Nekonečný príbeh s prádlom

28. aug 2021

Pekny vecer.
Dajte mi prosim vas tipy a triky ako to robite, ze popri praci zvladate este aj pradlo? Som druhykrat tehotna, par tyzdnov uz lezim a robim toho pomerne malo kvoli zdravotnemu stavu, ale co vobec nezvladam je spinave PRADLO. Doteraz som prala a zehlila vsetko...kazdy den. Uz vsak rezignujem a potrebujem vase tipy a triky.... nemam susicku, ale ak mi to pri 2 malych detoch tak extremne pomoze, som ochotna kupit si ju. Absolutne uz nemam chut stat nad zehliacou doskou a stale len zehlit do nekonecna...Kolkokrat periete do tyzdna? Zehlite? Skladate ihned? Kolko ks oblecenia maju vase deti, vy? Poradte prosim hocico....toto nam robi doma stale najvacsi bordel...

bluka2
28. aug 2021

Praca + 2 deti: periem iba cez vikend, zvyčajne 2 pracky, cez zimu možno jedna k tomu pribudne. Začína to tým, koľko a aké oblečenie si zoženies. Ja mám iba nekrcive. Taký ľan v mojom šatníku nie je (ale zato ani polyester v drvivej väčšine.... To sa vyplavuje do životného prostredia). Deťom v pohode oblečiem tričko rovnaké 2 dni, podľa situácie samozrejme. Podľa mňa, keď sa to pekne povesi, tak to aj vyschne tak, že netreba žehliť. Žehličku ani nemám. Sušičku tiež nie. Šetrí to okrem nervov aj energiu a planétu. Staci upustiť od perfekcionizmu - a neznamená to, že človek bude vyzerať ako sedlák

bajka16
28. aug 2021

Jedine sušičku moja 🙏🙏 ja mam dve malé deti a denne dám tak 3 - 4 práčky a na druhy deň mam plnú práčovňu prádla znova 🤦🏻‍♀️ látkové plienky Deky osušky aj oblečenie a to sú len dvaja! 😂 A to nehovorím o ich otcovi.. už má aj seklo čo vesiam furt prádlo tiež fungujem bez sušičky ale tu si momentálne nemôžme dovoliť 🙄😥

katren
28. aug 2021

3deti, skola a praca....periem obden, decka pomahaju....zehlicku mam len na kosele, inak nic ine nezehlim....zo susiaka rovno poskladat a hotovo....

bajka16
28. aug 2021

Ešte doplním ze už ani nezehlim pretože viem že to isté budem zajtra prať znova 🤦🏻‍♀️ takže to len pekne vyvesim a potom pekne poskladám a není pokrčené ani tvrdé

veronice
28. aug 2021

Prestala som zehlit a hned je zivot krajsi 😁 vyperiem, poskladam, odlozim. Naposledy som zehlila ked mala dcera nejake 3m. Teraz cakame druhe a planujem zehlit len miminovske vecicky max tie 3 mesiace. Susicka vraj tiez velmi ulahcuje zivot. Ja ju zial nemam kam dat ale myslim ze by sa ti velmi zisla vzhladom na to co popisujes. Jedna rada do zivota - nebud otrokom vasej bielizne. Su aj dolezitejsie veci.
PS: ak nieco fakt potrebujem vyzehlit, mam zehlicku v spreji - nastriekam, vyhladim a hotovo...

mauduska
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
pralinka25
28. aug 2021

