zdravim, vyznáte sa niekto do nastavenia fotiek? viete mi prosim vysvetlit, co jednotlivé cisla a znaky znamenaju? dakujem
Este ten graf pod tym je histogram. Vlavo su tiene-tmave farby, v pravo jasy-svetle. Na dobre exponovanej fotke je roztiahnuty po celej sirke.
@aalt dakujem ! skvele popisane a AWB a pod tym ten obdlznik/štvorec s ciarkami prosim?
AWB by malo byt vyvazenie bielej farby AWB - bude automaticke. A pod tym asi sposob zaostrovania, takto asi celoplosne. Na telefone v 99% pripadoch staci vsetko na automatiku, maximalne upravovat to EV pri extremnych svetelnych podmienkach (prudke protisvetlo a tak) - napriklad podla toho histogramu, aby bol co "najsirsi". Clona F nema prakticky ziaden vyznam (opakujem, ze na telefone) a vo vacsine pripadov bude ma maxime. Hlbka ostrosti pri tak malych objektivoch je stale velmi velka a clona ju ovplyvni len minimalne.
Fotka je vzdy o svetle a teda o mnozstve svetla dopadajuceho na senzor. To urcuje tri parametre: citlivost ISO, clona F a cas S. Cim vacsie, viac svetla, cim mensie menej. Zaroven ISO meni sum, cas rozmazanie a clona hlbku ostrosti (ci je pozadie viac, alebo menej rozostrene, ale teda na velkych objektivoch, nie na telefone).
EV len upravi tieto 3 parametre ak to automatika nevyhodnoti spravne a chces inac. WB - zmeni pomer farieb, blesk je hadam jasny a AF a ten stvorcek sposob zaostrovania.
Este k tomu histogramu: mas tam viacej "kopcekov" kazdy inej farby. To ukazuje histogram pre kazdu farbu zvlast. Vo vacsine pripadov sa priblizne prekryvaju (ak nefotis nieco vyslovene jednej farby).
Fotka sa tvori 3 farbami: R-cervena, G-zelena a B-modra. A takych farieb su potom aj tie kopceky. Zmenou AW tie kopceky vlastne medzi sebou "posuvas" a vysledkom je ze fotka je viac do "cervena" alebo "modra". Este byva niekedy aj stvrty "kopcek" biely ako sucet tych farieb a vysledny jas (alebo niekedy iba ten biely kopcek) - niekde sa to da prepinat ako ho zobrazi.
@aalt super, dakujem krasne za vas cas a vysvetlenie
Nie je za co 😉 Na fotenie odporucam kupit fotoaparat. Mobily uz zacinaju skor "kreslit" podla predlohy a fotku si "vylepsuju". Spravia viacero snimok, fotku z toho zlozia, niektore detaily vytiahnu, ine naopak schovaju, odsumia, zvyraznia farby, najdu co na nej (asi) je a domaluju: oblohu na modro, vylepsia plet, pozadie rozostria ostatne doostria atd ... vysledkom su potom vzdy "rovnake" fotky ako nie nutne zle, ale proste od skutocnej fotky sa to zacina dost vzdalovat. A "ukecat" automat aby spravil nieco inak sa neda. Na skutocnom fotoaparate si mozes vsetko nastavit presne ako chces a potrebujes. Nevyhodou je, ze ak nieco nastavis zle, tak ti to "vrati" a fotky zo zaciatku byvaju "horsie" ako z automatu - nespravne zaostrene, rozmazane atd... Ale kto sa nevzda, tak ten automat hravo dobehne.
Som si vsimol, ze tu clonu F som tak nestastne napisal. Clona je najviac otvorena pri najmensom cisle. To F2.2 je asi maximalne otvorena, potom cim vacsie cislo tak sa zmensuje a svetla je menej. Ale ostatne plati 😉
ISO je citlivost na svetlo, cim vyssie cislo, tym viac vidi v horsom svetle, ale na ukor sumu. S je cas expozicie, cize 1/14s cca 0,07s. Cim mensi tym menej pohybom rozmazana fotka, ale zachyti menej svetla a naopak. F je velkost otvoru clony, akoze priemer objektivu. Cim viac tak prejde viac svetla a u fotoaparatov to spravi rozostrene pozadie, ale na mobile nie, kedze ten priemer je proste vzdy maly. EV je kompenzacia, ci ma zasvetlit alebo stmavit. AF-A je myslim autofocus a preskrtnuty blesk asi vies. Ohniskova vzdialenost 26mm, mierne siroke (opak teleobjektivu).