Nájom - podnájomník

barbiiika1810
22. mar 2017

Ahojte prosim vas vsetkych vyjadrite k nasledujcim vetam...byvame od 9/2016 v podnajme 3 izb byt Za 350e mesacne z toho 190e su rezijne naklady,splatnost najmu mame 20.teho v mesiaci na ucet prenajimatela.byvame 2 dospele osoby jedno dieta a jedno na ceste.prenajimatel si zmyslel ze kedze pribudne dalsi clen zvysi najom o 50e len tak bez akeho kolkvek podkladu.dalej sa nam vyhrazala ze vypoveda zmluvu kvoli tomu ze som ju poprosila o To aby jeden den pockala kvoli tomu ze priatel dostal vyplatu 20.teho vecer na ruku,bohuzial vtedy je banka zatvorena,co som jej dopredu oznamila a ospravedlnila sa jej.vysvetlila som jej a poprosila o to aby pochopila ze priatel dostava vyplatu po odovzdani faktury(zivnostnik na stavbe) o jeden az dva dni neskor K rukam,pracuje od rana do vecera.ja nepracujem od decembra odkedy som zistila ze som tehotna a som na rizikovom.vzdy dostala peniaze vcas na ucet priamim vkladom a peniaze jej prisli o cca hodina aj skor.stalo sa ze o den neskor som vlozila kvoli tomu ze som nestihala z prace co som jej vcas oznamila a na druhy den rano mala na ucte peniaze.na zaciatku byvania sme si vsetko vysvetlili a suhlasila sice len ustne a teraz vravi ze ju To nezaujima na com sme sa dohodli na zaciatku.sme slusna rodina cista pracujuca.aj To som jej vysvetlila ze moja praceneschopnost je docasna a po porode budem dostavat matersku...v zivote ani raz sme si nedovolili nezaplatit najom ale tak akoze kvoli jednemu dvom dnom?!vsak je To smiesne.u pravnika som bola...prenajimatel mi moze akurat tak..... A hlavne si nema pravo nieco narokovat ked neplati Dan za byt v podnajme,nam na tom ale nezalezi resoektujeme jej zmluvu,zmluva je zmluva.Podla zakona sa za omeskanie najmu moze povazovat To ked do piatich dni od splatnosti datumu ktory je urceny v zmluve nezaplatim najom s urokami za kazdy omeskany den.
Na Vypovedanie zmluvy kvoli takejto banalnosti nema pravo podla zakona...Za neplatenie najmu sa povazuje To ked najomnik nezaplatit a je omeskany o tri mesiace.dalej k tomu zvyseniu najom ako taky si urcil prenajimatel a nema pravo s nim manipulovat kedze je To fixna cena a v zmluve neudava moznost o jeho zvyseni...Co sa tyka rezijnych nakladov To si zvysit moze podla spotreby co nam figuruje aj v zmluve,no ale prosim pekne nie tak ze si capnem na brucho a bummm o 50e len tak bez akoho kolvek podkladu...malo by sa zvysovat az po rocom vyuctovani spotreby pri jeho nedoplatku.a najhlavnejsia vec,zvysovanie najmu alebo rezije je jednostranne protizakonne...prenajimatel sa musi s najomnikom dohodnut o zvyseni A o sume podla spotreby...tak prosim ak mate skusenosti vyjadrite sa....

barbiiika1810
autor
22. mar 2017

@barbiiika1810 mimichodom To ze som sa omeskala so zaplatenim najmu o den To sa nestalo pravidlom...boli To dve vynimocne situacie avsak som prenajimatela informovala o tom ze sa To moze stat ohladom toho keby priatel dostal o den-dva neskorie peniaze a neviem vlozit peniaze.aj keby som platila internet bankingom kedze mame rozdielne banky aj keby som previedla peniaze 20.teho nie je iste ze ich v dany den bude mat pripisane na ucte kedze je zo zakona dane ze banka ma spravidla tri dni na prevedenie penazi co v dnejsnej dobe je uz zriedkave ze by to trvalo az tak dlho ale stane sa...

