pre ochranu GDPR celé adresy a mená).
Ja osobne, ak mám alebo vidim niekoho adresu na blackliste, tak posielam mail v znení:
"z dôvodu neprevzatej zásielky v minulosti a neuhradených nami vynaložených poštovných nákladov Vám vieme Vašu objednávku poslať iba po úhrade týchto poštovných nákladov na náš účet bankovým prevodom. V prípade, že neuhradenia týchto nákladov, bude Vaša objednávka do 7 dní stornovaná."
No a následne buď zaplatí staré poštovné náklady a vratku, alebo objednávku stornujem. Väčšina čo má o objednávku záujem, zaplatí a rovno si zaplatí aj novú obj. prevodom a tak posielam.
Eshop musí ako taký dbať o to, aby nebol v mínuse, teda pozerá sa na ochranu podnikania (čo má zo zákona ako povinnosť).
Sú eshopy, ktoré toto neriešia, lebo dávajú poštovné "zdarma" - a teda miesto 30 eur za výrobok, stojí 33. A každý kto nakúpi viac než 1-2 výrobky zaplatí poštovné oveľa vyššie v cene výrobku, tým pádom neriešia ani pár nepreberačov. V takých prípadoch ale platia tí, ktorí sú čestní viac za poštovné na nepreberačov. Mne je sympatickejšia nižšia cena výrobku a presná cena za poštovné (a ak niekto nepreberie, tak čo už, buď sa to vymáha, alebo niekomu stačí poslať pár krát email aby to zaplatil a zaplatí :D A niekto nezaplatí a ostáva zlodejom, ale tak aj takí ľudia sú, čo okrádajú iných).
@lenkakravcova Hneď cez exekútora? Neposlali ste mu výzvu na úhradu nákladov najskôr?
@valeria_h Ja áno, ja osobne posielam výzvy na zaplatenie. To som písala o prípade, ktorý jeden podnikateľ opisoval v podnikateľskej skupine, ako sa to riešilo po viacerých oznámeniach, upozorneniach atď. 🙂
@stanulienkat o čo ti ide? Ja sa nezastávam ľudí, čo si nepreberajú dobierku! Nechápem, prečo si môj príspevok tak pochopila. Ja to chápem, že je to pre tie eshopy mnohokrát likvidačné, keď musia platiť 2x poštu, balné atď. a je to od tých ľudí svinstvo, keď nepreberú. Iba som jej navrhla, že lepšia možnosť, ako ho vôbec neprebrať, je prebrať ho a oficiálne vrátiť, čiže ona zaplatí to poštovné.
@lenkakravcova Tomu rozumiem, ale pokiaľ mu tí ostatní neposlali výzvu na úhradu nákladov, tak si myslím, že riešiť to hneď exekúciou je trošku moc. Ak ho ale vyzvali k úhrade nákladov a dotyčný to ignoroval, tak jednali správne. A to sa nezastávam nepreberačov.
@valeria_h Tam sa to riešilo najprv výzvami, potom súdom a až tak to šlo na exekúciu aj so súdnymi poplatkami.
"a vysúdili cez exekútora okolo 200 Eur na poštovnom (pre rôzne eshopy) " - toto som napísala v rýchlosti nesprávne. Malo to byť "vysúdili cez súd tie peniaze - bolo to súdne podané na zaplatenie dotyčnému, ten odmietol, takže to šlo potom na exekútora a tak to už potom musel aj s pokutami uhradiť"
@lenkakravcova Jasné, tak potom rozumiem, bol pokus o dohodu a odmietol. Tak nech znáša následky.
@valeria_h daj si morčiatko
@lenkakravcova HM má s tým poslalo do kelu. Že to sa tak nedá a žiadnu faktúru na poštovné a balné mi vystaviť takto nemôžu. Tak neviem. 🤷Malé e-shopy asi v pohode.
A keby si prebrala a do 1 odstupila od zmluvy a vrátila to?