Nádoby na bio odpad a ich nevynášanie

29. júl 2024

Kusok od domu mame nadoby na kuchynsky bioodpad, je ich tam viac a uz su dlho nevynesene - priblizne mesiac. Kedze nadoby nie su zamknute v uzamykatelnom stojisku, pretoze sa tam nezmestia, hadze do nich ktokolvek okoloiduci cokolvek. Jednoducho to ludia vnimaju ako dostupne nadoby na odpad. Preto sa v nich vyskytuju napriklad krabicky od cigariet, plastove flasky a mnohe ine veci, ktore tam nepatria. Vzhladom na naplnenie nadob nevhodnym odpadom ich odmietaju smetiari vyniest. Tak nam tu mesiac hniju smeti, zapachaju do dialky, mnozia sa tam cerviky, hmyz, nedavno mi pri nohe prebehol potkan. Sme na velkom sidlisku. Mozeme tie kose vyhodit cele a nepouzivat ich vobec? Samozrejme nikto sa nemieni ku kosom posadit a riesit 24/7, kto tam co hadze, kazdeho napominat. Mozno je toto pouzitelne v rodinnych domoch, kde je ten kos iba vas a mate ho za plotom, ale na sidlisku s panelakmi a vela obyvatelmi je to proste nerealne. Tieto problemy nemame iba my, ale cele okolie. Je mozne vyhodit cele kose, alebo mat ich je povinnost zo zakona a zakazdym ich mame vysypat do klasickych kontajnerov skor, ako pride smetiarske auto, aby to odviezli?

lucka_ke
29. júl 2024

je to povinnosť zo zákona, treba to riešiť so starostom, aby ich odvážali častejšie

autor
29. júl 2024

@lucka_ke nejde o to, ze by smetiari nechodili, ale o to, ze to odmietaju vyniest a nechavaju to tak, pretoze ludia tam hadzu cokolvek, co tam nepatri.

lucka_ke
29. júl 2024

smetiari to vyniesť musia, hoci to dajú do klasického komunálu, ale musia, riešte so starostom

viestta
29. júl 2024

@lucka_ke ak je tom nahadzany bordel, nemozu ho vyniest s bioobpadom a ked pridu pre komunal tak ich nevadia vysypat, pretoze kukanadobu nevysype vyklapac ne velkokapacitne kontajnery.
Autorka, rieste s mestom alebo obcou umiestnenie nadob do zamykatelneho stojiska.

lucka_ke
29. júl 2024

@viestta sú v nich plastové vrecia, tie dokážu ručne vybrať a hodiť do auta, inak aj u nás je s tým problém - síce tam ľudia nehádžu blbosti, ale vysýpa sa to raz za týždeň a ten smrad, muchy a červy je čistá katastrofa, zase ďalší nedomyslený zákon

viestta
29. júl 2024

@lucka_ke zakon je domysleny, nedomyslene su realizacie. A ano, aj u nas su vrecia v nadobach ale ludia su debili. Okrem toho, ze tam hodia odpad v igelitovom sacku, co asi nevadi, ked sa vyvaza aj s tymi ciernymi mechmi, som v nej minuly tyzden videla cely hrniec aj s prihorenym (asi) gulasom

autor
29. júl 2024

Nevysypu to dovtedy, kym tam nebude iba to, co tam patri. To uz mame aj pisomne. V uzamykatelnych stojiskach na dalsie nadoby nie je ziadne miesto, mame tam len nadoby na komunalny odpad. Z jednej strany je chodnik, z druhej komunikacia, z bokov su prenajate parkovacie miesta. Aj keby mestska cast zrusila dve parkovacie miesta, kym prerobia a zvacsia stojiska, bude to trvat dlho a dovtedy nas tu zozeru potkany a hmyz a zomrieme smradom. Preto aktualne nevidim ziadnu inu moznost, ako mile bioodpadove nadoby vysypat cele do komunalu a najradsej by som cele tie bioodpadove nadoby odstranila. Kym tu neboli a smeti sa odvazali normalne, tieto problemy sme nikdy nemali.

viestta
29. júl 2024

Poziadajte aby vam jednu nadobu na komunal vymenili za bioodpad.

autor
29. júl 2024

@viestta s takym riesenim nikto zo susedov nesuhlasi, pretoze nadoby s komunalom byvaju vacsinou plne uplne po vrch, ked po ne smetiari pridu. Sluzia viacerym vchodom, byva tu vela ludi. Tych nadob na bioodpad je 5 alebo 6, vsetky stoja na chodniku pred stojiskom na komunal, ktore je normalne zabezpecene. Vysypana nie je ani jedna nadoba na bioodpad kvoli tomu, ze su tam smeti, ktore tam nepatria. Aj keby dali prec jednu nadobu na komunal a nahradili ju bioodpadovou, problem by sa vzhladom na mnozstvo nadob nijak nevyriesil. Ked nam totiz zacnu vysypat jednu a zvysne nie, stale to ostane o tom istom. Pochopila by som, keby mali riesenie pripravene vopred, vopred by boli tienadoby uzamknute iba pre obyvatelov tych domov, ku ktorym patria, takto je to ciste zufalstvo.