Názor na občianske združenia - útulky pre mačky

25. máj 2023

Aký máte názor na OZ útulky pre mačky, skoro všetky moje kamarátky pracujú v dobrovoľníctve. Nezdieľajú môj názor. Ako ja mám rada zvieratá, mačky ale proste odjakživa boli tieto zvieratá von, chytali hlodavce atď. Teraz tieto baby každú jednu mačku odchytavaju a pchaju ľuďom do bytov, potom plaču že nemajú peniaze lebo ich pchaju do tohto. Mňa nechápu prečo to nerobím aj ja. Jasné odchytiť mačku, preliečiť ak je chorá .. poprípade vykastrovat - súhlasím ale pustiť von a nie to pchať do bytov .. potom sú vonku premnožené hlodavce lebo nemajú predátora. Ja neviem ja to nechápem plaču že nemajú miesto pre nové mačky.. atď .. adopcie a neviem čo. Tak poďme odchytávať aj myši a potkany to sú tiež zvieratá 🤣 ja neviem asi som divná ale strašne mi lezú na nervy ako sa som im to aj povedala ale nestretla som sa s pochopením tak som zvedavá či mám len ja tento názor a som bezcitna potvora 🤣

patus_2
25. máj 2023

Ja si myslím to isté. Jedna vec odchytiť, poprípade preliečiť a tiež kastrovať, aby neboli veľmi premnožené. Je to fakt záslužná činnosť a klobúk dole pred každým dobrovoľníkom. Ale zase odchytiť mačku, ktorá celý život žila vonku, mala svoje teritórium a zavrieť ju do bytovky, tak to mi nepríde fajn.

simona20201309
25. máj 2023

Mne idú strašne na nervy, že chytajú všetky mačky, ktoré nájdu na ulici...
To nie je pes, ktorý ostane len na svojom pozemku. Podla mna takto robia viac škody. Ja som už 2x nasla na fb z útulku, že našli mačku, pritom ju vzali z jej ulice, 100m od domu kde byvala...

lelelienka
25. máj 2023

Suhlasim, nie vzdy su dobre zasahy do prirody, ona si poradi uz sama…a takto len narusaju kolobeh.

simsalabim
25. máj 2023

Mne sa nepaci, ze ako gestapo preveruju, ci macka NAOZAJ bude iba vnutri. Clovek ma rodinny dom so zahradou, kludna stvrt a aj to je problem. Ja chapem, ze vonku tej macke vselico hrozi. Ale jeto MACKA, zviera predurcene byt von. Naozaj nestaci, ze bude mat pristup dnu, stravu, veterinarne osetrenie?

divokykonik
25. máj 2023

Áno, mačka je predátor. Ale keď raz odchytíš chorú mačku, tak zaplatíš za veterinu majland a potom veru nechceš, aby putovala opäť na ulicu. Vzniká z toho začarovaný kruh, nemáš kde tie mačky pchať. Ľudia kašlú na kastráciu, načo majú zvery, keď sa o ne nevedia normálne postarať. Každopádne mne vadí to žobranie o príspevky na faktúry, ale zas chápem tie OZ.

cocolino234
25. máj 2023

@divokykonik tak to si absolútne neviem predstaviť, aby mi vadili ich žiadosti a prosby o finančnú pomoc alebo ako si to nazvala - žobranie. 😀 Čo konkrétne ti na tom vadí? Predsa to robia zadarmo a štát im nepomáha. Kto iný pomôže ak nie my? toľko je tam vecí, ktoré robia naopak a človeku bude vadiť akurát najnormálnejšia vec a to medializovanie na sociálnych sieťach a pýtanie finančnej pomoci na faktúry. Každý deň ma ľudia niečim šokujú. 😀

autor
25. máj 2023

@cocolino234 veď ale mačky. Divoké zvieratá, ktoré žili a žijú von a majú svoju úlohu .. je úplne prirodzené že sa množia, zomierajú tak isto ako aj iné zvery napríklad vtáctvo. Proste ja tomuto nechápem to je úplne úplne zbytočne čo robia, ja v tom nevidím žiadny zmysel.

0silvia0
25. máj 2023

ja mám rada mačky, aj mám doma dve mačky, bývalé pouličné mačky. Keďže vyrastali na ulici, nemám srdce ich zatvoriť v dome, púšťam ich von kedy ony chcú. Sú kastrované, očkované, čipované. Jedna je u nás 4 roky, druhá 2 roky. Počítam aj s tým, že sa niektorá nemusí vrátiť domov, ale doma ich v dome nezatvorím, pýtajú sa von. Tam naháňajú muchy, motýle, hrajú sa, škriabu po stromoch. Nemám čas doma behať s mačacími udičkami aby sa mačky nenudili.
Ale som rada, že sa mačky kastrujú oveľa viac ako v minulosti. Mne zasa hlava neberie to topenie mačeniec, ako to mohli ľudia robiť?

cocolino234
25. máj 2023

@autorka ale ja nehovorím o mačkách. Ja hovorím o tých, ktoré sa starajú o tieto organizácie a prosia o finančnú pomoc. Vôbec v mojej odpovedi neriešim mačky, nevyjadrila som sa k tvojmu príspevku, pretože na to mám podobný názor. Moje mačky boli vždy vonkajšie. Ale na daný komentár som reagovala preto, lebo o finančnú pomoc prosia aj psie útulky a tie potrebujeme. A tak si neviem predstaviť, že niekomu vadí ako o peniaze prosia na internete. Štát týmto organizáciám nepomôže, musíme my.

