Nakupovanie na ebay

martin2075
3. nov 2018

Dobrý deň, ako to je v nakupovaní obuvi, oblečenia na ebay.Je to všetko fake oblečenie alebo nie?
Napr. rozmýšlam kúpiť niečo takéto: https://www.ebay.com/itm/Nike-Air-More-Uptempo-... cenovo sa to dosť podobá reálnej cene, len či sa dá reálne zistiť či to je fake, alebo čo nákup z ebay to fake? Ďakujem Vám pekne.

gazah
3. nov 2018

Smelo nakupujte. Tam si nemôžu dovoliť predávať žiaden fake. Veľmi rýchlo by ich ebay zrušil.

martin2075
autor
3. nov 2018

Takze na ebay su len originali alebo ako to je, ci aj fake aj original, popr. ci sa to da odlisit?

gazah
3. nov 2018

Nemôže tam byť žiaden fake ako je to u nás napr. na bazoši. Ebay má veľmi prísne pravidlá. Vždy je dobre si pozrieť aj hodnotenie predajcu. Ten, na ktorého ste hodila link má takmer 100 percentný feedback, takže je to OK. Navyše má urobenú i super tabuľku s veľkosťami, kde udáva i cm. Takže nemusíte kontaktovať predajcu a dávať mu kopec doplňujúcich otázok. Ale pri tej cene a keďže predajca je z Indonézie rátajte okrem toho poštovného aj s clom.

martin2075
autor
3. nov 2018

To clo sa ako presne riesi, od akej sumy to je, aka suma to je a kde to treba zaplatit?

gazah
3. nov 2018

A ešte som zabudla na DPH. Nad 22 € ak to nejde z EU tak platíte clo i DPH. Dostanete list z colnice. Vygooglite si to ak chcete nakupovať cez ebay, alebo nakupujte iba od predajcov z EU.

sissy27
3. nov 2018

@gazah prosím ťa nezavádzaj, na ebay je toľko fakeov že až. Ebay nie je priamym predajcom a nezodpovedá za to, čo tam kto ponúkne.
@martin2075 nie, nie sú tam len originály. Treba si pozrieť hodnotenia konkrétnych predajcov, komentáre k tovaru, odkiaľ bude tovar zasielaný atď.

gazah
3. nov 2018

@sissy27 Ak niekto predáva fake, ebay mu veľmi rýchlo zruší účet. Sem-tam sa tam nájde nejaký špekulant, ale už ich tam takých veľa nie je. Ebay veľmi sprísnil pravidlá.

gazah
3. nov 2018

Ja by som si ich objednala z aliexpressu. To je menšia šanca, že ti ich zachytia colníci a ešte ich 11.11 budú mať aj lacnejšie. Aj na ,,ali" sú originálne výrobky. Link je tu: https://www.aliexpress.com/wholesale?catId=0&in...

kittykat22
3. nov 2018

@martin2075 ked nakupuješ na ebay, tak na pravej starne máš ID kupujúceho a pod ním je hviezdička. Na nej vidíš v percentách hodnotenie. Keď to rozklikneš tak vidíš detailne, čo píšu ľudia. Tak sa môžes zorientovať v tom, či kúpiť alebo nekúpiť.

martin2075
autor
3. nov 2018

A inak sa nedá zistiť či ide o originál alebo fake, len tak ako píšete?Popr. ešte keď napíšem za každý tovar ktorý chcem "original" tak by som sa mal vyhnut fake?

kiwi3
3. nov 2018

@gazah praveze na aliexpresse su fake-i, nie? ved to je asi vsetko z ciny a tam to vobec nikto nekontroluje

gazah
3. nov 2018

@kiwi3 Nie. Je to zložitejšie. Treba sa v tom vedieť orientovať. Aj na ali sú vynikajúci predajcovia, ktorí predávajú originály.

sissy27
3. nov 2018

@gazah ak naozaj veríš tomu, že na Ali kúpiš originál, tak prepáč, ale nebudeš najostrejšia ceruzka v krabičke 😏 výrobca ako nike, adidas alebo dizajnérske značky majú svoje oficiálne stránky a Ali medzi nich určite nepatrí.

gazah
3. nov 2018

@sissy27 Omyl. Zrovna tenisky na Ali sa oplatí nakupovať. Sú to väčšinou skladové zásoby. Fejky sú na našom bazoši a tie sú z Turecka a preto sú aj také lacné. Číňaň je síce majster fejkov, ale ani ten, keď má kvalitný tovar, tak ho nedá lacno. Ali je síce plný nekvalitných vecí, ale nájdu sa medzi nimi aj špičkoví nielen dodávatelia, ale i výrobcovia. Číňan, keď vyrobí fejk, tak je to na ňom vidno.
A mimochodom, kde myslíte, kde končia tie tenisky od Niké, Adidas a pod. ak sú nutení trhom chŕliť stále nové a nové modely?

lindusss2016
3. nov 2018

@gazah ebay veru faky predava.

lindusss2016
3. nov 2018

@martin2075 ja by som tam kupila iba ak nieco lacne alebo v aukcii. Ak chces dat tolke prachy za botasky, kup si ich normalne na ich stranke, budes mat istotu a mas ich aj komu reklamovat, keby nieco.

erikavesela
3. nov 2018

@gazah na ebsy fake kupis, ebay to nekontroluje, ja nakupujem na ebay uz 22 rokov ...ano, zmenili sa pravidla, ale tovar nik nekontroluje...

