Ahojte ženy, s partnerom sme sa zhodli že s príchodom dieťaťa sa chceme vrátiť na Slovensko a usadiť sa tam, v zahraničí sme žili a pracovali posledné 3 roky. Chcem sa opýtať na vaše skúsenosti s vybavovaním papierov príspevkov materskej a všetkého čo to obnáša. Sťahovať sa plánujeme 5 mesiacov pred termínom aby sme stihli všetko pripraviť. Zostávam naďalej zamestnaná v zahraničí (na PN) teda aj materskú by som mala poberať odtiaľ avšak čítala som rôzne skúsenosti, niekto tvrdí že vybaviť cez SK socialku ktorá si to vykomunikuje s daným štátom, inde píšu vybaviť tam kde som zamestnaná. Nájde sa tu niekto kto ma s týmto skúsenosť a vie poradiť? Čo treba vybaviť dopredu aby som nemusela cestovať zakaždým do zahraničia? Ďakujem veľmi pekne za vaše skúsenosti
Ja som poberala materskú v zahraničí. Riešila som to so zamestnávateľom. Po skončení materskej som dala výpoveď (poslala som ju "listom") a odišli sme na Slovensko a tu som poberala rodičovský - žiadosťou cez ÚPSVaR. Máme slovenské občianstvo, trvalý pobyt na Slovensku... Všetko si budeš riešiť sama.
@bamboa a keď sa môžem opýtať dieťa malo aké zdravotné poistenie? Lebo to dostáva po rodičoch a tým pádom by malo mať zahraničné po mne? A s rodičákom nebol problém vybaviť kvôli tomu že nemáš odpracované na SK?
Nepises kde v zahraničí. Ak si v EU, po správnosti sa v zahraničí musíš odhlásiť z pobytu a teda odhlásiť aj zdravotné poistenie a zanikne ti aj pracovný pomer. Takže všetko potom už budeš mať na SK. Materskú som na SK nepoberala ale rodičak mi uznali zvýšený keď som vydokladovala materskú zo zahraničia.
@stannkal ja som v CZ ale keď dám výpoveď z práce tak nebudem mať nárok na materskú 🙈
@autorka - to je zrejme pravda, nárok na materskú by ti asi zanikol. Lenze ked si necháš pracovny pomer v zahraničí tak tam budeš musieť mať aj pobyt, zdravotné a sociálne poistenie. To sa už musíš ty rozhodnúť ci ti stojí za to špekulovať a zbytočne si všetko komplikovať. Najvýhodnejšie finančne by zrejme bolo zostať ešte žiť v zahraničí po dobu trvania materskej a potom sa presťahovať na SK.
Kým sme boli v UK, bolo poistené so mnou. Po návrate sme sa prihlásili do poisťovne. Stačilo, že v zahraničí sme už poistení neboli. S rodičákom nebol žiaden problém.
@stannkal žiadny pobyt práve riešiť nemusím, tisíce ľudí tu žije bez pobytu, dokonca ani môj priateľ nemá prechodný pobyt lebo reálne ho k ničomu nepotreboval. Je pravda že zdravotne poistenie budem mať naďalej tu ale nato existuje formulár ktorý zaručí že budem mať rovnaký rozsah poistenia aj doma. Skôr ma zaujímali skúsenosti ako to ľudia riešili tie vybavovačky s úradmi a ako je to reálne s vyplácaním dávok medzi SK a CZ 😇 načo sa pripraviť aký papier vybaviť dopredu a pod. Doma na SK nie je problém s poberaním materskej z CZ, skôr mi ide o ostatné papiere.
@bamboa A keď prvý polrok bolo poistené pod tebou ako si riešila pediatra a lekársku starostlivosť na SK? 😕 toto mi práve robí problém
Prvých 9 mesiacov som na Slovensku neriešila nič, veď som tu nežila, lekárov sme mali v UK. Nejaký mesiac pred návratom som zavolala pediatričke a dohodla sa s ňou. Malého zobrala hneď ako sme prišli. Čo bolo treba, riešila som postupne, už keď sme tu boli.
Mas narok aj nato aby si poberala matersku na slovensku, treba ti vybavit pred odchodom U1 formular aj keby si ho nemala, socialka by si ho mala vyziadat sama z uradov. Hlavne sa netreba dat odbit. Ja som pracovala v NL pracovny pomer mi skoncil v july rodila som v oktobri na SVK. Od jula do oktobra som poberala davky v nezamestnanosti, od oktobra matersku, po pol roku som dobrala davky a dalej poberala rodicak. Samozrejme hned mi povedali, ze nemam narok na nic a potom to slo.
@barra2 ďakujem, ja sa práve toho obávam že nejaká pani úradníčka ma pošle do prdele že “sa to nedá” alebo že “nemam narok” a nič s tým nezmôžem 😫 o U1 som už čo to pozerala, no budem musieť asi zavolať a úrady a zistiť čo je pre mňa výhodnejšie 😊 každopádne ďakujem veľmi pekne za skúsenosť 🙏
Nie fakt sa netreba dat, oni budu hlavne skumat centrum tvojich zaujmov. Ty musis dolozit vsetky vazby ake ti ostali so svk, fakt vsetko. A vsetko co donesies dones dvojmo a jedno si daj orazitkovat pre seba aby si mala dokaz ze si to tam doniesla. So mnou uu chceli vydzubat par krat. Posledne mi schvalil minimalnu podporu a ja som nechapala ako mi z taketo platu mozu dat minimum. Odvolala som sa, moj navrh bol najvyssia mozna a cuduj sa svete suhlasili v plnom rozsahu. Podla mna mas narok na 100%. Drzim palce nech natrafis na fajn pani za okienkom 😉
@ autorka: keď si zdravotné poistenie nechávas tam a aj materskú tak potom neviem aké iné papiere máš na mysli. Každopádne ja som po prestahovani na SK vybavovala všetko bud online alebo telefonicky a nebol vôbec žiaden problém.
Pokiaľ si stále zamestnaná v zahraničí, prioritne si vybavuješ materskú tam sama....