Ale ešte aby som nezabudla spomenúť, mačky sú dôvodom vyhynutia tisícov druhov vtákov, hlodavcov aj plazov a sú považované za veľké riziko a nebezpečie pre ekosystém. Samozrejme, že tie žienky to nerobia pre ekosystém ale pre tie mačky ale aj tak to aspoň nejak reguluje ich počet na ulici.

autor
25. máj 2023

@cocolino234 jaj, prepáč. Zle som pochopila.

elmivelmi
25. máj 2023

mas moj suhlas,uplne mas pravdu.

elmivelmi
25. máj 2023

poniemtore potom vezmu macku na voditko a idu ju vyvencir,aby mala troska radosti z prirody🙂Ako aj

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
buberova
25. máj 2023

Súhlasím s tebou...

liusa82
25. máj 2023

No ja si nemyslím že sú predurčené byť vonku.Ved chúdence vidim ako su v zime usoplené,kašlú.Susedov kocúr my sme ho dali prakticky túto zimu do laty inak by už fialky voňal zo spodu.Kašlal, bol prechladnutý.Tak sme volali veterinára a dostal sa z toho.Toto je somarina že im neni zima a inak by sa nepchali dovnútra.Ale ja som tiež zaťažená na zvieratá aj útulky podporujem ale zase mám aj zdravý rozum

0silvia0
25. máj 2023

@liusa82 veru, ideálne keby mala každá cica svoju rodinu, kde by mala svoje miesto aj vo vnútri aj vonku. Určite každej dobre padne sa v zime zohriať.

liusa82
25. máj 2023

@0silvia0 šak tak myslím.Nie zase silou mocou to mať vnútri aj tento behá, sám sa vypýta von.Ale zase v mraze ich nechať vonku že šak čo je to len zviera.A ked ochorie,tak sa z toho aj vylíže sám..No nie vždy. Nech si oni idú na mráz a nedostanú lieky ak im je zle..ved je to živý tvor preboha

0silvia0
25. máj 2023

@liusa82 úplne súhlasím, tiež mám dve mačky z ulice. Sú šťastné, že sú u nás. V katastrofálnom stave sme ich priniesli, začervené, vyhladnuté. Tiež chodia dovnútra aj von ako ony dve chcú. V zime sú najčastejšie vo vnútri. Teraz keď je teplo, sú rady vonku.

betulinka1
25. máj 2023

Ja to vsetko chapem do momentu, ked mi v utulku povedia, ze macky maju ale iba dnu. Potom sa ich nevedia zbavit. Aj teraz viem o 4 rodinách, ktore hladali macky na bazosi, kto daruje, lebo chcu von na dvor. Vsetci nechame macky kastrovat, lebo nechceme riesit 2x do roka mačiatka, preto potom hladame nove na dvor, ale celkovo je to postavené na hlavu. Preco by macka nemohla ist na dvor. Potom nech neplacu. Ja som podporovala rozne organizácie ale ako zistujem o roznych divnych podmienkach adopcie a zbytocne vyhadzovanie penazi, si vyberám uz iba konkretne. Kde viem, se baby vedia, ze pes patri von a nie dnu.

majkakvet
25. máj 2023

Predstavte si, ze cela odchytenych sa nemoze vratit do povodnej lokality skrz tomu, ze im tam hrozi ista smrt (ludia, stroje atd). Co spravite s mackou, ktoru ste ratovali, liecili atd? Dali ju naspat kde o dva dni ju nejaky mentalny mrzak zastreli? financie? Baby to tahaju zo svojho , inu moznost nemaju ako ,,zobrat,,.

babulkomale
25. máj 2023

Praca je to zasluzna, ale tie damy su vacsinou mierne vysinute, okydavaju ine OZtka aj jedna druhu a velmi tazko sa s nimi komunikuje.

elmivelmi
25. máj 2023

@majkakvet a kto zastreli macku?Co si myslis ze ludia len tak maju doma pohodene zbraane?Nedramatizuj
Tak nech nezobru ale macky pustia na slobodu alebo to z vlastnych zdrobov platia.Ludia pomaly nemajy na chlieb ale na macky,ktore preziju normalne vonku budu prispievat,lebo par fanaticiek je vysinutych.

maria1989
25. máj 2023

Najdi si kamaratky, s ktorymi si budes rozumiet a terajsie nechaj zit ich zivoty s vlastnymi prioritami.

jankalukasova
25. máj 2023

@elmivelmi no naša mačka sa už s brokom v kožuchu domov vrátila.
Ďalší krát sa vrátila tak, že jej trčala z labky kosť. Veterinár povedal, že pravdepodobne dostala dobrú kopačku. Operácia+liečba 500€+ 🤷
Je to ale klasická dedinská mačka, ona chce byť v dome tak 15-20 minút, potom už sa hrabe von. Napriek tomu, že jej veterinárna starostlivosť stála už kopu peňazí, ju nezavrieme v dome. Je vonku, sme si vedomí toho, že sa vrátiť nemusí.