Neplatila som si zdravotné poistenie počas práce v zahraničí.

20. jan 2020

Ahoj dievčatá, prv než mi začnete písať, aká som nezodpovedná, odpovedám: Áno, viem.
Od septembra 2014 do februára 2016 som pracovala v zahraničí na riadnu pracovnú zmluvu, teda odvádzali za mňa aj zdravotné a sociálne. Potom som pracovala ako au pair, ale bez zmluvy, dostávala som len vreckové. Neplatila som si zdravotné. Od septembra 2016 do apríla 2017 som si platila zdravotné v Rakúsku. Potom zasa nikde. Teraz pracujem od januára riadne a na zmluvu, platím si zdravotné aj sociálne. Teda vzniklo mi obdobie, asi 2 roky a pár mesiacov, ktoré nemám pokryté. Ako občianka Slovenska som to mala nahlásiť na zdravotnej poisťovni.
Keď to tak počítam, tak som dlžná okolo 2000 euro na zdravotnom. Chcem to priznať poisťovni, nechcem, aby sa to dostalo do rúk exekútorom. Som strašne v strese kvoli tomu a hlavne som nahnevaná na seba, že som bola tak blbá a nezodpovedná. Myslíte, že mi vyjdú v ústrety so splátkovým kalendárom?

Čo sa týka dokumentov, mám pracovnú zmluvu aj ukončenie, ale výplatné pásky už nemám. Mám ale účet, kde je vidieť, že mi tam chodila výplata od zamestnávateľa, bude to stačiť?

carduelis
20. jan 2020

Neviem ti odpovedať, len ti poviem- švihni si. Ty sa poisťovni priznávať nemusíš, oni dobre vedia, ak dakto neplatí. To že ti nič neoznámili neznamená že o tebe nevedia. Choď to vyriešiť čím skôr, lebo keď to začnú riešiť oni tak to nebude príjemné

autor
20. jan 2020

@carduelis Ale ja som zo zdravotnej poisťovne odhlásená, keďže žijem v zahraničí.

katka8382
20. jan 2020

To sa môže stať, nie si jediná. Ja som takto šla na zdravotnú, nech sa mi pozrú, či tam nemám nejakú nerest, nezaplatené, že som sa vrátila zo zahraničia a chcem si všetko skontrolovať. No a nasli mi 300 eur nezaplatenych. Chcela som to tiež platiť mesacne (lebo som bola na výške diaľkovo, tak reku keď si zarobím, mesačne si to budem splácať) ale dali mi rovno sumy v akých to treba platiť, ani sa so mnou nebavili. Co sa týka vydokladovania, chceli len zmluvy - začiatok, koniec, vyplatne pásky nie.

autor
20. jan 2020

@katka8382 Ja som to urobila a tá pani mi povedala, že som odhlásená, že žiadne dlhy tam nemám. A dodala, že oni so mnou nič nemajú, citujem čo mmi povedala.

katka8382
20. jan 2020

Tak si skus pozrieť cez net zoznam dlžníkov, či si tam není. Viem ze všeobecná ma tento zoznam. Inak neviem.

autor
20. jan 2020

@katka8382 Nie som medzi dlžníkmi.

abdn16
20. jan 2020

veď keď si bola odhlásená zo zdravotnej poistovne, tak tým pádom si ani nemala platiť zdravotné odvody a preto ani nemôžeš mať dlhy...

nafka0483
20. jan 2020

Ty v tom akosi chaos... ak si odhlasena zo ZP na Slovensku, tak co by si chcela platit?
Mozes byt dlzna jedine v danom state, kde si sa zdrziavala ale neplatila. To neviem ako su pravidla, ci ti tam vznikol nejaky dlh.

Ale na Slovensku nie, ak si tu bola odhlasena.

autor
20. jan 2020

@abdn16 Áno, odhlásila som sa, pretože som odišla do zahraničia, kde aj doteraz som. Ale myslím, že som bola povinná sa naspäť prihlásiť ako samoplatca, keďže v zahraničí ako samoplatca platiť nemôžem.

abdn16
20. jan 2020

ale v zahraničí či poistená, však? keďze píšeš, že pracuješ na zmluvu. takže tam máš zdravotné poistenie. nemôžes mat poistenie v 2 krajinách, teda dvojité poistenie zo zákona... poistenie máš v krajine v ktorej aktuálne pracuješ. Ak chceš isť k doktorovi na Slovensku, tak keďže nemáš poistenie, funguješ ako smaplatca tj. platíš za vyšetrenie a plnú sumu za lieky, ktorú by inak preplatila poistovna.

lubina
20. jan 2020

zavisi od toho kde si mala v case, ked si neplatila zdravotne poistenie trvaly pobyt

autor
20. jan 2020

@lubina trvalý pobyt bol vždy na Slovensku

autor
20. jan 2020

@abdn16 Áno, ale keď som pracovala ako au pair, bola som stále v zahraničí, ale neplatila som zdravotné, ako au pair som ani nemohla a ako samoplatca v zahraničí som nemohla byť. Teda neplatila som ani na slovensku a ani v zahraničí tie dva roky čo som pracovala ako au pair. Ako au pair som nebola na zmluvu. Dostávala som len vreckové.

abdn16
20. jan 2020

no a keď si pracovala ako au pair na čierno, bola si odhlásená zo slovenskej poistovne?

