Po urcitom obdobi ktore som tu stravil mi pride vhodna jedna otazka : myslite si ze to robi vecsina je spravne alebo iba sa ludia boja toho , zeby si nedokazali pred ostatnymi obhajit svoj nazor na zivot , svoje rozhodnutia , rozne cinnosti a podobne ?Ze robia veci iba stylom takto to treba lebo tak to kaze spolocnost , rodina , biblia , babky na ulici ? A ked to tak nerobia su cielom zla , ohovarania , odsudzovania a podobne ?Dokazu byt ludia asertivny ? Co si o tom myslite ?
Niektorí ľudia dokážu byť asertívni a niektorí nie. Niektorí sú asertívni len v niektorých ( pre nich dôležitých) životných situáciách a niektorí takmer vo všetkom čo robia. Tak ako nám chutí každému iné jedlo tak nám aj každému chutí iný životný štýl. Ale dosť bolo klišé. Nemyslím si že to ako žijeme a správame sa je dané tým čo je písané v biblii , v časopisoch a pod., alebo tým čo vidíme okolo seba. Myslím si, že každý žije v súlade so svojim vlastným svedomím ( keďže nie všetci máme svedomie tak to potom v niektorých rodinách aj vyzerá). Hlavný dôraz by každý mal klásť na seba a svoju rodinu a nie na to čo si myslí nejaká babka od vedľa.
@xmaestro dakujem za nazor pozriem
@marinablue no hej asertivite sa treba ucit 🙂 no ak polka dediny zije podla biblie a ta druha polka zije tak isto ale bibliu necita znamena to len to ze zije tak ako ziju ostatny 🙂 A kde je teda ten vlastny nazor ? to vsetkym to vyhovuje hm ? pochybujem 🙂 hej v tom zvysku mas pravdu
@michal3691 Ja dosť pochybujem že na jednej dedine žijú ľudia naozaj rovnako. V každej rodine podľa mňa nájdeš odlišnosti. Je to dané ľudskou povahou a už spomínaným svedomím. ( Jeden napríklad príde ožratý večer z krčmy , strieska ženu aj deti a ľahne spať. Druhý naopak príde ožratý z krčmy a potichu aby ho žena nevidela zalezie do postele. A tretí nepríde domov ale sa ráno zobudí v cudzej posteli. 😀) Jediné čo bude rovnaké že všetci traja nabehnú v nedeľu do kostola a budú spievať o dušu spasenú. 😀 😀 😀
Prosím ťa nemozeš sa držať vo svojich temach, ktore si uz zalozil?
https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/priatel-a-drogy-2/
https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/musim-robit-2/
Ty nám tu porozprávaj ako zije polka dediny ani ma to nezaujima ale budiš....robiť sa ti nechce ved stačí 600 ečiek a zvyšok dna presediš na PC, na gauči, pripadne chodením po susedoch...a občas LSD trip...no teraz nam tu pod kazať o moralke....
Ty si asertivitu mýliš s nekritickým presadzovaním toho čo si ty myslíš ze je spravne - napr. drogy ako take. Normalne ta zavolame prednašať na Hraničnu na temu ,, Ako asertivne vysvetliť mame, ze beriem drogy,,. Vo vyššie spomenutých temach si nam jasne ukazal - ze asertivne svoje nazory obhajiť nedokazeš - kedze si tu nazval mamičky alkoholičkami.....takze nie, ty nedokazeš byť asertivny a či dokazu ostatní ťažko povedať, to človek zistí az v priamom kontakte s nimi.
@marinablue no hej sak ja nevravim ze nemas pravdu ale presne toto spominam ze kolko ludi si dokaze nieco aj priznat verejne a tak nie len tu formu co hraju navonok 🙂
@sardinka335 typicky priklad neasertivneho chovania , ty tu mas prezentovat svoj nazor k danej teme a nie to co je napisane niekde inde . Staci veta ze ja asertivny byt nedokazem a u inych sa to zisti az v priamom kontakte . A nezamienaj si asertivitu z reakciami na urazky ja som svoj nazor prezentoval asertivne ale ked ma niekto dlho uraza neznamena ze si to necham to je rozdiel .
gúgl báči nasiel toto pre definiciu asertivity...