veronikaszabova
22. mar 2017

Nechcem byt zla, ale to vase vypisanie namemorovanych pouciek vam je na nic.
Je to jej byt, vy musite respektovat jej pravidla.
Ak sa vas bude chciet zbavit, nieco si najde a nepomozete si :(
Radsej respektovat 400€ a platit nacas...

ivankalaco
22. mar 2017

Ja by som si našla druhý podnájom, v tej cene sa dá určite niečo nájsť, keď sa správajú takto, budú sa správať už len horšie..a na rozlúčku by som ich nahlásila aj na daňovom, od kedy do kedy som tam bývala a za akú sumu.

veni3
22. mar 2017

Pri všetkej úcte, tak ako písala aj pani predo mnou, je to jej byt, jej požiadavky, a keď sa malé narodí, budú väčšie náklady na vodu, energiu, tak sa asi chce už do budúcna poistiť. A prečo by malo byt zvýšenie nájmu protizákonne? Určite máte v zmluve uvedené podmienky zvyšovania nájomného....Pri úprave nájomného a úhrad za plnenia spojené s užívaním bytu je predsa potrebné definovať spôsob ich platenia, ako aj prípady, v ktorých je prenajímateľ oprávnený jednostranne zmeniť výšku nájomného a úhrad za plnenia poskytované s užívaním bytu a jeho príslušenstva... Ale ak sa nedohodnete, vlastnícka bytu Vam po vypršaní platnosti zmluvy nepredĺži zmluvu a aj tak budete ťahať za kratší koniec :/

boredka
22. mar 2017

@barbiiika1810 ahoj ja sama som prenajimatel a tiez sa stalo par krat ze ludia meskali s platbou ale nebolo to jeden den ale tyzden. Pokial mi to oznamili nemam s tym problem stat sa moze cokolvek. Pravdaze mame zmluvne dohodnute penale cize ak by sa to opakovalo prilis casto pristupila by som k tomu kroku. My sme ale splatnost najomu v zmlybe urcovali cca 5 dni po vyplatnom termine najomnikov aby nedochadzalo k problemom. Takisto mame kauciu od najomcov cize ak sa stane ze nezaplatia vykryjem to z toho a rozlucime sa. Urcite by som tak nepanikarila ako ona za jeden den ale je pravda ze kazdy sme ini a tazko niekedy chapat druhu stranu. Mate zmluvu na dobu urcitu ci neurcitu? Nechapem preco si nechava najom posielat na ucet ked neplati dane, mozes ju za to nahlasit na danovom urade. Je pravda ze moze zvysit energie ale ja by som to urobila iba v pripade ak mne zdvihnu najom alebo elektrinu alebo nejaku inu polozku. Mate zmluvne osetrene preplaty a nedoplatky? Vyhodit vas nemoze a uz vobec nie ked je dieta v domacnosti tie su chranene zakonom. A v pripade zmluvy na neurcito ani v pripade neplatenia vela nezmoze az kym neprebehne sud. Pravdaze to uz si kazdy prenajimatel riesi po svojom...problemovych najomnikov. Drzim palce nech sa to vyriesi.

matazirafa
22. mar 2017

@barbiiika1810 tak vybavte hypoteku a platte svoje vlastne

barbiiika1810
autor
22. mar 2017

Protizakonne je rozhodnut jednostranne o zvyseni...v zmluve nam zvysenie najmu nefiguruje len zvysenie rezije Co pochopim ale nie len tak ako sa jej paci...Mame dobu neurcitu...nedoplatky nemame....nefunguje to tak ze jej byt jej poziadavky na To je obciansky zakonnik a velmi by sa vyvrhovat nemala kedze je neplati dan.mala si tym padom napisat do zmluvy....posielame na ucet kvoli tomu ze zije v anglicku...suhlasim s boredkou....

moni244
22. mar 2017

Ked sa ti nepaci, najdite si iny podnajom

barbiiika1810
autor
22. mar 2017

A my sme sa dohodli na zaciatku najmu o takychto veciach aby prave nedoslo k takymto sporom..a bola chapava ze To je normalne stane sa...a teraz ze ju nezaujima na com sme sa dohodli..tym padom ani mna nemusi zaujimat ci plati alebo neplati Dan a nahlasim ju...aj o tomto sme sa na zaciatku dohodli a mne To neprekazalo....nema totizto ziadne skusenosti s najomcami...zato taka neludska by nemali byt lebo je To voci nam nefer kedze vzdy dostala nacas najom.

