Ahojte, ja by som sa rada podelila o moju skusenost a rada si vypocula, ako to mate vy v rodine.
Moji rodicia aj svokrovci, ci manzelova sestra sa kazdy rok pytaju na to, co chceme na Vianoce (ba dokonca aj na akekolvek ine sviatky...) a rovnako si casto povedia, co chcu oni na sviatky. Aj teraz bola mamina u nas a dala mi 150€ so slovami "Maly (vnuk) bude mat meniny, tak za 50€ mu kup nieco na meniny a za 100€ nieco na Vianoce, potom mi povedz, co si kupila resp. darcek na Vianoce mi dones k nam potom pod stromcek." Tak som jej vravela, ze vsak ak nemas ziadne napady, tak ti mozem dat aspon tipy a kup to aspon ty....ale ona ze nie, ja neviem presne co to ma byt a pdobne 🤦. Vacsinou nam s manzelom kupuju poukazky a my im kupujeme tiez poukazky 😅. Ja netvrdim, ze sa nezidu, ale vsak to je ako keby sme si tie darceky kupovali vlastne sami, je to vlastne iba vymena penazi. 100x som uz navrhovala, preco si nemozeme spravit Vianoce menej materialisticke, vysrat sa na taketo bezduche darceky, kupit mozno nejake malickosti z vlastnej iniciativy, nieco viacej sentimentalne a mne by sa to ovela viacej pacilo...ale okrem sestri o tom nikto nechce ani pocut. Napriklad so sestrou a svagrom sme sa tak dohodli, ze si nebudeme uz nic kupovat, ze aj im to vlastne takto vyhovuje a v ramci roka, ked sa vidime na navstevach, tak prekvapime jeden druheho nejakymi malickostami. Pre mna to ma ovela vacsie caro, radost a prekvapenie, hlavne ak je to nieco domace. S manzelom je to velmi rovnako, uz roky sa nepytame jeden druheho, aky darcek chceme na Vianoce. Pozname jeden druheho, dohodli sme sa, ze to budu iba drobnosti a este sa nikdy nestalo, ze by nas darcek sklamal.
U mna toto uplne zabija Vianoce...aky ma vyznam kupovat darceky na Vianoce, ked je to vlastne nieco, co si sam vyberas a v konecnom dosledku vlastne aj platis lebo vacsinou v rovnakej hodnote kupujes potom darcek aj osobe, ktora ta obdarovala? 🤷 Chapem, ze je lepsie dostat nieco, co vyuzijes a ist na istotu, ale potom sa mi v tom nejak straca pointa...
Už tri roky nekupujeme darčeky medzi dospelými, iba deťom. Keď som sa zamyslela, ako rodina sme minuli naozaj vysoké sumy za veci, ktoré nenašli využitie a kupovali sme v strese darčeky len aby sme niečo kúpili. Namiesto toho vždy nájdeme jednu rodinu v ťažkej situácii, ktorej prispejeme vyššiu čiastku penazi. Poviem ti pravdu, veľká za mna nepríjemná časť stresu opadla zo mna. Samozrejme deťom kupujeme 🙂 Tie ešte toto nerozumejú a o nič ich neukracujeme.
Dávame si v rodine aj s kamoškami také "formálne" darčeky. Rozumej, nie sú to žiadne drahé ale skôr maličkosti to čo kto má rád a áno vyskytujú sa tam najmä pre staršie ročíky poukážky či už na masáže alebo do potravín... Mladším ročníkom sa snažím poukážkam vyhnúť a kúpiť niečo, čo ich poteší.
Chapem ta. Vratila by som peniaze s tym, ze dakujem ale toto nehram a ze teda ani ty neprinies poukazky “na vymenu”, nech nic necakaju. A naozaj by som nepriniesla. Ak nechapali doteraz, tak po tomto by uz mohli.
V dospelosti to asi velky vyznam nema ale ako dieta si urcite rada darceky dostavala.
@sissy27 Veru nepochopia, moji rodicia si myslia, ze su Vianoce iba o darcekoch. Ako male dieta ma mama poslala s peniazmi, (ktore mi dala do ruky ona), aby som isla do obchodu kupit rodicom darceky na Vianoce 🤦 nestacila vlastnorucne vyrobena pohladnica, ci kresba. Moji rodicia su sice super, ale su velmi velmi materialisticky zalozeni, dokonca cela nasa sirsia rodina...nikdy som kvoli tomuto Vianoce nemala rada.
Uprimne, bojim sa spravit taky radikalny krok, ze to vsetko uplne zatrhnut lebo by to vyvolalo taku vlnu hadok, ze by sme sa nakoniec na Vianoce vobec nestretli a bolo by mi to luto hlavne kvoli synovi.
Mňa napríklad vždy poteší darček, keď niekto nevie co, pošlem mu wishlist kníh a nech si vyberie. Mamina aj starká nám dáva peniaze plus nejakú drobnosť. Deti ma v rodine len partner a tam vždy kupujeme po jednom darčeku, lebo tie decká majú toho toľko, že ani nemám čo.
