Na Slovensku sa rozvádza každý tretí pár. Hypotéka môže byť väčším záväzkom, než manželstvo samotné

1. nov 2024

Každý rok sa na Slovensku rozvedie viac ako osemtisíc párov. Vlani žilo v našej krajine viac ako 445-tisíc rozvedených ľudí, pričom žien bolo o 30 % viac ako mužov.

To mi prídeme extrémne veľa na to aká sme malá krajina.

Šanca rozvodu je extrémne vysoká tým pádom.

Zdroj som našla tu: https://365.bank/blog/pre-media/na-slovensku-sa...

luccija
1. nov 2024

A koľko ľudí sa rozíde len tak, čo neboli manzelia smutné....

biba_18
1. nov 2024

celkom nerozumiem čo si nám tým chcela ☺️

maranta_leuconeura
1. nov 2024

Aha tak radsej nech spolu ziju ludia co si robia napriek, nedozreli do vztahu, su spolu nestastni, nenavidia sa... Lebo rozvod je koniec sveta 😱

pribinak
1. nov 2024

@maranta_leuconeura ale veď toto ona nikde nepíše ….len uvádza že koľko ľudi sa ročne rozvedie

lenkakravcova
1. nov 2024

Tá keď to je tak, spoločnosť si vsugerivala myšlienku, že najprv sex, lebo inak si nebudú pasovať.. potom sexujú, dôjde k nechcenému tehotenstvu, vezmú sa a po pár rokoch rozvod.
Lebo sa pred manželstvom neriešia dôležité otázky ako:
- aké budeme mať bývanie a rozdelenie financií (nie že jeden nemá prístup k ničomu a bývajú v byte jedneho a nemajú nič spoločné).
- rozdelenie domácich prác a financovania domácnosti (či to bude pol na pol alebo jedno jeden a druhé druhý a čo ak to nebude fungovať, či sa skúsi druhý model alebo nie)
- neriešia sa otázky o viere a politike a výchove detí
Rieši sa iba randenie, sex, výlety.. no a potom po starostiach s tehotenstvom a dieťaťom sa ľudia ocitnú v situácii pod stresom, kedy riešiť to, čo zanedbali nie je úplne najrozumnejšie - často to končí rozdielnym názorom, hádkami zo stresu a rozvodom.

Druhá strana mince kde je to zle je keď sa ľudia nechcú rozviesť kvôli viere, pričom ich vzťah je na bode 0,00. Nesnažia sa a už len čakajú kým zomrú.

Ani jedno z toho nie je dobre. 🙁

veklipo
1. nov 2024

1. Konečne ľudia nezostávajú v nefunkčných vzťahoch - to je posun v našej krajine
2. Nikto nás nepripravuje na funkčný vzťah, nevieme, čo je to, manželská poradňa nie je bežná ako vo vyspelých krajinách. Tu sme uplne pozadu.

maranta_leuconeura
1. nov 2024

@pribinak ale komentuje to, ze jej to pripada extremne vela. Suhlasim s @veklipo ze nas od mala nikto neuci, ako sa spravat vo vztahoch, preberame len vzorce z casto nefunkcnej rodiny. Potom ked ludia vkrocia do manzelstva a nefunguje to a nechcu/nevedia ako spravit napravu, tak je lepsie sa rozviest ako trpiet cely zivot

tiezjedna
1. nov 2024

primárnou príčinou rozvodu je svadba...😎😀

pribinak
1. nov 2024

@maranta_leuconeura veď má právo napísať svoj názor, ale nikde nepíše to čo jej vkladáš do ust ty: že ľudia majú zostať žiť v nefunkčnom vzťahu

dharmasanata
1. nov 2024

Beriem túto správu v celku pozitívne 😀 možno sa mi ujde sexuálne zanedbaný rozvedený muž 😆😆

marca12
1. nov 2024

@veklipo Ja to nevidim tak ruzovo. Silne veriaci a mnoho tyranych ludi nadalej ostava v manzelstvach. Rozvedu sa skor volnejsie zmyslajuci ludia.

katulkagajdos
1. nov 2024

Niekedy mám pocit, že práve v tých nefunkčných vzťahoch ľudia ostávajú zbytočne dlho a dôvody rozvodu sú niekedy no… samozrejme nevidím iným do taniera, ale v našom okoli 2 mladé pary s deťmi v našom veku a rozvod, lebo no… proste, lebo sa lýtka zapálili - neviem, uz keď mame deti a ešte malé asi by som troska inak pristupovala k tomu manželstvu, nehovorím, keď je jeden z manželov tyran, alkoholik a pod. ale niekedy si myslím, ze dôvody sú typu- rozchod frajerov na strednej škole 😣

mauduska
1. nov 2024

@tiezjedna to je akoby si povedala, že každý kto pije vodu zomrie, teda voda je jedovatá pre človeka 🤦‍♀️

zuzitko74
1. nov 2024

@maranta_leuconeura
@veklipo A kto by, podľa vás, mal ľudí pripraviť na život vo funkčnom vzťahu?

