Nadstavba nad naším bytom

kubo3111
18. feb 2015

Som zúfalá máme byt v os,vl,a ktomu aj časť povál schodov strechy ....Ale bývame hore a ostatní susedia chcú predať povaly firme a s toho opraviť fasádu .Lenže my s tím nesúhlasíme a sme jediný ,lebo ostatní bývajú pod nami tak ich to nebude obťažovať :( My počujeme aj keď niekto prejde po povale a prerábanie by sme neprežili asi :(

lenkalienkaa
18. feb 2015

Dobrý deň,
na základe toho čo ste napísali mi zrejme vychádza, že bývate na hornom poschodí bytového domu a ostatní susedia v bytovom dome by radi predali povalu/strechu nejakej spoločnosti na výstavbu nadstavby?... K tomu Vám dávam do pozornosti § 14 ods. 4 zákona o vlastníctve bytov a nebytových priestorov podľa ktorého "Vlastníci bytov a nebytových priestorov v dome prijímajú rozhodnutia na schôdzi vlastníkov dvojtretinovou väčšinou hlasov všetkých vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome, ak hlasujú o zmluve o úvere a o každom dodatku k nej, o zmluve o zabezpečení úveru a o každom dodatku k nej, o zmluve o nájme a kúpe veci, ktorú vlastníci bytov a nebytových priestorov v dome užívajú s právom jej kúpy po uplynutí dojednaného času užívania a o každom dodatku k nej, o zmluve o vstavbe alebo nadstavbe a o každom dodatku k nim, o zmene účelu užívania spoločných častí domu a spoločných zariadení domu a o zmene formy výkonu správy; ak sa rozhoduje o nadstavbe alebo o vstavbe v podkroví alebo povale, vyžaduje sa zároveň súhlas všetkých vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome na najvyššom poschodí. Súhlas všetkých vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome sa vyžaduje pri rozhodovaní o prevode spoločných častí domu, spoločných zariadení domu alebo priľahlého pozemku alebo ich častí. Ak sa rozhoduje písomným hlasovaním podľa tohto odseku, podpis vlastníka bytu a nebytového priestoru v dome na hlasovacej listine potvrdia najmenej dvaja overovatelia, ktorí boli zvolení na schôdzi vlastníkov; podpis vlastníka bytu a nebytového priestoru v dome môže overiť aj notár alebo obec."

Znamená to, že nestačí ak Vás " prehlasujú " pretože ak bývate na hornom poschodí nad ktorým sa má stavať nadstavba, musia mať aj Váš súhlas keďže ako bolo uvedené: " vyžaduje sa zároveň súhlas všetkých vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome na najvyššom poschodí"

kubo3111
autor
18. feb 2015

@lenkalienkaa Strašná vďaka 🙂 ani spávať som nemohla :Všetci na nás tlačia ,ale pre nás by to bolo neúnosné ten hluk sa strašne ozýva zhora aj keď tam niekto chodí a nieto ešte prerába .A si si istá že nás nemôžu obísť alebo ,sa spojiť a nebrať náš názor do úvahy ?

bosoriak
18. feb 2015

@kubo3111 Otazka je, ci neskusite pouvazovat nad tym, ci vam nadstavba neprinesie aj nejake pozitiva. Mnoho domov to robi tak, ze sice povoli nadstavbu, ale dana firma napr. zdarma zatepli cely dom. Skus len uvazit, ci za tych par mesiacov nestoji takato investicia napriklad.

Inak ak ste rozhodnuti, ze tam nadstavbu nechcete, prehlasovat vas nemozu. Akurat si treba dat pozor, aby to vedela aj stavebna firma. Aby sa nestalo, ze sa nieco na schodzi odhlasuje a (sice neplatne) rozhodnutie sa bude brat ako zavazne. Na Slovensku by ma to vobec neprekvapilo, ak by firma pokojne zacala stavat aj bez stavebneho povolenia napriklad.

Drzim palce.

radopp
18. feb 2015

@bosoriak Aké pozitíva? Zisk zhrabne firma a problémy ostanú vlastníkom na vrchnom poschodí.

lenkalienkaa
18. feb 2015

Ono na kvalifikovanú odpoveď treba určite poznať Vašu situáciu podrobnejšie a hlavne je vhodné si nechať poradiť od odborníka ktorý sa danej problematike venuje. Zvlášť bytová otázka je veľmi citlivá. Ono na na jednej strane je rozhodnutie vlastníkov o nadstavbe, a na druhej samotná zmluva o nadstavbe. V praxi sa viedli odborné diskusie, či na zmluve o nadstavbe musia alebo nemusia byť podpísaní všetci vlastníci. Ústavný súd potvrdil, že na zmluve všetci byť nemusia...tak to však bolo, ak sa nemýlim, ešte za predchádzajúcej úpravy kedy zákon ešte neupravoval podmienku súhlasu všetkých vlastníkov na najvyššom poschodí. Teraz vzhľadom na zmenu toho ustanovenia, ktoré zavádza potrebný súhlas všetkých na najvyššom poschodí sa mi zdá nelogické, aby aj samotná zmluva nemusela obsahovať všetkých. Nie som však určite odborník na túto tému, a preto by som Vám radila aj sa na nejakého obrátiť...avšak chcela som Vás povzbudiť, že vzhľadom na danú zmenu zákona ( súhlas všetkých na najvyššom poschodí) netreba hneď zúfať. Sama budem rada ak ešte niekto pridá názor, ak sa s tým v praxi stretol.

kubo3111
autor
21. feb 2015

ono je to všetko tak že domovníčka pracuje v branži čo sa tíka dohadzovania zákazok a úverov .Straší ostatných že ak nebude pekná fasáda v živote svoje byty nepredajú i keď chcú predať :( Dôchodkyne straší že ak nebudeme súhlasiť zvýši im nájom o 80eur.Je to des :( Má byť schvôdza priamo na Bytterme to bude viesť jej kámoška tam zamestnaná .Chystajú sa na nás 🙂 A pritom sa môže vybaviť úver a opraviť fasáda .Namiesto do fondu by sa sa platil úver .Ale podľa mňa sa chce niekto napakovať:(

zita19
21. feb 2015

@kubo3111 najdi si pravnika, ktory vas bude v danej veci zastupovat. Toho len tak lahko neobabru a neopiju rozkom. Urcite ti to stoji za tie peniaze, co mu zaplatis.
A keby nieco dajte si predlozit vsetky podklady. Ako to bude s financnym krytim, co sa v ramci tej nadstavby bude vyonavat, overit firmu (aby ste neostali s otvorenou strechou a firma skrachuje, poistenie pre pripad, ze zasiahne vis major a pride prietrz mracien v case ked bude dom bez strechy... ) Je toho naozaj vela co treba v taky cas "ustrazit" a bezny smrtelnik o tom zvycajne nema potuchy

maria123
22. feb 2015

@kubo3111 mas oporu v novelizovanom zakone o bytoch,ked nebudu mat vas suhlas,nic nezmožu,tym argumentuj