Na akú dlhú dobu môžu odstaviť elektrinu?

leiaorgana
16. okt 2023

Neviete niekto či existuje norma na akú dlhú dobu môžu maximálne vypnúť prívod teplej vody a elektriny? Mali sme vo vchode oznám, že vypnú teplu vodu a elektrinu na takmer 12 hodín, čo je vlastne celý deň a 3 dni po sebe. Príde mi to trochu nemysliteľné odhliadnuc od toho, že 3 dni nemôžem deťom ani sebe uvariť jesť, keďže mame elektrickú dosku a rúru, ale čo ma viac trápi, je chladnička a mraznička. Môžu to vypnúť na tak dlho a toľko dni po sebe?

vulka
16. okt 2023

@leiaorgana Taký dobrý blesk ťa kľudne odstaví aj na týždeň. A ak je vážna porucha, ktorá sa nedá jednoducho odstrániť, tak tiež to môže trvať dlho.

zuzanka.zuzu
16. okt 2023

neboj, nerobia to z nudy 😉 a radšej teraz než v zime.

patka06
16. okt 2023

Nie je na to žiadna norma, vypnúť môžu na toľko koľko potrebujú na odstránenie závady, resp. na plánovanú opravu.
Máte fajn, že zapnú aspoň na noc, keď nerobia, ak nebudeš otvárať chladničku ani mrazničku nič vážne sa nestane.

tanyan
16. okt 2023

Neviem či je to niekde formálne regulované...
Trocha optimizmu zo skúsenosti - moji rodičia mali oznam, že v jednom týždni 3 dni (po/st/pi) nebude elektrika od ôsmej ráno do štvrtej popoludní a nakoniec iba v piatok na pár hodín odstavili.

aaadkaaa
16. okt 2023

Bud rada, ze aspon voda vam tecie. Nam ked nejde elektrina, tak ani voda (mame studnu). Minule bola takto na 5 dni planovana odstavka, nastastie to za 2 dni spravili a aj tie 2 dni som migrovala s babatkom po rodine🙄🙄 chladnicku,mrazak neotvaraj,tie si drzia teplotu. S jedlom je to horsie,ale existuju donasky. A treba verit, ze to urobia skor 🙂 a norma veru asi nie je, kym to neurobia,tak to robit proste budu musiet...

slavomira236
16. okt 2023

@leiaorgana nam tak v zime minuly rok 3dni a nesoel ani kotol plynovy kedze ide tiez do elektriny tak sme aj mrzli v dome

zafir01
16. okt 2023

@leiaorgana keď nám prerábali v celej doline vedenie ,sme boli v novembri 3 týždne od pon.do piatku od 7-18cca bez prúdu .
Horšie bolo ,že plyn u nás neni .už bol sneh a kúri sa kotlami ,a tie potrebujú elektrinu .tak som varila aj kúrila na našich liatinových " jotulkách"

martul
16. okt 2023

@leiaorgana ale veď navariť môžeš večer aj sa umyť. Chladnička a mraznička vydržia, teraz nie sú horúčavy a večer vám vždy zapnú, tak prečo panika?

akvi
16. okt 2023

Presne, ako pisu baby vyssie, nam takto vypli na 5 dni, robila sa velka oprava, ale nastastie, nikdy to nebolo na tych 12 hodin. Oni pre istotu vzdy napisu, aby sa ludia pripravili na najhorsi scenar, ale vacsinou to stihnu skor. Mrazak ti v pohode vydrzi tych 12 hodin, len ho neotvaraj. Varenie u nas pohoda, mame plyn. Ale ak by sme nemali, tak bud donaska, alebo rozkurim gril na dvore 😅 A vypnut mozu aj na dlhsie, daju vediet dopredu, aby sa ludia zariadili, my sme vedeli tri mesiace dopredu o tej odstavke. Aj upozornovali, ze neberu zodpovednost za pokazene potraviny v mrazakoch, nakolko to dali vediet naozaj velmi v predstihu. Limit maju len vtedy, ak je to necakany vypadok, tak vtedy tusim po istom case aj nahradu skody vedia dat.

