Myslíte si, že veriaci ľudia majú lepsi, stastnejsi/ pokojnejší život? Poznám par ludi, ktorí sú veriaci, ale takým tým spôsobom, že ozaj majú živú vieru, žijú s Bohom ktorý akoby vedie stále ich kroky, nie je to len o chodeni do kostola, modleni či spovedi a trochu im to závidím ( v dobrom) ja som tiež veriaca ale neviem to mat až takto , lomcuje mnou často veľa negatívnych pocitov frustrácie, hnevu a pod.. napr aj jedna kamarátka si doslova vymodlila partnera podľa svojich predstáv, dokým ho nestretla žila v čistote, a klape im to uz dlho.
A teraz už žije v špine?
nie
Je otázne čo vnímaš ako "veriaceho človeka".. Je to "len" ten čo spadá pod nejaké náboženstvo? Cirkev? Alebo je to aj človek, ktorý verí v niečo iné - v lásku, vo vesmír, v energie, v manifestáciu, skrátka čokoľvek. Lebo áno, myslím si, že ak človek v niečo verí, tak mu to môže priniesť pokoj do duše, a teda v súvislosti s tým aj lepší život. Ale to nemusí byť nutne len viera ako náboženstvo. Mne naopak príde (pozor, prichádza názor, ktorý sa môže niekoho dotknúť, tak opakujem, že je to len moje subjektívne vnímanie), že veriaci v zmysle náboženstva často v sebe živia naopak aj nenávisť voči všetkým, ktorí sa vymykajú tomu čo oni považujú za správne.. strach z hriechov a z toho čo kedy ne/môžu.. strach z posledného súdu atď atď. A toto u mňa určite nie je pokojný šťastný život..
Je tam vela otazok ktore viera uplne ignoruje a keby ich neignorovala tak by sa system rozsypal. Ale ano vela ludom to vyhovuje a su naozaj stastnejsi. Bozia vola je velmi elegantny sposob ako sa zbavit osobnej zodpovednosti za vela veci napriklad.
Plus mas odpoved na velke zivotne otazky takze nad nimi nemusis rozmyslat a rozmyslanie boli
Skor by som povedala, ze vdaka viere ma clovek motivaciu zit a ist dalej, aj ked sa deju tazke veci. Vie vidiet hodnotu aj v horsich skusenostiach. Pretoze veri, ze cely zivot ma nejaky zmysel. Ale tam to konci. Aj veriacemu cloveku sa moze stat lubovolna tragedia.
Napíšem ti za seba. Ja veľmi verím v Boha. Odmala som sa vždy modlila ale nie preto, že som musela ale preto, že som chcela a že som videla akoziju moji rodičia. Pridávam sa k tým, ktorí si vymodlili manžela. Takisto je môj vymodleny a Vdaka Bohu za neho. Je totálne ale totálne dokonalý. Starostlivý, či sa bavíme o starostlivosti o rodinu alebo finančne. Nikdy ale nikdy ma nenechal bez pomoci, hoci aj so somarinou, vždy bol pri mne. A na otázku ktorú si dala. Mne viera pomáha prekonať ťažké chvíle. Mame v rodine veľa nevyliečiteľných chorôb a Vdaka modlitbe to znášam veľmi dobre a dovolím si povedať, že sa netrapim. Viem, že sa Boh postará 🙏 a hlavne, keď ma čaká niečo ťažké tak vždy riešim všetko v klude, nezlostim sa lebo len mne by to škodilo 🙂
Ja som si manžela nevymodlila. Stačil mi zdravý rozum, a ten mi stačí v celom mojom živote. A pomoc hľadám na konci svojej ruky. Ja veriacich, ktorí by mali lepší život nepoznám. Majú také isté starosti ako aj neveriaci.
@jaass Musis dvat ale bacha s tym modlenim . niekedy tym cloveku velmi ublizis. Niekto potrebuje tvoju naozajstnu pomoc a ty s rozhodnes odrecitovat nieco a tym padom sama seba presvedcis ze ako si straaaasne mu pomohla. Lenze jemu je to nic platne . Aj umierajuci ludia chcu travit spolocne chvile s blizkymi a nie dokolecka pocuvat ako sa niekto modli a ake je to super .
