Nenáročný psík do bytu

15. feb 2021

Dobry den. Prosim vopred aby ste sa vyjadrili len k veci, nepiste mi prosim zaryty psickari, ze pes v byte trpi, som ineho nazoru a dovodom zalozenia temy nie je diskusia o tom ci ma byt pes v byte ci dome. Kupili sme 3 izbovy byt a rozmyslam a nejakom psikovi. Kedze obaja pracujeme, psik by bol v byte aj sam. Chcela by som ale poradit vhodneho psika do bytu (nie civavy a maltezaky). Velmi ma zaujima taliansky chrtik nemate niektora skusenost? Pripadne dajte tipy na plemena, kludne aj strednych a vacsich vzrastov. Poradte plemeno ktore nie je az tak veľmi narocne na chovanie v byte. Jasne ze sa psikovi budeme venovat co najviac ale chceli sme huskyho, no ten potrebuje velmi vela pohybu a nemyslim si ze prave toto je plemeno do bytu. Dakujem za kazdy rozumnu radu.

hettinka
15. feb 2021

Cavalier king Charles Španiel.

felinda
15. feb 2021

my máme španielskeho vodného psa, má taký jemne rustikálny, zanedbaný vzhľad, no je neskutočne inteligentný, tichý a hlavne nepĺzne.

felinda
15. feb 2021
acer11
15. feb 2021

@felinda že rustikálny 😂 zlatý je 😍

janai1
15. feb 2021

Moji susedia majú v byte dvoch husky.... Ani raz som tie psy nepočula štekať/kňučať/zavyjať aj keď sú samé v byte 🤔 ale zas chodia s nimi často von

h2
15. feb 2021

Môj známy má talianskeho chrtíka a hoci majú rodinný dom, ten pes je viac vnútri, ako vonku. Dokonca sa raz ten kamoš sťažoval, že s nimi spí v posteli (je to miláčik jeho ženy).
Osobnú skúsenosť nemám, my sme skôr na mačky.

ladyk001
15. feb 2021

Nekupujte si psa, zničí vam nový byt došti a dosere podlahy ktoré sa následne zduju, zašpiní steny , bude vyštekavať kým nebudete doma a kým sa naučí ako tak cikat von môže to trvať aj rok ! Rok budete domov chodiť s tým že vás čaká dosraty a dostaty byt 🙂 dohryzie všetko čo sa dá aj svoj pelech ktorý mu vy s láskou kúpite. To vravim z mojich skúsenosti po 2 psoch 🙂 rozmyslite si to 2x

felinda
15. feb 2021

@ladyk001 no záleží aké plemeno, náš sa naučil veľmi rýchlo čo je správne a čo nie. nezničil nič, ale áno, obkakal stenu raz 🙂

karhu
15. feb 2021

spravne vybrane plemeno este nezaruci ze pes bude podla predstav majitelov, kazy pes je sam o sebe osobnost..
ten taliansky chrtik nie je zly napad, no ako kazdy chrt, aj toto bude potrebaovat svoju davku pohybu..
ratajte s tym, ze je jedno ake plemeno mate, kym ho naucite aby potrebu vykonaval von, tak budete mat v byte vela nehod, ci sa uz docika, dokaka, ci pozvracia..kym ho neprejde puberta, do dvoch rokov moze v byte nicit/hryzt co najde (a nicit byt moze z nudy aj potom), ci bude vybrechavat, trpiet separacnou uzkostou ked ste prec zistite az ked ho budete mat..potom co? lieky? utratit? darovat?
veterinar a strava nie su lacna zalezitost..a co s nim, ked pojdete na dovolenku? nie kazdemu psiemu hotelu sa da verit..
skuste oslovit nejake OZ, vziat si psa do docasnej opatery..mozno sa vam tam nieco zapaci a vyskusate si co to obnasa mat doma zviera..

marsmykkok
15. feb 2021

@ladyk001
@karhu To je o výchove a starostlivosti, môj pes nezničil nič, učila som ho vždy, že ked začal nad niečím špekulovať ponúkla som mu hračky a vie, že na hryzenie sú hračky nie nábytok. Od cca 3 mesiacov nemal žiadnu nehodu. Ked si niekto psa nevšíma, chodí aj so šteňaťom von 4 krát denne lebo je lenivý a dá mu podložky na ktoré ho učí tak potom to tak vyzerá. A to mám dosť temperamentné a tvrdohlavé plemeno.

karhu
15. feb 2021

@marsmykkok ano, ty si sa psovi venovala, ale nehody sa stavaju aj ked sa psovi clovek venuje, autorka s partnerom budu cely den v praci...nehody teda budu - je s tym zmierena?

