Mýtus "kvalitného času"

meluela
20. aug 2014

Častokrát sa aj tu v diskusiách objavuje zvláštny názor, že nie je dôležité koľko času trávime s dieťaťom (kvantita), ale jeho kvalita. Inak povedané, mamička ktorá sa venuje naplno kariére a o dieťa sa stará niekto iný sa môže utešovať, že tá hodina denne keď ho zoberie na kurz plávania/angličtiny/do kina či inde je oveľa viac než obyčajné denné situácie ako pranie, upratovanie, prechádzka spojená s nákupom a pod. Tento mýtus je z časti podporovaný aj odborníkmi, ktorý takto racionalizujú smutný fakt, že na spoločný rodinný život je vďaka podstate kapitalizmu stále menej času.
Tento názor/mýtus býva ženami dosť zúrivo obhajovaný, lebo je súčasťou ich sebachápania, bez tohto mýtu by nemohli sami seba chápať ako dobré matky.
Zdá sa však, že už aj psychológia to začína vidieť inak: http://psychologie.cz/mytus-kvalitniho-casu/

Čo si o tom myslíte?

babulina
20. aug 2014

Žiadna teoria ani odporucanie odbornikov nenatiahne pocet hodin v ramci jedneho dna, preto je obcas striktne dane kolko casu som schopna venovat detom plnohodnotne, v zmysle "kvalitneho casu". Niektore dni to moze byt hodina, ine zase plne tri hodiny. Ucty platit treba, oddychnut si tiez treba - lebo unavena matka je zvaca nervozna matka. Za seba sa snazim robit vsetko preto aby som na deti cas mala - napr mam skrateny uvazok, domace prace robime na striedacku s muzom, takze jeden sa im venuje a druhy riesi domacnost, ale taktiez sa im snazime naplnat cas kruzkami, stretavanim sa s rovesnikmi aj mimo skoly/skolky a aj ich samostatnou volnou hrou. taky je hold zivot. Ale nie som iba matka ale aj manzelka a kamaratka a ten plnohodnotny cas im venovuju napr stari rodicia. Ja som toho nazoru, ze kazda rodina je specficka, ma svoje vlastne problemy a tyrat matky nejakymi pouckami kolko casu travit/venovat detom je nezmyselne.

horana
20. aug 2014

Vzdy v zivote je nieco za nieco. Ano, je to sucast sucasnej propagandy ze sa da stihnut vsetko a nic neosidit, co je samozrejme klam.
Minule som niekde citala rozhovor s Mullerovou (spevak) sucasnou zenou, sefka googlu tusim SR&CR, o tom ako ju materstvo naplna, syna ma jeden den v tyzdni kedy je snim cely den doma (a popri tom pracuje, majuc ho na kolenach), dalsie 3 dni chodi domov v noci a dalsie 3 je v Cechach. Cela sa rozplyvala ako sa v materstve nasla, aka je moderna matka kedze synovi je aj tak lepsie u starkych na zahade kde ma prirodu a zvieratka a ako sa jej o neho staraju dalsi ludia (starsi surodenci, 3 strarki a kamarati), takze je prirodzene sebavedomy a nenaviazany len na mamicku. Skratka "ideal". Ze by si to tak mali zariadit vsetky zeny a ako krasne je mozne sklbit karieru aj si uzivat dietatka. No tak presne pre takychto je ta propaganda sita, aby vnutorne neznekludneli. A tie co sa venuju len detom su vlastne chudery ktore toho maju moc malo na to, co by este mohli stihat.
Skratka take to "starosvetske" riadne sa venovanie je uz dnes uplne OUT, taka je doba. Je to tak a nikto s tym zial nic neurobi, kto moze zariadi si ako vie a ako ma priority a to je tak asi vsetko co sa da.

mawka
20. aug 2014

@horana tu nejde o to, ci je nieco IN alebo OUT, tu ide o to prezit v dnesnej dobe a v situaciach, ktore nastali vdaka takejto dobe a hlavne na Slovensku. Ale niekomu tvrdit, ze ked chodi mama do prace, tak travi nekvalitny cas s dietatom je rovnako chore ako presviedcat sa, ze 24/7/365 mat dieta u seba je super.

najviac moderne je teraz vracat sa na uroven jaskynnych ludi a to mi nejde dokopy s evoluciou. robit krok spat vo vyspelom svete? je to velmi dikskutabilne.

