Baby, surne vas chcem poprosit o radu. Byvame v podnajme, platime najomne 600 eur, z toho 150 su energie. Dnes bol za nami majitel bytu, ze mame za rok 2010 nedoplatok a mame ho uhradit. Lenze nikde v najomnej zmluve sa platenie nedoplatkov nespomina, tak nevieme, ci ho platit musime, alebo nie. Dakujem za odpovede
ak by ste mali preplatok,dal by vam ho majitel? urcite nedal 😠 vsetko je na dohode medzi vami,ale porozpravajte sa ...ja by som neplatila,ved 600€ je myslim dost nato,aby to pokrylo aj nedoplatok 😒
za co nedoplatok, za najom? ved v zmluve mate urcene sadzbu najomneho, co predpokladam aj platite a mate zaplatene za rok 2010. Ja na vasom mieste by som nezaplatila - ved to nie je v zmluve, nie je to na papieri, tak aky nedoplatok od vas ziada? ak ste platili mesacne najom, tak nechodili ziadne upomienky, ci? Na druhej strane neviem ako mate uvedenu vypovednu lehotu v zmluve, ak nezaplatite, ci nebudete musiet si hladat novy podnajom... jednoznacne by som vyhladala nejaku pravnicku pomoc... skuste toto, ale neviem ci je to bezplatne http://www.legalaid.sk/#podmienky
ak to v zmluve nemate, nemal by ho od vas pytat. Ak vsak chcete v tom byte byvat bez problemov aj nadalej, tak by som si ich asi zaplatila.. V opacnom pripade sa moze nastvat a dat vam vypoved. Ale taketo veci su na debatu s majitelom nie tu..
bajti 1234 pravdepodobne ide o nedoplatky na energiach, nie najomnom...Tam upomienky nechodia. ak proste spotrebovali viac vody ako je zvykom, alebo svietili viac ako je zvykom, alebo sa viac pieklo, varilo, cokolvek, tak vzniknu nedoplatky..
my to síce v zmluve nemáme, ale máme s majiteľkou ústnu dohodu, že ak je nedoplatok, platíme si ho sami a zase naopak, ako bol preplatok, tak prišla aj s vyúčtovaním a každú euro do posledného nám dala. Takisto aj my jej pri nedoplatku. A fungujeme tak už 7 rokov.
Ale ak Váš prenajímateľ Vám nevypláca prípadne preplatky, ani ja by som mu na tvojom mieste nedala za nedoplatok.
Aj keď mne je logické, že ak majiteľ riadne a v čas za mňa platí réžiu, tak ja, ak miniem viac energií, ako som mala predplatené, tak je namieste, aby som si to aj zaplatila. Veď majiteľ predsa nemôže zato koľko podnájomcovia míňajú. 😕
neplatit pokial to nemas napisane v zmluve...ale s tym ze vas majitel asi vyhodi z bytu...myslim ze si zozeniete aj lacnejšie byvanie 😉 😉
ten nedoplatok vznikol zrejme na teple a teplej vode, co je najvacsia polozka a najcastejsia pricina nedoplatkov. Je logicke, ze ak tam byvate rok, tak ten nedoplatok je vas - vy ste tu vodu/teplo minuli a preto mne celkom logicky vychadza, ze co som minula, to musim zaplatit.. Nasledne sa zdvihnu aj mesacne platby bytovemu druzstvu, aby sa predislo nedoplatku v dalsom obdobi. Takze to nie je jednorazovo, to je nasledok na dalsie mesiace platenia.
