Nájde sa tu nejaký akvarista?

21. dec 2022

Dobrý večer, potrebovala by som sa poradiť ohľadom riasy v akváriu. Je nutné používať nejaké prípravky proti riase alebo sa jej dá zabrániť aj bez toho, nejakým iným spôsobom. Ďakujem.

viestta
21. dec 2022

Kupit ancistrusy, oni sa o nich postaraju

sima1415
21. dec 2022

Treba zistiť príčinu , ak chceš napíš mi

nelca84
21. dec 2022

Upravit svietenie, kolko denne svietis?

syslik81
21. dec 2022

ph vody ake mas osvetlenie .. ja mam prisavnika(ancikrist) moj je neaky maly -v akvaristike poradili ze nenarastieako ine a mali pravdu .. len co som ho dala do akvarka pustil sa do pratania .. normalne som mu chcela otvorit a nech ide aj byt vyupratovat jak mu to iide sibal jeden ... uz ho mam 3 roky a akvarko zrkadlovo ciste - a to sa onho moc nestaram a ani vela ryb enmame

terezka1947
21. dec 2022

@viestta úplne bez irónie. Je oblasť,v kt.sa nevyznás?
Lebo ty máš taký široký všeobecný rozhľad,že klobúk dole😉

misulka22
21. dec 2022

Treba zistit preco sa riasa robi.bud je silne svetlo ( alebo svieti slnko na akva)alebo vela zivin a najcastejsie oboje.takze treba odstranit pricinu.prisavnik kym je mlady tak riasy pozere,ale vacsi sa moze pustit do rastlin.priamo na riasy su slimaky neritina alebo rybky mrenka siamska.velka vyhoda mrenky je,ze likviduje vsetky riasy ( zelene,hnede dokonca cierne) zatial co vacsina ryb aslimakov poziera len zelenu riasu

aalt
21. dec 2022

@viestta tak teraz Ta sklamem, ale panciernik ancistrus s riasou nepomoze. To je taky bezny akva mytus. Mlady sice zerie aj riasy, ale az ked nic ine. Este tak spominana mrenka siamska SAE, ale ani od tej nemozes cakat zazrak. Na riasy je najlepsoe vyvazene akvarko s rastlinami. Cize ako pise @misulka22 . Ak v akvarku prosperuju rastliny, riasy sa nepremnozia.

euka210
21. dec 2022

aj my mame siamske mrenky kvoli tomu , ci "prisavnika"

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sima1415
22. dec 2022

@aalt nesúhlasím ;) aj v akváriu kde je veľa rastlín sa riasa drží aj vo väčšom množstve. Pokiaľ je v akváriu viac živín ako dokážu rastliny spotrebovať stále sa bude riasa držať , preto je potrebné uviesť základné informácie o litráži, svietení, údržbe, osádke a pod a až potom je možné vyhodnotiť čo stojí za problémom. navyše si treba uvedomiť že ani v prírode sa nevyskytujú vodné plochy bez rias a nie každá riasa je nepriateľ 🙂

aalt
23. dec 2022

@sima1415 😀 Asi to tak nevyznelo, ale dolezite tam bolo to slovo "vyvazene". A rastliny tomu celkom pomozu. Tie ziviny "navyse" vedia spotrebovat najlepsie. A na to potrebuju dostatocne svetlo (nie vela, nie malo), dobru filtraciu a vsetko to o com pises ... Su akvaria uplne bez rastlin - tam ale tie ziviny navyse vlastne "odobera" iba filtracia. Mne sa rastlinky v akvariu pacia a ani rybky vacsinou neprotestuju.

sima1415
23. dec 2022

@aalt napr ja mám bez techniky a funguje skvele už pár rokov , ale samozrejme zelená riasa tam je čo mne však nevadí keďže je to potrava pre krevetky 🙂