Ale najdolezitejsie je to, ze kazda matka si pozna svoje dieta, kazda matka sa sama rozhoduje ako si zivot zariadi a nikto druhy jej nema pravo urcovat, ci robi nieco dobre alebo nieco zle.

takze ak si niekto chce chovat dieta u seba nonstop denne bez oddychu, separacie az do plnoletosti /a casto aj do stredneho veku/ alebo sa niekto rozhodne pre karieru, je to jeho vec. Meradlom su stastne deti. A pokial dokaze byt dieta stastne aj ked mama pracuje, tak nie je o com. Skor si treba vsimat nestastne deti, ktore su s mamou nonstop.
@meluela

siska53
20. aug 2014

@meluela myslim,ze aj tu(modry konik),ako v poslednej dobe o vsetkom,sa len vedu siahodlhe diskusie,zurive debaty o tom,kto je lepsia matka. Namiesto toho by sme mali viac konat ako tu sa hadat..je ine sa poradit,no vzdy sa najde daky "vrtalek".
Nech si kazdy robi podla vlastneho svedomia a vedomia. Lebo je to jehi zivot,on ho zije..on bude zit s pripadnymi nasledkami..
Skor ide o to,kto ako zvladne umenie rodicovstva..ci s dietatom travi len hodinu denne,alebo cely den.

Urcite je dolezite sa dietatu venovat,je super,ak aj vidi,ako funguje rodinny zivot,ze "sa to samo" nespravi.

Ja som.si zvolila (mohla som) byt s dietatom do 3rokov doma. Mam teraz doma i 4,5r.syna... Neprekaza mi to,len vidim na nom,ze mu chyba detsky kolektiv v dnoch,kedy s detmi nemozeme byt (zle pocasie,choroba).
Moji su taki,ze sa aj sami uz zahraju,ale ked ja nieco robim v domacnosti,tak prifu za mnou a bud pomahaju,alebo su pri mne a syn neustale nieco rozprava. Alebo im ka komentujem,co robim.myslim,ze aj to je cas straveny s nimi. A verim,ze kvalitny,lebo vidia,ze bielizen niekto vyvesia a vidia,ako sa to robi. To iste s varenim a x dalsimi cinnostami.

Ale niekomu neostava nic ine,len ist skoro do prace...tak.musi prekonat unavu a po navrate sa venovat dietatu..
Ja sama netusim,ako to zvladnem..
Urcite by pomohla moznost pracovat na skratene uvazky (6-7hodin), no malokto tu moznost ma.

horana
20. aug 2014

@mawka Nejde o to nechodit do prace, myslim ze to ani nie je podstata clanku. Ide jednak o moznosti, nastavenie, bolo by odbockou pisat o (ne)moznostiach skratenych uvazkov na SK a sanci celkovo v porovani so statmi pre ktore sme skor moderne kolonie, to uz presahuje ramec temy...
Mozno ide viac o mieru tej prace a priority.
Dnes je skor trend zit "vedla seba" nez spolu a to plati ako pre deti tak pre nasich partnerov. Ja to vnimam tak ked sa divam okolo seba ze kopec ludi ani nevie rodinne uz vychadzat navzajom. Preto mnohi aj akoby vitaju byt od seba a nemusiet rast vo vztahoch.