cookie29
15. feb 2021

pes v byte netrpi viac ako inde... to je utkvela predstava. Zrovna tak, ako ked si ludia myslia, ze ked je zahrada, pes je spokojny. Nie je... aj ked je zahrada, treba s nim chodit na prechadzky... pretoze psik si potrebuje "precitat noviny" a v zahrade su tie pachy stale rovnake...
a co sa bytu tyka, nuz zalezi aj od dispozicie bytu napriklad 🙂 ked mas vacsie/chlpate plemeno a vratis sa z prechadzky a nemas halu, ale rovno sa vchadza do obyvacej casti, tak aj ked psa utries, tak on sa otrepe a v momente je vsetko zastriekane/zacakane... navyse psy sa "cistia". akoze spina z ich chlpov "opada" takze osobne vysavam aj dvakrat denne... si si toho vedoma? Ze s nim bude treba chodit von, ci je pekne alebo ci padaju traktory, ci si zdrava alebo chora... treba brat do uvahy napriklad aj psie chlpy... ak pracujes a byvas cely den prec, ako bude reagovat pes? nuda, separacna uzkost... moze znicit, poskrabat, obryzt.... alebo mu treba nechavat hracky, ulohy aby bol mentalne zamestnany... a nie vzdy to vyjde... moze sa Ti stat, ze mesiace vsetko OK a potom zrazu prides domov a gauc na franforce... alebo sa budu stazovat susedia, ze cely den vybrechava...
psa mam, v byte, takze presne viem o co moze ist. Nechcem Ta odradit, len Ti ukazat realitu... ak si ochotna ju znasat dnes, o rok aj o 5 rokov, nech sa deje co sa deje, je to jedno ake mas plemeno. Kludne aj husky pokial s nim denne prebehnes tych 15km

zuzkalujza
15. feb 2021

@ladyk001 tiež nemôžem súhlasiť, ale samozrejme záleží od výchovy, venovania sa psíkovi, povahy psíka. Ako začiatky sú vždy ťažké a náročné na čas, s tým treba rátať, tiež je treba sa pripraviť na "nehody" čo sa cikania a kakania týka. Ideálne by bolo, ak by aspoň na začiatku so psíkom bol niekto doma, aby si hygienické návyky adaptoval čím skôr. Ak nebudete mať na to časový priestor treba rátať, že to môže trvať aj dlhšie. V našom prípade to trvalo cca 3 - 4 mesiace, ale to sme boli s ňou stále doma. Čo sa týka "ničenia" vecí, nábytku, čohokoľvek, nikdy nič nezničila ( 1 x mi okúsala roh šuplíka) ale nikdy nič viac. Máme francúzskeho buldočka fenku - brali sme ju z chovnej stanice keď mala 6 týždňov.

malva123
15. feb 2021

@hettinka cavalier
Je akcny vyzaduje si vela pohybu...a pocitat treba s chlpami vsade...

erickatt
15. feb 2021

@ladyk001 to je hlúposť, brali sme si šteniatko, nic okrem 2 papuc nerozkusal, cikat sa vonku naucil do mesiaca, krásne vydrzal aj 10 hodin... skoro cely cas spi...

zuzkalujza
15. feb 2021

Ešte som zabudla, veľmi veľa čo sa týka "kakania" záleží aký typ stravy budete psíkovi dávať. Ak bude havko na granulách treba rátať s častejšou stolicou ak bude na surovom masku a zeleninke tak stolice bude omnoho menej. My sme na začiatku dávali granule, lebo bola naučená od malička a teda kakala veľmi veľa, aj každú hodinu - dve jej bolo treba ísť + plynatosť a prdíky viac menej neustále. Teraz sme cca 2 mesiac na surovom mäsku a zelenine a ovocí a kaká tak 2 - 3 x za deň čo je neporovnateľne menej. Takže tiež to treba zvážiť pokiaľ bude dlhší čas cez deň sám.

ladyk001
15. feb 2021

@erickatt 😂 tak to neverím. Toto skúste na niekoho kto v živote psa nemal v byte. Takýchto reciciek že “nás psik nikdy nič neznicil a vydrží aj 12 hodín bez cikania” som už počula dosť a vždy keď sme prisli k takým ľuďom na návštevu tak záhadne sa skoro vždy tam ten pes pošťal .
A to že pes ako taký sam nič nerozkuše neznamená že nič nezničí v byte v tom zmysle že sa x krát vyšti a vysere kade tade a potom sú zničené podlahy , alebo zašpiní steny tým že okolo nich neustále chodí - či sa otrepava pri nich... alebo keď sa pes “pyta von” tým že skrabe na dvere tak zničí dvere lebo časom budú na tom mieste doskrabane .....

ajko2011
15. feb 2021

My máme biewera. Je maličká, má 2 roky a necelé 2,2kg, ale zase má vlasy a denne ju treba česať. 🙂

cookie29
15. feb 2021

@ladyk001 no moj vydrzi tych 10-12 hodin bez cikania... v noci... aj ked sa snazim aby to bolo co najkratsie. A nikdy sa mi doma nepocikal... to by sa skor snazil vylamat von ako sa vycikat v dome... ale co sa znicenia tyka, ma svoje obdobia...

