Najvhodnejšia vysoká škola

simonka174
16. feb 2015

Ahojte, kedže sa sama neviem rozhodnúť, usúdila som ze potrebujem rady iných 🙂 viete mi povedat ktore povolania - kedze chcem ist na VŠ- takze ktore VŠ sa este oplatí studovat okrem technických smerov (Matika fyzika) a medicíny? Som komunikatívna a chcela by som mozno nieco s jazykmi , ale nie len jazyky ;) viete mi poradiť? Chcela by som organizovat vybavovať komunikovať

bosoriak
16. feb 2015

@simonka174 Tak ak chces komunikovat, vybavovat a organizovat, tak ziadnu VS nepotrebujes. Potrebujes prax, znamosti, skolenia o komunikacii a znovu prax v odbore, kde chces vybavovat a organizovat. Kvoli jazykom pobyt v zahranici. Potom casom uvidis, ci skutocne VS potrebujes. Jedine, co ma napada je este pravo, tam je ta skola k niecomu. Skoly typu socialna praca, masmedialna komunikacia a podobne su fabriky na tituly. Absolvovanim takejto skoly si skor uskodis v buducom profesijnom zivote.

mima4
16. feb 2015

@simonka174

na "organizovat vybavovať komunikovať " nepotrebujes vysoku skolu.

ak chces najst pracu v buducnosti, vyhybaj sa socialnym pracam, masmedialnym neviem co...a podobne... uz dnes vacsina renomovanych spolocnosti automaticky hadze CV do skartu ked vidia tieto skoly.....

janinah
16. feb 2015

oplatí z hľadiska platu,či? keď mse hľadali školu pre dcéru,tak sa mi páčil odbor Španielsky jazyk v medzinárodnom obchode,ale študovalo sa to v českých budejoviciach...tak asi niečo také hľadaj

simonka174
autor
16. feb 2015

@janinah dobrý deň 🙂
Mohla by som len poprosiť tak laicky napísať , čo by som z tohto mohla - poprípade z medzinárodných vzťahov? 🙂

ivetlo
16. feb 2015

@bosoriak Plne sa stotožňujem s týmto názorom. Tzv fabriky na tituly sú momentálne v móde, ale použiteľnosť ľudí nula bodov. A kto má také veľké sociálne cítenie, nech ide do Afriky pomáhať.
A mimochodom technický smer nie je len mat-fyz ale aj mnoho iných odborov.
Ja osobne VS mám a je to Strojárska fakulta na Žilinskej univerzite, odbor Katedra technologického inžinierstva a teda našla som sa v tom a aj pracujem v strojarine, teda už po mat dovolenke sa skutočne teším späť do práce, kde mi po dvoch deťoch držia pozíciu a už ma aj pýtali skôr do práce (a nie raz).

A jednu hlavnú vec nepíšeš a to akú máš strednú školu. A ani medicína nie je na zahodenie, ale je na dlho. 🙂 🙂 🙂

Držím palce že sa správne rozhodneš.

janinah
16. feb 2015

@simonka174 môžem len napísať ako sme my s dcérou hľadali-prejdi si vš a fakulty aj odbory u nás a v česku,hľadaj jazyk /neviem aký vieš/ + ekonomický smer,právnicky smer,obchod......konkretne neviem...z jazykov-angl. je základ,ten treba vedieť to je jasné + druhý napr. fran. je jazyk diplomatov,ruský jazyk je výhodný pre obchod,španielsky sa dohovoríš v polke sveta....zaujímavé sú jazyky,ktoré u nás ovláda málokto napr. fínština......

simonka174
autor
16. feb 2015

@janinah a vy ste nakoniec čo pre dcéru vybrali? 🙂
Koľko má rokov?
Viete ja by som chcela ist nejaky nezvyčajný jazyk studovat - portugalčinu, alebo tu finstinu ale tazke je to rozhodnúť sa ist prave toto studovat , predsa len to je nezvyčajné , na Slovensku myslim ze by som sa urcite nezamestnala ..

lajtmanka
16. feb 2015

presne ako tu už bolo spomínané, ja som práve dokončila VŠ minulý rok a bavila ma tá škola bola to SPU v nitre odbor ekonomika podniku. Ale momentálne sedím v kancli a robím podklady k účtovníctvu. ako mali sme aj to ale ako bočný predmet...
skôr ma baví niečo robiť... vonku.. organizovať...
a na to školu naozaj netreba... kedže práve čakám bábo tak už neriešim inú prácu ale potom budem asi hladať niečo iné...
treba si poriadne premyslieť či nie je lepšie si pobehať kadejaké kurzy v zahraničí a získať nejaké certifikáty... to ti podľa mňa dá viac ako VŠ na slovensku príp. kukni v zahraničí nejakú školu

janinah
16. feb 2015

@simonka174 dcéra má 21r. a končí Bc. na UK angl+špan. učiteľstvo,ona si to sama vybrala,o jej budúcu robotu sa nebojí a ani ja,je to taký typ človeka,čo sa vo svete nestratí..druhá dcéra má prekladateľstvo angl+fran.,tu sa o robotu bojím viac,ale už teraz čo to prekladá a doučuje,takže uvidíme....popozeraj ešte diplomaciu,ak si taká komukatívna a jazyková....práveže netradičný jazyk vedieť nie je zlé,tá moja prekladateľka silno uvažovala aj o finštine,napr. severské detektívky sú poprekladané všelijak,oveľa lepšie sa číta český preklad ako slovenský..ale to sú už také úzkošpecifické práce.....

