(NE)poriadok náš každodenný

h_petra
7. máj 2019

Upratovanie neznášam, to vám poviem otvorene 😀
Rada by som sa spýtala, ako často upratujete, tzn. vysávate, umývate podlahu, utierate prach a pod., aby som vedela, či som normálna 😀 Mám pocit, že je takmer nemožné udržať uprataný a čistý byt, a to ešte nemám deti. Takže buď niekde robím chybu, alebo neviem. 😀

simsalabim
7. máj 2019

@h_petra 1x za tyzden. Chodim do prace, deti do skoly. Nemam ani cas ani chut denne lestit podlahy.

dopolbokaodrata
7. máj 2019

Vysávam denne, aj niekoľkokrát, umyť podlahu 1x do týždňa, prach tiež, ale keď treba tak aj častejšie. Keď budem chodiť do práce a deti do škôlky, budeme doma menej a aj toho bordelu bude tým pádom (dúfam) menej.

mata1001
7. máj 2019

Vysavam,zmyvam podlahy, utieram prach umyjem kupelnu a wc 1x do tyzdna.Periem v piatok a v sobotu.Zehlim v nedelu.vacsie upratovanie ako zaclony,okna, kuchynsku linku tak 2-3x do roka...

h_petra
autor
7. máj 2019

Mňa strašne irituje, že povysávam spálňu, zotriem podlahu a do 48 hodín (!!!!) sa po zemi prevaľujú chuchvalce prachu. Fakt už neviem odkiaľ sa to berie. Či je to preto, lebo máme okno do ulice, kde dosť chodia autá... neviem. Pripadám si ako šiši, keď mám každý druhý deň vysávať, ale zrejme je to nevyhnutné.

wena
7. máj 2019

My máme už skoro rok pani na upratovanie, chodí raz za týždeň a pre mňa sú to najlepšie investované peniaze. Podlahu a prach teda urobí ona raz týždenne a ja zvyknem ešte raz do týždňa povysavat omrvinky v kuchyni len ručným vysávačom.

h_petra
autor
7. máj 2019

@wena pani na upratovanie je môj sen, ale neviem či by som sa necítila ako totálne neschopná žena. Mňa nebaví ani žehliť, varenie je utrpenie, upratovanie nenávidím 😀 som ja vôbec žena? 😀

wena
7. máj 2019

@h_petra No my sme na 7. poschodí a okno nemáme do ulice, takže mne sa chuchvalce prachu neurobia ani za 2 týždne. To bude určite tým.

diewcatqoo
7. máj 2019

Nemame koberce, takze nevysavam. Mam doma batola, tak podlahy sa snazim vytierat kazdy druhy den. Raz tyzdenne utieram prach, cistim kupelnu a wc. Podla potreby cistim drez v kuchyni a varnu dosku. Niekolkokrat denne utieram kuchynsku linku, pretoze vecne je tam nieco rozliate. Nemam umyvacku riadu a niekedy mam pocit, ze nerobim cely den nic ine, len umyvam riad 🤨

h_petra
autor
7. máj 2019

@wena my sme na ôsmom :-/ nepomáha...

wena
7. máj 2019

@h_petra No aj keď máme tú pani, podľa mňa toho upratovania ostáva celkom dosť 😀 každý deň naložiť a vyložiť umývačku, varím, periem, zehlim tiež keď treba, nebudem čakať týždeň na pani, kuchyňu tiež každý deň musím upratať po varení atď.

h_petra
autor
7. máj 2019

@diewcatqoo podlahy bez kobercov nevysávaš? Zametáš, alebo ako sa zbavuješ vlasov, chlpov a pod.? Mne zametanie príde strašne neefektívne, akurát sa mi všetok ten prach a vlasy zachytia na metle a roznášam to po byte.

pusinka263
7. máj 2019

My mame dve deti, 2 a 5,obe sua doma.vysavam kazdy den,aj to je malo,umývanie podlah + prach raz tyzdenne.kym sme nemali deti,niekedy sa animi nezdalo ze tyzden nebol prach utrety.tym ze behajú hore dole ho mam za dva dni.najviac ma vsak rozculuje ta podlaha.vecne omrvinky,spinky....

nika3136
7. máj 2019

@h_petra
Máš vlastné bývanie?
Keď som bola v podnájme tiež to bola hrôza a des.
Ako sme si kúpili svoj dom, niečo sa vo mne zmenilo a svoje chcem mať tip top.
Máme však ročnú dcéru, nie vždy to ide a musím urpatovať naozaj každý deň. Dôležité je asi nájsť si systém, či ti vyhovuje upratovať každý deň dajme tomu hodinku a po častiach, alebo všetko naraz. Ďalšia zásada je nenechávať si nič na potom. Radšej umývam riad denne 10x, najeme sa, hneď umyjem, akoby mi tam mala zostať kopa. Potom to žerie čas a zbytočne demotivuje. Ale napríklad riad neutieram, vyschne sám, pripadá mi to zbytočné 😄
Nevysávam, lebo máme iba podlahy, zametám a zmývam ale plánujem parného pomocníka.
Všade kam idem a vidím niečo, čo tam nepatrí, beriem so sebou.
Snažím sa nemať veľa vecí, aby malo všetko svoje miesto a nemusela som rozmýšľať, kam to uskladniť.

