Neposlušný psík

lea1999
26. júl 2023

Ahojte mám takú otázku. Na týždeň mám strážiť labradora. Ja už mám zlatého retrievera. Poznajú sa nevadí im ani z jednej misky pit alebo požičať si hračky. Len sa bojím toho že môj zlatý prestane poslúchať. Totiž labrador nieje vôbec vycvičený je velmi energicky nikoho nepočúva. Ma síce dobre srdiečko ale nič na neho nezaberá nepozná autoritu a keď nepočúva svojho pána tak mňa už určite nie. Mohlo by sa stat že môj zlatý to pochytí od neho a prestane aj on počúvať? Môj vie všelijaké povely vie chodiť na voditku od malička sa mu venujeme a chcem aby taký bol aj po odchode labraka. Môj priateľ tu s nami bude ale on chodi do prace ja mám dovolenku a predsa len nechcem aby prišlo náhodou k niečomu keď budem sama s nimi pretože labrak aj dosť skáče na môjho a chce sa s ním pariť. Môj je zatiaľ kľudný ale nechcem aby to mojmu robil stále.

hladamematku
26. júl 2023

hm, to uvidis sama...buducnost nepozname.

viestta
26. júl 2023

Pes nie je skolkar, ktory si zo skolky donesie neslusne vyrazy

klarolinne
26. júl 2023

Ja som ešte nevidela psa, ktorý dokáže odkukať neposlušnosť 😂

lea1999
autor
26. júl 2023

@klarolinne no tak super lebo ja som počula taký názor od známeho že sa môže stat že nás keď je mladší tak bude nasledovať staršieho a bude sa po ňom opicit 🫣

anonymanonym
26. júl 2023

Pes (a nie len ten) ma skutocne schopnost ucit sa tzv "napodobnovanim". Ale fakt si nemyslim, ze zrovna tyzden (hlavne ak tam budes, a teda mas moznost celu situaciu, spravanie tvojho psa, pripadne aj toho druheho korigovat) by narobil nejaku "neplechu".

mysicka36
26. júl 2023

On neokuká neposlušnosť ale môže si posunúť hranice ignorácie. Ale všetko to je len na tebe ako ťa tvoj pes pes bude počúvať. Ja strážim aj cvičím psov profesionálne a veru aj keď mi príde taký pes na stráženie, tak po týždni ma počúvajú viac ako majiteľa. Ja vysvetlím chyby, ktoré robia a prečo pes na ich príkazy doslova serie. A už záleží zase na majiteľovi, či bude so psom postupovať ako som povedala, alebo nie.
Takže tak isto či ťa tvoj pes začne v prítomnosti toho neposlušného ignorovať, (lebo veď on neprišiel na privolanie, neprídem ani ja a čucháme ďalej), záleží od teba a toho ako si vieš pozornosť psa zaslúžiť. A na to hlavne slúži ubrať psom stravu a to čo si im zobrala z misky, si musia zaslúžiť za poslušnosť. U labradorov celkom jednoché, sú pažraví. Pracovné plemená sa cvičia lepšie striedavo na hračku a jedlo.
A hlavne, cvičí sa hladný pes pred jedlom, alebo niekoľko hodín po jedle.

lea1999
autor
26. júl 2023

@mysicka36 a keď naozaj labrador nepočúva ani pána? Ja by som velmi chcela aby sa trochu možno ukludnil lebo on ma neuveriteľnú energiu. Tým že nemajú toľko na neho času tak si myslím že zato je taký že nemá vybitu tu energiu a ja sa stále nášmu venujem stále je somnou a bývame v dome je neustále somnou na dvore a chodíme na prechádzky . Ale inak ho máme vnútri. Ja by som skôr chcela aby sa labrador učil od nášho, je možné niečo také? A super ďakujem za radu že ho môžem zaujať jedlom. On už ma 5 rokov ale verím že by sa s ním dalo pracovať.

mysicka36
26. júl 2023

Tvoja predstava učenia nefunguje. Pes sa neučí od psa, ale od človeka. A ano je presne preto taký,lebo má prebytok energie a nevie sa sústrediť na to, čo sa od toho očakáva. Ale asi ťa sklamem, psi sa necvičia spolu ale každý zvlášť si musí vytvoriť komunikáciu s človekom bez prítomnosti druhého. Ja mám dvoch pracovných psov a okrem spoločných prechádzok a výletov, venujem každému extra čas a chodím na výcvik. Ak mám od klienta psa na výcvik, tak vtedy zase necvičím mojich psov ale beriem extra toho. Lenže to ja mám dobre zaplatené. Ty ak toho druhého len strážiš, tak kašli na to, ako poslúcha a neposlúcha. Na venčenie vodítko a hotovo. Ty si nepokaz komunikáciu so svojim psom.

mysicka36
26. júl 2023

@lea1999 Jo a ako psa aj starého zaujať jedlom? No jednoducho, nedaj mu jesť, alebo len polovicu dávky a druhú maj v sáčiku/v krabičke a keď od neho žiadaš povel (akýkoľvek aj "ku mne") tak maj už v ruke granulku a za vykonanie povelu tú granulu dostane.

lea1999
autor
26. júl 2023

@mysicka36 no to áno za týždeň by som ho nijak velmi asi nezmenila, jeho povaha je na cvicak a na dlhšie. No som zvedavá ako to dopadne ďakujem velmi za rady 🤕

majlo1234
26. júl 2023

A v com nepocuva? Lebo retrievre su super motivovatelne, ci uz na loptu alebo zradlo, podla mna teb tyzden bude paradny pre oboch. Spolu sa vyblaznia a ten neposlusny bude podla mna skor nasledovat toho poslusneho, hoavne ak ho budes za poslusnost odmienat. Nepotrebujes predsa, aĺby robili stojiy, staci ak budu privolatelni. Pripadne toho neposlusneho nepusti na prechadzke z voditka a mas vybavene

vojtovicka
26. júl 2023

@klarolinne ale moze 😅 nenadarmo sa hovori aky pan taky pes a s kym zijes s tym vyjes.

klarolinne
26. júl 2023

@vojtovicka 😂😂😂 môže byť. Ale teda aby pes chytil obdobie vzdoru lebo kamarát toto nemusí tak ani ja 😂

klarolinne
26. júl 2023

@lea1999 vieš čo by som robila ja? Správala sa vo svojom dome ako keby tá psia návšteva tam nebola. Psí hosť sa prispôsobí, lebo sa uvedomí, že skrátka sú iné pravidlá než na aké je zvyknutý. Dovoľ mu len to čo dovoľuješ aj svojmu. Napríklad chodenie na gauč ak má tvoj zakázané tak to bude mať aj u teba. Aj keď napríklad doma je gauč jeho pelech. Proste psík nech sa prispôsobí tvojej domácnosti nie ty jemu.

vojtovicka
26. júl 2023

@klarolinne Nie ze vzdor ale instinkt. Ked nie je vytrenovany tak je velka pravdepodobnost ze bude opakovat spravanie. Moj tak zacal opakovat spravanie po psoch z okolia. V byte bol ok, lebo psy okolo neho boli ok. Teraz v dome musi vsetko ostekat 🙄🤣