Nepracujem, dieťa je v škôlke a ja chcem pomáhať starým ľuďom v domovoch. Ako začať?

29. sep 2024

Dobrý večer. Vôbec neviem, či môj príspevok patrí na MK. Ak nie, tak sa ospravedlnujem. Mám manžela, mame dieťatko. S manželom sme sa dohodli, že do prace chodiť nebudem. Takto nám to veľmi vyhovuje. Som so syncekom keď príde zo škôlky. Mala by som otázku. Velmi ma v poslednom čase začalo lákať, aby som “pomáhala” starkým. Konkrétnejšie tak, že veľmi túžim chodiť po domovoch, a počúvať ich, len aby sa vyrozprávali, aby vedeli, že sú aj ľudia, ktorým môžu rozpravat dlho o svojom živote a daný človek ma o to reálny záujem. Manželovi som to povedala, bol veľmi prekvapený a vyjadril sa, že by to bolo nádherne gesto. Viete mi poradiť, ako mám postupovať? Dá sa vôbec toto zrealizovať? 🙂 veľmi cítim, že chcem a potrebujem pomáhať inym.

raztovsetkozmizne
29. sep 2024

Vyhľadaj si na facebooku skupinu tvoho mesta/obce. a normálne si tam napíš prípsevok a odprezentuj sa čo ponúkaš. 🙂 a ono už ti niekto napíše. Dnes je veľa dôchodcov na FB.

chovanovaaa
29. sep 2024

Choďte si za tým ,život je len jeden🙂

anjelicek26
29. sep 2024

Ano dobrovolnicka cinnost... ocenia vsade, vo vyvarovniach, v domove dochodcov, v seniorskych centrach... treba sa obratit na konkretneho zriadovatela.

vanilkovazmrzka
29. sep 2024

To je pekne. Ale tusim som prave tu davnejsie citala diskusiu o tom ako to vobec nie je take idylicke ako si to predstavujes a ze ti stari ludia vedia byt tiez pomerne narocni… ale ja som za to aby si do toho urcite isla lebo z osobnej skusenosti sa drviva vacsina seniorov citi osamelo a nechcene a velmi radi sa rozpravaju s hocikym

top_manazerka
29. sep 2024

Robila som kedysi dávno manažérku v jednom, povedzme že luxusnom, domove dôchodcov. Tí starkí tam mali všetko - krásnu novú budovu, perfektne zariadené, úžasnú stravu aj opateru. Ale strašne trpeli osamelosťou. Ich deti im to zariadenie zaplatili, ale prišli ich pozrieť veľmi zriedka. Myslím, že by si sa veru uplatnila - vypočuť, pokecať, poklebetiť o seriáli v telke atď. Držím palce.

margotka17
30. sep 2024

Možno by si mohla postupne v domove zobrať babku či dedka do mesta na ☕🍰, pokecať s nimi, mali by aj zážitok z dna čo by ste spolu trávili. Pekne to od teba. V dnešnej dobe na starkých veľa ľudí nema čas, kvôli práci.

autor
30. sep 2024

Dakujem, pevne verím, že sa mi to podarí 🙂 veľký záujem o to mám.

janulka1802
30. sep 2024

Pekné gesto. Oslov riaditeľa domova dôchodcov. Určite Ti vyjde v ústrety.

hara_vara
30. sep 2024

treba sa ísť opýtať do domova

stanulienkat
30. sep 2024

Tiež ti nechcem brať ilúzie. Ono to znie veľmi pekne a romanticky, že chceš pomáhať starým ľuďom. Roky som robila so starými ľuďmi. Aby si nebola prekvapená -nie sú to len mili deduškovia a babičky, ktorí sú vďační za teplé milé slovo. Casto su nevrli, nervózni, arogantni a veľmi nepríjemni. Castokrát nevedia povedať ani Ďakujem. Nechcem povedať, že su nevďačni, ale rozhodne považujú všetko za automatické- na všetko majú nárok a právo a vďaky sa málokedy dočkáš.
Ak chces, oslov DD.

autor
30. sep 2024

@stanulienkat ale nie každý je takýto. A ti, ktorí sú takí, tak im zrejme bolo ublížené.

stanulienkat
30. sep 2024

Ved pisem, ze vsetci. Nie, nemuselo im byt ublizene. Clovek sa vekom meni, aj jeho psychika. Velmi vela starych ludi takych je.

malary
30. sep 2024

Veľmi pekné. Držím palce. Ale aj ty sa poraď s psychológom,ak už do toho pôjdeš. Musíš vedieť aj hranice, lebo ti to môže urobiť veľa škody

pieksamaki
1. okt 2024

Veľmi dbaj na to aby to bolo prijaté aj z druhej strany.....to znamená....ze oslov staršieho človeka, a najskor sa spytaj, či má náladu sa s tebou rozprávať.....a prijať tvoj rozhovor...inak to môže byť nepochopene.....chce to dozreteho cloveka, ktorý je pripravený aj odborné.....aj prijať odmietnutie.....život o pocitoch......a pocity majú ľudia rôzne......
Veľakrát uz pracuješ pri týchto situaciach aj so smrťou, to nie je jednoduché, nie je to len dobrovoľníctvo .....

"Ublíženie."...je chápané aj tak, že my si ešte nevieme predstaviť, keďže sme vekovo mladší ako staršia generácia. V domovoch dochodcov...co museli zazit..ako sa zdravotne citia...malokto ma empatiu po tejto rovine..... nie sme ani sudcovia ani záchranári....ale hranice su krehke...ale vedieť podať pomocnú ruku ocení každý domov dôchodcov......nielen financnu. Držím palce