Nejde o to vracat sa do jaskyn (tu ani neviem akych jaskyn, lebo mat pestunky na dieta bol skor trend historickych paniciek slachticien, ktore uz nevedeli co so sebou, cas aj mali ale aj tak mali pestunky, nakolko bolo pod ich uroven sa venovat detom, mali "dolezitejsie" na praci, tak to napodobnuju aj mnohe moderne panicky), a nasi predkovia co boli chudobnejsi tak dreli na poli od rana do vecera a aj keby chceli na tie deti cas nemali, ide o to pochopit ze prehanat karieru na ukor vztahov je slepa ulicka evolucie, aj take su vo vyvoji. Vyspely svet ma mnoho vyhod, ale aj viac nezvladnutych veci. Priemyselna revolucia, ktora mala ludi odbremenit, postupne im dat viac casu, vela veci postupne nahradit stroje. Zaujimave ze volny cas by aj bol, ale akosi jeho kvalita a spokojnost ludi ako taka permenentne klesa.

Myslim ze ziadnej matke neberie nikto moznost nastavit si rodinne pomery ako jej vyhovuje, skor spolocenske nastavenie je niektorym nastavene v roznych epochah historie priazdnivejsie a inym nie, ono sa to cyklicky meni. V sucasnosti su v nevyhode tie, ktore chcu nie nechodit do prace, ale vobec moct vyjst tak, aby vztahy udrzat kvalitne mohli tvrdiac ze isty objem casu na to predsa len treba.

mima4
20. aug 2014

@meluela
podla mna ta psychologicka pletie jedno cez druhe... a ja to berem tak, ze čo psycholog, to nazor a myslim si, ze neraz pre dietatko je prospesnejsie byt v kolektive s inymi detmi v jaslickach, ako byt pri mame, ktora robi v domacnosti... ale nemoze sa mu plnohodnotne venovat...
Je rozdiel travit cas s niekym a travit cas pri niekom. Nechcem podcenovat nazory tej psychologicky, ale z historickeho kontextu je uplne mimo... a hlavne porovnava neporovnatelne, doslova zivot dneska "s elektrinou" so zivotom bez nej...pričom neuvadza, mozno ani nechape ine dolezite aspekty zivota predtym a teraz... Vo vseobecnosti, minule sme to riesili s muzom, ludia si zvyknu minuost a historiu idealizovat, je to celospolocensky nabeh, a kedze vacsina ludi nehlada, ale len prijima veci podavane....tak ani nema tu moznost viac nacriet to toho, ako sa zilo a preco sa zilo... Napr. ked predkovia pracovali... od svitu do mrku, a deti boli neraz napospas same sebe.... starsi surodenci opatrovali mladsich... zena zacinala pracovat po sestonedeli, proste musela... a deti kym sa dostali k hram..tak ubehlo vela vody..ci skor prace 😉 Uz od 5-6 rocnych sa bezne ocakavalo, ze pasli napr. husky... alebo cistili niečo... a takto fungovali cele rodiny... Nejake extra venovanie detom nebolo, nieto este aby sa v rodine ludia zdielali, rozpravali... a pravdaze snaha bola cim skor deti poslat do sveta..sluzit, alebo dievcata vydat..

nemyslim si, ze problemom je kvantita, ale problemom je skor rozhodovanie sa, rozhodovanie o tom, ako vyuzijem ten cas, ktory mi zostava a mozno ho nie je vela... ci budem zavesena na tretotriednych serialoch, alebo budem sa venovat blizkym... travit cas s detmi.

@horana u slachty neslo ze nevedeli čo so sebou, ale z urciteho povodu a stavu ti vyplyvaju urcite povinosti, tak ako napr. teraz Kate. Toto je velmi tazke pochopit pre ludi bez povodu, ale ludia s povodom a menom reprezentuju svoju rodinu a hlavne deti od malicka vedu a pripravuju na urcity zivotny a spolocensky status..., aby si ho vedeli plnit a niesli meno rodiny. A k tomu patri aj spolcoensky zivot, urcite ulohy z toho vyplyvajuce... a preto o deti sa starali pestunky, a obycajne velmi kvalitne, francuzskeho povodu, ktore deti viedli k urcitemu druhu spravaniu plus pravdaze jazyky, spev, hudba... kym deti jednoduchych ludi boli urcene na pracu