je nas doma 5 z toho jedno rocne dieta. periem casto. niekedy nikolko krat do dna ale niekedy aj par dni nie. mam teraz sice susicku ale aj ked som ju nemala nezehlila om nic okrem kosiel oblekovych.
skrine mam vacsinou na vesanie takze vsetko som vzdy zavesila rovno na vesiak ako mokre a potom sa to aj rovno vyschlo. a potom hned do skrine zavesit. cim menej veci na skladanie tym jednoduhsie a tym skor sa zapojili deti do odkladania veci.naucila som sa vsetko vystriet a vesat tak aby sa to svojou vahou pekne vrovnalo pri suseni a ano je to aj o materialoch. urcite materialy su skratka krcive a tym nepomoze nic iba zehlicka a niekedy ani ta nie. treba vyberat uz pri kupe.
u nas je apokalypsa ponozky. tych je milion a triedenie je postrah kazdeho clena rodiny :D
ja som mala v byte dva kose na pradlo. jeden cisto na biele a cierne a druhy na farebne. lahsie sa mi potom triedilo. teraz v dome mam viac miesta tak pradlo triedime hned. mam 6 boxikov a davaju sa tam veci hned podla farby biela, cierna, odtiene cervenej, a potom taky svetlofarebny mix, uteraky zvlast a funkcne pradlo zvlast. babatkovske veci perem zvlast do 3 rokov. tie boxiky maju objem zhruba ako pracka takze ked sa naplni az potom operiem prislusny box. tym ze je pradlo podelene sa mi lahko supne do pracky a hned sa operie. ziadne prehrabavanie kopy.
inak ja mam susicku rada. pradlo z nej je prijemnejsie a hned ho mozem odlozit takze sa mi nic nekopi.

oblecenie99
28. aug 2021

Pred dieťaťom bolo žehlenie moja jediná obľúbená činnosť v domácnosti, fakt, vtedy som si fajne oddýchla, vyzehlila, popritom išiel v pozadí seriál.. Alebo som len tak vypla hlavu. Bola som extrémne citlivá na vyzehlene veci, všetko muselo byt vyzehlene, ešte aj mužove boxerky, moje nohavičky, ktoré sa dali, fakt všetko čo sa len dalo. Mam doma jeden a pol ročného, od decembra pracujem, od septembra sa vraciam na full tíme, nestíham, vzdala som sa. Sušičku Nemam, vzdy sa szazim vešať tak, aby prádlo nebolo pokrčené a pokiaľ to nie je košeľa alebo nejaká taka speci vec, tak sa to odkladá do skrine bez žehlenia. Mam jedine zásadu že kuchynské utierky, uteráky, osušky, a malého veci určite zehlim, čiže to v praxi vyzerá tak, že tieto veci sa hromadia na kope v koši na žehlenie, a postupne z nich podľa potreby odoberáme veci, samozrejme nevyzehlene 🤦‍♀️🙈

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
qetka
28. aug 2021

jedina rada: nezehli

gabu_lienka
28. aug 2021

Jedine riesenie susicka 🙏 z pracky prehodim celu kopu do susicky, horuce pradlo zo susicky rovno poskladam a ulozim do skrine. Dalsia obrovska vyhoda - vsetok ten prach, co zostane vo filtroch by inak lietal po byte. Ak mas moznost, objednaj ju hned v tejto chvili 🤣 ja si vzdy uzivam ten pocit, ze nemam porozkladane pradlo po susiakoch a kopy na zehlenie (lebo tymto stylom je to ozaj nekonecny pribeh). Zehlim iba kosele a kuchynske utierky. Periem vacsinou 2-3 pracky za tyzden, niekedy aj 5 (obliecky, deky, sportove veci..)

raffaella
28. aug 2021

Tak ja periem iba v sobotu a to jedna práčka na biele, 1 na farebné a čierne raz za 2 týždne. Prádlo ide do sušičky, na sušiak vešiam iba podprsenky prípadne tričká s aplikáciami. Žehlím ja alebo manžel iba raz za týždeň. A to mám tiež dve deti a pracujeme, hoci ja len home office. Avšak práčku aj sušičku mám na 9kg.

kamagma
28. aug 2021

Ako sa da nezehlit ved to vidno ze je to pokrcene🤷‍♀️

daniela1911
29. aug 2021

My sme traja, s dieťaťom. Periem 5x do týždňa, a obdivujem ľudí čo majú 2 pracky týždenne, veď jedna je len uteráky a utierky, za ďalšie rifle tiež nepúšťam s tričkami len preto, že je to farebné, min 1x do mesiaca je posteľná bielizeň a pod.
Žehlím len to, čo vyzerá po vysušení pokrčené. A aj tak pred obliekaním to ešte prebehnem naparovačom na ramienku.