Ked sme my byvali v podnajme, tak sme si davali velky pozor na spotreby vody a tepla prave pre nedoplatky, ktore by sme automaticky platili my - ani by mi asi nenapadlo o tom pochybovat, kedze sme to minuli my..
nuz ale ak to nie je nikde v zmluve, asi by to z vas nemal ako vytiahnut, je to teraz len na dohode a slusnosti..
ak nie je v zmluve nie ale môže to majitel riešiť výpovedou z nájmu a ak ste skutočne minuli viacej vody a elektriky (cena sa v roku 2010 zvyšovala) tsk to mal riešiť majitel v zmluve ale aj tak by to mohol použiť proti vám, skúste si zistiť za čo bol nedoplatok, odpočet si môžete spraviť sami (stav plynomeru, elektromeru a vody) a podľa tarify môžete vypočitať kolko ste platili, poprípad ekolko ste mali platiť skutočne za energie, za hodiny musí platiť majitel a jeho chyba ak to nezahrnul v cene.len opatrne aby vám nedal výpoved zo zmluvy
Suhlasim s mimkao. My sme tiez v podnajme, tiez sme mali nedoplatok za vodu a platili sme ho bohuzial my.
ahoj mi byvame v ba platime 400€ teraz nam zvisil najom koli vode vatcia spotreba o 10€ ked sme sem sli byvat platili sme 11000sk sami sme si to dali zvisit o 1000sk koli elektrike kedze mame spotrebice atd... ty pred nami nemali ani len pracku a cez vykendy tu neboli tym padom mal majitel najnizsie zalohove platby tak sme si ich sami dali zmenit.zalezi odkedy tam byvate a co mate v zmluve mi to sice v zmluve mame ale este ani raz sa nam nestalo ze by nam dal preplatok a to sme si isty ze sme daky mali kedze pokial sme nemali malu skoro vobec sme nekurili a to mame plynovy kotol takze si vieme spotrebu regulovat.a tak isto by som si teda vyziadala fakturu a zistila si ake su tam zalohove platby.taktiez aky ste mali skutocny stav energie,vodu,plyn pri preberani bytu ked ste sa tam stahovali mi to mame napisane v najomnej zmluve takze presne sme vedeli kolko sme spotrebovali.
@zivika ja síce nemám skúsenosti s podnájmami, ale môžem ti napísať, kolko platím ja. V starom byte sme mali plynový kotol a ten nám kúril aj ohrieval vodu. Nájom bol na 1 izbový byt 95 euro, plyn 50 euro a elektrika 30 euro 3 osoby. Mávali sme väčšinou malé preplatky. Teraz bývame v 2 izbovom v inej lokalite a platíme 4 osoby 211 euro nájom a 40 euro elektrika. Plyn nemáme, tak preto je elektrika vyššia suma. Minulý rok som mala preplatok aj na nájomnom a dokonca aj na elektrike.
Na tvojom mieste by som si vyžiadala všetky zálohové faktúry, ktoré majitel bytu platil, taktiež nejaký rozpis platieb nájomného a faktúry nedoplatkov a pozrela sa na to, že prečo vlastne od vás niečo chce. Mne to príde totiž ako hrozné zdieračstvo, keď mu platíte 600 mesačne a on ešte príde a pýta za nedoplatky. Ja by som mu to nezaplatila, ak to nie je v zmluve.
Veľmi pekne to napísala @mimkao.
450 eur za podnájom je dosť, ale také proste sú ceny v Bratislave za stredne veľký byt. Potom je ešte otázka, či tých 150 eur za energiu nebolo v zmluve dohodnuté ako ZÁLOHA za energie.
Počiatočný i konečný stav meračov sa dá opísť, ak nie ste v byte celý kalendárny rok, a podľa toho sa vyrovnať. Samozrejme na začiatku, dodatočne sa to už ťažko rieši...
Chcem len dodať, pre tie, ktoré píšete, že ak to nie je v zmluve tak neplatiť: právne je to OK, ale morálne? 😨 😨
IMHO neplatiť svoje dlhy je krádež! Teda s dôrazom na slovo SVOJE - ak ste tam nebývali celý rok, treba si to vydiskutovať.
Keby som prenajímala, dám si do zmluvy preplatky i nedoplatky. Ale aj ako podnájomníčka by som tam také čosi očakávala a riešila hneď na začiatok. Proste jasné stanovenie pravidiel, korektné jednanie. To máte všetci záľubu v hazardných hrách? Že vabank - bude preplatok či nedoplatok? A potom písať, že "ježibaba" platila minimálne zálohy - 😖 A prečo by mala platiť viac? Teda nevrátené preplatky sú tiež krádež, ale ja by som vôbec nešla do podnájmu s fixnými sadzbami za energie, iba nanajvýš tak na dva mesiace.
