Mama kúpila generator, benzín, kachle na drevo minula všetky peniaze z účtu na opravu domu, drevo a potraviny lebo vraj nebudú mať žiadnu hodnotu. Ja som investovala do pozemku ale iné veci nemám v pláne. Tiež sa nejak pripravujete?
Moja mama vyhlasuje, ze uz sa tesi n hladomor, lebo konecne schudne. 🙄
Nie, nerobím žiadnu paniku. Žijem normálne
Tak neviem, ci minut vsetky peniaze je najlepsi napad 🙂 inak sa nepripravujem nijak, len si lepsie sledujem prijem/vydavky a kalkulujem dopredu.
Nasla som si viac prace, aby sa rodine navysil prijem, nic viac.
To nie je panika len chce byť pripravená. Ja si myslím že keď bude nejak zle nemôže nič...Mama je dôchodkyňa bez hypotéky, ma záhradu, pomerne nove auto nejaké veľké výdavky nemá tak preto si to môže dovoliť.
V lete sme si zasadili viac zeleniny, aby sme nemusel kupovat v obchode, pre nakupom si viac premyslim, co budeme varit a jest, a snazim sa podla toho nakupit a neminat na blbosti,nech sa nevyhadzuje zbytocne. Jedina vacsia investicia bola kupa klimatizacie, ale aj to viac kvoli kureniu v zime - mame sice solarne panely, ale podlahove kurenie je na plyn, takze ohrievanie klimou a cez vlastnu elektriku bude asi lacnejsia zalezitost, ale uvidime v cislach az bud. rok. Inak peniaze navyse na investovanie nemame :D
To kazdy den tato tema????🤔🙄
Podľa mňa ťažké časy už nastali. Ja mám 46 rokov a keď si porovnám ako sme žili voľakedy a dnes...
Kde každý mal prácu, hoc nerobil...ale nemal pomaly každý druhý ťažké psychické ochorenia,
Kde ľudia na seba pozerali a nečumeli vkuse.do telefónu,.kde sa matky s deťmi hrali, deti mali hračky a nie tablet alebo mobil v kočíku...neviem či ešte môže byť ťažšie.
Ten výber potravín atď až taký nemusí byť, takže si vystačíme určite aj s malom, len sme rozmaznaný národ.
A keď bude.zima, myslím že handier má každý doma dosť, aby sa poriadne obliekol.
A nie, nijako sa.nepripravujem na ťažšie časy. Lebo vždy ľudia žili a prežili, či bolo ťažko alebo ľahko.
Iba tak, ze sme navysili mesacne zalohy a mame financnu rezervu, ale to mame stale bez ohladu na to co sa deje. Nemienim sa plasit ako taka trtka.
Práveže v týchto časoch by som určite neminala finančné rezervy, máme euro, to nepadne len tak.. nie som žiaden expert, ale síce je a bude tu energetická kríza, peniaze nestratia hodnotu, tak, ako v 53 či kedy to bolo keď ich ľudia mohli rovno spáliť a kupovali každú blbosť aby sa ich zbavili..
Na energeticku krízu sa pripravujem tak, že sme nakúpili drevo keďže máme krb, ucime sa ešte viac šetriť energiami, máme vymenené všetky žiarovky za LED, vypínam všetko čo nepotrebujem, šetríme vodou.. kúriť budeme určite menej kotlom a viac krbom, ale nebudeme preháňať s teplotou v dome, ostatné to sme ani nikdy nerobili.. vymeníme kaziacu sa plynovú varnu dosku za indukčnu.. máme finančnú rezervu, ktorú neminiem hoci by sme mali na čo - pokazilo sa nám okno, normálne padlo, zlomil sa pant.. podarilo sa nám ho dať naspäť do rámu a keďže by nové okná znamenalo ísť do rezervy, to pokazené zatmelujeme, budeme používať druhe.. a vymeníme ho až keď budúci rok bude jasné ako zima prebiehala.. úprimne si myslím resp.dufam že to také zle ako vravia nebude.. uvidíme, radšej sa pripraviť ako banovat..
