Nemanželské dieťa a dedičstvo

penelope2066
22. sep 2011

Ahojte...Mám kamošku, ktorá ma 30 rokov a bola nemanželské dieťa. V rodnom liste má zapísané meno otca,ale nikdy s ním nežila nakoľko jej mamina bola slobodná mamička. Jej otec nikdy o ňu neprejavoval záujem, platil len výživné. Nikdy nič naviac. On má druhú rodinu, manželku a dospelé deti. Ako to bude s dedičstvom keď jej otec raz umrie, bude mať na niečo nárok? Lebo vraj jej otec všetko prepísal na svoju terajšiu ženu.Viete poradiť?Ďakujem.

sisaha
22. sep 2011

@penelope2066 no narok bude mat, tak ako vsetky jeho deti z terajsieho vztahu..Ale musi mat nieco napisane aj na seba, napr. polovicu bytu. Ak je uplne vsetko na zenu a on ma "nič", tak nezdedi nič. Ak maju spoločny bankovy učet, tak z neho by mohla nieco dedit, ale ak sa poistil aby nedostala nic, tak to nevidim ruzovo

penelope2066
autor
22. sep 2011

@sisaha No ved to,ja sa do toho vobec nevyznam. Som jej vravela, nech sa na to vykasle, ale neda si povedat a stale ma na to odpoved, ze ked sa o nu nezaujimal tak nema nieco aspon po jeho smrti. Je to blbe, ale tak vzdy povie.

sisaha
22. sep 2011

@penelope2066 nerozumiem a co ako chce spravit? Akoze vnucovat sa otcovi, ze ked uz si na mna kaslal cely zivot, tak bud taky laskavy a postaraj sa o mna po smrti??? To chce ist za nim a presviedcat ho? nech zabudne a zlozi ruzove okuliare.

aduskatt
22. sep 2011

@penelope2066 pokial ma otec nejaky majetok, tak podla zakona ma pravo na pomernu cast dedicstva rovnako ako jeho ostatne deti

penelope2066
autor
22. sep 2011

@sisaha Nie,ona ho praveze nechce vidiet ale mysli si, ze aj tak nieco zdedi. Ja jej to vyhovaram lebo tiez mam v tomto rovnaky osud ako ona, ale narozdiel od nej nestojim o nejaky otcov majetok. Ked sa o mna nezaujimal odmalicka tak pre mna uz davno neexistuje.

penelope2066
autor
22. sep 2011

@aduskatt Podla toho co vravi ona tak vraj vsetko prepisal na svoju zenu.

aduskatt
22. sep 2011

@penelope2066 tak ak nema majetok, tak ona nema co dedit

sisaha
22. sep 2011

@penelope2066 ved mozno zdedi, ale predpokladam, ze sa poistil, aby ona nededila nic. Vacsinou tieto páry, ktoré žijú spolu dlhú dobu a majú spoločné deti nechcú, aby niekto participoval na ich majetku, ktorý oni spolu nadobudli. (predpokladam, ze by to vadilo hlavne tej zene a jej detom). Takze moze dufat, ale skor by som bola milo prekvapena, nez sa na to spoliehala.

penelope2066
autor
22. sep 2011

@aduskatt Aj ja si myslim...

penelope2066
autor
22. sep 2011

@sisaha Ved to je aj moj nazor, ze sa poistil aby ona nedostala nic...

aduskatt
22. sep 2011

@penelope2066 ono je to tak.proste zo zakona dedi ale ak on ma nulu, tak zdedi cast z nuly...lahka matematika

penelope2066
autor
22. sep 2011

@aduskatt presne tak 🙂

katmi
22. sep 2011

@penelope2066 zo zakona dedia najskor deti a manzelka.. cize dedit bude aj ona.. pokial je ako jej otec zapisany v RL..

ani3012
22. sep 2011

pokiaľ ju nevydedil(po 18. roku sa už právne dá)