Nedeľa bez kostola

21. mar 2023

Cim.ste nahradili navstevu kostola? Mate pocit, ze taketo travenie nedele je lepsie? Este sa niekedy vratite k pravidelnym nedelam v kostole? Ak ste sa vratili, co vas k tomu viedlo?

deti95060810
21. mar 2023

otec pozerá Lux... myslím že omša je tam každý deň...

nellye9
21. mar 2023

Výlet, plaváreň či ihrisko s deťmi. Ale aj nič nerobenie, kľudné varenie obeda. Zatiaľ som sa nevrátila k návštevám kostola ( pokiaľ to nie je nejaká svadba či pohreb) a myslím si, že sa ani nevrátim. Nič mi to nedávalo, odmala som to tak cítila, len som musela povinne ísť.

loliki
21. mar 2023

Nenahradili sme ničím. Chodíme stále. Kontakt s Bohom mi nenahradia iné aktivity.

terezka1947
21. mar 2023

Neviem si predstaviť to niečím nahradiť.
A celkom nerozumiem otázke.
Veď keď nechceš chodiť do kostola,tak nechoď.

zitaje
21. mar 2023

Nenahradili sme ničím. Nikdy sme nechodili. Nedeľa nemusí byť len o kostole, každý si vymyslí taký program, aký uzná za vhodné. Prečo vlastne chceš vymeniť kostol za niečo iné?

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kinats
22. mar 2023

A ked bol pocas pandemie kostol zatvoreny uplne, alebo obmedzeny ?! Modlis sa k bohu a k dusi, Ak je tvoja viera pevna nepotrebujes kostol iba v nedelu a rocaci na "polnocnu". Navyse sobotna vecerna omsa v mnohych farnostiach plati za nedelnu ak nutne potrebujes mat volnu nedelu.

osky
22. mar 2023

Cim nahradis umyvanie zubov?
Cim nahradis pitie vody?
Cim nahradis vzduch?

Extrem?
Nie!!!

Pre ozaj veriaceho cloveka je ucast na svätej omsi nieco,co pravidelne pottebuje k zibotu.
Potrebuje to ako pokrm pre dusu,ako ocistenie svojho ja,posilnenie ducha i tela...
Citi,ze bez toho mu nieco chyba.
Je to "ziva voda" ,chlieb,ktory posilnuje.

Ak Sa nad tym teraz smejes,je jasne,ze to chodenie do kostola si mala,povedzme,iba ako tradiciu,povinnost...
Preto vobec nemusis riesit....
Hoci...
Ak to stale mas v hlave a tieto myslienky ta znepokojuju,tvoje svedomie Este funguje natolko,ze vies,ze ako krestan by si mala sviatky i nedele slavit na sv.omsi-3.Bozie prikazanie
Sobotne predvecerne omse su s platnostou na nedelu ALE sluzia ludom,ktori z vaznych dovodov v nedelu.nemozu ist/staras Sa o choreho,si chora,si na sluzobke,v nemocnici,nemas Sa tam ako dopravit.../
Nie ze-zajtra idem na hriby,tak idem v sobotu vecer na omsu...

Ak pocas Korona boli udelene vynimky a dali ss omse absolvovat online neznamena to ze je to aj teraz platne.
Boli to VYNIMKY!
A najmä,aj tam si mala byt telom i duchom pritomna,prezivat to akoby si bola v kostole.
Kto pri Tom varil ci zehlil,to mohol pozerat aj Film....

Chodenie do kostola Sa neda nahradit.
Bud to chcem ,potrebujem,alebo na to kaslem....