hors
22. mar 2017

@barbiiika1810 ja som sam bola podnajme ale mala som super prenajimatelou.Ja buda teba alebo manzela si najdem iny podnajom .Viem si tehu atd...ale jednoducho ste podnajomnici ona ked Vas tam nebude chcet najde si cokolvek na zneprijemnenie Vaseho zivota😞 Nevysla by Vam radsej hypoteka za tie peniazky co platite podnajom .Drzim palce aby ste dobre dopadli a ty sa nestresovala kedze si tehu😀

barbiiika1810
autor
22. mar 2017

Je tazke najst si najom v tomto meste a za take ceny uz byty na podnajom ze 450-550e...hypoteku sa nam vybavit nepodarilo...a slecna bola mila ochotna dokonca mali sme kamaratsky vztah...byt ma pekny a my ho nadalej udrziavame v takom stave

boredka
22. mar 2017

@barbiiika1810 ked mate zmluvu na dobu neurcitu tak to Vas tazko vyhodi. Ak by sa o to pokusila mozes ju dat na sud, lebo je to protizakonne (s dietatom toboz). Mozno ma len nejake osobne problemy, este pockaj ako sa to vyvinie ale urcite by som nesuhlasila so zvysenim najomneho. Nedoplatky nemate? alebo nemate to zmluvne podchytene? V pripade ze vznikne preplatok/nedoplatok vsetko vysporiadava ona alebo Vam to da preplatit popripade Vam vrati preplatky? Ak v pripade nedoplatkov platite vy tak nevidim dovod na zvysenie. Jedine co ma napada preco zvysuje najom je ze ak sa Vam narodi babatko tak nahlasi na bytove druzstvo dalsiu osobu cize v tom pripade jej zvysia najomne lebo tam sa zvysuju tie spolocne naklady ako vytah smeti osvetlenie atd. Ale mala by Vam to podlozit vypisom z noveho predpisu najomneho.

hors
22. mar 2017

@barbiiika1810 Ja to urcite chapem ona je jednoducho na koni bohuzial je prenajimatel a ma pravo menit podmienky aj ked je to neferove .Ked ste sa na niecom dohodli malo by to platit.Ona jednoducho mozno ma umysel bud budete platit viac alebo chodte prec ja to prenajmem za draksie ako prenajimam Vam.Je to velmi zle ked clovek musi behat po podnajmoch .Cloveko to pozna len ked to zazije .Ja dakujem bohu ,ze som mala fer prenajimatelov a,ze teraz mame svoje byvanie .

stanulienkat
22. mar 2017

Ja by som vam tiez zvysila najom. Ved pri dalsom clenovi sa bude minat voda jedna radost aj elektrika. Sorry, ak nemam poriesene vlastne byvanie, do druheho dietata by som nesla. A keby sa mi podnajomnici vyhrazali, tak by hned leteli. Nemate jednoduchu situaciu, no pochop, ze byt je jej a ONA rozhoduje.

sissy27
22. mar 2017

@barbiiika1810 nehnevaj sa na mňa, ale raz máte termín 20. tak ho dodrž aj keby si si mala požičať... pozri sa koľko je tu báb, ktoré od 15. vypisujú statusy, či už nabehol rodičák - a to je istota, že ho dostanú... opýtaj sa tých, ktorým meškajú výplaty či výživné čo len jeden deň, aký je to stres... čo má kto z toho, že ty upozorníš vopred, že budeš meškať s platením? prečo by ju to malo zaujímať?? či žije v uk, tak má peňazí jak šupiek tak to nájomné od vás jej nemá čo chýbať? Ty sa tu ideš oháňať nejakým takmer kamarátskym vzťahom, tak potom nezabúdaj, že kamaráti buďme ale dlhy si plaťme...
ďalšia vec - pribudne ďalšie dieťa, to znamená vyššia spotreba energií, vody, viac odpadu, väčšie opotrebovanie jej bytu, väčšie riziko poškodenia niečoho... a ty budeš fňukať, že si to chce zohľadniť v nájomnom sumou 50€ ??
Sama si priznala, že za takú sumu by si bývanie nenašla, tak buď rada, že bývaš...
a teda pozrela by som sa na to, že nemôžem z bytu dostať cudzích ľudí len preto, že majú dieťa a ešte aj druhé, ktoré v zmluve dohodnuté nebolo...