doriiis
1. nov 2024

Je to preto,lebo väčšinu manželstiev neberú ani muži ani ženy ako oslavu svojej lásky,ale ako povinnú jazdu.Ako jednu z met vzťahu a mnohokrát tú najdôležitejšiu.
Väčšinou ženy dávajú ultimáta mužom,len aby svadba bola.Staci čítať koníka a divit sa,čo ženy dokážu kvôli statusu manzelka.A potom sa čudujú,že nie je žiadny Happy end.
A potom tu máme žienky typu JLo,ktoré sa vydaju za každého,kto ich oprie.🤷🏻‍♀️

monika2012
1. nov 2024

Ako môže byť rozvedených viac žien ako mužov? Akosi mi uniká algoritmus výpočtu. Nemalo by to byť 50 na 50? Vždy sa predsa rozvádza pár, čo je jedna žena a jeden muž 🤔.

dharmasanata
1. nov 2024

@monika2012 asi rozvedení muži si berú po rozvode slobodne ženy, zatiaľ čo rozvedené ženy ostávajú na ocot 🤷😀

doriiis
1. nov 2024

@monika2012 ....je to myslené tak,že z tých 445 tisíc rozvedenych ľudí je o 30 % viac žien,ako mužov.

zuzitko74
1. nov 2024

@monika2012 Ženy žijú dlhšie. Iste, ak by to manželstvo vydržalo, tak je žena vdova, ale keďže sa pred manželovou smrťou rozviedli, tak v štatistikách figuruje len žena, lebo muž už nežije.

monika2012
1. nov 2024

@dharmasanata Áno, jedine takto nejako by to asi mohlo byť.

monika2012
1. nov 2024

@doriiis Toto chápem.

veklipo
1. nov 2024

@zuzitko74 škola, rodičia, coaches, pároví terapeuti

maranta_leuconeura
1. nov 2024

@zuzitko74 no v prvom rade by to asi malo zacat v skolach nejaka vychova so sebapoznavanim, spravanim sa k inym, vo vztahoch, k rodicovstvu...

zuzitko74
1. nov 2024

@veklipo
@maranta_leuconeura
Škola? Myslíš tých učiteľov a učiteľky, ktorí sú rovnaké obete ako zbytok spoločnosti? Polovica z nich žila v nefunkčných rodinách a niektorí tiež žijú v nefunkčných vzťahoch, alebo sú rozvedení. Ak by sa to aj učili na VŠ, stále je to len teória, ktorú niektorí z nich nikdy nezažili naživo.
Rodina? Áno, toto by bolo najideálnejšie a najprirodzenejšie, ale nefunguje to tak, ako by malo.
Pároví terapeuti majú už v názve, že riešia niečo, čo už je choré. Ľudia, ktorí vzťah ešte len plánujú, sa ku nim nedostanú.

Osobne si myslím, že nápad hodiť takúto prípravu na praktický život na krk nejakej neosobnej inštitúcii, nie je ktoviečo. Iste, ak nefunguje primárna rodina, tlačia sa jednotlivé zložky výchovy už tradične do školy. Ak však pristupujeme ku vzťahom ako k vyučujúcim predmetom, nemáva to dobré výsledky. Ja to vidím na príklade takej dopravnej výchovy. Učiteľ naučí deti pravidlá bezpečnosti a potom vidí ako rodič v každodennom praktickom živote ničí celú jeho snahu tým, že vedie dieťa ku ich porušovaniu.

veklipo
1. nov 2024

@zuzitko74 ak si niečo osobne myslíš, je to Tvoj názor. Ale nie je to záruka, že to správne.

minenkak
1. nov 2024

A?

zuzitko74
1. nov 2024

@veklipo Veď ja sa ťa ani nechystám presviedčať o ,,svojej pravde". Mne je v zásade jedno, ak si aj myslíš, že je môj názor nesprávny.
Skúsenosti s inštitucionálnym typom výchovy mi však dávajú za pravdu, hoci mnohí pred tým zatvárajú oči a stále sa snažia preferovať tento nefunkčný model.

tiezjedna
1. nov 2024

@mauduska
1) bol to vtip😉
2) to tvoje prirovnanie je úplne mimo. Pokiaľ viem, tak bez manželstva sa dá žiť. Bez vody nie.

Ale nič viac za tým nehľadaj. Je to len neškodný vtípek, ktorý pochopil každý, kto má trošku nadhľad 🙂

annm81
1. nov 2024

Prečo sa ti to zdá extrémne veľa? Podľa mňa sa v rozvodovosti zásadne nelíšime od iných krajín nášho civilizačného okruhu a tipujem, že v krajinách ako Ukrajina, Bielorusko, Rusko, bývalé krajiny ZSSR to bude o dosť horšie.

avicii18
1. nov 2024

Pozrime sa na USA:
- v roku 1960 žilo 77,5% všetkých detí so svojimi dvoma rodičmi, ktorí boli zobratí
- od roku 1970 do roku 2012 sa podiel domácností tvorených manželskými pármi s deťmi znížil na polovicu. V roku 1960, podľa údajov zo sčítania ľudu, len 13% všetkých domácností tvorili jednočlenné domácnosti. V roku 2018 to bolo 28%
- v roku 1950 sa 27% manželstiev skončilo rozvodom; dnes (2020) to robí asi 45%. V roku 1960 bolo 72% dospelých Američanov ženatých. V roku 2017 bola takmer polovica dospelých Američanov slobodná
- ak sa narodíš do chudoby ale vychovávajú ťa rodičia-manželia, máš 80 percentnú šancu, že sa z nej dostaneš. Ak sa narodíte v chudobe a vychováva vás nevydatá matka, máte 50-percentnú šancu, že v tom uviaznete natrvalo

Americké deti s väčšou pravdepodobnosťou žijú v domácnosti s jedným rodičom ako deti z ktorejkoľvek inej krajiny.