ikushka19
3. nov 2018

@martin2075
Na ebayi su urcite faky. Kupila som si tam converse tenisky a teda s originalom sa to nedalo vobec porovnat. Nosila som ich asi mesiac a rozpadli sa. Predavajuci mi napisal ze mi posle novy par no nic mi neprislo..vtedy som to nemala cas riesit tak som to nechala tak. Uz by som topanky takto nekupila. Je to riziko.

matazirafa
3. nov 2018

@gazah chceš byť strašne múdra ale totálne kraviny trepeš 🤦‍♀️🤦‍♀️

@martin2075 treba pozerať feedbacky predajcu a na základe toho si spraviť názor

najinka
3. nov 2018

Ebay a ali je v podstate to iste, drviva vacsina veci je tam z ciny, cize fake...rozdiel je asi ten, ze na ebayi predavaju aj normalni ludia pouzite veci, atd..

sissy27
3. nov 2018

@gazah prosím ťa odpusti si tieto kecy, len sa strapňuješ. Žiadna značka nepredáva svoje "skladové zásoby", tovar II. kategórie, staré kolekcie a podobne cez Ali. Nebudú si kaziť renomé na čínskej online tržnici a predávať veci bez dokladu a záruky. Fakt nie. Na zľavnený tovar majú outlety, výpredaje ale nie Ali.
Ak tomu veríš ty ok, tvoja vec, ale nezavádzaj druhých. Alebo máš sama v bazáre "kvalitku z Ali"? 🤔

erikavesela
4. nov 2018

@najinka zial uz ani to noe je pravdou...v de je na to ebay kleinanzeige...uplne odburavaju predavajucich pouzite veci..

najinka
4. nov 2018

@erikavesela tak do uk to zatial neprislo, ja tam mam tiez zopar veci na predaj, ale pravdu povediac sa to velmi neoplati, paypal si berie poplatok, aj ebay..lepsie predat na fb markete..

erikavesela
4. nov 2018

@najinka presne tak to je, ebay klenanzeige, ale nie je formou aukcie, mas presne stanovenu cenu a predavaj akoby na inzerat, tie casy, ked si mohla kupit male "drahocennosti" budu pomaly, ale iste prec...my sme takto predali kedysi aj auto v de...😊

erikavesela
4. nov 2018

@najinka sorry kleinanzeige

najinka
4. nov 2018

@erikavesela tak uvidime..ja osobne z ebay nekupujem nic (fakt mozno 2x za tie roky som nieco kupila- nejaku suciastku alebo tak), nedoverujem tym predajcom, kupujem vsetko z amazonu (a davam pozor, ci to nejde z ciny 😀). A nechapem ako moze niekto verit tomu, ze na ali a ebayi sa predavaju originaly..🤦🏻‍♀️

erikavesela
4. nov 2018

@najinka tak to s tymi originalmi nechapem ani ja...ja som tam rada nakupovala, ked to bolo este stylom aukcii...milovala som...najdene v sope, pivnici, na povale... milujem starozitnosti a vtedy sa este dalo nieco za par drobnych najst... prikladom su napr.2 ks 100 rocnych usiakov....za 10€...povodne som kupila len 1 ks, ale pani sa chcela zvavit aj druheho, tak mi druhy "pribalila"...😀najviac nakupujem na ebay.de a uz tam takychto "pokladov" vela nenakupis..zial...

matazirafa
4. nov 2018

@erikavesela
@najinka ja na ebay kupujem len diaľkové ovládače k telke, to mi neva že je to fejk lebo uz mi ich pár krát deti rozbili (a ja tiež jeden) a originál mi netreba, mame pomerne neznámu značku tv a tie univerzálne na to nepasuju. A chodia mi z Poľska 😉

gazah
4. nov 2018

@sissy27 Ale predáva. Všetky tie slávne prefláknuté značky sú dnes akciové spoločnosti a akcionárom ide predovšetkým o zisk, A tým je úplne ,,štyri" kde skočia ich veci. Dôležitý je predsa zisk. Tiež mi to prekáža, ale pozadie tohto biznisu je skutočne nechutné. Značky si stanovia podmienky predaja a je im úplne jedno kto ich splní. Navyše, značky predávajú aj vo veľkých obchodných domoch, kde sa tie kolekcie točia z týždňa na týždeň a práve tieto veci končia na biznis tržniciach, ku ktorým sa obyčajný smrteľník len tak nedostane. Aby to nebolo až tak okaté tak aj na týchto tržniciach si predávajúci určuje podmienky - niekedy je to obmedzenie predaja na istých trhoch a pod. A dnes je obchod s fejkovým tovarom na takej vysokej úrovni, že fejk kúpiš pokojne aj v nejakej bratislavskej značkovej predajni.Najväčší trh s fejkovým tovarom je v Kuala Lumpur a verte mi, že aj veľmi zdatný odborník má problém rozlíšiť fejk od originálu. A ešte je tu jedna otázka na mieste. Čo je to vlastne fejk? Ale to už by bolo na veľmi dlhú debatu (Číňania majú nato už i školy). A keď sme už pri tých fejkoch, tak najväčšími vykrádačmi nápadov sú najmä obchody z rýchlou módou. Konkrétne Zara - tá je doslova vlajkovou loďou v tomto biznise. Celý ten biznis je jeden veľký hnoj.

sissy27
4. nov 2018

@gazah dobre, nechám ťa v tom 🙈🙈🙈
Ukradnúť nápad, "inšpirovať sa" tvorbou niekoho iného je zas niečo úplne iné. Ale predávať "nike" tenisky, ktoré neboli vyrobené v továrni nike, s použitím ich materiálov a technológiami atď. je fake.
Buď si fakt úplne jednoduchá a hráš sa na múdru, alebo si jedným z predajcov a takto klameš zákazníkov. Ťažko povedať, čo je horšie.