Nechápem prečo ľudia naletia tymto kravinám, akoze dojcenecka voda a mineralka pre tehotne atd.
V UK som nikdy nepocula o nijakej dojceneckej vode... kazdy si kupuje vodu stolovu a piju ju vsetci, od narodenia az po starobu...nieje medzi nimi ziadny rozdiel.
ak mozem, pripojim sa🙂
citala som receptiky pre dojcata - uvadzaju tam dojcensku vodu... ja nasmu malemu varim s normalnou vodou, dokonca doma pijeme vodu z tocky 😀
milujem ju, a vobec nekupujeme stolovu vodu... nam z tocky tecie zlata studna!
slovaci, resp. slovenky - kaslite na reklamne triky!
a este nieco ma napadlo: z plastu - v ktorych su balene vody sa uvolnuju rozne skodlive latky
ja tiež malému od narodenia dávam našu vodu, však máme super vody, ak má niekto pochybnosť dá si spraviť rozbor svojej vody a má klud. Nikto nevie povedať ako bolo voda skladovaná v skladoch či nestála na slnku atd, nechápem prečo sú vôbec v plastoch ked už tak by mali byť v skle balené. Už vela krát sa stalo že super dojčenská voda bola po otvorení zlená alebo zapachala... atd, nie všetko čo je "pre deti" je super vhodné 😔
ja bývam v Žiline, a teda vodu z vodovodu máme úplne chlórovanú a tvrdú 😖 a rozhodne mi nechutí... takže kupujeme vodu vo flašiach a aj dojčenskú a je to rozdiel
mame nezavadnu vodu takže ja som nikdy nekupovala mineralky na pripravu stravy 😀 .keby bola zavadna voda tak to je jasnačka že kupujem. 😝 mineralky pijeme ale vždy kupujeme inu 😉 ale ked niekam ideme tak vtedy kupujem pre maleho na stravu to je jasnačka.
ja som takisto nikdy malemu nedava dojcensku vodu...voda z tocky je super,pijem ju aj ja akurat si do nej dorabam bublinky 🙂
ja som malému dávala lucku skoro pol roka. potom tu prišiel náhodou jeden kamarát ohľadom poistky a zaboberá sa aj tými strojmi na čistenie vody a tak. a ked videl na linke lucku tak mi povedal že či som normálna. vybral z tašky takú tyčinku niečo podobné ako tehotenský test ale bolo to elektroncké a ponoril ju do pohára s luckou. tá voda mala 340 nejakých mikro....neviem už ako sa to volá. a naša domová len 180. že proste všetko je len o reklame ale že tá voda je viac škdlivá ako naša domová. od vtedy som ju ani raz nekúpila.
Dovolím si vstúpiť do vašej diskusie.
Prečo používať dojčenskú vodu?
Malé množstvá dusičnanov sa môžu nachádzať prakticky v každej vode.
Vplyvom intenzívneho hnojenia a únikmi odpadových vôd zo žúmp či septikov sa dusičnany stali vážnou hrozbou všetkých studní a vrtov. Ich zdravotné riziko spočíva v tom, že sa môžu v tráviacom trakte premieňať na tzv. nitrosaminy, ktoré sú podozrivé z karcinogénneho účinku.
Zdravotné riziká
V tele sa dusičnany premieňajú na dusitany.
Dusitany sú priamo nebezpečné pre malé deti aj v hodnotách pod oficiálnym limitom. ☹
Prostredníctvom oxidácie hemoglobínu, ktorý prenáša kyslík v tele, môže vystavenie dusitanom viesť k methemoglobinémii, teda k neschopnosti hemoglobínu prenášať kyslík. 😕
Organizmus malých detí ešte nie je schopný rozložiť methemoglobín dostatočne rýchlo.
To môže viesť k nedostatočnému zásobovaniu tela kyslíkom. 😠
Takáto otrava sa prejavuje zmodraním pier, rúk a chodidiel, bolesťou hlavy a môže viesť dokonca až k uduseniu.😔
Okrem toho s niektorými typmi potravín sa dusitany menia na karcinogénny nitrozamín.😖
Nuž nie je to len o reklame, je to hlavne o zdraví, ja som za dojčenskú vodu aspoň do 1 roka...
Denisa
Súhlasím s Denisou skúste si prečítať aj toto: http://www.sazp.sk/slovak/periodika/enviromagaz... Ak vodu z vodovodu tak jedine keď budem vedieť čoho koľko obsahuje po rozbore. S manželom vodu pijeme a radi, no dieťa je dieťa.