dadulamamula
29. aug 2021

Ani ja nemám sušičkou ani som nikdy po nej netúžila...Zvladom to všetko bez nej. Tiež mám dve deti, a periem v priemere každé dva dni. Každý deň mam vyvesené prádlo a tiež už mám na to nervy ale tak možno začnem o nej uvažovať teraz si mi dala chrobáka do hlavy.. 🙈🙈🙈

cariad
29. aug 2021

Tak ak to financie dovolia, určite sušičku na mojej sa dá nastaviť aj pre-žehliaci program a pri väčšine oblečenia to funguje. Veľa šťastia. 🍀🎈

sasanka605
29. aug 2021

Vyprdni sa na žehlenie a obcas pustím pracku na odložený štart alebo len tak ked idem okolo. Proste to nezbieram lebo sa nedoperiem

aaao
29. aug 2021

Mna uplne zaraza ked citam ze jedna pracka na biele a jedna na farebne 🙄🙄
To akoze pustite spolu prt sede s ruzovym modrym zelenym zltym? A to akej farby vytiahnete z tej pracky?

elizabet173
29. aug 2021

malé deti nemám, periem tak dva krát týždenne, niekedy aj tri pračky, keď je posteľná bielizeň, žehlím minimálne. Tričká, nohavice, utierky a košeľu, ak niekam ideme, inak nič. Nežehlím ani posteľnú bielizeň, usušenú poskladám, dám do skrine a na ňu dve tri ďalšie sady, je ako vyžehlená. Kúp si sušičku a zredukuj žehlenie.
@aaao úplne v pohode dám prať moje ružové tričko s partnerovým modrým a mojimi zelenými nohavicami a vytiahnem ich čisté s rovnakými farbami, ako boli pred opraním. Kupujem kvalitné veci, neperiem to na 90 stupňov, neviem, kedy by som nazberala pračku farebne rovnakých vecí, keď sme dvaja. Zvlášť periem utierky a spodnú bielizeň, to z hygienických dôvodov. Samozrejme nie spolu 😎

elizabet173
29. aug 2021

@kamagma keď som spoznala môjho partnera, žil sám, žehličku síce mal, ale nežehlil. Nikdy neprišiel pokrčený. Opral, prehodil do sušičky, dôkladne poskladal, prípadne zavesil, jedine ak bola treba spoločenská košeľa k obleku, poprosil mamu, aby mu ožehlila, oblek dával do čistiarne.

elizabet173
29. aug 2021

@aaao aby som neklamala, čierne periem zvlášť, na to som zabudla, ale čiernych vecí máme dosť, nazberáme ľahko a tu používam aj iný prostriedok na pranie

zuvelyn
29. aug 2021

Periem raz do týždňa 3-4 práčky, suši sušička, čistý cas strávený nad pradlom ked 30minut tak veľa (naložiť vyložiť práčku/sušičku a poskladať do skrine)- bezne prádlo, zvlášť oeriem uteráky, kuchynské utierky, posteľné a záclony. Prezliekame sa denne, vždy čisté pyžamo,denne oblečenie,na vonku, uterák do sprchy. Farebne čierne a niekedy aj biele periem spolu, v živote sa mi nestalo žeby sa mi ponicli veci alebo zafarbili, nikdy som neprala zvlast rifle, tričká s a pod ako bolo spomenuté. Detské a naše periem spolu (1,5rocny syn) nezehlim nic a pokrčené veci tiež nemáme 🤷🏼‍♀️
Este doplním ze dotnoho nerátam mužove montérky, pracovné veci a psie deky a plechy, tie perie muz v zvlášť práčke v pivnici ale ako často netuším

loginexistuje
29. aug 2021

kup si susicku nemusis vesat na susiak ani zo susiaka ani zehlit len poskpadas a mas

poopsie
29. aug 2021

Ja mam susičku ale vedia sa vvnej veci zraziť...peniaze som mala na susičku..ale nemám na to aby sme kupovali oblečenie zakaždým keď sa v sušičke zničí... Takže vesiam prádlo... V sušičke susim uteraky, utierky, obliečky.. Pôvodne sme ju kúpili kôli plienkam... Nežehlim veci, mam blbý zvyk, že malej obliekam každý deň čisté veci... Aj keď nie sú spinave tie z predtým dňa...