vollino5
15. feb 2021

V podstate možeš mať aj väčšieho psa v byte, ale čím vacší tým viavc pohybu potrebuje... ale taky bigl možno by bol tiež fajn... Suseda má aj weimara v byte, ale tomu sa musíte často venovať a chodiť s ním von

grace55
15. feb 2021

Podla toho, co si pisala, psik stredneho veku alebo seniorz utulku. Rozne plemena, vyskusana povaha, vdacny.

simca06022011
15. feb 2021

Pes doma nici veci, ked sa nudi.. nromalne vybehany unaveny pes prespi aj 16h denne, cize zavrieme dvere a drichme.. ziadna nehoda sa nikdy nestala mu, od kedy nie je šteňa a ani nam nic neznicil, nikdy, stýlom, ze by to rozhryzol, rozdriapal atd.. ano no ked pojdem do extremu, par skrabancov na dverach mame :D Ale tie vznikli, ked sme boli doma a nejaka dobra dusa sa pred nim zavrela v izbe :D hlavne musi mat kludne miesto na spanie, nie pri dverach kde ho bude kazdy pohyb za dverami vyrusovat ak bude drazdivy a bude vystekovat...
A zase si netreba mysliet, ze ak je pes maly, netreba sa mu venovat a chodit s nim "tak casto" von..
Do bytu by som skro vyberala kludneho psa, co sa co najmenej prejavuje napr. stekotom...
@cookie29 tiez tak.. bezne 12h v pohode

simca06022011
15. feb 2021

@zuzkalujza skor ide o zle granule (resp. nesadli).. moj pes je od malicka na granuliach a ide kakat 1x za den a prdel akurat ked som skusala iny druh alebo to skombinuje a zje aj kadeco ine 🙂 Ja osobne surovou stravou som riesila stolicu kazdu chvilu u neho a ani nebola formovana, cize cistit to bola radost. Barf sa mi napr. velmi paci, ale ja si nedovazim robit kombinaciu vhodnu pre mojho psa.

ckatka
15. feb 2021

Mame vnútri Nemecku dogu.
Veľké psy majú výhodu, že dlho vydržia samé. Proste spia. Neminaju energiu na sprostosti a netreba ich dlho a veľa vencit. Sú úplne šťastné keď ich po práci vezmeš na hodku von a potom ti budu chrniet pri nohách pred telkou.
Zároveň ale osem hodinová tura nie je problém. (A potom prespia dva dni). Nestekaju zbytočne.
Ale veľký pes - veľa chlpov - veľké hovna - veľa lásky.
Vyber si. My sme s dogou spokojní. Perfektná je aj k deťom.

rebekamarcusko
15. feb 2021

@ladyk001 no ja mam 5 mesacneho minibulteriera a doma sa uz nevykaka a vycika sa len ak si nevsimnem,ze stoji pred dverami a pyta sa. Ak som prec je v klietke,v ktorej ma aj svoj pelech a v noci tam chodi spat sam od seba. Cize zniceny byt nehrozi.druha vec je,ze ja som vacsinou doma ak prec. Cize je vynimka ak je sam doma

ckatka
15. feb 2021

@vollino5 absolútne nie je pravda ze čím vacsi pes tým viac pohybu. Práveže obrie plemena (dogy, vlkodavy...)vôbec nepotrebujú toľko pohybu ako napríklad Jack russel, stafford či ostatne teriéry. Tieto veľké väčšinu dňa prespia.

ladyk001
15. feb 2021

@rebekamarcusko no jasne ja som písala o tom keď je psik sam doma často. Ak je niekto neustále doma a môže si dovoliť chodiť s nim každú hodinu von (aj v noci) tak pravdepodobnosť nehody je minimálna

zuzkalujza
15. feb 2021

@simca06022011 barf máme my teraz a som max spokojná, ale áno cena je neporovnateľná z granulami tak o 2 x viac a to rátam iba za mäsko + k tomu zeleninku a ovocko . Granule sme skúsili 3 druhy aj fakt drahé "značkové" aj také tie bežne čo kúpiš v super zoo a aj od veterinára no čistá katastrofa. Jej to jednoducho nerobilo dobre vôbec. Ale ono asi záleží aj od plemena.

rebekamarcusko
15. feb 2021

@ladyk001 no uz mesiac mu staci ist 4krat za den von. Minule mi nebolo najlepsie,lebo som v 10.tyzdni a isla som s nim okolo 10tej rano a potom az okolo 15tej a nic neurobil. Som ho vychvalila vtedy do nebies. Cca 1mesiac sme chodili aj v noci jeden krat.

ladyk001
15. feb 2021

@rebekamarcusko ale jasne dospelejší pes už vydrží dlhšie ale nikdy nikde nie je zaručene že keď sa to už naučí že už nikdy v živote neurobí mláčku doma.. nás to niekedy urobil akoby z trucu.. prisli sme z prechádzky a on sa vycikal doma 🤦‍♀️ Alebo sme pozerali telku (nedávno bol vonku) a zrazu pozeráme naňho a on posteveny na koberci a cika doňho plnú dávku ... akože vtedy tlak 2000