Asertivita je schopnosť, komunikačná zručnosť, primeraným spôsobom vyjadrovať svoje pocity, názory a potreby v interakcii s inými ľuďmi. Zahŕňa v sebe schopnosť komunikovať, súhlasiť, nesúhlasiť, žiadať, ale aj kritizovať bez manipulácie, agresivity alebo pasivity. ...
Este dodam, ze ak si dobre pamatam, tak spravna asertivna komunikacia by mala zahrnat aj system win, win... cize pocit vitazstva ci spokojnosti na oboch stranach. 😉
Bohzial toto dokaze len maloktory clovek...oslobodit sa od agresivneho nanucovania svojich nazorov, ci od manipulacie cez emotivne podfarbene sudy. 😝
Asertivita bola jeden cas velmi popularna, viedli sa kurzy , pisali sa knihy....potom zaujem v ludoch akosi opadol a dnes uz je taka situacia, ze toto slovo akosi pokleslo vo vyzname...a uz viac znamena drzost, presadzovacnost, slovne vitazstvo a pokorenie druheho, nez skutocnu slusnu komunikaciu vzbudzujucu obostrannu spokojnost 😕
dnes ked sa povie na niekoho...ze " ten bol ale asertivny" ... tak sa skor mysli to, ze bol drzy ci si vynutil svoju "pravdu" pastou 😖
@jolinka neviem vecsinou pocuvam iba po starom ze ty si ale drzy a tak 🙂 ale ties diky za nazor 🙂
a co sa tyka temy Zivot v spolocnosti.
Kazda spolocnost pre svoje prezitie a stabilitu potrebuje siroky prud vseobecne uznavanych noriem spravania... ale zase aj kazda spolocnost potrebuje pre svoj vyvin a posun dopredu, Uzky protiprud 😉 tych co robia nekonvencne nove veci. 😉 😉
Takze tak. .toto bolo vzdy. Oboje je potrebne pre kazdu spolocnost vo vyvazenom pomere. Prilis vela rebelov by znamenalo anarchiu a rozpad spolocnosti, prilis malo rebelov zase stagnaciu a vnutorny rozklad v pasivite a necinnosti. 😒
Ci si to prizname ci nie...nie sme vecni a tak na obnovu spolocnosti nevyhnutne potrebujeme novych cloviecikov, nove deti 🙂 🙂 ...a tie mozu vyrastat dobre len v stabilnych podmienkach, su krehke a zranitelne, na to su najlepsie rodiny, zatial nik iny lepsie nevymyslel.
A potom ti vynalezcovia, burici, rebeli, vodcovia, spasitelia... aj oni maju svoje miesto aby sme nezaspali nudou a posunuli sa niekde, obcas su to kroky spat ale tak to uz byva. 😕
@michal3691 ano tak takto je to hadam lepsie. 😉 Ja mam rada ked sa veci nazyvaju pravymi menami . Ked je drzost drzostou , slusnost slusnostou. atd atd.
a nakoniec niekedy aj ta mala miera drzosti je uzitocna 😉
@jolinka ako vravis pre ozivenie alebo krok dopredu ( niekedy krok do zadu ) , no pravymi menami problem je ze nieje vsetko zlato co sa blisti a ludia niekedy ani nevedia aku ma dana vec prave meno a len si to zbytocne mylia .
@michal3691 no vidis, a z toho vznikaju tie nedorozumenia...ked si kazdy predstavuje pod pojmom nieco ine. 😉 a cez net je to vyraznejsie, nepocujes ton hlasu, ironiu ci naopak zartovanie.
@xmaestro nic v zlom...ale keby toto naozaj fungovalo, nebolo by chorob,nebolo by lekarov,co by liecili telo...stacilo by liecit a ucit ako liecit dusu,postacili by psychologovia,psychiatri,atd,atd----
a Abdrushin???
neviem,ale mne nic "nove" neukazal....teda minimalne nic "lepsie" ako ponukaju "ini"
ono niekedy netreba v zivote tolko filozofovat,ale skutocne zit dobro..to je najlepsia cesta aj k "sebavychove"...ak to mam tak napisat
poznam zopar ludi,kt.su pohlteni jeho myslienkami,ale zeby mali nieco "naviac" ako ostatni povedat nemozem,skor z nich ide nejaky vecny nepokoj,zlastny nepokoj...sice to obhajuju,ze je to iba hladanie,ale nemyslim,ze hladanie je spojene s takym zvlastnym nepokojom,kt.je v nich...pretoze vsetko zrelativizuju,vsetko spochybnuju a namiesto zivota v realite,ziju zivot na diskusnych forach a na stretkach,kde rozoberaju to,na co vlastnym uvazovanim prisli
ale tak...moj nazor,moj pohlad,moja skusenost....mozno je to inak 😀 😀 😀
@michal3691 Podľa mňa by bodlo presne definovať čo znamená byť asertívny, lebo niektorí ľudia si to mýlia s drzosťou.