@babymarket_sk ja som mala možnosť na vlastné oči vidieť rozbor dojčeneckej vody Lucky a už v živote by som ju svojmu dieťaťu nedala. to tie peniaze radšej vrazím do filtra a viem že tá voda je čistučká
Ja len prevarenu vodu z kohutika... 😉
Dievčatá toto je na dlhu debatu.Ja mám doma filter na vodu ,máme vlastnu studnovu v rodinnom dome. Dneska naša studnová prefiltrovaná voda má niečo cez 105 mikro...neviem čo presne,je doplnená o minerály a všetko potrebné čo voda má mať. Pán,ktorý mi to montoval mi urobil rozbor aj dojčenských vôd ktoré som v tej dobe dávala mojej ešte ročnej dcerke, tiež mi povedal aby som to vyhodila,mala niečo vyše 340 mikro....,potom urobil rozbor klasickej mestskej vody,zbehla som za pohár vziať ku susede, tá mala až vyše 560 mikro...., takže tu stojí za uváženie čo našim deťom dáme.Ja od vtedy nedám na filtrovanu vodu dopustiť,nosím ju so sebou všade, teraz mám už 7,5 mesačnu druhu dcerku a inu vodu nepila.Inak podotknem, že ked sme začali dávať filtrovanu vodu staršej dcerke hrozne jej smrdel moč, to dieta sa normálne čistilo z tých nečistôt čo sa jej nausádzali v tele, po mesiaci sa vyčistila a odvtedy máme pokoj.
A to ako tu píšete že stačí prevariť vodu a je pokoj, nie je to celkom tak, nie všetky mikroby, nečistoty / zostatky fekálii, olejov/ sa neodstránia uplne ani varom. Neverili by ste kolko bordelu vo vode ešte zostane. Skuste si urobiť jednoduchý test doma.Zalejte si vriacou vodou klasický pigi čaj do skleného číreho pohára, nehcajte ho luhovať hodinu,a potom ked vyberiete sáčik s čajom a budete aj po 3 hodinách vidieť cez pohár a číry čaj tak je dobrá voda, ak budete mať čaj zakalený je zle...voda je plná zostatkov ropy a fekálií, spodné vody prinesu kadečo.Týka sa to hlavne studnovej vody.
Dalšia vec ako tu už jedna mamička písala že PET fľaš su škodlivé...to má pravdu...z historie :::Pet flaše boli vyrobené v amerike na použitie ak by bol stav nudze, vojnový, prírodný s fatálnymi následkami....aby mali do čoho dať ľudom pitnu vodu...čiže na krátkodobé použitie a nie na pomaly dvojročné skladovanie nápojov.Ak je nápoj dlhodobo uzavretý vo fľaške tá uvoľnuje do nápoja voľné radikály a karcinogenne zložky....aj preto toľko rakoviny v dnešnej dobe.....ak je nebodaj ešte nesprávne skladovaná to už ani nehovorím, tam sa proces urýchluje...a my národ pohodlný sme si PETky oblubili a využívame ich na každodenne použitie....videli ste niekoho kto v ruke bežne drží sklenu flašku s nealko nápojom či minerálkou?.....to už stojí za uváženie!!!!
Takže koniec koncov tak či onak, dojčenská či obyčajná minerálka či limonáda je to uplne jedno...PET je nebezpečná a všetko čo v nej je sa stáva nebezpečným pre okolie ☹ 😨
@julia225 inak UK by som radsej nebrala ako vzor....staci mi katastrofalna uroven starostlivosti o tehotne a potom porody v UK su horor....myslim, ze v tomto je Uk daleko za nami. to len na okraj, UK by som nebrala ako vzor pre nic, teraz bez ohladu na to, ci ano alebo nie dojcenska voda vo flasi
A nehovoriac o tom, ze zeny v UK zveria uplne bez problemov dieta do ruk tzv. auparke z vychodnej europy, ktora nema ziadne skusenosti ako auperka, casto ani navie jazyk a hlavne ju v zivote nevideli ani sa s nou nerozpravali.....