leiaorgana
autor
16. okt 2023

No nám to teda vôbec nedali vedieť v predstihu… včera to vycapili a zajtra začínajú. Keby to robili radsej viac dni po menej hodín, bolo by to prijateľnejšie. Donaska áno, pre mňa, muža a staršiu. Pre bábätko asi ťažko..

patka06
16. okt 2023

@leiaorgana Keď včera oznámili a zajtra začínajú je to v predstihu, čiže ide o plánovanú opravu.
Aké veľké bábätko, prinajhoršom mu dáš kupované príkrmy, tých pár dní.

siska53
16. okt 2023

@leiaorgana babatku kup uz hotove jedlo. A nemate blizko restiku, kde by ti to pre babo zohriali? Ja ako au-pair, ked som mala na navsteve mamu a segru, tak som vzala obe a aj s malou, ktoru som strazila do centra Pariza na cely den sme sli a v restike mi normalne pre nu jedlo zohriali v mikrovlnke.. ved to nie je ani minuta ohrevu pre nich.. Skus to tak poriesit..

zuzanaete
16. okt 2023

@leiaorgana Oni potrebuju pracovat co najefektivnejsie a ako si vyzaduju procesy. V pohode to zvladnete. Ludia riesia veci aj v narocnejsich podmienkach a dlhodobo.

mk1111111111
16. okt 2023

Zasa to tak neprezivaj, ak by nastal havarijny stav, to by bolo horsie, neslo by nic, ale prezili by ste, ako vsetci ostatni. Mraznicku zbytocne neotvaraj, ona vydrzi, v chladnicke sa tiez nema co tak rychlo pokazit, v noci sa fochladi, domrazi a najmensi na prikrmoch vydrzi, pripadne mu nieco rano ohrej a daj do termosky.

ljzozv
17. okt 2023

Ty tu tak nešťastne píšeš akoby ti to oznámili z hodiny na hodinu...
a čo tí ľudia po zemetrasení, čo nemali elektrinu niekoľko dní a nikto ich nevaroval?
a ty si dostala info dva dni dopredu, navariť vieš aj do zásoby, tri dni prežijete aj na suchej strave a dokonca ráno a večer vieš aj ohriať jedlo a dať do termosky. Hľadáš komplikácie, kde nie sú. Treba to opraviť , tak to chvalabohu robia, horšia by bola havária a tam si nenavyberáš.

leiaorgana
autor
17. okt 2023

@ljzozv Tu žiadne zemetrasenie nebolo, takže sa držme otázky, na ktorú si mi neodpovedala… potrebujeme router a ten ide na elektrinu a ked nedostavenie sa do prace nepovažuješ za komplikáciu, tak potom asi nepracuješ

samimami777
17. okt 2023

Tiež si myslím že zbytočne dramatizuješ. Večer sa všetci okúpete a osprchujete , existujú cez deň donáška/reštaurácie a na internet ak potrebuješ ísť skoč popracovať do internetovej kaviarne alebo kamkoľvek kde majú dobrú wifi alebo doma použi dáta. Ak potrebuješ pracovať veľa zavolaj do práce a povedz čo je vo veci , zober dovolenku

patka06
17. okt 2023

@leiaorgana Jedlo si už zrejme vyriešila, určite vyriešiš aj router napr. ísť s notebookom niekam kde je wifi alebo oznámiť zamestnávateľovi, že nebudeš v danom čase pracovať. Buď si to potom nadrobíš alebo napíšeš dovolenku.

simca06022011
17. okt 2023

U nás to býva bežne celodenné odstávky, ale väčšinou realne celodenné nie sú. Cize napr odstavia po 8mej ana obed už ide atď. Nikdy sa nestalo ze neska celý dej ako bolo hlásené. Chladničku, mrazničku neotvarat a vydrzat, zamestnávateľa oboznámiť s vecou, na HO, dokonca aj reálne v office sa takéto veci stávajú. Nie je to žiadna rarita a ani svet sa z toho nezruti.