Nemyslim si to
vymodliť si manžela - nie je to nejaké veľmi neskromné ? a príliš zmerané na seba? jaký to je hriech, pýcha? alebo trocha zo závisti?
Určite nemajú.
@martinmmartin čo pises za somariny? 😂 ani sajnu nemáš môj zlatý koľkým ľudom ja pomáham. Ale načo sa tu chváliť? Skromnosť chlape skromnosť 😊
Nie je Viera ako viera ))
Sýty hľadanému neverí a naopak.
Jedna moja kamarátka je hlboko veriaca ale tak naozaj. Nielen chodením do kostola či ako niekto napísal odrecitovanim modlitby. Ten kto skutočne má vieru v srdci nič nerecituje , naopak z hĺbky srdca sa rozpráva a prihovára.
Tá táto moja kamarátka hovorí veľmi pravdivú vetu.
Skutočne veriaci človek je ŠŤASTNÝ človek . Nebedaka, nezávidi , neľutuje sa.
Vždy vravim mužovi, že ja som sa za dobrého muža modlila. On sa nemodlil, tak dostal mňa 😁
Ano viera v Boha pomaha.
A na otázku odpoviem .
Áno, som presvedčená že skutočne veriaci ľudia majú šťastnejší život.
To neznamená , že nemajú choroby a trápenia . Majú. Ale s Božou vierou a láskou sa im kráča oveľa ľahšie.
A tak isto verím, že sa dá "vymodlit" dobrý manžel a dobrá manželka ...ale iba ak je tá viera čistá . Ak verím každému slovu čo poviem, napíšem vyslovim.
Žiadne recitovanie.
Modlitba je z hĺbky srdca a ani mak pochybnosti.
Pod na večeru a uvidíme
Ja si myslim, ze viera u každého človeka prechádza rôznymi obdobiami. Raz je viera väčšia, raz menšia a preto si nemyslím, ze ak poznáme dnes veľmi veriaceho človeka, ze bude taky vždy a ze bude mat rovnakú veľkú vieru vždy a rovnako ak niekto pochybuje, nemyslím si, ze bude pochybovať cely život. Myslím si, ze každé obdobie viery nás niečo učí. A aj ta pochybnosť je dobra vec, lebo aj vďaka pochybnosti uvažujeme a budujeme našu dospelú vieru. A autorka nikdy sa neporovnavaj s druhými o veľkosti tvojej viery, lebo tvoj život je úplne iný a rovnako aj tvoje pocity a cesta je úplne iná ako majú ľudia okolo teba. Viera je a bola vždy darom a teda nie je samozrejmosť, ale je to Božia cesta.
mne je úplne jedno,aký majú život....tak ako každému je jedno,aký život mám ja
Je to nastaveni človeka. Jednému pimoze viera- pokial je naozaj ta živá ako opisujes. Ale to sú ľudia, ktorí netýkajú Krista z kríža a nepresviedcaju druhych o svojej pravde za každú cenu. Oni respektuju iných.
Alebo majú ľudia fajn životné naladenie/nastavenie a su stadtni/spokojni. Dejú sa im aj nedobre veci ale sú ochotní a schopní ich spracovať najlepšie ako sa dá.
To je celé. Pokial mas blbe nastavenie ani akože viera ti nepomôže. Su ľudia, ktorí majú svoje zásady a dobre vzorce správania už z detstvavod rodicov. Otec laskavy manzel, starostlivý, milujuci. Taka zena si len ťažko nájde debila, ktorý ju bude mlátiť, opierať sa a nadávať jej.
Chápeš? Ale aj zena, ktorá mala itca blba, uvedomí si to, spracuje traumu a prerobiť zlý vzorec na správny- je schopná byt s dobrým muzom. Len je to právnej sie ako pri prvom.
A teda nemusi ani v tej čistote dovtedy zit ak to nie je jej cesta...
