prosim vas baby, co by ste robili na mojom mieste? blizia sa vianoce, tak cela rodina riesi vianocne darceky. so sestrou som dohodnuta na 20e na dieta, s bratom v podstate ziadna dohoda neni, ale vyzera to ze tiez mi da 2Oe na dieta.a tu je ten problem, ja mam deti tri, sestra dve, brat jedno. mne je to proste blbe voci nim, ze oni mi "musia" dat pre deti 3 a ja im pre 2 a 1.mali by ste vycitky? ci by ste kaslali na to?
"Oni mi musia dat pre deti 3"... nic nemusia.
ja mam tiez 3 deti, brat 1 a svagor ani jedno - kazdy da kolko a co chce - ziadne dohody a sumy u nas nie su.
@nela82 dohoda je preto, ze chceme detom dat nieco a potesit ich, ale nase deti maju vsetkeho uz strasne vela a nechceme, aby dostali zbytocne toho vela
@veronikaszabova ved prave preto je to v uvodzovkach, ze nemusia naozaj,ale chcu a proste daju ci chcem alebo nie
@jasminet u nas je to preto, ze ze proste nechceme, aby toho podostavali vela
za 20€ mozu dostat kopec kravin z "tigera" alebo aj jednu poriadnu vec. pripadne 1 lepsia spolocenska hra pre vsetky 3 deti - a nemusi to byt ani v hodnote 3x20€. kazdpopadne vobec nemam vycitky, pretoze hodnotu darcekov nepreratavam - deti potesia aj nalepky za 0,80€.
@jasminet tak samozrejme je to +- a aj sa vopred dohodneme, co priblizne, aby sme nekupovali uplne neuzitocne veci
My mame jedno dieta a svagrovci tri. Svagrovci byvaju so svokrou, ja vzdy nieco kupim a donesiem to svokre, aby ona nemusela zhanat a nekupila blbost. A ona mi da peniaze, akoze aj za svagrovcov. Myslim si, ze od nich nakoniec peniaze ani nepyta. Takze v konecnom dosledku, ja miniem na ich tri deti cca 70€ a oni nic. Ale neriesim to, oni predsa nemozu za to, ze ja mam len jedno dieta a oni viac. Ale darceky kupujem, nedavam peniaze, takze ak dobre vymyslim, decka potesia aj lacne darceky.
@andrea_82 ja by som bola radsej, keby mali tolko deti, co mam aj ja, nech sa necitim blbo, ze som im nieco dlzna.
😂 Tak kvoli darcekom ich urcite neprinutis mat viac deti. A u nas by sa to ani nedalo, my sme radi, ze mame vobec jedneho. Ale ak mas výčitky, tak ty investuj do ich deti viac € na jedneho.
sak to mi je jasne, uz aj nad tym som rozmyslala
My nemáme dohodu, že za koľko. My kupujeme "naspäť" podľa sumy, ktorú dali. Napr. teraz švagriná kúpila malej Adidas za 39 eur. Ona má 2 deti a my kúpime tiež do 40 Eur naspäť niečo. Neriešime počet detí, ale sumu. A toto sú meniny, narodeniny, Vianoce. Nikto nie je z nás urazený. Zatiaľ to funguje. Tak, keď kúpia za 60 Eur, tak kúp aj ty za 60 Eur, hoci majú jedno dieťa. Nikto nezostane dlžný nikomu. Inak je to fakt nefér. Ty 20 a oni 60.
Darceky davam v hodnote, ktoru na ne mozem minut. Sestra ma 2 deti, ja 1. Jedine o co sa staram (kedze vianocujeme spolu) je, aby mali pod stromcekom +/- rovnaky pocet darcekov.
prepac, ale riesis absolutnu kravinu. Kazdemu dietatu kup darcek ak ste tak dohoduti, ale ozaj neries kto ma aky pocet deti...kvoli trom dnom v roku taketo stresy, ved to je na hlavu...
Však si kúpte každý rodič pre svoje deti a vybavené,čím skôr toto pochopíte a budete praktizovať,tým lepšie pre všetkých.Deti sa nebudú topiť v hračkách a dospelý nebudú mať hlavu v smútku,lebo čosi zas treba vymyslieť a kúpiť pre 6 či kolko detí.Vianoce o tomto počítaní,zháňaní a plánovaní nie sú.
Teraz som prispela niekomu z Ludia ľuďom,keby tak urobil každý aspon tretinou sumy,ktorú mienie na 150ty darček pre svoje či príbuzné deti,ktoré už toho majú aj tak cez hlavu,tak hned by bol svet krajší.
Nerozumiem, vase deti maju vsetkeho vela, urcite dostanu zase az az od rodicov, tak na co im este maju kupovat tety a ujovia a nvm kto vsetko, ved si nedajte pre synovcov a netere nic a je po probleme. Tie vianoce takto uz uplne stracaju zmysel. Nase deti maju tiez vsetko, co potrebuju, ale spravili sme strucny zoznam, co este chceme na vianoce, z toho zoznamu kupi aj babka, aj teta, co budu chciet a my zvysok, aj keby to malo znamenat, ze od nas dostanu len 2 darceky, ale ja proste nezastavam to, ze na vianoce musi byt vsetkeho vela len preto, ze su vianoce. Napr.od muzovej sestry jakziv moje deti darcek nedostali, nezaujima sa o ne vobec a my to absolutne neriesime, muz s nou ma vztah taky neutralny (podla nich dobry, podla mna chladny, ale budis). Od mojej sestry dostavaju, lebo ich ma uprimne rada, nie preto, ze sa to patri.