Známa prenajímala byt a keď šla v zime čosi tam riešiť, našla podnájomníčku fajčiť v dokorán otvorených oknách a radiátory bežať naplno... takže mne príde tiež logické, aby som zaplatila za to, čo som si minula - voda, elektrina, teplo sa dá šetriť ale aj plytvať.
Nehnevajte sa, ale čo majú spoločné zálohové faktúry s vyúčtovaním nedoplatkov? 😕 Jednoznačne treba pýtať vyúčtovacie faktúry. Tam uvidíte, koľko majiteľ zaplatil v zálohách aj či tam je preplatok/nedoplatok. Bez tej faktúry by to ani majiteľ nemal pýtať.
Ale inak som za to, aby si majiteľ a podnájomník navzájom vyrovnali dlhy. Nechcela by som, aby na mne niekto škodoval, bez ohľadu na to, či to je v zmluve alebo nie. A keby som investovala do bytu na prenajímanie, počítala by som s tým príjmom, tak by som zas nechcela, aby niekto v byte gazdoval štýlom "veď je to zderstvo tak sa teda nebudem obmedzovať v spotrebe energií." Podnájom je drahá záležitosť - ale to si treba premyslieť na začiatku. Či chcete platiť hypotéku alebo drahý podnájom. A platiť za to, čo spotrebujem, je hádam normálne. 😉
ak by mi ukázal všetky papiere a vyšlo by najavo, že sme minuli viac vody, alebo tepla, tak by som to uhradila... ale len v tom prípade, ak by sa aj ukázalo že v predchádzajúcom období nebol napr preplatok, ktorý si majitel nechal.. ak si nechal preplatok, nech zaplatí aj nedoplatok.. ak by vám dal preplatok, tak musíte aj nedoplatok uhradiť.
ja som prenajímala byt a tiež bola nepísaná dohoda, že vyúčtovanie celé patrí im. Nech už ide o nedoplatok, alebo preplatok. To znamenalo, že nedoplatok si uhradili a preplatok som im zas vyplatila ja.
Dobrý deň chcem sa opýtať, ako to je s platením zálohových platieb za teplú a studenú vodu ak sme v prenájme. Prenájom platíme 400 eur mesačne aj s energiami, no majiteľka bytu platila celý rok malé zálohové platby v sume len 100 eur, pričom ako nájomníkov uviedla 1 osobu a sme v byte traja. V dôsledku platenia malých záloh vznikol nedoplatok vo výške 1000 eur. Ak by platila toľko koĺko mala vznikol by nám preplatok.Musíme jej to zaplatiť ak je v zmluve uvedené, že prípadné nedoplatky hradí nájomca bytu? Bytový podnik s nájomcami nebude jednať iba s majiteľom bytu, preto sme nemali ako zistiť, aké zálohy platí. Ďakujem.
jaroke30 zial ak to mate v zmluve tak, moze od vas vyzadovat zaplatenie nedoplatku a to ze ona plati 100 eur zalohu s ttym vy nic neurobite je na jej uvedomeni si, ze by to mala zvysit, ale tym padom moze aj zvysit najom vam ak je hamyznejsia, a vy to bud budete tolerovat aleebo si najdete iny byt
My tiež máme len ústnu dohodu s prenajímateľmi. Keď sme sa nasťahovali (november 2010), zaplatili sme za dva mesiace nájom dopredu s tým, že prípadné nedoplatky, alebo preplatky za ten rok sa nás netýkajú. Nasledujúci rok sme už fungovali normálne, a dokonca sme mali preplatok cez 50€, ktorý nám domáci poslali na účet
no podla mna ak to nemate v zmluve , tak by ste to nemali platit..
Ja Mam tiez podnajomnikov a v zmluve mam napisane ze v pripade nedoplatkov , plati podnajomnik.