zuvelyn
29. aug 2021

@aaao no normlane sede, ružové, modré, zelené a žlté, ved ich periem a nie odfarbujem 😁

maris5
29. aug 2021

Ja si vzdy hovorim, ze ma to pradlo zozerie.
Ja som prestala zehlit. Kupujem len bavlnene veci. Ked ich davam na susiak, tak ich vytrepem a nie su pokrcene. Zehlim max. bluzku ked potrebujem. Susicku vyuzivam na postelne pradlo, utierky, uteraky a niektore oblecko. Nie vsetko moze ist do susicky. Ja som aj skusila take, ktore nemozu a tricko sa mi skratilo o 7 cm.

simca06022011
29. aug 2021

Tak neviem, my sme dost prasiatka vsetci ale urcite nemusim prať a zehlit kazdy den. Robila som to dlho, a mala. Som stale pocit ze len periem. Pustala som pracku, ked som mala plnu hocikedy aj vesala, ale sušička toto velmi zrychlila. Teraz periem stvrtok alebo piatok a este jednu pracku vacsinou v nedelu/pondelok rano - co sa uspini vmcez vikend väčšinou teplaky, sportove veci , zehliacu dosku mam rozlozenu cely cas ked sa perie, vyhodim zo susicky, poskladam a co treba ozehlim (ked nie hned, dam to bokom a zehlim naraz vsetko). V podstate takto naplnim aj menej pracok, cize uz ich nebudem mat 10, ale max 4 ked roztriedim vsetko.
Posla mna aj ked niektore materialy treba žehliť, ja stale zehlim vacsinu veci, do tyzdna tak max 1-2h mi to iba zoberie, susicka to cele zrychli velmi, ziadne niekolkodnove riesenie pradla... Hodim do pracky a o 2h skladam/zehlim do skrine. Ziadny cas nestravim pri susiaku. A teda kopa kamosiek nezehli vobec.

Iste s babatkom je to ine, tie baby veci som prala denne, preto som mala svetle farby, aby som to vedela hodit do pracky na 60, a na jedenkrat.

jana_eyre_2
29. aug 2021

Nemám sušičku, ale vôbec nezehlim.. keď vesiam.pradlo povystieram to a tak sa to uschne.. odkedy muž pracuje len z domu, žehličku som nevidela - totiž do práce nosil košele to bolo jediné čo som žehlila.. mne na sušičke vadí, že časom sa veci pomaličky zbiehajú..

alana1
29. aug 2021

no ja mam 3 chlapov doma a velmi cistotnych- starsi bude mat 11r a niekedy sa prezlieka aj dvakrat denne, jeho oblecenie je uz take velke ako moje cize sa ho do pracky uz vela nevmesti...maly ma 2.5 a tiez sa prezlieka niekolkokrat denne, kedze sa hra na piesku, alebo po obede mu kvapne jedlo na tricko a teplacky...periem kazdy den aj 2-3 pracky...tiez som z toho hotova, ake kvanta spinaveho oblecenia sa kazdy den u nas vyzbiera.
susicka mi velmi pomohla, usetrila kopec casu a roboty, no odrazilo sa to na elektrickej energii.a navyse pradlo je krasne rovne, makke, rovno do skrine ho odkladam, cize ziadne zehlenie...ale to som ani nikdy nezehlila...

simsalabim
29. aug 2021

@aaao aj ja periem jednu pracku tmave (povacsine cierne) veci a jednu svetle veci. Je to uplne v pohode, ale mozno zavisi aj od kvality veci. ja si vzdy kazdu novu vec pred pranim hodim do horucej vody, aby som videla, ci nahodou nepusti farbu. Nestava sa to, hoci tak pred 20 rokmi to bolo bezne. Ak vec pusta farbu, viem, ze na nu mam davat pozor.
Inak periem casto, okrem tychto 2 varok v tyzdni aj jemne, sportove, uteraky, kazdy tyzden niekomu z rodiny postelne pradlo a samozrejme, niekedy treb aoprat deky, zavesy.... Zehlim raz do tyzdna, ale co nosime vo volnom case a vyzera relativne rovne, nezehlim, oblecene sa to vystrie. Susim povacsine iba uteraky, obliecky a z oblecenia bavlnene spodne pradlo a volnocasove veci. Nechcem, aby sa mi veci do roboty zrazili a navyse si nemyslim, ze susicka je zrovna ekologicka. V teplych mesiacoch - od jari do jesene - ju nepouzivam vobec.