Darmo tu budu niektore tvrdit,verim ale cirkev neuznavam a blablabla...
To su vyhovorky.
Do kostola chodim koli sebe koli dvojej potrebe.
Nie koli knazovi ludom mame,ci inym dovodom...

kvetinka75
22. mar 2023

ničím. Jednoducho som v nedeľu doma a varím.

stanulienkat
22. mar 2023

Nicim. Mam zmysluplnejsi program, aj zivot.

stanulienkat
22. mar 2023
lucia147852
22. mar 2023

To je otázka odveci. Naozaj veriaci nenahradí kostol ničim, pretože je to pre neho stretnutie s Bohom. Neveriaci samozrejme do kostola nejde a prežíva nedeľu inak. A potom je tu skupina navštevovatelov zo zvyku a ti si musia utriedit priority, čo vlastne v živote chcú.

laurita285
22. mar 2023

Nemám pocit že by som omše " nahradila" jednoducho som skôr "vyradila" pre mňa nepodstatnú návštevu kostola a neriešila som nejaký "náhradný" program.

diaszoky
22. mar 2023

Premna nefela bez kostola ani nieje nedela

ndrag
22. mar 2023

V nedelu rano si najcastejsie chodim zabehat do lesa. Dava mi to psychohygienu, pocit vdacnosti, radost zo zivota, pekne vyhlady a cerpam z toho energiu zbytok dna. 🙏

zuzinabila
22. mar 2023

@stanulienkat tomu sa hovori tolerancia a znasanlivost voci nabozenstvam...to je ozaj primitivne z tvojej strany.

guinevre
22. mar 2023

@zuzinabila Tomu sa hovori zdravy rozum.

maisynka
22. mar 2023

@osky 😅🤣🤣🤣🤣

vroni
24. mar 2023

Veriaci navstevu kostola povazuje za esencialnu a nerozpitvava to. Neveriaci to povazujue za zabity cas a ani ho nenapadne, ze je by to mal byt nejaky cas navyse, co ziskal. Zvyšok je mackopes, co analyzuje nesmrtelnost chrusta.
My veriaci nie sme, do kostola chodime len ako turisti do historickej pamiatky a v nedelu sa venujeme rodine. Nemienime to menit.

janulik2008
24. mar 2023

@osky tak potom ani deti netreba nútiť chodiť. Lebo tam nejdu zo svojej vôle ale kvôli tomu ze chodia rodiča.

K téme, ja nechodím a čím som nahradila? Chodíme zálohovať fľašky lebo je menej ludi vtedy 😀 a trz vážne nenahrádzam to ničím.

janulik2008
24. mar 2023

@stanulienkat presne taký pocit mam niekedy z niektorých veriacich

rawmamka
24. mar 2023

@vroni S tvojou odpoveďou sa ja osobne stotožňujem snáď najviac. Pre tých, ktorí žijú vierou a s Bohom sú v každodennom kontakte (nielen v kostole) je nedeľná omša niečo slávnostné, posvätné. Pre nevyznávačov náboženstva môže byť nedeľa posvätným časom pre rodinu, pre pobyt v prírode, pre čas venovaný sebe (či už varením, pečením v kľude, čítaním knižky, stretnutím s priateľmi, návštevou múzea, divadla, kina, meditáciou alebo "ničnerobením"....). Poznám veľmi veľa ľudí, ktorí chodia vyobliekaní v nedeľu do kostola, ale len čo z neho vyjdú správajú sa minimálne nemorálne (klebetia, ohovárajú, sú netolerantní, závidia, nenávidia,....) a naopak. V každej skupine je približne rovnaké zloženie, čo sa charakteru týka.

osky
24. mar 2023

@janulik2008
Ty ides rovno do extremu!
Kde to dieta ma spoznat tu vieru?
Kde to ma skusit,aby Sa mohlo ako dospele rozhodnut,ci teda ano alebo nie?
Ty nevychovavas svoje dieta?
Nedavas mu ochutnat rozbe jedla?
Neskusas s nim rozne veci?
A teda,aj ty chodis k lekarovi,do obchodu,na prechadzku...a braves svoje dieta-urcite nejde s tebou vzdy dobrovolne ,ale preto,ze ho proste doma same nenechas...Nie?
Preco mas potrebu rypat?

@vroni to uplne vystihla.je skoda niekoho presviedcat...ateistov o viere a veriacich o Tom,ze je to blbost..

