Ahojte, iba mam taku otazku, babky vasich deti ich tiez “vychovavali” recami typu neplac, nebud zle dievca.
Tuto tendenciu pozorujem u svokrovcov, ked sa mala kvoli niecomu rozplace tak je na tanieri neplac, nebud zla. Ja som uz par krat na to reagovala, ze nie je zla, iba place, lebo… Mala je podla mna dobre dieta, extra zive, poblaznene, stale v behu, ked sa jej niekedy nieco nepaci, nieco zakazem alebo nedovolim tak sa rozplace, ale myslim, ze je to celkom adekvatna reakcia na jej vek, 3 roky.
Nechcem riesit svokrovcov, to sme si uz vyriesili, skor ma napadlo, ci to nie je generacna crta, mozno regionalna lebo moja mama a svokra su v podobnom veku a toto napada hlavne svokru.
Ja ti neviem, ono kazda povaha dietata si vyzaduje ine vychovne metody a malokedy existuje uplne jasne spravne-nespravne... pokial si mala vynucuje revom ked nieco zakazes, tak ano pochopitelne emocie, ale nic, co by clovek nejako podporoval... rovnako ked sa jeduje a reve lebo nieco nemoze, nepaci sa jej to - tiez to je emocia, ktora nie je "dobra"...
Co ti ja viem, moji revom nevynucovali nic, prakticky som asi taka, ze som sa na nich pobavila, nechala ich vyrevat pri prvom pokuse a bolo... tazko radit, ty si poznas dieta, neviem, aku reakciu si na to jej spravanie konkretne od svokry cakala? Polutovat? Ze jej chudatko neplac, lebo mama zakazala...? Len sa pytam...
@anjelicek26 nie vobec som necakala polutovanie, ja malej zakazem a stojim si za tym, ak place typu nervaci, tak chvilku nervaci a potom prestane, ale viem, ze ked iba prehrava tak ju necham tak, vysvetlim, ze sme boli dohodnute a hotovo, ked place lebo ma povedzme dovod, ze sa buchla tak to sa snazim nejako zahovorit a pohladkat a nie jej zahlasit neplac, nebud zla. Skor je to o tom, ze z ich strany je to hodnotenie pre kazdu situaciu.
Neverim, ze svokra jej povedala tuto vetu v kombinacii s tym, ze si ublizila/udrela sa a plakala... Kazdopadne ano kedysi bola "negativna motivacia" velka sucast vychovy a clovek sa malokedy dostane zo zauzivanych vzorcov... treba svokrovcov poprosit , ze treba mat rovnovahu - chvalit - upozornovat, inak to dieta bude velmi frustrovane u nich a bude sa bat robit chyby a ucit sa...
Ano, poznam to... nieco nechce urobit, nepaci sa jej a pod.
- aka si skareda
- babka bude smutna ked ju neprides objat
- urevanec jeden
- taka si zla
Mám syna, takže ten počul, nech neplače, lebo chlapci neplačú.
Moja svokra používala: neplač, veď si už veľká(veľký). Mám chlapca a dievča s ročným vekovým rozdielom. Začala to používať asi od ich 2 rokov...a mne sa noźík vo vrecku otváral. Tak som jej vždy pripomenula, že 2-3-4....ročné dieťa nie je veľké.
Tak ste boli zle vychovávané a takto dobre viete vychovávať svoje deti. Teoreticky si to odporuje. Ako je to možné?
@oli18 nepisem, ze sme zle vychovane, ani ze my vychovavame najlepsie. Ja som bola vychovavana mojou mamou, svokrou bol manzel. Len neviem, ci castovat dieta za zle takmer vzdy ked place, ked ma 3 roky je ta cesta.
Podla mna je to vychovou. Zabehane vzorce spravania. Ak by mala taketo hlasky tvoja mama ked si ty bola mala, je dost mozne ze by si ich vobec nepovazovala za nevhodne.
Ale podla mna je to pre dieta velmi nezdrave. Ved len prejavuje emocie. Ako to moze byt zle, alebo dobre? Ide o to ze predosle generacie nemali velmi dovolene prejavovat svoje emocie a museli ich potlacat a ignorovat. Nikdy sa nenaucili s nimi pracovat a spracovat ich. A tak ked vidia emocie u dietata, chyti ich vnutorna panika a okamzite nastartuju naucenu frazu a snazia sa emocie zastavit a potlacit. Tym ze ich onalepkuju za zle, je jasne ze su neziaduce a treba sa ich zbavit. Boli (a aj su) rodicia co na to isli este raznejsie, ze tie emocie vyslovene zakazali: Nerev, lebo ti jednu strelim aby si mala dovod na rev.
Mala si stastie ze tvoja mama toto nerobila.
