Návštevy majiteľky bytu každé dva týždne

14. dec 2021

Boli by ste Ok s tým, keby majiteľka bytu chodila na návštevu kontrolu každé dva týždne ?? Štýlom “idem do schránky pre poštu, tak sa zastavím”

dadulamamula
14. dec 2021

Po dohode, ktorí deň, presný čas, tak by som s tým problém nemala, aj keď 2 týždne je dosť veľa. Nepoviem keby, 2x do mesiaca.

mauduska
14. dec 2021

no mne by to vadilo, neviem, či by som jej otvorila. Asi by som raz tvárila, že nie som doma, bola by som zvedavá, či by ma "čakala" alebo by si otvorila sama (predpokladám, že má kľúč). K nám chodia majitelia sem tam, platíme im väčšinou na ruku, takže vtedy sa vidíme. Ale nelezú nám do bytu, max tak do chodby. Vnútri boli odkedy sme podpísali zmluvu len raz, keď sme potrebovali údržbu zástrčiek a boli sa na to mrknúť.

janai1
14. dec 2021

@dadulamamula a 2x do mesiaca je podľa teba koľko krát po týždňoch? 😀

@autorka ak to máte v zmluve dohodnuté, že môže prísť skontrolovať byt je len na nej koľkokrát to urobí

anickaaa6aaa
14. dec 2021

@dadulamamula ale kazde 2 týždne je vlastne 2x za mesiac 🤔😅

amelie22
14. dec 2021

Podľa mňa to nie je normálne. Keď raz prenajímaš byt, nemáš tam podľa mňa moc čo chodiť. Ja prenajímam len samostatne 2 izby, nie celý byt, a chodím tam max raz za tri mesiace. Aj to keď niečo treba (nastaviť, vymeniť, opraviť...)

autor
14. dec 2021

@janai1 nemáme to v zmluve.
@mauduska nemá kľúč , ma len od brány a od schránky , ten zas nemám ja. Tak sme sa dohodli že mne na tuto adresu ajtak pošta nebude chodiť , čiže si ho môže nechať. Minule som dokonca spala cez deň s malým a klopala mi na okno v obývačke 🤦🏻‍♀️(Mame prízemný byt s predzahradkou)

maciatkolulu
14. dec 2021

@dadulamamula si robíš rit, však 🤣🤣🤣🤣

anavianavi
14. dec 2021

je to vela. povedz jej, ze by si privitala viac sukromia a na kontrolu nech pride raz za mesiac/stvrtrok.

elizabet173
14. dec 2021

nechápem, prečo by ťa mal niekto chodiť kontrolovať, nemáš predsa 12 rokov. Nikdy sme nechodili nikoho kontrolovať, keď sme prenajímali, prišli sme iba vtedy, keď nás pozvali na návštevu (Vianoce a pod.) a keď niečo potrebovali, prípadne sa vyskytla nejaká porucha. To čo akože chodí kontrolovať? Či nie je špinavý sporák a linka? Alebo doškriabaný nábytok, ak vám ho prenajali s nábytkom? Hádam máte zmluvu, nie? Mne by to určite vadilo, akceptovala by som to maximálne raz za dva mesiace.

mogaa
14. dec 2021

@anavianavi je to predsa jej byt,má nárok na kontorlu bytu....podľa mňa 2x do mesiaca nie je až tak veľa....hlavne ak sa vopred ohlási....

lugie
14. dec 2021

Je to veľa, my sme sa pre toto odsťahovali. Najprv z prveho podnájmu kedy prišiel do bytu keď sme boli v tom najlepšom, ďalej tam prišiel keď som bola na balkóne (vraj zvonil, ale nepočula som). Keď som prišla z balkónu tak už bol v chodbe povyzuvany, nečakal že som doma. Takmer vždy sme našli rýchlovarnu kanvicu odpojenu a bola ešte aj preč z tej “platne”. V druhom podnájme som pravidelne videla pootvárané dvere v celom byte, pritom som ich vždy zatvárala, našla som viac krát aj špinavý pohár v dreze alebo toaleťák vo wc. Keď sme si raz dali šlofika poobede tak vyvolával (mali sme tichý režim) a snažil sa aj odomknúť ale kľúč bol v zámku. Nakoniec hádzal šišky do okna 😂 keby sme znova v podnájme tak už si poviem svoje, toto je podľa mna extrémny zásah do súkromia… no a teraz sme vo vlastnom byte a mame debila suseda 😅😅

janai1
14. dec 2021

No tak keď to nemáte v zmluve tak jej neotvaraj 💁‍♀️

fajnova
14. dec 2021

No nie je to v poriadku. My nechodíme vôbec. Keď treba, vopred sa telefonicky ohlasime, ale ani nechodíme dnu, len na chodbe vybavíme, čo treba. Mne by to bolo strašne trápne.