mawka
20. aug 2014

@horana na toto vsetko vplyva vela faktorov. nechcem sa pustat do tychto diskusii, lebo mam na to svoj nazor, dost casto vidim v okoli, ze s dietatom cakaju a cakaju kym bude to alebo ono a ked to dosiahnu, maju aj dieta, ale pridu na to, ze si to predstavovali inak, tak je pohodlnejsie sa vratit do prace s alibistickym MUSIM. potom vidim aj dalsie pripady, kedy by maminy chceli byt s detmi a uzit si matersku, ale situacia ich nuti chodit do prace a neraz su to smeny, cize ked sa manzelia striedaju na smenach, nevidia sa a ano, ziju vedla seba a nie spolu. a potom su tu aj maminy, ktore visia nonstop na dietati a dieta sa im stalo vsetkym a vsetko ostatne odsunuli na druhu kolaj - teraz hovorim o tom uplnom extreme.
suhlasim, vsade okolo sa matka vychadza v ustrety - skratene uvazky alebo len ranne smeny, ziadne nocne, samozrejme lepsie pridavky na dieta, ine moznosti. u nas by sa to dalo, lenze.. skus niekomu povedat, ze ako matka nebudes robit nocne. dostanes velke dovidenia.
ale optimalne medzitymto vsetkym je zlata stredna cesta, zorganizovat sa, rozhodnut sa. nie je na tom nic zle, ak zena pracuje. ale tiez mi pride ako extrem, ked zena chodi z prace domov a rano vidi dieta asi 30 minut, kym ho zavedie do skolky. hej, to uz so vztahovymi vecami a vychovnymi ma pramalo spolocne. to je fakt-

mawka
20. aug 2014

@mima4 a samozrejme, tie deti vtedy boli samostatnejsie. ved aj nasa generacia uz husky nepasla a boli sme spolahlivejsi, zodpovednejsi ako nase deti a toto je proste fakt. ja ked si spomeniem, ze som uz ako predskolacka vedela doma samostatne upratovat, ako desatrocna som si vedela uvarit jednoduche jedlo, ze nas nasi nechali v pohode samych doma, ked mal brat 10 a ja 4 a nic sme nevyviedli, dokazali sme sami chodit do skoly, kluce na krku, pricom sme vedeli, ze s cudzimi sa nemame vbavovat, ze nic od cudzich nemame brat, vedeli sme ako prechadzat cez cestu. dnesne deti doslova vodime za rucicky a trasieme sa aky je svet nebezpecny a nedajboze by sa im nieco stalo. stat sa moze aj s dohladom aj bez. neboli mobily, nebol net a posluchat sme vedeli, aj dodrzat terminy navratov domov...

demo
20. aug 2014

@horana inak priemyselná revolúcia spôsobila to, že opatrovatelkam zverovali svoje deti aj robotnicky vo fabrikách. Ale akým opatrovatelkam 😕 . Úmrtnosť deti zverených opatrovatelkam bola vysoká, matky otrocili deň noc v továrni... Myslím, že tie by návrat do jaskýň možno aj privítali

horana
20. aug 2014

@mima4 no ved to co pises je presne to nevediet co so sebou 🙂, ze si vymysleli ako to ma vyzerat a fungovat, ale su to umele pravidla, do ktorych ich nik nenutil, tak ako teraz nie, a aj tak to robia. Lebo si myslia ze to vyzera viac nobl a ze to k nim neoddelitelne patri ze to je to co ich tvori, co samozrejme nie je ziadna pravda. Aj vtedy boli "uleteni" mimo hlavny prud, ktori si robili co chceli a nemali ujmu z toho. Resp. aj robili co museli ale mali vrelejsi vztah k detom a aj si utrhli co mohli, ale boli to uplne vynimky. Dnes je jednak pomaly dozivajuca aristokracia typu kralovskych rodin ale aj kopa novo/rychlo/zbohatlikov ktori toto robia ledva maju pocit ze uz su trosku viac nez seda masa co sa tyka majetkov. Tak chcu zapadnut aj "prislusnym" spravanim 🙂, keby to nebolo trapne, bolo by to smiesne, par takych poznam v okoli a popravde uprimne nie je co zavidiet. Tam tie kvalitne psetunky a vybrany styl zivota tiez nevitali tie deti omnoho inak nez deti prilis ambicioznych rodicov dnes. Ale vacsina sa tlaku podrobi a zaradi sa, ci uz z vyssich ci nizsich pomerov a vezme to ako fakt, ze to tak ma byt, skratka sila osobnosti sa tym neziska, ovca moze byt ci slachtic tak chudak.
Keby som si mala vybrat ci chcem byt pastierka husi alebo take slachticke decko, veru velmi by som vahala a neviem neviem ci by som si vybrala klietku "zlateho" zivota. Myslim ze lepsie naplnit zivot pracou nez udrziavanim sa statusu a hranim sa na "povod".
Ono kym toto nepochopime, stale bude na svete ta trapna hra na tu vladnucu vrstvu. Sme ako ludstvo este deti v skolke z hladiska vyvoja