Ja by som svokre vzdy pripomenula ze co robi je nespravne a vysvetlila jej preco, ale s pochopenim a nie kriticky. Ona len opakuje co sa naucila od svojej mamy/otca.
to nie je regionom, mnohi starsi ludia, i ked zrejme s dobrym umyslom, takto pristupuju k detom, automaticky, lebo aj k nim tak pristupovali, oni sa nad tym hlbsie nezamyslaju.
robi to aj moja mama aj moja svokra. Svokor to este "vytunoval" posmievanim pri placi a napodobnovanim dietata... "Be, be, bé, no este plac, este, aj ja tak viem plakat" alebo hlasky v style... "co reves, co si taka zla/zly, dokonca aj na novorodena hovorili "nie je zly?" v zmysle ci neplace.
Podotykam, ze neslo o situacie, ked dieta trucovalo ci si vynucovalo placom. Priklad prisli na navstevu a naschval zobudili 1-3 rocne dieta s tym, ze co ona bude spat, ked oni su tu. A ked dieta bez spanku po dlhsej navsteve uz v napeti z nevyspania nevedelo co zo sebou a plakalo, tak na nu ... ty si aka skareda, urevana, co tolko places.
co poviem... Deti vyrastli z placu, oni z blbosti nie. 😝
Regionálna nie, generačná Ano. Moja mama robi to iste a nepomáha ani dohováranie. Maly bol potom chudák pomýlený ze prečo je zlý.
Ale jasné, že áno. A nielen babky. Moja dcéra je letné dieťa a minulú zimu (mala 3 roky) proste vrieskala vždy, keď mala ísť pešo 5 minút zo škôlky domov, bývame naozaj kúsok. A za tých 5 minút sa dennodenne starší ľudia pri nás pristavovali a komentovali, že vrieska. Komentáre typu, neplač, si škaredá/neplač, lebo ťa čert zobere/neplač, lebo ťa mama dá ujovi a podobné bludy nám cudzí ľudia rozprávali. Normálne som si pripravovala, že čo im dnes na to odpoviem. Akože isto im nebol ten jej rev príjemný, ale zas ani ona sa necítila parádne, keď musela chodiť v zime von. Obdobie prešlo, teraz je to našťastie ok.
Je to podľa mňa staršou generáciou ľudí, kedy sa tento spôsobom komunikácie považoval za normálny. Dieťa sa jednoducho nemohlo cítiť zle, a ak aj hej, tak to rozhodne nemalo dávať najavo pre dospelých obťažujúcim spôsobom.
Ja tiež poviem malému nech neplače že nikto nie je zvedavý na jeho plač a že takto sa správajú mimina a podobne ale on sa vie rozplakať lusknutim prsta keď niečo nie je po jeho, čiže tento typ plaču ja neakceptujem, keď sa rozplače lebo ma reálny dôvod tak jasné že aj moja reakcia je úplne iná
ano, myslim si, zeje to generaciou. generacia nasich rodicov a starych rodicov to mala tazke, nikto sa s nimi nepiplal. mama pochadzala z 5tich surodencov, otec zo siedmych. mama mala jedno oblecenie, ktore ked chcela mat rano do skoly ciste, musela si ho vecer oprat, vodu museli nosit z potoka, atd. deti s museli starat o mladsich surodencov, starat a krmit hospodarske zvierata, narubat drevo, navarit, makat na poli, neexistovalo, ze by povedali, ze sa im nechce, dostali by bitku. potom sami mali deti, studeny odchov, lebo spravny robotnik, krmi dieta sunarom, dieta do jasli, nechat vyplakat vsetci pozname, a zena do roboty, lebo treba plnit plany patrocnice a kto nepracuje je protistatny zivel.
a to im zostalo, prejavovat emocie nie je spravne, deti maju posluchat rodicov, prestat plakat na povel...
preco sme my ini? lebo citime, ze emocie mame a chceme ich dat von, mame k dispozicii strasne vela informacii a vieme ze plac je len prejav.....
Moja mama to tiež robí a môžem jej aj 100x povedať, že si to neželám.
@heln velmi pekne si to napisala, malo si uvedomujem, ze sa vychova zmenila. Tym zas nechcem povedat, ze predtym bola zla, aby ma niekto nechytal za slovicka, bola ina doba a ako si opisala dieta a jeho vychova sa musela nejako napasovat do tych kolaji.
Otvorila som tuto temu zo zvedavosti, lebo tento pristup pozorujem hlavne na strane svokrovcov, moja mama je ich rovesnicka a vobec to nepraktizuje.
Ja viem, ze rev dietata nie je prijemny, ale kedze ma to dieta tri roky tak sa nevie podla mna slovne vyjadrit k niektorym veciam, co ho nahnevalo, ci mu prislo luto, mozno je aj unavene ale nevie to popisat tak place.
Dalsia vec je, ze ja som s malou najcastejsie, asi ako vacsina mam, tak viem presne ako na nu v danych situaciach a viem kedy trvat na svojom.
No bohuzial, generacia nasich mam a babiek takto vychovavali- v domeni, ze je to tak spravne. Ak sa dieta nespravalo ako potrebovali bolo to dieta zle.