Nenosenie rúšok

12. sep 2020

Ahojte, ako sa správate? Nosíte zodpovedne ruska? Priznám sa, že som sa pod tlakom tiež prispôsobila. Bola som na kurze s polročným dietatom, ktorý som si zaplatila na konci júla, keď korona nebola. Hodiny sa normálne konajú. Lektorka by mala nosiť štít, všetko dezinfikovať. Keď som došla na hodinu, všetky Maminy aj lektorka mali ruska dole a bolo mi oznámené, že ruska mat nebudeme, lebo sme sa tak dohodli, že sme na materskej a určite nikam nechodíme(určite Ani otcovia deti, ani rodina, ktora deti navštevuje,..). Takze pod tlakom pohľadov som si rúško dala dole. Manzel si dorába skolu a dnes v nej bol a vraj z 20 ľudí nikto nemal rúško v triede, ani učiteľka. Tak nemal ani on. Vycitat mu nemam čo, lebo tiež som podľahla tlaku väčšiny, keď rúško nemali a dala som si ho dole. V nedelu som mala ist pozriet mamu po operácii. Ale rozmyslam, že to nie je vhodne. Je aj po ožarovaní tento rok, nad 60, tak tá imunita nebude teraz asi nič moc. Len teraz za nou nemam ist niekoľko mesiacov, lebo nikto nedodržiava opatrenia a ešte udáva, že sa dodržiavať nemajú? My sme sa s mužom dohodli, že ich už nosiť budeme, aj keď druhí nie... vy ako? Dodržiavate ruska v interiéroch? Deti v školách?

medeaa
12. sep 2020

Obdivujem, ze vobec mas odvahu toto napisat, lebo mam dojem, ze pre vacsinu ludi covid19 este stale neexistuje. Nevycitaj si nic, tlak okolia vie byt neprijemny, druhy krat si rusko dole nedas a mozno sa odhodlas pozadovat ho aj od niekoho, kto ho na sebe odmietne. Stale si myslim, ze je to to najmenej, co pre prevenciu mozeme spravit. Pokial chces ist pozriet mamu, mozno by si mala zvazit nejaky lepsi respirstor na tuto prilezitost, pre seba a priniest aj mamine a drzat si isty odstup, aj ked je to tazke. Myslim, ze radsej byt v sucasnej situacii opatrny bez ohladu na ludi, co zlahcuju situaciu. Nic nie je dolezitejsie ako zdravie a tieto opatrenia by sa nerobili po celom svete len tak. Konspiracie rozneho typu u mna neobstoja, za opatreniami stoja aj vedci, zdravotnici atd...Ak nachvilu nevieme respektovat iste opatrenia aby sme tym ochranili rizikovych ludi, tak ako spolocnost sme trosku zlyhali. My v celej rodine ruska nosime, mame aj rizikovejsich clenov rodiny a nemienime nic podcenovat len preto, ze niekto je mudrejsi nez protipandemicke nariadenia, na ktorych sa zhodli viacere staty. Ale co cakat niekedy od ludi, ktori si bezne ani ruky po toalete neumyju...

autumm
12. sep 2020

Ahoj. V mojej rodine tiež nosíme rúška zodpovedne. Nejde predsa o mňa. Ja som mlada, zdravá a keby som dostala covid pravdepodobne by som sa z toho rýchlo vyliečila. Ide ale o spoločenskú zodpovednosť. Nachádzajú sa v nej aj ľudia s veľmi slabou imunitou, chorí, starí, deti... Raz som videla taky obrázok že naši pradedovia bojovali na frontoch, videlo zomierať kamarátov mali nedostatok vody jedla choroby a museli sa vzoprieť a zvládnuť to. A dnešní ľudia idú umierat z nosenia rusok a idú pomaly pomaličky tomu robiť protesty. Ved to je výsmech..

stary_ujco
12. sep 2020

Moja odpoveď v takýchto situáciách je jednoduchá. Za posledné týždne som zblizka komunikoval so stovkami cudzích ľudí bez rusok, ale keď tak chcete, tak sa na to rusko vykaslem a dam si ho dole, veď sme jedna veľká rodina... 🙂))
Problém toho, ze ty si rúško dáš, je ten, ze tebe v tom dave viacmenej nepomôže. Väčšina ľudí žije s dobrým pocitom nulových čísiel z konca júna. Dnes sme ale inde
No je tak jednoduché si povedať, že však sa nič nedeje. Je to oslobodzujúci pocit. Falošný, ale oslobodzujúci. Tak si ho ľudia doprajú.

