Maminky nadaných detí je pravda že práve takéto nadané deti nemusia cez deň spinkať? Myslím malinké detičky...od roku... ďakujem
@moncek88 mam obe deti nadane (nie preto, ze si to myslim ja, ale mame to potvrdene) a jedna spala krasne a rada a ta druha zase vobec. Kazdy clovek potrebuje ine mnozstvo spanku. Taketo pravidlo (ak je nadane, potom potrebuje menej spanku) vo vseobecnosti neplati.
@kittykat22 nie nepíšem o svojom 🙏😉. Len to často z jednej strany počúvam....a tiež si dávam otázku čo vie také že to je extrém... zarazilo ma to že nadane deti nespia.. moje spinkaju.... príde mi to trošku ako vyťahovanie sa niečoho čo nie je možno ani pravda...ako keby mi niekto chcel tým naznačiť že moje deti sú menej...a pritom každé jedno dieťa je svojím spôsobom šikovné 😔
To je podľa mna taká prupovidka ako, že deti s hemangionom sú výnimočne a pobozkal ich anjel, aby Maminy neboli smutne, že sa im narodilo dieťatko s flakom😞
@kittykat22 toto by som mala dať niekomu prečítať...ja nemám rada takéto porovnávanie... sama mám dve deti a každé iné...no stále počúvať o jednom dieťati že je najdokonalejšie je niekedy fakt na psychiku...
@moncek88 No ja mám 3 deti, 1 z nich je nadané a veru tie dve "normálne" spávali parádne od malinka a ten nadaný nechcel spávať vôbec, takže možno na tom niečo bude. On od narodenia spal cez den tak 10-15 minút a 3 hodiny reval, ráno vstával o 4 do 2 rokov a od 1. roka nespával poobede vôbec, proste nemal čas, stále musel dačo robiť. Bolo to ozaj náročné a ja som bola total vyšťavená.
Môj syn má 5 a vie čítať a písať ale.nie rukou ale na klávesnici...sám sa učí angličtinu z obrázkového slovníka .. strašný záujem o písmenká začal koncom 4 roka a teraz číta lepšie ako niektorí druháci 🙂 ale zasa aby kreslil obrázky tak to nie ...
Ozaj a k tomu spaniu :D od 2 a pol spí len vnoci už ...ani v škôlke tam len oddychuje na na lehátku...
@lubik87 inak svagrova neter už vedela pisat v 5tich, skoro som odpadla, keď nám citala jedálny lístok, ale oni sa písmenka učili v škôlke. Ja som napr. Citat nevedela, keď som išla do školy, ale niektoré deti Ano. Mam taký pocit, že je teraz oveľa vacsi tlak na deti, aby všetko vedeli..
@lula313 vieš čo u nás to začalo tak že posledné mesiace tehotenstva s dcérou som ho nedala do škôlky a veľa sme sa hrali s písmenami penovými ..veľmi ho bavilo že sme.podla.letaku tvorili slová..skúšal aj on a zobralo ho to tak že ráno vyteseny už prišiel s písmenkami...a na 5 rok dostal obrázkový slovník tam sa mu páčilo že máš obrázok a nápis v slovenčine a angličtine ..teraz majú v škôlke aj angličtinu tak už je vyteseny úplne :D
Keby je to pravda tak moja dcera je genius....len neviem v com (I ked pre mna ako matku je genialna)...tiez si myslim ze to niekt.matky prehanaju a predbiehaju sa kt dieta vie viac a.nie vzdy je to o tom.ze naoxaj to dieta prejavuje zaujem....
@moncek88 ťa nejaká maminka v okolí vytáča? 🙂
@moncek88 neviem sice, ci sa da generalizovat, ale v mojom okoli mam 2 nadane deti - uz dospele. Sused, kamarat mojej starsej dcery, absolvent skoly pre mimoriadne nadane deti. Nespal od narodenia, resp. spal minimalne, tak 9 hodin denne aj s nocnym spankom. Od roka nespal vobec, jeho mama bola z neho na prasky, lebo vyzadoval aktivity, citanie kniziek, riesenie problemov.... Bol zjavne sikovny, bolo to na nom na ihrisku vidiet - jeho recovy prejav, zaujmy napr. na 3. narodeniny si zelal globus, ale s anglickymi nazvami krajin!) To iste moj synovec (tiez v skole pre mimoriadne nadane deti, cital si sam knizky od 4 rokov) - spaval malinko, niekolko kratkych spankov a uz si nepamatam presne, ale niekedy medzi 1. a 2. rokom prestal spavat poobede uplne. Obaja posobili, akoby sa bali, ze im pocas spanku nieco ujde. Neboli zjavne mrzuti ci nevyspati - bolo jasne vidiet, ze spat nepotrebuju. V skolke bol poobedny spanok pre nich mucenim, lebo lezat 2 hodiny a nudit sa, je trapenim aj pre dospeleho.
