Neplánovane tehotenstvo v 18 - poraďte, čo robiť!

sara48
27. mar 2020

Dobrý deň mám 18 a neplánovane som otehotnela.Školu nemám dokončenú. Som si vedomá toho že je to z časti chyba moja a z časti môjho priateľa no to už nevratim. Môj priateľ je výlučne za interupciu no o tom že ja by som dieťa aj chcela nevie. Bojím sa lebo neviem čo môžem čakať od neho keby vie že dieťa chcem. S rodičmi mám veľmi zlý vzťah už teraz by boli najradšej keby doma niesom. Nie to ešte tehotná. Takze netusim ako to mám povedať im. Najväčší problém je že ani ja ani priateľ nemáme financie. Myslím že keby boli tak je to všetko jednoduchšie no to myslím ešte moc do budúcna. Som zúfalá neviem čo robiť. Môžem vás poprosiť o rady?

amelia000
27. mar 2020

@sara48 no v prvom rade to povedat priatelovi a rodicom...moznosti mas viacej
- ist na interupciu
- nechat si babatko
- dat babatko na adopciu

nnnuuunnn
27. mar 2020

No zatial to vyzera tak, ze Ta nikto nepodrzi a nikto Ti nepomoze. Moze to byt samozrejme aj naopak, to uz vies Ty v akej situacii si, poznas si priatela aj rodicov. Sama to nedas, bez penazi, prace, dokoncenej skoly... Tazka situacia. Vzdy som za zachranu zivota, ale v tomto pripade... hm... Kazdom pripade si za to mozes sama, treba mat aj zodpovednost a nie len tak si uzivat.

heln
27. mar 2020

Ahoj, ak Ty interupciu nechceš, tak sa nevzdávaj. Nič nie je stratené, sú aj horšie veci. Skús pozrieť sem: http://www.alexisporadna.sk/tu-najdes-pomoc/

andulka1988
27. mar 2020

Ahoj,poznam tuto situaciu ... tiez som bola tehotna v 18-tich,nemala som nic priatel ma nechal rodicia 0 bodov skola to iste.Rozhodla som sa pre potrat,ale poviem ti do dnes mam vycitiky uz od vtedy preslo 14 rokov...

mima172
27. mar 2020

@sara48 Ťažká situácia... No jedno je isté, keďže vnútorne si ty sama proti interupcií, tak je viac než isté, že by ťa výčitky svedomia zožierali do konca života... Otázka je, stojí ti to zato?
Ak ťa priateľ ľúbi, tak to spolu zvládnete, ak nie, tak vieš čo s ním "robiť"... Myslím, že toto je príklad situácie, ktorá ti ukáže, či je to chlap do života, či nie je... Rodičom treba o všetkom povedať, no bez emócií, kriku. Možno ťa ich reakcia prekvapí.
Držím Ti palce, aby si sa správne rozhodla ✊✊

whatever1
27. mar 2020

@sara48 Rodičia určite nebudú skákať od radosti ale navždy sa hnevať nebudú. Dostaneš pôrodné a rodičovský príspevok. Ak sa frajer nebude chcieť angažovať tak aj alimenty. Školu si môžeš dokončiť aj neskor.

kitycat
27. mar 2020

Vy dvaja ste dospeli tak sa k tomu postavte teraz celom.
Za ten sex ti moze teraz platit 18 rokov alimenty ked ty na potrat nechces ist a davatsi pozor asi nikoho nenapadlo....ak ste spolu kratko a na temu buducnost ste sa nebavili niet sa comu cudovat, ze sa mu nebude chiet byt oteckom.
Ale nevesaj hlavu... ich reakcie ta mozu prekvapit len v dobrom..najhorsi scenar si napisala

kristina284
27. mar 2020

Keďže sme v dosť podobnom veku, mám 20, chápem ako sa teraz cítiš. Prvá vec, predstav si, že namiesto otehotnenia v 18 ti lekár v 18 povie, že už nikdy nebudeš mať deti, 0% šanca. Nezatúžila by si po nich? Tehotenstvo je v dnešnej dobe veľký zázrak.

Za druhé, každý deň je na internete milión priznaní, diskusií a pod. žien, ktoré si po rokoch vyčítajú interupciu a žien, ktoré nemôžu mať deti a snažia sa o to roky.. Tým ťa nechcem odhovárať, je to tvoje rozhodnutie, ktoré ma však tiež následky.

Za tretie, povedz to rodičom. Nevieš ako zareagujú, neuvažuj hneď tak negatívne. Ak sú naozaj tak zlí, vezmi si príklad a nebuď taká ty k svojmu dieťaťu.

Za štvrté, fešimu rovno povedz, že dieťa by si si chcela nechať a že nie si až tak stotožnená s interupciou. Nezatajuj mu to. On je výlučne za interupciou? Vieš ale on si to nebude doživotne vyčítať, budeš to ty kto na to nikdy nezabudne. Ak sa pre ňu rozhodneš, on si bude veselo chodiť ďalej po svete, že sa vykrútil zodpovednosti a ty? Ak ťa kvôli tomu odkopne, usmej sa a vyraz s ním dvere. Taký by ti za nič nikdy nestál.

Za piate, áno si v ťažkej finančnej situácii. Mysli však na to, že dostaneš rodičák a od fešiho alimenty, ak s tebou neostane a nebude sa starať. Ak ti ešte aj pomôžu rodiča, vyhrala si. Ak aj napriek tomu zistíš, že to nezvládneš (financie, psychika a pod.) rozhodni sa, prosím, radšej pre adopciu ako pre interupciu. Splodili ste dieťa, nie hračku, ono je v tvojom brušku preto, že chce žiť. Tak ho nechaj žiť, aj keby si ho mala dať na adopciu páru, ktorý dieťa mať nemôže. Za pár rokov si to určite nebudeš vyčítať tak, ako by si si vyčítala interupciu.
Držím ti palce a dúfam, že už nech sa rozhodneš akokoľvek, budeš šťastná 🙂