Veď tak vyberte jeden darček a nech sa poskladajú... Rovnako aj ostatným deťom sa tak dá... O rok dva tri môžu mať aj oni viac detí a budete sa skladať viac 😁 omg... Nikdy som neriešila či niekde beriem 2 darčeky alebo 4 😁 a kolko nám kto musí dať... Nemusí... Kľud a .etib si stresy. My napr v rodine kupujeme iba vlastným deťom a deti dostanú ešte od starkých a dosť... Ja kúpi. Drobnosť ak sestre a bratovi ...
@bibih veď každé dieťa si darčeky nájde... Je otázne či ich potrebuje 10 😊
To mi aj minule sestra splechla, že oni nemajú ešte deti, ale svagrova sestra, aj my mame😂😂😂 tak im vravím, že musia si už nejaké spravit🤷🏻♀️🥴. Podľa mna by dieťa malo dostavať darcek, aj keď malicky, veď je to pre každé zazitok. Ja si pamatam, že mama zrusila s bratom dávanie si darčekov a my sme s bratrancami boli z toho smutni😀 keď chceš k tomu vliať spravodlivosť, buď sa dohodnite na pravidlách, že 50eur budget na rodinu, alebo 15eur na dieťa, alebo kup nejakú drobnosť pre brata a sestru navyse.. inak ja kupujem darčeky aj pre deti švagrovej sestry, keď sa 1-2x do roka stretneme, vzdy ich to potesi a mne to za tu ich radost stoji..
Zostala by som pri tomto:
".... nemusia naozaj,ale chcu a proste daju ci chcem alebo nie"
Navyše dohodu si môžete upraviť na nie "20€/hlava" ale "do 20€/hlava". Kto potom koľko na koho reálne minie, je už na každého osobnom rozhodnutí. Prepočítavať ceny darov do detailov je divné.
Ďakujem za všetky odpovede, niekto pochopil, niekto nie, ale nevadí...
Je to na hlavu, ale ja už som proste taka, cítim sa stále niekomu niečo dlžná.
Koľkokrát som tak rozmýšľala, že nech deti dostávajú darceky len doma a bol by pokoj. Nedávame si darceky pretože sa to patrí, ale pretože sa mame radi, a chceme tým deťom urobiť radosť.není nad to keď vidíme tie ich šťastné tváre, co im kde Jezisko nechal. keď už budú veľké a nebudú veriť, že darceky nosi Jezisko, tak možno raz to ukončíme, a budú darceky dostávať už len doma. A už som povedala všetkym, že max 1darcek u každého, že viac im naozaj netreba. A asi som sa zle vyjadrila, ta dohoda je tak, že do 20€/dieta,aj hore som to neskôr napísala ze +- a ten limit tu máme len preto, že viac fakt netreba, keďže majú takmer všetko, čo potrebujú...
Mozno by som im k darceku prikupila nejaku peknu hodnotnu knizku..u nas sa ceni najviac..neskor ked budu vacsie, riesit to nebudes,hocikedy cez rok das nejake peniazky,ci na kofolu,kino,parfem-ich to potesi...a takto sa "vyrovnate".
@lindusss2016 zmysel nik nerieši, sa dávaju lebo sa "musia",patrí sa to atd , zmysle už dávno nemaju podla mna
Ja mam 3surodencou sestra ma 2chlapcou go veku 10rokou a 6rokou dalsia sestra ma dcerku bude mat 13rokou a syn 15rokou brat ma rocnu dcerku ja mam 7rocnu slecnu 3rocneho syna moj manzel ma syna 5rocneho ktory u nas byva a este mame 4mesacnu dcerku nikdy neriesime ci su vianoce ci maju narodky ze za kolko EUR.ma kto co kupit kazdy kupi podla svojho uvazenia kolko moze prave investovat
My davame s bratom detom navzajom za takych 15e. Takze limit chápem. Ak sa citis blbo, povec surodencom ze mas viac deti ako oni tak im das vo vyssej hodnote nech je to spravodlive, lebo tivto neda. No a co
Ja mam 2 deti, svogor a brat po jednom, keď sa opýtaj co mojim snažím sa nevybral nič drahé, skôr zadám tému a oni nech kúpia co uznajú za vhodne... Je to na nich. A čo sa týka ich deti no snažím sa to kompenzovať vždy. Niečo viac... Ale vždy sa pýtam... Nikdy nežiada prehnane dary hračky a za 50 eur a viac... Gro majú dostať doma, ak niekde inde tak len niečo malé co potesi
U nás sa absolútne "celorodinne" neriešia peniaze... Tiež máme 3deti,svagrovci 2,dalsi 1 a môj brat 1...od nikoho nič veľké nečakám-každý podla svojich možností, no mame akurát dohodu, že sa riešia hlavne deti a my dospelí sa navzájom obdarujeme drobnostou...ale do budúcna to vidím len na riešenie svojich detí +zvyšné deti-drobnosť a my dospelí budeme šťastní, že sa vôbec stretneme a posedíme spolu... Nakoľko nik z nás nemá doma "oslika potras sa"....
zvláštne dohody....tie hodnoty sú už niekde úplne inde