nenne27
12. sep 2020

Ucim v skole kde nas je cca 500.nosime ruska poctivo.mali sme pozitivneho ziaka takze decka tiez nosia naozaj poctivo.mozno aj preto je cela trieda v ktorej bol ten ziak negativna i ked boli stale spolu v triede.v jedalni mame rozvrh aby sa nestretlo vela tried naraz.triedy sedia spolu pri stoloch, nemiesaju sa.hodiny kde sa triedy miesaju( napr.cvicenia z matiky, konverzacie z jazykov, kde by boli spolu A a B triedy) nemame v skole, ale poobede online.cize ucime normalne napr do 13-14 a z domu mam este cvicenia o 15hod.decka cez prestavky max na wc, do bufetu- ziadne behanie po skole, zgrupovanie. Tym ze sme mali toho pozitivneho chlapca to beru vazne a aj cez prestavky ked mame dozory kontrolujeme decka v triedach ci maju ruska.jasne ze ked idu domov, ruska vonku nemaju, miesaju sa a doma su s rodinou, ktora vobec v praci rusko mat nemusi...to uz neovplyvnime.rusko nenavidim, je mi v nom teplo a neprijemne, ale co mam robit😔

zuzana2910
12. sep 2020

Čiže keď sa pochcánek pociķá a on má nohavice, ja nemusím mať rúško - veď ma pochcánek predsa neociká stečie mu to do gati...toľko k obrázkom..strašne prirovnanie už - covid vs cikanie.

queen_mary
12. sep 2020

@zuzana2910 tebe totalne unikol princip 🤣

queen_mary
12. sep 2020

Super tema. Tiez zasnem nad aroganciou a nezaujmom ludi o ohrozene skupiny. Pekne sme to dopracovali, ked 5 minut na google ujiverzite je viac ako nazor fundovaneho odbornika.

zuzana2910
12. sep 2020

@queen_mary nič mi neuniklo..princíp je tam pekne vysvetlený..nerozumieš Ty.

zuzana2910
12. sep 2020

@queen_mary ja rúško nosím tam kde je potrebné.. len obrázky o cikaní sú mimo..

lenja123
12. sep 2020

Nosím poctivo. Aj tam, kde som jediná. Ak má niekto poznámky, vymyslím si, že som bola v zahraničí, bolí ma hrdlo, alebo niečo podobné (nemám povahu sa s niekým doťahovať). A by ste videli, ako vtedy vyťahuje rúška aj okolie 😃. Je pravda, že v práci sme maličký stabilný kolektív, tak tam si nasadím rúšku, len keď čakám klienta.

babatkoo
12. sep 2020

Ahoj my nosime ruska. Moj syn 5r. ich nosi uz 2 roky denno denne. Pretoze ho v školke nakazili ,,skolkarskym,, bacilom. Tak lahko podcenitelnym zlatym stafylokokom. Ted podotykam zdravemu dietatu, presiel z noha do pluc. Nikomu neprajem vidiet dieta ktoremu hadicky trcia z pluca a pumpa mu odtial odsava vodu a hnis, bojovat o zivot. Kvoli synovi nosime ruska vsetci. Aby sme domov nedovliekli nejake svinstvo. Syn netrpi nedostatkom imunity, nemusi jest lieky, nekasle atd. Len ma po tom zapale co mal, zjazvene pluca. S to bol iba ,,debilny stafylokok,,. Takze ano bojim sa corony aj chripky. 2 rocne nosenie rusok nam zo zdravis neubralo, nemam ekzem na tvari, netrpine otravou CO2. Ako to tu niektore prezentuju. Vdaka ruske zijeme bezpecnejsie

ivkazba
12. sep 2020

Nosím rúško celý čas a to som astmatik denne fungujúci na spreji a kupodivu mi to rúško nerobí nič zlé, pretože všetko je to hlavne v hlave. Nepočítam, že kvôli rúšku sa nenakazím (na tento účel dodržiavam hygienu rúk a nechytanie úst, nosa, očí), ale nosím rúško pretože aj keď nemám žiadne príznaky, môžem byť pozitívna a niekoho nakaziť. A ten niekto môže mať doma rizikového člena rodiny. Hovorí sa tomu zodpovednosť. Ale to väčšine tuhého národa vrátane koňa nevysvetlíš.

lenuliatko84
12. sep 2020

Vies vsade sa najdu debili co tie ruska nenosia a akceptujú to

qetka
12. sep 2020

Teraz ako tehotnej sa mi s bavlnenymi nedycha uplne dobre, ale nakupila som si jednorazove a tie su v pohode. Nikdy nenosim rusko stiahnute pod nosom, davala by som za to facku. Ked to zvladnem ja, preco vacsina nie? Chapem par vynimiek, ale pod nosom to ma pomaly kazdy druhy.
Moja teta mala leukemiu. Pomaly rok nebola vonku medzi ludmi. Vsetci okolo nosili ruska, preroze nikto nechcel riskovat, ze jej nieco po transplantacii kostnej drene donesie. A to k nim nikto domov na navstevu nechodil. Rozpravali sme sa max cez okno, alebo pol zahrady. Nikoho ani nenapadlo, ze by nemal pri nej rusko (deti a pod), a tiez samozrejme sedela doma, jediny vylet bol nemocnica a spat. By ma zaujimalo, ci by ignoranti mali problem s nosenim ruska, keby to bola ich mama, nebodaj partner alebo dieta. A tiez, ci by vtedy silou mocou museli do Chorvatska. Ona kvoli svojmu zivotu sedela rok doma a chodila iba s ruskom, aj jej deti. A tu ludia plackaju, ake su to velke obmedzenia, sediet doma a mat rusko. Keby mal niekto z ich rodiny leukemiu, verte ze by to pre nich zrazu problem nebol, lebo by mali uplne ine problemy a tieto terajsie by boli zrazu uplna banalita...