zltyslonik
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zltyslonik
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
barbiiika1810
autor
22. mar 2017

Asi sme sa nepochopili...ja neodmietam neplatit zvysenie za spotrebu ale snat mam pravo aby sme sa vzajomne dohodli a aspon odvovodnila ze preco...ked uz bude vyuctovanie a bude nedoplatok ktory samozrejme platime my a jej zvysia spotrebu,tak nech sa paci je To normalna vec... Ano malo by to tak byt tak ze zahlasi dalsiu osobu a tym padom sa zvysuje spotreba,ale kde mam garanciu ze ona To zahlasi...a co ked nie?ostaneme tak isto zahlaseny ona zoberie o 50e viac a pri vyuctovani

barbiiika1810
autor
22. mar 2017

Zoberie aj nedoplatok...tak To je podla vas fer???vy by ste suhlasili?pochybujem ze len tak bez vsetkeho by ste suhlasili a zatiahli chvost!!!a Ja nemam pravo byt tehotna?co keby som bola dlhodobo na pn-ke...vyhodi ma za To ze nepracujem???najomne ma kazdy mesiac zaplatene...

barbiiika1810
autor
22. mar 2017

Mna hlavne nahnevalo To aky Mala ona pristum k tomuto.rozprava as s nami ako keby sme boli neplatici a ze vypoveda zmluvu...vravi ze sa kazdy mesiac rozculuje za najom,prosim vas to je loz mam za kazdy mesiac potvrdenie o zaplateni minuly rok sa stalo ze bolo zaplatene uz 18.-19.teho...zatial som nic proti nej nepodnikla pockam ako sa bude situacia vyvijat no vyhrazat si nenecham...no nevadi ja tu konverzaciu koncim...chcela som hlavne skusenosti druhych.pekny den Vam prajem vsetkym...

zltyslonik
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
barbiiika1810
autor
22. mar 2017

@zltyslonik nie nepisem inde

barbiiika1810
autor
22. mar 2017

Len aby ste mali trochu prehlad:zmluva je vyhotovená na moje a priatelove mano Na dobu neurcitu .pocet osôb nie je udany a ani to ze nas nemoze byt viac...zvysenie najmu nefiguruje je tam plna suma najmu dalej rozdelenie ceny najmu na najom a reziju.cena najmu je fixna.cena za spotrebu/reziju sa moze menit podla vymeru(pochopitelne)...vypovedat zmluva sa moze len pisomne a to z dovodov pri narusani nocneho kľudu,zdevastovaneho bytu pri nezaplateni najmu-nie je urcene a uvedene po kolkych nezaplatenych mesiacov cize zo zakona plati ze po troch nezaplatenych najmoch sa moze vypovedat zmluva z prenajimatelovej strany.a v zmluve mame urcene ze pri omeskani so zaplatenim najmu si pripocita 0.5% za kazdy omeskany den z celej sumy.dokonca mame dovolene robit zmeny v byte co nam aj osobne povedala ze kludne premalovat na aku kolvek farbu a take malickosti.o babatku vie uz od decembra a sama povedala ze jej neprekaza...z anglicka domov chodi tak tri-styri krat do roka a vzdy sa zastavi nas pozdravit takze ma moznost vidiet byt v akom je stave...

veronikaszabova
22. mar 2017

Ja osobne, keby som prenajimala byt, nechcem vas ako podnajomnikom...
Tiez sme byvali v podnajme, nez sme kupili dom - platili sme vzdy nacas do 15teho v mesiaci. Ja osobne by som si nedovolila meskat. Ani o jeden den. Ved aj prenajimatel ma svoje platby, za byt plati plyn, elektriku, atd..
Sama pisete, ze ste ochotna platit viacej, tak nespekulujte. Nieco si na vaa najde a budete musiet zhanat nove byvanie. Chce sa vam???

