Ahojte,
zaujímal by ma Váš názor na mentálnych koučov. Sledujem ich už nejaký čas na instagrame a zistila som, že všetci po sebe opakujú, rozprávajú tie isté vety, kopírujú myšlienky. Mnohí z nich robia online programy/kozultácie/cvičenia na sebarozvoj, niektorí aj stretnutia naživo. Pýtajú za to ozaj vysoké sumy, tak by ma reálne zaujímal Váš názor, či si myslíte, že to reálne dokáže človeku nejako pomôcť, alebo nejako ho posunúť v myslení. Mne dosť prekáža to, že nejde o ich autentické názory, ale o neustále kopírovanie názorov a myšlienok iných.
@katy2704 my mame presne tyto kouce v praci. Obcas si je musime vyslechnout (nastesti zdarma) a vzdycky je to pro me utrpeni. Naucene fraze, naucene pozy, stale to stejne dokola, pro me des. Ja je aspon posloucham v pracovni dobe a mam to zaplacene, ale ze bych za to platila - ani nahodou 😅
Všetko to závisí od konkrétnej osoby, nedá sa všetkých hádzať do jedného vreca. Ja napr rada počúvam Andreu vadkerti. Je to aj o tom, ako ti tá osoba sadne. A pravdaže neustála práca na sebe u kouča.
Je úplne ok za tieto služby platiť. Aj mne v práci platia, aj tebe.
No čo ja ti viem. Oni podľa mňa takto ľahko zarábajú peniaze. Pýtaju veľké sumy a stači že sa na mesiac dvaja alebo traja nájdu kto im na to skočí tak majú na ten mesiac zarobené. Prezentujú sa reklamami všade kde sa dá, čo ich veľa nestojí, tak to skúšajú.
Tak kazdy sa musi nejako zivit a tito prisli ze oblbovanie ludi im ide najlepsie...
@katy2704 Ale oni naozaj rozpravaju tie iste vseobecne formulky dokola, lebo ziadnemu z nich sa nechcelo sediet roky v skole, aby hlbkovo porozumeli psychologii. Uctuju si tak vela preto, lebo ich nereguluje ziadna organizacia a to co robia vnimaju primarne cez zarobok. Urcite by som radila usetrit si peniaze a ist za ovela menej k niekomu kvalifikovanemu. Lebo na to, co ti povie nejaky kouc ti stacia youtube videa (uplne zadarmo) alebo knihy za par eur. Oni su v podstate to iste pre psychologov, ako rozni liecitelia pre doktorov.
@katy2704 áno môže to pomôcť nakopnúť nerozhodnutých ľudí. Ja tiež na takéto nie som, ale minimálne v svojom okolí mám ľudí, ktorých si viem predstaviť, že by si to chválili, keby si to zaplatili. Jednoducho neistí ľudia, neasertívni, prípadne s nižším sebavedomím, viem si predstaviť, že by im takýto kouč vedel pomôcť...🤷
Ja neviem aki koucovia su na instagrame , moc ho po pravde nesledujem, ale jedneho kouca resp. koucku poznam z LinkedINU a teda mala som tu cest zucastnit sa takehoto mentalneho koucingu. Najprv som tomu neverila, ale stali sa mi rozne zivotne situacie a povedala som si, ze to skusim a teda za mna uplne super vec. Len jedno ti poviem ohladne toho koucingu- je o pracovani teba samej. On alebo ona ti nepovedia co mas presne robit, oni ti len ukazu cestu, resp. ta navedu na nu ale rozhodovat budes sama za seba. Ty si musis najst tu cestu po ktorej pojdes. Kouc ti nepovie co mas robit skor iba ako to mas robit. Mne osobne to velmi pomohlo a zistila som o sebe veci ktore som ani len netusila. Drzim ti palce
Ja som natrafila na jednu babu na insta, ma manzela, ktory ma ALS. Najprv mi jej obsah prisiel zaujimavy, ale neskor som zistila ze sa tiez venuje coachingu. Jej kontent zacal byt plny prazdnych reci, naucenych vzorcov motivacie a neskutocne ma to zacalo rozculovat.
Ja viem, ze existuju ludia, ktorych takyto obsah bavi a naplna. Ale ja to nedokazem pocuvat. Priserne kecy nonstop dookola.
@katy2704 ja nemám na toto jasný názor. Mám pár kamošiek, ktoré to robia...
1. Duchovno-spirituálny koučing, oslava ženskosti... Prečítala 3 knihy a už ma FB koučuje. Ona sama je "nevysporiadaná osoba" so svojim životom, detstvom, vzťahmi... Ja to nedokážem pochopiť, ale ľudia jej platia... Myslím si, že sú to skôr klienti, kt. sa hľadajú, potrebujú byť vypočutý, podebatiť. Za mňa nič moc, také neohrabané, neočesané, nie veľmi na komunikačnej a vedomostnej úrovni... Ľuďom stačí málo 🤷♀️
2. Kamarátka sa vzdeláva dlhé roky, prax v odbore,znalosť problematiky, vynikajúce komunikačné schopnosti, odborné informácie, k veci... koučuje v rámci vzdelávania, zlepšovania sa v oblasti v ktorej klient pracuje. Takto áno.
Iná kamoška chodila na vzťahový koučing - nezhody v manželstve. Pár rokov ju koučka presviedčala nech sa rozvedie... Ubehlo hádam aj 10.rokov a hnije zaživa v otrasnom vzťahu 🤷♀️ Peniaze mohla hodiť do kanála.