Niekedy žasnem čo za filoz. témy tu niektorí vyťahujú.... 😀 😀 😀
@jolinka preto mame emotikony aby to sa to aspon trocha tomu snazilo priblizit : 😉
@natalym @jolinka to pekne zadefinovala co to kvazi je jak jej ujo googl povedal , a ano vela ludi si to myli z drzostou 🙂
@terezka1947 ale tak ako tak ide o to ci su stastny o tom je cely zivot 🙂
@bonaqa2013 preco zasnes ?
to je skôr fórum o rodine, nie filozofické.
@michal3691 kto vie o com je zivot???
a ked uz filozofujeme 😀
ide iba o to,ci su stastni? o tom je zivot?
mozno aj ti,kt. "riesili" Pariz boli stastni ☹ 😠 ☹
a to ja za zivot a podstatu zivota nepovazujem...
@bonaqa2013 ano mas pravdu forum o rodine - podkategoria Volna diskusia cize si myslim ze je to zatriedene dobre.
@michal3691
@bonaqa2013
Vzájomne sa to nevylučuje.
@terezka1947 ja sa snazim tak zit aby som bol stastny a neskodil tym inym , ty co riesili pariz stastny sice boli ale evidetne ostatnym skodili , ak ked podla nich nie lebo my si zit nezasluhujeme podla nich
@michal3691 myslela som skôr, že maminky majú iné starosti ako sa zamýšľať nad takýmito témami keď majú detičky.... A problémy a starosti a radosti....
@natalym ako že diplomaticky hej? 😀 😀 😀 😀
Mne by na začiatok stačilo, keby sa každý normálne pozdravil, keď niekde vôjde. Normálne sa správal, používal slová ako prosím a ďakujem. Keby sme na Slovensku konečne prestali posudzovať a deliť ľudí na kasty podľa auta, svetra, zamestnania a pod. Keby sme sa na každého pozerali predovšetkým ako na človeka.
A ešte keby sme si konečne začali vážiť prácu každého človeka a nielen očakávali, že si každý bude automatika vážiť tú našu.
@michal3691 Pocuj...zi si ako chces /ak tym priamo niekomu neublizujes/ ak je to tvoja predstava a chces za nou ist. 😉 😉 😉
Len si daj pozor na jednu vec, nezamen si ciel s prostriedkami. Ak je tvojim cielom, zivotny styl ktory si prezentoval v inych temah...tak ok. Ale ak sa postupne tvojim cielom stane len "vybocovat z radu, byt ini, ako ta nudna vsedna vacsina" a budes robit nieco, nie preto ze ta to bavi, tesi, naplnuje...ale preto aby si nebol vo vacsine...ver ze toto sa akosi casom pokazi. 🤐 🤐 Stanes sa rebelom bez ciela, prazdnym filozofom o nicom, slova pre slova, ciny pre ciny.
A ked sa pytas na zaciatku ze ci to co robi vacsina je spravne, alebo ludia su zaradeni len pre strach vybocit... Aj tak aj tak... Vacsinove spravanie stabillizuje spolocnost, umoznuje jej prezit, dokonca umoznuje prezit aj rebelom a protiprudovym 😅 😅 bez podpory vacsinovej spolocnosti by si nemohol prezit ani ty 😉 a ak sa niekto boji ist proti prudu a zije len proforma vacsinovy zivot...jeho problem 😝 😝 teba to trapit nemusi.
Najlepsie je byt SAM SEBOU vo vacsine ci v mensine...tak to je vlastne jedno. 🙂
Chceš názory na život?
https://www.youtube.com/watch?v=0rfR5JxY-AAPozri si toto video a ďalšie na yutub
potom choď na stránku www.sophia.sk a nakoniec si prečítaj dielo Abd-ru-shina .
Prajem pekný deň.