sissmiss
20. aug 2014

@meluela presne toto, co si pisala som pred casom nadhodila ako temu. Myslim si to iste. Kvalita casu je dolezita ale vzdy sa nou ohanaju ti, ktori nevedia dat casu viac. Ze davaju akoze viac ked davaju hodinu denne intenzivne, ako mamina ktora je so svojim dietatom 24/7. Ale co uz vedia o tom kolko casu mu ona da v tych 24 hod intenzivne? U nas mame 24/7 a denne sa im venujem aj intenzivne, nie celych 24, ale denne viac nez len nejaku hodinu. A tomu decku je dobre pri mne, aj ked varim alebo sme v zahrade, oni sa hraju, ja si okopavam, popritom vysvetlujem o rastlinach, kolobehu zivota, vkuse odpovedam na zvedave otazky, ucim, hrame sa....Je to drina, ale chcem to tak.
Naco dopekla tie intenzivne mamy furt sutazia? Vybrali si karieru, alebo museli a mukluju, potrebuju si svedomie ocistovat na ukor inych? Hodim spinu na tamtie, hned budem cistejsia? Ja im ich udel nezavidim, ale co furt rypu nechapem. Zvycajne hierarchiu riesi ten kto sa citi byt dole.

mima4
20. aug 2014

@horana Ti ludia citia hrdost, hrdost na svojich predkov... vidiac bohaty rodokmen svojho rodu, tak ako je syn hrdy na dedka, ktory vybudoval velku firmu, otec v nej pokracoval a teraz ju prenechava prave tomu synovi.. Neviem ci je to hranie sa na vladnucu vrstvu, skor si myslim, ze kym clovek nie je toho sucastou, tak nedokaze to tak uplne pochopit. Taktiez chapem, ze pre beznych ludi je neprijemne, ze su tu ti, co maju polia, podu, majetky, meno....
Ja osobne si myslim ,ze aj ten biedny lud tuzil byt tam "hore", vezmi si napr. len klasicke slovenske rozpravky, ktore koncia obycajne tym, ze chudobna dievčina sa vyda za bohateho princa a šup ma polovicu kralovstva, alebo zalubi sa do jednoducheho chlapca, z ktoreho sa vykluje zazobany princ... Odjakziva v mysliach ludi bolo ze zit si na zamku, mat krasne saty... ale tieto spolocenske povinnosti nikdy nechapali.... lebo k tomu odmalicka neboli vedeni.
chudobni ludia viedli deti k praci, aby mal kto robit na nich, pripadne, ked sa osamostatnia... nemyslim si, ze ich alebo vacsinu z nich cakal hlboky citovy zivot... bohate deti boli vedene k tomu, aby vedeli, ako zastavat si svoje miesto, aby vedeli komunikovat, stolovat...