@maisynka kludne Sa zasmej...hlavne ze Sa bavis

@guinevre hovori kto?
Ty?
Pretoze TY neveris v nieco medzi nebom a zemou?
Preto je to zdravy rozum?
A kde je napisane,ze tvoja pravda je ta spravna?

osky
24. mar 2023

@rawmamka mas pravdu.
Predsa nikde nikto nepise,ze vsetci " veriaci" su barankovia bez chyb.
A presne tych,ktorych opisujes,je vela,zial.
Chodia tam zo zvyku,zvedavosti ,zo zabavy..
To su ti,co Sa spominali niekde vyssie...ze chodia tak tradicne.
Pravy veriaci nema za potrebu riesit inych,klebetit ci osovovat...riesi seba a ide tam,lebo Fakt to chce,potrebuje.
A k tomu vedie svoje deti.
K spravnej viere.
Najmä,aj ako presne tieto veci nerobit,byt slusny...podla Bozich prikazov.
Ale zas,aj veriaci je len clovek a robi chyby.

rawmamka
24. mar 2023

@osky Súhlasím, mne je ľúto, že v posledných rokoch je stále viac tých druhých v kostoloch........ nečudujem sa potom, že živá viera tak upadá. Nielen na Slovensku, ale aj v ostatných krajinách. Ja mám dosť podrobne "odsledovaný" jeden kostol v našom blízkom okolí (keďže je v našom susedstve, tých ľudí poznám x rokov), pravidelne na nedeľné omše tam chodí cca 100 ľudí a z nich maximálne 10 sú úprimne praktizujúci Božie prikázania, čo sa mi zdá žalostne málo.

osky
24. mar 2023

@rawmamka toto by bolo na dlhu debatu asi v extra teme.
Ale tak vseobecne:
Prava viera upada,pretoze hlavne zo zapadu/nielen/ idu tendencie tolerovat aj veci ktore katolicka viera nepripusta-v mylnej domienke,ze "sme tu pre vsetkych"
To ano.
Ale pre vsetkych platia aj pravidla...
Kym sa vsak hranice pravidiel stale posuvaju,nenapadne uz padame na dno a vzdalujeme Sa od toho povodneho...
Preto farar ani poriadne na omsi ci spovedi nevysvetli,co je vlastne hriech,co Sa moze a co nie...lebo ved nemozeme strasit deti peklom ,nebudeme snubencov v 21.storoci presviedcat o predmanzelskej zdruanlivosti,nebudeme dbat nato,aby rodicia dietata,ktore ide na krs,prijimanie,birmovku...museli byt zosobaseni...a pod. .
Potom ludia chapu veci po svojom a zial,uz aj mnohi knazi...

rawmamka
24. mar 2023

@osky Chápem a vidím to podobne, teraz mi napadlo, myslím, že žiaľ bude len horšie pre vieru a náboženstvá ako také. Na minulé prvé sväté prijímanie sa pripravovalo viacero kamarátiek mojej mladšej dcéry a bola som veľmi sklamaná, že to všetko bolo len doslova "naoko". Ani jedno z tých dievčat nemalo žiaden vzťah k Bohu, k náboženstvu, k viere. Dievčatá sa medzi sebou rozprávajú o všetkom a všetky vraveli, že to vyžaduje babka, krstná, mamka,.... a dostanú za to celkom slušné peniaze od rodiny a darčeky, takže sa to oplatí. Navyše ako bonus sviatočné posedenie v reštaurácii, pekné princeznovské šaty. Na otázku prečo teda idú na 1.sv.prijímanie padli odpovede typu - "lebo sa to patrí", "čo by na to v rodine povedali, ak by som nešla" , "oplatí sa to" , " raz chcem mať svadbu v kostole, je to tam krajšie ako na úrade"..... A o tomto pravá viera v Boha rozhodne nie je.

betulienka79
24. mar 2023

@osky 👍

terezka1947
24. mar 2023

Je sloboda,kto chce chodiť,chodí...kto nechce veriť,nech neverí.
Ale ľudia by si mali vo vnútri sami upratať,čo vlastne chcú. Posmievať sa iným z ich viery na fóre a "kdyby neco" mať všetky sviatosti,či ísť raz v roku na polnočnú omšu je trošku alibizmus. A naďalej sa vysmievať z prežívania viery iných.
Nedá sa byť aj,aj. Buď v niečo verím a snažím sa to brať vážne alebo neverím a tiež sa k tomu priznám. Veriaci,či neveriaci neznamená automaticky byť najlepší človek.
Ale to si hádam ako dospelí ľudia ani nemyslíme.