@jaroke30 suhlasim s @daniela02.
no tak v prvom rade,nenahlasit spravny pocet osob,ktore v byte byvaju,nie je celkom koser....s tym suvisi aj platka za odpad a pod....ak by ste platili vyssiu sumu,kt.suvisi s poctom osob kt.tam byvaju,taky nedoplatok vzniknut nemusel,al samozrejme neminate vodu fakt prehnane.1000eur je totiz dost vela....no ak nenahlasila pocet oosb aky mala,tym by som operovala....platite najom za 1 osobu....ak by ste platili dajme tomu 600eur a nahlasene by boli 3 osoby,nedoplatok vobec nemusel byt....oni to prepocitavaju ako pisem pocet osob,a celkova spotreba....ak platite nizke zalohove platby,tak je logicke ze matre nedoplatok....neviem ako sa najom pohybuje v ke,ale tu by 400 e na 3 osoby bolo urcite malo....tu v ba.
zaplatit ta nemoze donutit ak to nemas v zmluve ale je to tvoj dlh a pokial si nechcete hladat s malym teraz novy podnajom tak to budes musiet zaplatit
Tie energie ste minuli vy, ja nechapem, ako moze niekto riesit, ze to nezaplati. To ako prenajimatel ma platit vasu vodu, elektriku? Preco??? Nechapem takej logike..
No podľa mňa si to musíte zaplatiť. Ak ste v tom byte bývali celý čas počas obdobia, za ktoré ten nedoplatok je, tak je ten nedoplatok za energie, ktoré ste minuli vy.
No to ste si mali vydiskutovať na začiatku. Či to zaplatíte, alebo nie, to je už na Vás. Každopádne urobil maiteľ bytu podraz tým, že nenahlásil skutočný počet osôb. Na druhej strane, ak by to spravila zvýšil by sa Vám nájom. Ale keď ste o tom vedeli, tak ste s tým mali rátať a mesačne si niečo odkladať na ten nedoplatok. No neplatila by som to určite, dovtedy pokiaľ by som nevidela vyúčtovanie, a takisto potom doklad o tom koĺko skutočne platí zálohové platby. Ale každopádne by som si hladala serióznejší prenájom. Držím palce...
samozrejme ze je to vasa povinnost? kto by mal podla teba zaplatit za to, co ste si minuli????
Ja by som SLUSNE poziadala majitela bytu,nech mi ukaze potvrdenia o vsetkych zalohovych platbach.V pripade,ze platil za vsetko tolko,kolko bral od vas,nedoplatok uhradte a poziadajte o zvysenie zalohovej platby.Ak platil menej,ako mal...jeho problem.V kazdom pripade by ste mali do najom.zmluvy pridat dodatok o nedoplatkoch a aj preplatkoch.Drzim palce,nech si to v pohode vyriesite 😉
BABY ,OTAZKA JE ESTE Z ROKU 2011,ZAKLADATELKA OTAZKY UZ ASI NEPOTREBUJE RADY!!!
@evickapooh je tu aj nova otazka od @jaroke30 😉 ..no ja si myslim, ze pokial si to neriesila hned na zaciatku a kedze vznikol nedoplatok, si povinna ho zaplatit- byvate v tom byte, dlh ste spôsobili vy....aby to tak v buducnosti nebolo, tak si sadnite s prenajimatelkou a dohodnite sa , ako to bude dalej, ..a hlavne dorieste ten pocet osôb, pretoze takto budes mat nedoplatok stale..a hlavne, nech mas na vsetko papier
@evickapooh bola vlozena nova otazka do temy, ak si si nevsimla a odpoveda sa na nu, nie na tu povodnu 🙂
ak to nie je definovane v najomnej zmluve tak ziadne nedoplatky neplatte 🙂 v ziadnom pripade 😉 my sme tak tiez mali nedoplatok ako svet a potom sme zistili ze jezibaba u ktorej sme byvali platila minimalne zalohy na energie a my sme mali cvakat nedoplatok co tam vznikol 🙂 a preplatok z roka predtym si samozrejme nechala 🙂 a nedoplatok sme mali cvaknut my 🙂