janinah
12. sep 2020

Potom sa necudujem ze spejeme s poctom nakazenych tam.kde spejeme...na autorkinom mieste sa otocim a odchadzam z akcie a poziadam vratit peniaze...toto nie je o mojej pohodlnosti ale o zodpovednosti voci ostatnym a nenosenie je btw pirusenie nariadenia vo je trestne.

suge
12. sep 2020

Pre mňa je nosenie rúška maličkosť. Tú trochu vlastného pohodlia predsa obetovať viem, dupľom ak je to povinné. Tiež je to pre mňa vyjadrením ohľaduplnosti, rešpektu a spoluúčasti. Nie som na svete sama, tak sa podľa toho snažím správať.😙

janinah
12. sep 2020

A nosim poctivo a vsade ..

opica_skorica
12. sep 2020

Aj my ich nosime. Priatel tiez. A aj v praci. No ignoranti a egoisticki sebci su vsade, lebo prisla tam “navsteva” zo zahranicia, co sa tvarili, ze nielenze nerozumia textu o potrebe nasadenia ruska pri vstupe do budovy, ale ani obrazku.
No po otazke, ze preco mas rusko? Si chora? Som lakonicky odpovedala, ja nie, to ty si chory. Nakazeny sebectvom, bez stipky ohladuplnosti, ze sa doma staram o choru babinku.

sunny8
12. sep 2020

Po tomto všetkom čo sa na tom nete píše už predstavám veriť že nejaký covid vôbec existuje. A tak x ľudí neverí že to nie je nezmysel. Netreba to prežívať. Tiež som bola na kurze a rúško nemal nikto. Dcéra v škole nikto rúško nemá. Triedy sa miešajú čo sa nemalo. A žijeme 🙂

orangiiina
12. sep 2020

Nech sa páči. Nenos, ale potom verim, že keď ochoriete, budete medzi poslednými ošetrenými a budú uprednostnení ti, ktorí sa správali zodpovednejšie ako vy. Všetci sú hrdinovia, pokým nepride nejaká choroba.

zuzana2910
12. sep 2020

@sunny8 pravda...a autorka predsa má mať vlastný názor na vec a mohla kurz opustiť, keď sa jej nepáčilo, že ostatní sú bez ochrany dýchacích ciest...nerozumiem, že nemá vlastný názor na to a i keď jjej to bolo "proti srsti" sa prispôsobila..teraz vlastne čo chce od nás autorka počuť? Nemala rusko v interiéri, i keď sa jej to nepáčilo..hm.

queen_mary
12. sep 2020

@sunny8 zatial 🙂 dufam ze ti dcera potom nezomrie, nahodou.

zuzana2910
12. sep 2020

@lenuliatko84 prečo hneď slovo debil? Vieš ako sa vraví: "pre debila je každý debil".

lienocka2808
12. sep 2020

@zuzana2910 nie nohavice v tomto pripade =rusko. Curanie =infekcia covid 19. Co na tom nechapes?

sunny8
12. sep 2020

@zuzana2910 no veď to nikto ju nenútil. Možno skôr chcela poukázať na to ako to (ne)funguje s tými rúškami. Aj keď reálne ok človek si dá keď musí ale aby to malo zmysel to nie. V škole rúška mali mať a nemajú. Triedy sa nemali miešať a miešajú sa. Čiže tých dier je tu viac. Vlastne je aj jedno či to rúško mala či nie niekedy je to takto lepšie ako keď si ho hore dole dáva so špinavými rukami.
@queen_mary krásne 👏 fakt krásna odpoveď čo k tomu dodať.

nenne27
12. sep 2020

@sunny8 chcem vediet ktora skola si trufa porusovat pravidla.vedenie je bud chore na hlavu alebo pises nezmysly

janulienka1103
12. sep 2020

@sunny8 súhlasím s tebou ✌️

zuzana2910
12. sep 2020

@lienocka2808 nechápem to prirovnanie, cikanie vs infekcia...a nohavice v tomto prípade. = rusko? To ako nos a dýchacie cesty sa = tomu čo je pod nohavicami???keď sa chces baviť o porovnávaní..nezmysel. porovnávať hrušky a jablká je vždy nezmysel a tomu nechápeš TY.

zuzana2910
12. sep 2020

Len zase ste stiahli niečo z netu, čo je hlúposť..

sunny8
12. sep 2020

@nenne27 robia to v x školách