liusa82
14. dec 2021

ja si pamätám ked som bola ešte v ba na výške chvilku som bývala v izbe s jednou babou teda v byte s nami bývala aj majitelka ale to bol otras ako sa do všetkého starala.Viem že jej byt ale v izbe nám skrine otvárala tam sme mali osobne veci akože išla upratovať no jedna katastrofa.Pár týždňov som v tom priváte vydržala a rýchlo som futrovala preč😀

anavianavi
14. dec 2021

@mogaa je to na dohode a ak to najomnikom nevyhovuje a v zmluve to nie je, maju pravo sa ozvat.

mogaa
14. dec 2021

@anavianavi ano právo ozvať sa majú, rovnako ako má právo majiteľ bytu nepredĺžiť im nájomnú zmluvu🙂

autor
14. dec 2021

@mogaa áno je to jej byt, ale ja som jej zaplatila vyše 1000€ depozit, platím jej nájom čiže momentálne ten byt obývam ja, nie ona ani žiadna jej rodina. Prišla 2 krát neohlásene a vždy videla že mám čisto a všetko ako má byť.

basska_b
14. dec 2021

Podľa mňa je to kus veľa. Ja som dokonca nikdy nebola v byte takto že na kontrolu. Raz som tam bola kvoli novej rúre a raz tiekol sprchovy kút, bolo tam čisto. Nemám dôvod im nedôverovať

hanelka1
14. dec 2021

Zo zákona má majiteľ nárok na kontrolu vlastnej nehnuteľnosti, akurát že musí dať vedieť, nájomníci by mali byť doma. Môžeš jej taktne povedať,že či je niečo v neporiadku keď kontroluje tak často, že by si bola radšej keby chodila menej, že potrebujete súkromie, prípadne že je obťažujúce čakať ju každé dva týždne a prispôsobovať stále svoj program. Takže asi tak. Ale právo na to má.

lenuska9999
14. dec 2021

Tak musíš sa s ňou normálne porozprávať. Povedz ,že si v pohode s tým, aby chodila na kontrolu po dohode vopred. Konkrétny dátum a čas. Inak ta to ruší a tiež máš právo na pokoj a súkromie.. ak by to nepochopila asi by som hľadala niečo iné.

zdena1990
14. dec 2021

No možno nemala dobre skúsenosti s nájomníkmi tak ako my verili sme platil načas a v byte nam narobil smetisko .... Ale to keby ste videli ja som skoro odpadla náhodou sme to zistili ešte že jeho otec sa zachoval férovo.,.. upratali to ako tak po ňom odvtedy si dávame pozor a chodíme na kontrolu samozrejme že sa pred tým ozveme

autor
14. dec 2021

@hanelka1 no napríklad ona vždy ohlási kedy príde, ja ju čakám doma cely deň a večer o 19 mi napíše že dnes už nepríde , že dojde zajtra a to sa stalo už asi 5 krát takze okrem toho že tu je často mi vadí že nedodržiava slovo. Aj dnes sa to stalo , mala prísť okolo obeda a teraz mi napisala že príde zajtra. Preto som sa vytocila a napisala príspevok😂

lenuska9999
14. dec 2021

Tak napíš, že zajtra nie si doma a hotovo. Ak to nebude brat ako samozrejmosť, že ju budeš čakať doma kedy ona povie, tak uvidíš, že zmení aj svoje dodržiavanie termínov

zdena1990
14. dec 2021

Tak to by robiť nemala

ivkazba
14. dec 2021

@mogaa nemáš pravdu v tom, že je to jej byt, tak môže chodiť kontrolovať. Ak nie je na to ozaj vážny dôvod, tak nemá čo chodiť do bytu, ktorý dala do prenájmu. Pretože nájomník má byt prenajatý k používaniu a je zákonom chránený. Majiteľ tam absolútne nemá čo robiť.

ivkazba
14. dec 2021

Normálne jej povedz, že ďakuješ za záujem, ale nemáš potrebu prijímať návštevy takto často, že takto často nechodia na návštevu ani tvoji priatelia. Proste buď asertívna. Zo zákona tam ako majiteľka nemá čo chodiť.

simca06022011
14. dec 2021

nie nebola by som s tym ok. Obtazovalo by ma to, nema tam co robit. Aj postu si moze presmerovat.

simca06022011
14. dec 2021

Inak autorka, ked mate dohodnuty termin, ked uz.. tak presne na cas, nepride... tak ju necakaj. A vybavene. TOto robim aj s navstevami inymi, nie len takymito...

vroni
14. dec 2021

@hanelka1, žiadne, že "by mali byť", majiteľ môže vstúpiť do bytu len s ich súhlasom. Nemôže prísť skontrolovať bytu tak, že si otvorí, prelasuje skrine, utrie prach a zase ide. Ani keď je to jeho byt. Môže sa na kontrolu ohlásiť a ak to majú v zmluve, musí ho v nejakých odstúpoch najomnik pustiť. Ale žiadne iné právo na vstup a kontrolu nehnuteľnosti nema.

anavianavi
14. dec 2021

@mogaa presne tak. zmluvy su vacsinou na dobu neurcitu a osobne by som sa nebala, ze ma z bytu vypoklonkuje. raz za stvrtroka a menej musi stacit, ak bolo pri predoslych kontrolach vsetko v poriadku. len ohlasene navstevy.