@veklipo Ano to minule spravila aj moja svokra...resp. ukazala skoro trojrocnemu synovi v mobile, kde mu odklada peniaze 🤦.
Súhlasím s tebou a preto sme sa tento rok dohodli, že iba drobnosti deťom do 10€ a nejakú maličkosť kúpim mojej mame a starkej to je všetko. Tiež sme si len vymieňali peniaze a kupovali haraburdy ktoré nikto nepotreboval. Poukážky ja neuznávam lebo aj pár dní dozadu som vyhadzovala prepadnutú na nechty. Toto za mňa nie...
@dominikamacakova To je super, ja by som tiez privitala, takuto dohodu, ale roky sa mi to neda docielit 🫤...bojim sa, ze by to islo iba cez velke hadky, urazania sa a neviem, ci by mi to stalo za to.
Mne sa toto tiez velmi nepaci, ze si proste clovek sam povie, ze chce dostat, pre mna sa tym vytraca caro Vianoc. Vsak ked ma poznas, vies, co mam rada, tak ma proste prekvap. 😀 To je cele, nie je na tom nic komplikovane, si myslim. To je podla mna len lenivost a pohodlnost, ze sa ludom nechce vymyslat.
@vahcaac Presne takto si to predstavujem, ze by to malo fungovat! Rodicov a starsiu generaciu uz asi nezmenim, ale pevne verim, ze aspon my ako uzka rodina, mladsia generacia, budeme takto do buducna fungovat a povedieme tymto smerom aj syna.
My sme to zrušili už dávno, taktiež som nevidela zmysel v tejto výmene + som to vždy všetko musela vymýšľať ja 🙄
Autorka, ak to nechceš radikálne utnúť, tak by som urobila krabičku koláčov a tú im dala pod stromček. Jednoducho žiadne veľké dary, ani poukážky v YX hodnote. Niečo malé, od teba/vás a možno časom pochopia, že to bude od vás už iba takto.
@jablon_katka Plne suhlasim!
@sashabb Krabicka kolacov ma pobavila 😁...rodicia vlastnia cukraren, takze to by brali ako nemiestny vtip 😅, ale samozrejme chapem tvoju pointu. Uz ma to tiez napadlo, ze im proste dame iba malickost a hotovo. Uprimne si myslim, ze by to aj predychali, co by ale urcite nepredychali a spustilo by hadku, je skor to, ze nasledne ja nebudem chciet prijat ich hodnotnejsi darcek...myslim, ze im by vlastne vyhovovalo aj to, ze ja im dam malickost a oni by stale davali velmi hodnotne veci a u mna by to vela teda nieriesilo, citila by som sa asi este blbsie. 🫤
Už 10 rokov si robíme tajného ježiška. Odvtedy sa k nám už pridal aj môj manžel. Jednoducho si v októbri vylosujeme jedného člena rodiny a tomu kúpime darček do 50€ maximálne. Odkedy to takto robíme mám pocit že nám vrátilo čaro Vianoc. Jednak sa tešíme tomu že je to tajomstvo kto komu niečo vymýšľa a jednak sa vďaka cenovému limitu vraciame k jednoduchým darčekom. Väčšinou sa k 50ani nepriblížime. A tým, že dávame len jeden darček tak sa naozaj môžeme zamyslieť nad tým čo by toho človeka potešilo. Vyrábame, vymýšľame a pod stromčekom sa vždy bavíme na tom, koho sme tento rok prekukli. Odkedy máme s manželom deti tak tým každý kúpi jeden darček a hotovo. Majú všetkého dosť
Úplne chápem, z mojej strany rodiny si všetci dospeli (tak 15 ludi) zrebujeme jedneho cloveka niekedy v septembri a tomu kupujeme no najlepšie vyrábame darcek. Takže každý dostane iba jeden darcek. Je to úplne super,kazdy rok sa tešíme co kto vymysli,vytvorí. Za tie roky sme tie darčeky už tak vysperkovali, ze sa na to už ozaj všetci veľmi tešíme. Vôbec nikto to neodflakne. Podľa mňa je to super,ušetríme kopu času aj peňazí na darčeky pre širokú rodinu. Darčeky kupujeme iba deťom.
@jablon_katka radsej poviem co chcem a viem, ze to vyuzijem, paci sa mi to a mam z toho osoh. Nemam rada prekvapenia a caro vianoc, ze dostanem blbost, za ktoru niekto zaplatil, je mi na nic, nevyuzijem a ani sa mi to nepaci. Naco mi je taketo "caro" vianoc?
@baximilian
@tali111
Och v dobrom zavidim, ako sa vam to podarilo docielit? Ja kebyze taketo nieco navrhnem, tak ma vysmeju a poslu kade lahsie ☹️.
@stanulienkat Osobne si myslim, ze ak ma niekto dobre pozna, tak presne vie, co by ma potesilo resp. viem to z osobnej skusenosti. Ostatne je iba lenivost alebo je to na silu kupovany darcek pre cloveka, ktoreho vlastne ani natolko dobre nepoznam, ze by som ho vedela niecim zaujimavym obdarit, za mna je to smutne. Na druhej strane su ludia, ktori sa malickostiam nevedia tesit...