barbiiika1810
autor
22. mar 2017

@veronikaszabova neviem o com tocis tu vobec nejde o neplatenie najomneho...nejde o ziadnu spekulaciu!!!ale dobre s nou vybabrem budem jej posielat prevodom az vecer a moze sa aj zblaznit ked jej nepride az o den dva.vklad bude 20.teho aj ked prevediem o 23.00hodine...aka ona k nam taka aj ja,nenecham si nasr...t do huby...a najdem si druhy podnajom ale potom sa moze tesit na pokutu za neplatenie dane za prenajom bytu.a mame u nej zabespeku v hodnote mesacneho najmu co jej sluzi na to aby keby som nevedela zaplatit tak ma z coho,kedze mam dopredu zaplateny mesiac vobec nie som omeskana ani o den.a este aj pravnik ju vysmial ked som bola na konzultacii a povedal ze moze byt rada ze tam ma takych najomnikoch ako sme mi...ja neviem vy by ste asi nesla do roboty kvoli tomu ze je v ten den 20.teho od rana od 4tej do 20.00hodiny som pracovala,dopredu som oznamila a schvalila to ze rano vlozim tak aj bolo...ved ten najom platime z toho ze pracujeme...a ja nie som povinna zaplatit skor ako 20.teho...hlavne ked pracujem cely tyzden 12hidinovky mimo mesta a priatel tak isto...nestalo a ani sa toto nestane pravidlom a to viem dokazat potvrdeniami a bola oboznamena o nasej praci pracovnej zmluve vyplate a pod.....a tu vobec uz pochopne nejde do frasa o to ze nie som ochotna akceptovat a dodrziavat moznost zvysenie rezijnych nakladov,ALE NIE LEN TAK AKO SI ONA ZMYSLI A AZ PO ROCNOM ZUCTOVANI HLAVNE PRI NEDOPLATKU ALE MOZE SI SAMOZREJME ZVYSIT AJ ZALOHU KEDZE NAS BUDE VIAC ALE PROSIM VAS SNAT ASPON NIECO ZE,, BUDEM MUSIET ZVYSIT KVOLI VYSSEH SPOTREBE LEBO STE MALI NEDOPLATOK A ZVYSILI NA SEKU NAJOM O TOLKO A TOLKO TAK AJ JA VAM HO ZVYSIM!!!!!a takymto padom si myslim ze je to fer a korekne!!!!

barbiiika1810
autor
22. mar 2017

@veronikaszabova
@veronikaszabova
@veronikaszabova To potom akoze s nami moze mavat ako sa jej za chce alebo ako to myslite????ved najom má plateny ked vyjdu nedoplatky budu vyplatene dokonca som jej navrhla aby sa kludne informovala u predisleho prenajimatela aky sme boli najomnici ja sa nemam coho bat a schovavat sa pre nieco!!!

barbiiika1810
autor
22. mar 2017

@veronikaszabova a dalej sa tu jedna o temu nie o neplateni najmu ale o tom ze to ze ja zaplatim o den neskor nie je dovod na to aby vypovedala zmluvu podla zakona...keby sme boli nejaky neplatici ako to vravi ona tak asi by sme v jej podnajme nebýval 7 mesiacov....

barbiiika1810
autor
22. mar 2017

Cize tym padom ona nema pravo sa nam vyhrazat vypovedanim zmluvy....

vroni
22. mar 2017

@barbiiika1810, aby si sa nezobudila do reality trochu kruto. Mate zmluvu so splatnostou 20. To znamena, ze NAJNESKOR 20. maju byt peniaze na ucte najomcu a nie ze ty milostivo das 20. vecer prikaz, takze ano, platis mesiac co mesiac neskoro a to JE dovod na vypovedanie zmluvy. Detto zvysenie najomneho. Ak nemate v zmluve ukotvene, ze je najomne nezmenitelne a platne na veky vekov, moze ho najomca zvysit.

veronikaszabova
22. mar 2017

@vroni skoda reci, zakladatelka si ide stale to svoje...