Ci vsak je nespanie sprievodnym znakom nadania si nedovolim tvrdit ani nahodou - nadanie sa podla mna prejavuje inak.
Dcerka je nadaná, má 4,5 roka- nebudem opisovať čo vie a odkedy- to je úplne jedno (podľa mna je kazde dieťatko výnimočne) - mame to potvrdené psychologickou- nie preto zeby som to vyžadovala ja,ale robim v škole,tak zhodou náhod bola pri testovaní deti- odvtedy mi psychologicka vraví,aby som ju dala skôr do skoly...ale to je jedno... no a k veci- od 15 mesiacov mi cez deň nespí.... ani v aute- keď ideme naprieč celým slovenskom- nezaspi,ani v škôlke. Zato od narodenia mala nočný spánok dlhy,bezo reštartom. V podstate od 1,5 roka spala v noci-10 hodín. Vraví,že keď zavrie oči,nevidí svet a ona chce vsetko vidieť—aké sú domy,hory,autá...a v škôlke pozerá má ucitelky ako si pripravujú veci pre deti...nastastie si leží v postieľke.ale doma ani to.... ale to,že dieťa nespí,alebo spi menej-nemôže byt meradlom nadania dieťaťa.je to individuálne u každého...
@moncek88 ....vyckaj casu ..ako hus klasu...Moja nadana dcera s vysokym IQ v skolke sedavala pod lipou .a citala knihy...kym ostatne deti stavali hrady z pieku a vyberali si susne z nosa a jedli ich...Ako 18 mesacna sa vybrala z domu s rupsacikom na pleciach..ale vratila sa sama..,,lebo si zabudla pelačník"...devat mesacna zdvihla na navsteve v mojom naruci ruku..dlanou k upistanym tetkam..ze aka je krasna...a povedala..,,pokoj"!......Ked nastupila do skoly...poslali nas ku psychologicke..lebo je nezaraditelna a posobi pohrdavo...V piatej triede na zakladnej mala na vysvedceni uz trojky...lebo bola leniva...Teraz na strednej..ked je jej najvyraznejsim talentom kreslenie a vytvaranie +spravovanie internetovych stranok...som vdacna Panu Bohu...ze je ludska a tolerantna....😁.....
@moncek88 ..a este dolozim..ze uz som ju raz musela obliat vodou v posteli..aby konecne vstala..lebo spanok miluje od narodenia nadovsetko)))
@anabella111 a teraz som na to konecne prisla (uz mam dve vzorky, takze budem ako tetka z MK rovno usudzovat). Starsia dcera miluje spanok (odkedy je v puberte, este viac) a okrem inych nadani (na jazyky, na matematiku) je hlavne vytvarne nadana a to ju zo vsetkeho najviac bavi. Mladsia bola nespavec, tam to vytvarne nadanie nie je az take vyrazne😀
@dskjhfdlkdjhl ....Ja mam ,,filozofické"nadanie a rada sa zamyslam...Myslienku casto dosnivam..😁..A paradoxne...cinnosti..ktore nepotrebuju talent..len fyz. silu..ma nabudia tak..ze spanok je ta tam...A prave ma napada..ci tam hore nie je popleteny termin nadanie..s terminom ..hyperaktivita..😁
@anabella111 ja sa casto stretavam s tym, ze dieta v skole vyrusuje, tak uz je isto nadane. Dnes Ti je nadany uz kazdy😉 a s tymi fyzickymi cinnostami to mam tiez tak ako Ty a myslim, ze to budu mat viaceri (ak sa vobec k fyzickej cinnost dokopu😀).
@dskjhfdlkdjhl .....👍....kedze obrovske nadanie je vacsinou ocenene az po smrti...viac sa nezaoberam)..😊
@anabella111 presne😉ja uz zvycajne ani nekomentujem, ked niekto zacne, ake ma genialne dieta, lebo naozaj vzdy az cas ukaze, co v kom je. A neviem velmi o nikom, koho by genialita urobila tak uplne obycajne stastnym.
@moncek88 každé malé dieťa potrebuje spinkať. Len by ma zaujímalo ako sa u ročného dieťaťa prejavuje nadanie?