@mircalla lyzicky, misky a aj flase sa daju lupit bez BPA - dokonca uz sa nesmie nic pre deti vyrabat s tymto... avsak obycajne plastove flase v obchodoch, su ine!
pozri si, co pisala aj @zamilovana
@mircalla Bola si niekedy v UK v nemocnici,teda mas nejaku zlu skusenost? Ja tu zijem uz 7 rokov a nikdy som nemala zlu skusenost s lekarmi alebo nemocnicou. V meste,kde zijem, je spickovo a moderne vybavena nemocnica so skvelymi lekarmi. Porodne miestnosti su tu takisto spickovo a samostatne vybavene. Mojmu mladsiemu bratovi tu zachranili zivot a o mna sa v tehotenstve uzasne staraju, takze UK,ze je po zadu pocujem prvy raz. Skor by som povedala,ze slovenske nemocnice su zanedbane a so skorumpovanymi lekarmi,je ich nedostatok, su unaveni,robia zakazane nadcasy. Porodnice vyzeraju ako vaznice so starym vybavenim a zosuchanimi postelami. Takze slovenske zdravotnictvo by som si nebrala urcite za priklad,lebo je uplne pozadu.
baby, tema je dojcenska voda, nie UK zdravotnictvo 😉 o tom sa mozeme bavit v UK teme 🙂
inac mna by hlavne zaujimalo, kolko ATB a HAK by sa naslo vo vodovodnej vode 😕 nedavno to davali v telke, ze je toho vo vode vela, ale kedze sa to nestanovuje, tak sa nevie hladina tychto liekov 😒
ja zijem vo svajciarsku a tiez som o dojcenskej vode nepocula. az na svk, ked som bola na prazdninach. a ked som sa potom pytala pediatra, ci mam vodu na pitie prevarat, tak sa ma len spytal, ze ci prevaram aj sebe? a co poznam ostatne maminky davaju pit vodu z vodovodu tiez, alebo ked tak kupuju neperlivu mineralku. ved aj v kaviarni vam bez problemov prinesu vodu z vodovodu. uznavam, ze ak je voda z vodovodu nekvalitna, tak ma kupovana opodstatnenie, ale inak je to pre mna hlavne o peniazoch. 😉
@mircalla Ja myslim, ze na Slovensku sa vsetko berie az prilis prehnane a tyka sa to aj starostlivosti o deti... ja si myslim, ze existuje kopa spokojnych zien so starostlivostou a tiez s porodmi a myslim, ze negativna skusenost sa da nadobudnut hocikde na svete... Co sa tehotenstva a porodu tyka, je to o postoji matky a osob jej blizkych, nie o starostlivosti...pretoze tehotna zena vobec nepotrebuje nejaku extra starostlivost a taktie narodene dieta, pokial je na matkinom prsniku, je v bezpeci...mne sa paci, ze davaju rodickach volbu vybrat si porod doma...tam su v najvacsom bezpeci 🙂
Co sa vody tyka, ja som nepovedala, ze davajme im anglicku vodu z kohutika, ale tak maximalne prevarenu...to uplne staci, ...no a najlepsie je ked je dieta dojcene PLNE... v tom pripade netreba otazku vody v umelohmotnej flasi (plnej chcemie mimochodom) vobec riesit...krasny den ...
@sladkasue BPA nie je súčasťou PET, z ktorých sa vyrábajú obalové materiály na potraviny alebo nápoje. PET fľaše patria k zdravotne bezpečným materiálom. BPA sa používa pri výrobe napr. umelohmotných príborov, niektorých hračiek. Daniela
@babymarket_sk ja s tebou nesúhlasím celkom,lebo voda z vodovodu je pravidelne kontrolovaná jednak priamo vo vodárňach,kde si robia vlastné rozbory a jednka hygien aich kontroluje a často.Takže si myslím,že táto voda je zdravotne nezávadná a ako píšeš,dusičnany sa vyskytujú takmer všade....
Všetko ttreba brať a konzumovať s mierou 😉
Ja som tiež robila rozbor vody Lucka,nikdy som ju odvtedy nekúpila 😝 ,dovtedy som si ymslela,mže ako super robím pre moje dieťa,aj na dovolenku sme ju brávali,nejka sa mi tie baléné dojčenské vody zhnusili 😠
Avšak,ak nemáte zdravotne nezávadnú vodu,a vačšina studní na dedinách ju naozaj nemá,tak potom by som volila aj ja tieto balené fľaše ako riešenie 😉 .
Maminky, chcem sa spýtať na doj.vodu Lucka v rúžovom balení, tá sa vraj nemusí prevárať, ja ju tedanepreváram, ako ste na tom vy ?biť niečo zle.
@marulka83 na tuto temu je toho na koniku dost, nebudem rozpisovat. ja nie, ale tak zo 10 mojim kamaratiek ma otrasnu skusenost ked boli tehotne v UK, ale ako pise latvia, toto sem nepatri, uznavam.
@sladkasue kojim ja, ale obcas davam aj mlieko. co sa tyka PEP ti odpovedala daniela myslim dost vycerpavajuco...nemam k tomu, co dodat, urcite nie som expert na PEP flase, ale nemam dovod jej neverit
Suhlasim... ani detske cajiky nemajuuu a kazdy je zdravi 🙂