vroni
20. aug 2014

Nuz, pani psychologicka hovori o starych zlatych casoch, ktore nikdy neexistovali. Rodicia chodili za tmy na pole a za tmy sa vracali. Deti, okrem tych dojcenych, obvykle zostavali doma so surodencami o par rokov starsimi. Takze rodicia boli prave taki nedostupni, ako ti dnesni v kancli. O kvalite tejto starostlivosti hovoria statistiky same za seba. Deti vyrastali v komunite - so surodencami, starymi rodicmi a pripadne daksimi pribuznymi. Takze je znakom dnesnej doby skor ta osamotena matka s dietatom prilepenym na telo, ktora vie vsetko na svete dietatu dat. Spolocensky rodinny zivot v minulosti bol akoze co ? Ze sa chlapi chodili ozierat do krcmy a potom zmaltili a pripadne znasilnili zenu pred ocami deti? Ze spolocnost tvrdo rozdelovlala svet na muzsku a zensku sferu? A deti boli len pracovne sily? No, dakujem. Poslednych cca sto rokov sme na tom tak dobre ako nikdy v minulosti. vzdychat v tomto kontexte za starymi zlatymi casmi mi pripada mimoriadne naivne.

horana
20. aug 2014

@demo Priem. rev. priniesla sposobila mimo ine aj ze roztrhala rodiny, ktore zili viac komunitne a nahnala ludi do fabrik. Bolo to historicky nutny medzikrok, bez ktoreho by nebolo mozna evolucia, ale ktora priniesla okrem pokroku aj plno utrpenia.
Priniesla ze mame viac casu ale nevieme co s nim (analogia Maly princ a obchodnikove pilulky proti smadu a cas tym ziskany z ktorym si moze robit co chce. Maly princ nepochopil preco by si ich mal kupovat, nakolko ten usetreny cas by vyuzil na cestu k studnicke.)
Ked dana doba bezi, vacsina ju podporuje ako nieco najlepsie co sa historicky deje, to je ten hlavny prud na ktorom to cele stoji, urcite aj matky v izraelskych kibucoch radi odovzdali svoje deti,tak ako teraz vacsina matiek obhajuje ten styl kratkych materskych a kariery ako najlepsie co moze byt. Malokto je schopny divat sa z nadhladom a vidiet aj znacnu nedokonalost v celej historii vratane dneska, skor do krvi obhajuju to "svoje", lebo inak by sa zrutil ten obraz ktory ich drzi v lati. Malokto je dnes schopny priznat: ano, je to nutnost ale dalo by sa aj lepsie. Skratka to co mam ja je zdanlivo najvyhodnejsie ako nasugeruje spolocnost este naviac zovseobecnenie typu, kto to tak nema je horsi.

horana
20. aug 2014

@mima4 Myslim ze v rozpravkach je zakodovany omnoho hlbsi vnutorny zmysel ako zlatokopecky (chudobne dievca si narazi princa a do konca zivota uz nemusi nic robit). Myslim ze to posolstvo z nich je duchovneho razu a rozprava skor o nasich vnutornych kvalitach, obraznym symbolickym jazykom, podobne ako nap. Biblia. Je to cele o podobenstvach, nie o doslovne. Dospeli mu uz dnes vobec nerozumeju, uz nejaky historicky cas nie, preto sa rozpravky, ked sa toto povedomie zacinalo stracat zacali rozpravat a stale sa rozpravaju predovsetkym detom, nakolko ich vek na na toto este vnimavy a ked to beru uprimne, vo vnutornom pochopeni maju navod na spravny zivot.

Inak to vedenie k chudobe (nutenej vycerpavajucej praci) ci bohatsvu (zastat si miesto kde zijes z prace inych) su obe v zasade chybne. Komunizmus zlyhal na slabostiach ludi a nedokonalej ideologii, ale je fakt ze kym sa ludia nenaucia ono z Pysnej princeznej: "Nad nikoho sa nepovysuj a pred nikym sa neponizuj" jedno ci si princ ci chudas lepsie tu nebude. Lebo stale sa chudobni ucia ponizovat sa a bohati vyvysovat sa a to je cele zle. Vlastne to ze su tu stale tieto hry len umoznujeme tym ze sa takto chovame, detsky, nevyspelo. chudobni by sa mali naucit viac prevziat za seba zodpovednost ale aj ziadat svoje vacsie prava vramci spolocnosti a bohati kym budu svoje bohatstvo len bohapusto uzivat a prezivat pre osobny prospech a nie dalej pre blaho a rozvoj celku, kym nepochopia ze im nepatri a bolo im len na cas prepozicane, tak to v roznych formach bude o vzajimnom vyuzivani, ci uz v svetovom meradlo , statnom, rodinnom...