h2
17. okt 2023

@leiaorgana Tak zjavne môžu, keď to urobili. Ale je to riadne svinstvo! ☹️ Nemáte možnosť ísť niekam k rodine a stráviť tie dni tam? Neviem si predstaviť fungovať s bábätkom bez elektriny, teplej vody a možnosti variť, či aspoň si niečo zohriať.

zuzi0911
17. okt 2023

Nám toto urobili týždeň pred vianocami ...celý týždeň od rána do večera nešla elektrika,bolo to zaujímavé ale zvládli sme to ...

leiaorgana
autor
17. okt 2023

@samimami777 S bábätkom na kolenách do kaviarne pracovať? Sranduješ však? Okrem toho spracovat firemné údaje na nezabezpečenej wifi nám zaručí akurát vyhadzov a celý deň ti žiadna baterka na mobile nevydrží zdieľať data, keď pri tom ten mobil musíš ešte aj používať.. Ďakujem za rady, ale pýtala som sa či to môžu alebo nemôžu urobiť takýmto spôsobom, ak by som o tom vedela skôr, určite by som sa zariadila inak. Je to uz vlastne jedno, lebo elektrinu uz vypli a odpoved som si tiež našla

ljzozv
17. okt 2023

@leiaorgana Tak OK... držme sa !otázky! aké nedostavenie sa do práce?
Odpovedala som ti, že tri dni bez elektriny v priebehu dňa väčšina ľudí bez problémov zvládne. Pýtala si sa na sporák - ohrievanie jedla a chladničku.
Tu si odpoveď dostala - Aj bez elektrického šporáku sa to dá toľko zvládnuť a chladničky - ktorá sa /pri neotváraní/ nepokazí. Nebudete mať odstavenú elektrickú energiu tri dni v kuse, ale len niekoľko hodín /aj keď dosť/ počas dňa.
Kde riešiš niečo o dochádzke do práce ? To až teraz dopĺňaš ako informáciu, toto nemáme skade vedieť.
Takže oznámim zamestnávateľovi, že nemôžeš sa prihlásiť, že nemáte elektrinu. prečo by ti to nemal uznať? Ak niečo súrne treba, tak večer to možno stihneš zariadiť, keď ti elektrinu zapnú.

ljzozv
17. okt 2023

@leiaorgana Je úplne irelevantné, či mi doma ide alebo nejde elektrina , lebo ja do práce pôjdem - nie je to prekážka v práci, že mne doma nejde elektrina.😉

leiaorgana
autor
17. okt 2023

@ljzozv prepáč, ale kde tu vidíš otázku, “nejde mi elektrina, čo mám robiť?” Jasné, nemáte to odkiaľ vedieť, že potrebujeme elektrinu k práci, pretože, opakujem, tak otázka neznela, k tomu rady nepotrebujem a núdzové riešenia k situácii sme bohužiaľ museli vymyslieť sami tak, ako sa dá. Jediná otázka v úvode znela “môžu nás obmedziť na takú dlhu dobu?” Ja som sa vecne opýtala na túto jedinú informáciu. Irelevantné je, zemetrasenie, ktore sa ma vôbec netyka.

samimami777
17. okt 2023

Bože ty si ale arogantný nepríjemný človek ... Áno , môžu vás odstaviť keď je to zapotreby a môžeš ísť ďalej kopať búchať a vylievať si zlosť , prt s tým spravíš

slavomirslavo
17. jún 2024

Nam ked odstavili elektrinu na dva dni tak sme si objednali takyto agregat https://www.pozicovna-dieselagregatov.sk/ ludia je to fakt super tip lebo sme nemuseli dva dni riesit kam pojdeme a co budeme robit kedze sme so zenou na homeoffice :D