Aj ti "cisti" majú v manželstve kopu pruserov. Nie vždy sú partneri v spalni zial kompatibilní. A často sa z "cistoty" ukáže frigidita a to iz je potom len radosť mat takeho partnera. Ale bude ten druhy trpiet, lebo veri...
Ty zmen myslenie a bude fajn. Potom sadnem aj problémy riešiť inakšie. Zivot bude krajšie. A neporovnavaj sa belni s kamoskou. Ona isla do zivota s iným "ruksakom" ako ty.
Ale ty im nevidíš do hrncov...
To čo ty vidíš je len to, čo vidíš ty.
A čo ma s ich šťastným životom viera? Lebo som to nepochopila...
Chceš povedať, ze nepoznáš žiaden šťastný pár ktorý nechodí do kostola?
@ivka225 To, že žila v čistote, bolo myslene tak, že kým ho nestretla, bola panna.
@grof_monte_christo Tak som to aj pochopila, len si nemyslím, že žena, ktorá nie je panna, musí zákonite byť nečistá. "Žiť v čistote" je výraz ako vystrihnutý z kresťanistického slovníka. (Rozdiel medzi kresťanmi a kresťanistami je asi ten, ako medzi moslimami a islamistami.)
@ivka225 Ano, je to presne takto prevzaté 🙂
Nie, nemaju lepsi, ani stastnejsi zivot. Za mna su len vacsi pokrytci ako ostatni. Zvacsa sa skryvaju za stastne obrazky, statusy, priteplene texty o stasti, o mieri, o spase duse a podobne dristy. Ked si vsimnete, vsetky baby, co su proti ukrajincom, nadrziavaju agresorovi, podporuju zlo v podobe sucasnej vlady, z ust im ide sira.....tak tie sa tvaria ako velmi veriace osoby. Na statusoch citaty svatych, obrazky o laske k bliznemu atd....
A potom v diskusiach sa tesia tomu, ze mru vo vojne deti, zeny. Ze Rusi su vlastne super. Montuju sa do cudzich vagin a maternic,vnucuju ludom svoju vieru a svoje videnie sveta. Chcu, aby sa ludia podriadovali ich viere a zvyklostiam...
@martinmmartin "Bozia vola je velmi elegantny sposob ako sa zbavit osobnej zodpovednosti za vela veci napriklad."
Fuha, to je odvazne tvrdenie, na com sa prosim ta zaklada? Viera je dobrovolne slobodne rozhodnutie, ale v ziadnom ohlade ma nezbavuje zodpovednosti za kazdu moju volbu, skor naopak, kazda moja volba je pod "dohladom niekoho".
A k autorke, zivot uprimne veriacich nie je lahsi v zmysle, ze mas menej problemov,ale viac sily a nadhladu to zvladnut.
Krestania, myslím naozaj krestanov, nie nabozenskych ludí - tiež si prechádzajú problémami, tazkostami, krízami ale majú jednu mega výhodu, že nie su v tom sami. V konecnom dosledku majú plnší a kvalitnejší zivot lebo nie je fixovaní na to, čo je tu na zemi, či majetky, či ludí, či úspech.
Určite nie. Je to len o uhle pohľadu. Ja žijem pokojný a šťastný život bez Boha. A manžela mám tiež miliónového, ktorého som si nevymodlila, ale proste stretla.
@martinmmartin
Napísem ti ako veriaca.
Bozia vola nie je zbavit sa zodpovendosti, resp. nemá byť. No velmi vela vecí nás presahuje a nie všetko moze mat clovek pod kontrolou. Mozes robit akokolvek dobre, a moze to dopadnúť rozlične. Mozes po niecom túzit a proste nedostanes to. Veriť v Boziu volu neznamená byť pasívny pozorovateľ so zalomenými rukami, znamená to odovzdať vývoj celej situácie Bohu.
Tiež k tomu "rozmýslanie bolí" - opat nie všetko v zivote je uchopitelné, preto sú veci, ktoré su otázkou viery, nie faktov, to by uz bolo poznanie.
nemyslím si to…