mawka
20. aug 2014

@horana ja mat plno penazi a nebyt odkazana na pracu, tak sa vyprdnem na nejake opatrovatelky /skolka a skola jasne, ziadne ulavy, ziadne individi vymysly/, ale decka by som zobrala spoznat svet a vyuzila by som tolko moznosti ako byt s nimi, ktore si teraz nevieme dopriat.
je velky rozdiel narodit sa bohaty a je velky rozdiel narazit si drzku a potom sa tam prepracovat. vtedy to clovek vnima trosku inak 😉
ja sa fakt dostat k peniazom velkym, si poviem KONECNE mozeme zazit to, na co sme nemali. MY. nielen ja. a to je podstatne. urcite keby som mala cas, tak by som deti nepchala pestunkam. ale nemala by som ich ani 24/7 u seba, to nie. stale by to bol zlaty stred, akurat ze by sme sa iste nikdy nenudili.

mima4
20. aug 2014

@horana áno, mas pravdu, v prvom rade šlo tam o tie hodnoty, aj ked mam urcite vyhrady teraz k niektorym veciam, ale uplne vazne, az v dospelosti (ked sa riesili zlatokopky) som sa vazne nad tym zamyslela, ze asi vacsina rozpravok koncila sobasom chudobneho a bohateno v spolocnom kralovstve 😉

Jedine, s čim sa stotoznujem s tou psycholozkou, je to az prekativne travenie volneho casu..kedy dieta si nema cas ani vydychnut... a ako keby rodic neveril, ze dieta sa vie zahrat aj same... a hlavne dostava priestor jeho fantazia 🙂

meluela
autor
20. aug 2014

@mima4 vyjadrim sa potom aj k dalsim veciam, teraz vsak aspon kratko ku kvalite francuzskych opatrovateliek, ku ktorym nobl parizanky posielali svoje deti:
"Wet-nursing was a particularly entrenched cultural phenomenon in France, where the wealthy sent their infants to the countryside to be suckled for several years by peasant women. A high death rate was common among these babies, probably due to neglect. One typical seventeenth-century father reported that only three of his thirteen wet-nursed children survived more than a few years." 😒

ked uz teda spominame to idealizovanie minulosti ...

(@horana)

demo
20. aug 2014

@meluela áno presne tento fenomén som myslela. Francuzko a priemyselná revolúcia. Plno deti zomrelo už pri prevoze na vidiek. Babetka boli nahadzane na voze a kde tu nejaké vypadlo. Babetka trávili čas zavesené na strope, kým sa ich opatrovateľka venovala gazdovstvu. Deti zomierali (!) na zapareniny. Lebo viseli v precikanych prekakanych špinavých handrach, boli z toho otvorené rany, ktoré sa ľahko infikovali. Úplný des. Je neuveriteľne, že takéto niečo existovalo relatívne nedávno a vo Fr. Ale novo parizanky tam svoje deti neposielali. Tieto služby využíval proletariat.
Dnes je deťom so zaneprazdnenymi ale milujucimi rodičmi predsa lepšie, nie?

demo
20. aug 2014

@meluela novo parizanky je preklep. Myslela so nobl parizanky samozrejme. Nikto kto je nobl a chce sa striast dieťaťa ho nedá do takýchto pomerov. Iba ak by sa ho chcel zbaviť nadobro Nobl rodiny platili nobl dojky.

mima4
20. aug 2014

@meluela
@demo
ja som skor myslela na to, ze priamo si rodina ubytovala nobl francuzku, ktora deti len ucila u nich, ale take ze jazyky, hudbu, spev, spolocenske spravanie, mozno nejake vysivanie, proste to, co dama v tej dobe mala vediet.... a vraj francuzske opatrovatelky poskytovali najvyssiu kvalitu a uroven... ale myslim tereaz to, ze deti normalne zili s rodicmi..