@autorka určite sa ľudia urazia, aj moja mama sa urazila, ale ja som to hovorila už od leta a teraz to berie úplne super. Poslala som jej link aké bábiky chcú moje deti a povedala som, že skrátka nič viac. Trochu extrém máme z druhej strany (svokra, svokor) kde jedného dňa "zavelili" bez darčekov a nazaj nekupujú nič. Ja som rám prvé Vianoce prišla s darčekom a oni nič ani pre deti, no bola som sklamaná, ale druhé Vianoce som už prišla bez darčeka a s odstupom času mi to úplne ale úplne vyhovuje.
@dominikamacakova Hej, budem sa snazit tiez postupne rodinu pripravovat na buduci rok, inak sa asi nikdy nic nezmeni, skusim...mozno casom polavia a kym sa dopracujeme znova k sviatkom, tak to uz nebudu vrat ako sok 😁👍.
Vsak ale ona chce darcek pre tvoje dieta, jeho to predsa potesi u nej pod stromcekom. A kedze chuda svokra nechce citat na MK ze ake blbosti kupuje, tak tym poveri rovno teba. Moja mama to robi rovnako, da nam peniaze a my kupime pre nu to, co si potom deti najdu u nej pod stromcekom. Zblaznila by sa, keby mala vymyslat vhodny darcek 8 detom vo veku od 2 do 17.. nejde o velke dary, malickosti chce, vacsie darceky dostanu deti od rodicov, ale ako prekvapko pre deti…
@mane01 Svokra aj moji rodicia maju jedine jedno vnuca, mojho syna...Obom som povedala, comu by sa urcite potesil. Obe mi radsej dali peniaze, ze to mam vybavit ja 🤷. Stacil by jeden traktor alebo hasicske auto...ale ona mi da rovno 100€, nech nakupim viacej toho. Ale vravela som jej, ze 50€ vlozim synovi na sporiaci ucet, ze za taku sumu hracky kupovat nebudem, uz ani to sa jej moc nepozdavalo...
Pokým neboli deti v rodine, kupovali sme si navzájom aj my. Teraz máme 5 deti. Sestra dve, sesternica dve a ja jedno. Kupujeme len im.
A robíme to tak, že máme skupinu, tam sa dohodneme co kto kúpi, mame budget určený na jedno dieťa. Všetko sa potom donesie k mojej starkej, lebo tam sme všetci na Vianoce.
U nas to zo strany rodicov tiez takto funguje,a tiez mam nervy na to,zvlast minuly rok mi rupli nervy,ked mi dala peniaze svokra,mama,sestra a chod detom kupit a dones mi to.takze ja 2t pred porodom,ledva chodiaca som so 4r a 1r dcerou mala chodit po obchodoch a zhanat darceky.tak som sa nastvala a nekupila nic 😄 lebo vymysliet,kupit,obehat a najldpsie doniest aj zabalit,no prd 😄tak boli rozcarovani.tento rok som poslala wish list a nech kupia
tak vychádzajú mi z toho tieto možnosti
1. buď obetuješ tie jedny vianoce, pohádate sa a na ďalší rok bude vyriešené
2. budeš šúchať nohami a hrať s nimi len pre kľud v rodine a vlastné utrpenie
3. prijmeš ich dary a ty im na oplátku dáš čo uznáš za vhodné (drobnosť)... čo je asi aj najschodnejšia cesta, nikde predsa nie je napísané, že hodnota daru musí byť vyrovnaná.
Ale ja naozaj nevidím nič zle na Tom,že ti dá mama peniaze,aby si kúpila dieťaťu niečo a potom jej to dala. Veď pozri koľko žien sa tu sťažuje,že nakupujú lacné,nekvalitné,hentake/onaké. A môže ťa poznať koľko chce ,ideál je dať na výber. Ty nevieš či z toho dostaneš,je to prekvapko. Ale keď nechceš dávať ,dostávať,treba sa ozvať.
@sissy27 utrpenie ako sviňa dostať peniaze pre dieťa na darček😂😂😂😂. Alebo teda poukážku....ja mám niekedy pocit,že ľudia fakt nevedia čo od dobroty. Tak pokiaľ sa rodičia nedajú zmeniť,tak nedajú. Ešte raz možno bude so smútkom spomínať. Ale fakt je,že pokiaľ mi niečo vadí,tak sa skúsim dohodnúť,alebo teda ticho trpieť,v tomto prípade to musí byť fakt bolestivé.
@sissy27 Ano, tento rok to este predycham, nech je ako je, ale budem ich pripravovat na zmeny co sa buducich sviatkov tyka a sviatkov tak vo vseobecnosti. Nechcem, aby syn vyrastal v okoli, kde je materializmis taky dolezity. Na mna to nemalo tiez dobry vplyv a az kym som nezacala pracovat, tak som si vobec nic nevazila.
Moja svokra nosi detom vypis z uctu, ze im prispela na setrenie. Deti mam este male, takze ani netusia, co tym chce povedat. - to len na margo, ze nasa generacia to uz ma nastavene inak. My uz mame dostatok a ocenujeme uplne nieco ine.