Celkovo si myslím, že veľmi málo ľudí vie žiť samo so sebou, hľadajú skratky, instantné riešenia, nechce sa im ísť do hĺbky, všetko chcú hneď, alebo si myslia, že niekto rozdáva recept na 100 % život.
Nuž, ale keď je dopyt, je aj ponuka.
Ja keď, tak som za odbornú pomoc z oblasti psychológie, som za odborníka ktorý sa vzdeláva a má skúsenosti. Napriek odbornému prístupu mnoho, mnoho záleží od povahy, snahy, možností a schopností klienta, sily, odhodlania...
Poznam jednu osobne. Karierne aj v osobnom zivote zlyhala na celej ciare, teraz koucuje. Neviem ako ...
tak niekomu to možno pomáha. Ja si skôr prečítam ,,motivačné,, knihy, pozriem nejaké videá a na podporu mám kámošky. Ale ak je žena sama, má zlé obdobie, tak asi potrebuje niekoho, komu sa môže vyrozprávať a mať pocit, že jej niekomu na nej záleží.
Mala som istý čas ťažké obdobie. Navštívila som pár psychologov, nepomohol ani jeden. TAk som si našla svoju cestu. Ale nie každá žena je toho schopná. Ja osobne by som neplatila nikomu takému.
instagramovy kouc = mhe?
vzdelany "kouc" v pscyhologii = nie je to normalny psycholog?
Dnes je to take moderne... za mna nie. Nemam k tomu doveru. Ak by som mala problem, tak psychologa by som riesila. Tam je aspon nejaka zaruka odbornosti.
podla mna su to novodobi smejdi.
Veľmi málo z nich je naozaj nápomocných, aj ja čo poznám tak sa dali na túto prácu po tom, čo sami nezvládli buď prácu alebo vzťah. Darí sa im len preto, že sú dosť ťažko dostupní psychológovia, ktorí to študovali naozaj.
Mne koučovia dvíhajú kútiky, ale mám susedu, ktorú to dokáže nakopnúť, nasmerovať a rada za to zaplatí. Takže ako tu už niekto písal - nesmelší ľudia, ktorým chýba rozhodnosť či sebavedomie, istota, to je ich cieľovka.
Kolkokrat su to ludia, ktori na jednej strane cez problemy druhych riesia seba, svoje problemy (premietaju do klientovho problemu riesenia, ktore by oni radi robili, ale ich neurobili, ked mohli. Nemaju/nemali odvahu.). A na druhej strane im to umoznuje nad vlastnymi problemami zatvarat oci, lebo maju "dolezitejsiu pracu/poslanie". Taky pocit nahradnej vynimocnosti, dolezitosti. Lebo inak by si museli uvedomit svoje prehry a postavit im sa im tvarou v tvar. Co je najtazsia praca.
@ibatanecnica úplne chápem a súhlasím
Šarlatáni zarábajúci na jednoduchých alebo možno aj zúfalých ľuďoch. Za mňa nie.
@zic Ano aj nie. Klinicky terapeut ma psychologicke vzdelanie a dodatocne atestacie na klinicku prax, podobne, ako lekar. Psycholog s psychologickym vzdelanim bez atestacie moze robit veci ako poradentsvo (manzelske, pracovne, pre deti, atd). Kouc, inymi slovami sarlatan, je clovek bez psychologickeho vzdelania, hrajuci sa na psychologa, pripadne som videla takych, ktori sa vyvysuju nad psychologov. Jeden typek raz na videu zadrel taku perlu, ze studovany psycholog vlastne nic nevie, lebo len sedel v skole a nemal prax. Ja som sa len zasmiala, pretoze tolko praxe, ktoru vyzaduje vyssie psychologicke studium, aby clovek vobec prechadzal, tento chlapec nevidel ani z autobusu.
@stanielka17 ved tak som to aj myslel... ze "kouc" neexistuje... bud je niekto studovany na taketo veci alebo "liecitel"... potlapkanie po pleci za prachy...
Ja som na jednu takúto mentálnu koučku narazila v dobe keď som potrebovala pomoc a vyhľadala som aj psychológa a ten mi absolútne nič nepomohol, len som do seba tlačila lieky na ukludnenie. naopak táto koučka mi rozumela a vedela veľmi dobre vycítiť a rozumieť tomu ako som sa cítila hlavne preto, že sama si zažila v živote svoje, vďaka nej som odložila lieky a začala sa vyvíjať. Ide veľmi o to aký je ten daný človek...všetkých sa nedá hodiť do jedného vreca, veľa je takých čo na tom chce len zarobiť a stiahnu zo sebou tých ktorí to myslia úprimne
Nepovie ti nič čo už nevieš
@katy2704 no je to iba dobrý biznis za minimum práce, naučiť sa pár okopirovanych fráz a omietať dokola. A ešte častokrát hrozné sračky, vymývanie mozgu mladým deckám čo to žerú a myslia si ako super ovplyvnia svoj život a všetci budú milionári lebo si to myslením pritiahnu. 🙈Ja osobne tieto,, múdrosti,, hneď prepnem, jednoducho to nemôžem počúvať.
@katy2704 jedného účtujem. A teda tie kvantá faktúr. Ľudia to žerú. 😁