lajtmanka
16. feb 2015

@simonka174 práveže ako prekladateľka na slovensku by ste sa mohli zamestnať s nezvyčajným jazykom po takých je možno aj dopyt ;) čo tak čínština ;)

simonka174
autor
19. feb 2015

Našla som niečo ako fakulta aplikovanych jazykov ;) čo si o tom myslite ?

orlik4
19. feb 2015

ja som vystudovala jazyky, a je to v pohode. ALE, ak chces skor manazovat a vybavovat, tak si skor daj nejaky manazment a popri tom si urob statnicu z jazyka. je to omnoho praktickejsie sa takto zamestnat akoby si mala "len" jazyk. Na druhej strane aj "len s jazykom" vies zacat a ked si pracovita a ambiciozna, sa prepracovat velmi vysoko. ale podla mna je manazment pre teba lepsi

simonka174
autor
7. mar 2015

@orlik4 ahoj, môžeme si tykať alebo? 🙂
Hmm.. Ja som rozmyslala aj nad manažmentom no; ale tam je Matika a to nie je moja silná stranka, ja sa mozem ucit jazyky 5 minút a mam same jednotky a bavi ma to, ale z matematiky mam strasne zle základy zo zakladky , učiteľka ktora absolútne nenaucila,chodila nafajčená a bolo z nej cítiť alkohol... Ale kazdy sme nejaky, chcem tym len povedat ze matiku aj ked sa učím trraz na gympli; mam zle známky, pred týždňom sme pisali test a ucila som sa naozaj poctivo, vsetko si prepísala a tak.. Kazdy jeden príklad.. A mala som 3..
No to som uz z cesty, chcela som len povedat ze na manazment asi nemam :/ a čo marketing? Vieš lebo ja chcem niečo, kde budem v nejakej firme akoby riešiť niečo so zahraničím, neviem nejake projekty a tak , neviem to opísať .. Len viem ze na to samotné jazyky nestačia , prosim ta, chcem sa len spytat, z PREKLADATELSTVA-TLMOCNICTVA sa mozem uplatnit len ako prekladateľ alebo tlmočník ? Počula som o nejakej fakulte aplikovanych jazykov na ekonomickej , kde su aj základy manažmentu marketingu a tak pri jazykoch ... Lebo ja naozaj nechcem prekladať, ja chcem robit nieco spoločenské .. Dakujem vopred ak mi poradíš 🙂

orlik4
8. mar 2015

@simonka174 z prekladatelstva-tlmocnictva sa mozes uplatnit akokolvek. Jedna spoluziacka robi napriklad veducu na ludskych zdrojoch vo velkej nemenovanej firme, druha zasa robi testera a pise technicke texty pre softvery - diametralne odlisne pracovne pozicie. Co som vsak chcela povedat, je, ze to, co oni sa museli naucit v praci, by si mala zo skoly. Ale teda, druha stranka veci je, zeby si potrebovala ten jazyk. Bez neho to dnes nejde. Cize by si mala teda jednu skolu normalne a druhu akoby "len" tu statnicovu.
Tebe je uplne zbytocne ucit sa veci z prekladatelstva. Naco tam chces byt 5 rokov, ked to nevyuzijes...? A ak sa nemylim, tak teraz je to tusim aj rozdelene na bakalara a magistra, cize dokopy 6 rokov. Tam sa ucis lingvistiku, morfologiu, strasne vela literatury, teorie a teda aj preklad a tlmocenie. Z toho vsetkeho by si nevyuzila prakticky nic, lebo tebe staci sa trosku lepsie dohovorit.
Dalsia moznost je prerusit nejake to studium na rok a ist do Ameriky alebo Anglicka alebo Kanady......
Ja dalsie skoly neovladam. Ale teda ked nie manazment, tak marketing. Ale to uz je otazka na niekoho ineho, ze co sa tam ucia.
A este zhrniem - ked si ambiciozna a nebudes si len chodit odsediet a odflaknut pracu, a potom sup ho domov, tak ti je jedno, aku budes mat skolu. Ale necakaj, ze je to take lahke a hned najdes pracu snov. Budes musiet robit kompromisy a na sebe pracovat. Ale drzim palce, aby si si dobre vybrala a bola spokojna!