Neviem ako sa mam pripravit.Budeme konecne viac kurit krbom a znizime teplotu na podlahovke, lebo v zime sme chodili v tricku.Menej minam na nepodstatne veci aj, ked este ulietavam.Zle casy uz su ci medziludske vztahy, ci financne, ekologicke
ani ja nijako.Nesledujem čo kupujem nejak extra.Ale je pravda že za nákup potravín sa dáva ovela viac ako volakedy.Aj minule sme robili nákup a skoro nič sme nedoniesli a 40,50 eur len tak šuchlo a to boli len somariny kdejaké nátierky,sladkosti,slané atd ani nie mäso.Ja som si včera spravila aj tak radosť kúpila som si aspoň sadu kdejakých yankee candle voskov do aromalapy.Ja na takýchto blbostičkách neviem nejak šetriť aj keby ako bolo
toaleťák ešte je či mám sa poponáhľať ? 🙈 a neviete či tí čo kupovali 100kg múky ju už spotrebovali? 😂
@zuzanka.zuzu dnes som kupovala v jednote....mali ho kopu a nikto okrem mňa ho v košíku nemal...
100 kg múky? aj dosť. U nás by si bežne našla tak cca 70 kg... 30 kg mám na varenie v špajzi a ostatnä múka je v letnej kuchyni a slúži miesto šrotu pre hydinu - možno aj oni nato potrebovali ...
@vilma7 Matky sa s deťmi hrali? to asi ťažko. V tvojich rokoch sa deti hrávali samé na ulici, ihrisku, parku... žiadna matka nerobila program pre deti tak ako je to v dnešných časoch...Ale to deti sa bežne hrali naháňačky, skrývačky, so švihadlom, s loptou, .....
@deti95060810 ja žijem v BA v lokalite novostavieb, ver, že tu nemá nikto hydinu (iba ak v košíku). ľuďom prachobyčajne d*balo 😂
Neviem, či ťažšie časy, ale určite drahšie časy.
Jedna vec je istá, že lacným energiám (z Ruska) je koniec a celá naša spoločnosť a životná úroveň je priamo úmerná množstvu energií, ktoré spotrebovávame.
Koniec sveta nebude, ale treba sa pripraviť, že všetko zdražie a klesne nám všetkým trochu životná úroveň.. ale žiadna panika, elektrina aj plyn budú, netreba v panike kupovať generátor ani skupovať palety s konzervami.. suma sumárum, nerobte paniku, konzumujte trochu menej ako doteraz, nakupujte iba naozaj to, čo potrebujete a trochu šetrite elektrinou a plynom, nejazdite autom, ak to nepotrebujete. Život pôjde ďalej.
Ano, staviame bunker na zahrade. 😀
Nepripravujem sa nijako...usetrene peniaze urcite nechcem minúť na generátor ani na nič iné. Mozno len si viac strazim nakupy, neulietam, a viac pozeram potraviny v akciách ako predtým. ..a este mozno...viac si davam pozor, aby zbytocne v izbach nesvietilo svetlo🙂☺️
A kde ma ten benzin uskladneny?
Kazdopadne riadne psycho...
@deti95060810 bolo to myslené obrazne, že nečumeli do mobilov ako dnes po ihriskách, atď.
My mame trochu vacsie zasoby trvanlivych potravin ako bezne,ale teda tri deti plus jedno na ceste,takze zase az tak vela toho nie je..Mame vodu v bandaskach,kurime drevom,tam sa moc nezmenilo..Chcem si dat trochu pozor na minanie elektriny,plyn zavedeny nemame..Mam doma sviecky a zapalky..takze sa drzim zasady aby bolo teplo,jedlo,tekutiny a svetlo 🙂 plus mam v plane zasobit lekarnicku,lebo je teraz casty vypadok roznych liekov,tak nech nas to neprekvapi..A este premyslam ze by bolo fajn mat doma viac hotovosti,sme s muzom nauceny zit bezhotovostne,takze to by sme mohli este zmenit..
@dorothee ešte napíš kde bývaš a kedy tú hotovosť plánuješ vytiahnuť a "dobre bude" 😉
🙈🤦♀️
Nie, nebudú ťažké časy. Prestaňte strašiť ľudí. Slováci vydržali horšie podmienky a kto vie, Ukrajinci prášia tých Rusov preč, možno do Vianoc už bude situácia iná.
nepripravujem sa nijak.