dskjhfdlkdjhl
7. máj 2019

Ja neviem, ale ked ja povysavam, tak v pohode aj tyzden sme bez chuchvalcov . Po dlhom case nedavno vysaval muz a vysaval ovela dlhsie ako zvyknem ja, ale uz na druhy den som nasla take chuchvalce, ze sa mi oci pretocili😀Takze nie je vysavanie ako vysavanie😀

h_petra
autor
7. máj 2019

@nika3136 😀 áno, mám vlastné bývanie, preto ma to začalo trápiť. Na podnájme som o vysávač zavadila len keď už to bolo neúnosné 😀

h_petra
autor
7. máj 2019

@dskjhfdlkdjhl vidíš, a k tomu som sa chcela prepracovať. Pri vysávaní vystriedam tri nádstavce, kolenačky sa plazím po zemi, ale zrejme stále zle 😀

dskjhfdlkdjhl
7. máj 2019

@h_petra vidis, ja sa s tym neparam, mam to hned a vydrzi to dlho.

h_petra
autor
7. máj 2019

@nika3136 s umývaním riadu a celkovo udržiavaním kuchyne nemám problém. Dokonca tam asi aj vysávam a zametám najčastejšie z celého bytu. Čo neznášam je špinavý riad v dreze z večera do rána. Proste večer musím ísť spať s pocitom upratanej kuchyne. To je fakt asi jediné, čo zvládam. Plus záchod. Záchod musí byť čistý, to som schopná umývať vkuse hocikedy priebežne, aj keď by som možno nemusela...

nika3136
7. máj 2019

@h_petra a čo ti teda robí najväčší problém?

h_petra
autor
7. máj 2019

@nika3136 to vysávanie a umývanie podlahy. Ako som už písala, v sobotu som povysávala, utrela podlahu a v pondelok ráno sa na mňa usmievala guča prachu. Skoro ma ranilo....

nika3136
7. máj 2019

@h_petra keď sme bývali v meste a pred oknom bol strom, mali sme tam nonstop prach. Hádam asi aj za deň to bolo všetko späť.
Nepremýšľala si nad parným mopom? Predsa aj vysávač rozvíri prach, takto by to bolo možno dôkladnejšie a mohlo by to dlhšie vydržať.

oli18
7. máj 2019

@nika3136 Možno som práve pochopila, prečo moje podnájomníčky boli neskutočné brudnice.

anitka63
7. máj 2019

@h_petra ja každý deň, máme doma zvieratá, mačka a pes, žijeme v byte takže si to žiada, priateľ je alergik takže je to tak aj lepšie, nemá potom až také alergické stavy.

nika3136
7. máj 2019

@oli18
Zas si to nepredstavuj tak, že sme tam žili medzi odpadkami 😄
Ale bolo mi úplne jedno, či mám na gauči hodenú kopu nepožehleného prádla alebo či mám prach v predsieni na nábytku.
Na nás majiteľka nemohla povedať ani pol krivého slová, byt me jej odovzdali vyčistený od podlahy po strop, vymaľovaný a starý sporák som jej jeden celý deň čistila so zubnou kefkou, vyzeral ako nový (tak sme si byt rozhodne nepreberali).
Ale k svojmu má človek úplne iný vzťah

hettinka
7. máj 2019

@h_petra podlahy a prach raz do týždňa, periny raz do mesiaca, okná raz za štvrťrok ... a robíme to spolu celá rodina.

Odkedy máme sušičku, prachu máme v byte podstatne menej a nemusím skoro nič žehliť, vrelo odporúčam.

h_petra
autor
7. máj 2019

@nika3136 premýšľala, ale bojím sa toho, aby to nezničilo parkety... :-/

h_petra
autor
7. máj 2019

@oli18 neviem, čo sú brudnice, ale ja som bola zlá spolubývajúca 😀 mňa neporiadok na zdieľanom byte s ďalšími piatimi študentmi vážne netankoval, mala som iné aktivity, než čistiť bordel v byte, kde na tom nikomu aj tak nezáležalo.Keď ma nasrdili chalani, že neumyli riady, v dreze bordel za tri dni, čo tam narobili a odišli na víkend domov, tak som im tie riady nanosila do izby na stolík a bolo. Ale aby som ja niekomu posluhovala, to fakt nie. Ale ani na podnájme, kde sme bývali iba s bývalým, mi na tom moc nezáležalo, ale teraz som po prvý raz majiteľkou bytu, tak ma to začalo trápiť 😀

hettinka
7. máj 2019

@h_petra možno máš chuchvalce preto, že máš byt zariadený minimalisticky bez kobercov ... to potom ten prach sa stále víri a behom dna máš všade chuchvalce. Kúp si aspon menšie koberce a tie to zachytia.

h_petra
autor
7. máj 2019

@hettinka ešte sme sa ku kobercom nedopracovali, bývame zatiaľ len 6 týždňov 🙂 ale sú v pláne, myslíš, že to pomôže? ja som práve mala za to, že z toho bude ešte väčší binec...

oli18
7. máj 2019

@h_petra "brud" = špina. Ja som prenajímala byt rodinám a keď odišla posledná, ostala po nich jedná katastrofa. Nikdy by som neverila, že nejaká žena dokáže takto zanedbať byt. Dve pred touto boli ok. Ešte dobre, že bol v pôvodnom stave. Podľa toho, čo píšeš, nie je výhra pre majiteľa dávať byt študentom, lebo to dopadne rovnako. Potom sa tu niekto v diskusií o prenájme rozčuľuje, že chce niekto zabezpeku.