autor
20. jan 2020

@abdn16 áno, bola som odhlásená, ja som sa od roku 2014 neprihlasovala

lubina
20. jan 2020

v case ked si pracovala ako aupair si mala mat zdravotne poistenie v krajine kde si pracovala. Ale pises ze si dostavala len vreckove. POtom si vlastne pracovala na cierno, kedzse oni ta neprihlasili ani do zdravotnej a ani do socialnej poistovne.....za toto obdobie je to otazne, ako by to poistovne posudili. Mala si byt positena v krajine, kde si pracovala.
Ked si nepracovala, tak si mala byt poistena podla toho, ci si sa prihlasila na urad prace. Ak ano, tak poistenie v krajine, kde si bola na urade prace prihlasena. Ak si bola dobrovolne nezamestnana a nikde neregistrovana, tak platit zdravotne na Sk, ako samoplatca..........no vyrobila si si poriadny chaos, to ti poviem

autor
20. jan 2020

@lubina Áno bola som dobrovoľne nezamestnaná a nikde neregistrovaná, ani na ÚP som sa nikdy neprihlasovala.

deti95060810
20. jan 2020

no len aby to aj tak bolo...pretože mne pani povedala že mám tam nejaké nezaplatené veci ešte v roku 1995...a to som sa dozvedela až okolo roku 2010... Samozrejme dala som to do poriadku, len si daj pozor, pretože poisťovňa ti NIČ neodpustí....samozrejme čušali 15 rokov a čakali. Dokonca mi tvrdila že mi poslali aj výzvu - žiadnu som nedostala - tým chcem povedať že sa netreba dať. Pretože tak išlo aj o penále...A daj si to do poriadku čím skôr - kým si to ešte ako tak pamätáš...

abdn16
20. jan 2020

tak ak si bola odhlásená zo zdravotnej poistovne slovenskej, nemáš platiť žiadne odvody za tú odhlásenú dobu, či už si pracovala na čierno alebo na ministerstve vnútra... keby si počas tej doby prišla na vyšetrenie na Slovensko, všetko by si si bola platila, teda poistovna by za teba nebola nič uhradila. každé vyštrenie či lieky... lebo si bola odhlásená.

autor
20. jan 2020

@abdn16 Ja som u lekára nebola za tú dobu ani raz, ani na Slovensku ani v zahraničí.

autor
20. jan 2020

@deti95060810 Veď preto sa pýtam. A ako to dopadlo Tebe? Platila si úroky?

deti95060810
20. jan 2020

ak by si potrebovala na Sk ošetrenie, tak by ti mohli odmietnuť...Z dôvodu nezaplatenia zdr. poisť. Dostaneš len nevyhnutné, aby si nezomrela - nebola v ohrození života - ale v bolestiach ťa nechajú....

abdn16
20. jan 2020

ako dobrovnoľne nezamestnaná musíš platiť odvody ako samoplatca ALE ak si sa vyhlásila z poistovne, kvôli tomu, že si bola v zahraničí, tak si nemala prečo platiť odvody, lebo si poistenie na Slovensku v tú dobu nemala. takže nestresuj. veď papier máš, že si sa odhlasovala, nie ?

autor
20. jan 2020

@abdn16 Papier mám, áno. Neviem či tam zavolať, ešte na seba zbytočne upozorním, ale zase nechcem sa dožiť toho, že budem mať v budúcnosti majetok a vezme mi ho exekútor lebo som si to nedala do poriadku.

deti95060810
20. jan 2020

nie, lebo :
1 majú tam neporiadok
2. žiadne upozornenie mi nedošlo - potom to priznali keď videli že sa nedám a žiadam ukázať doklady
3. Najskôr mi tvrdili že som nezaplatila za obdobie niekoľkých mesiacov, potom za 3 mesiace, potom za 3 týždne, a nakoniec som platila za 10 dní.....Zakaždým mi povedala inak keď som tam prišla...🙄

autor
20. jan 2020

@deti95060810 To je sila, majú tam bordel a človek na to doplatí. Ale dobre že Ti to tak dopadlo.

wena
20. jan 2020

Baby ti dobre hovoria, ak si bola odhlásená nemáš čo platiť, t.j. nemáš žiaden dlh. Čo sa týka toho že si pracovala ako aupair načierno, pokiaľ ťa nikde neprihlásili pre danú krajinu si v podstate neexistovala.

autor
20. jan 2020

@wena Ale bez poistenia byť podľa zákona nemôžem, musím si ho platiť a to buď na SR alebo v inej krajine. Ja som neplatila nikde. Nemajú právo to po mne chcieť?

deginko
20. jan 2020

Ukľudní sa v prvom rade,pokiaľ si zo slovenskej ZP odhlasena od roku 2014 a doteraz si sa tam ani neprihlasovala, tak oni nemajú ako vedieť,či si v zahraničí nonstop zamestnaná alebo nie...takže žiaden dlh mať nemôžeš.Keby si sa chcela opäť prihlásiť na ZP tu na SR tak doložiť tak akurát papier o ukončení PP v zahraničí...alebo tlačivo dáke čo ti vystavia v zahraničí a s tým tlačiovom by si sa prihlásila tu u nás s dátum ktorý tam bude uvedený...teda to či si ty v danej krajine mala zdravotné oni nevedia zistiť,prihlásia a riadia sa iba papierom čo by si doložila o skončení PP tam.Nedoplatok ti môže vzniknúť jedine tak v tom Rakusku

autor
20. jan 2020

@deginko V rakúsku som sa odhlásila, takže tam to mám vyriešené. A inak napadlo ma že ZP mi môže poslať výzvu aby som preukázala, kde som si platila poistenie, nie je tak? Potom by na to prišli.