Prijali ma na pedagogickú fakultu UK, ale prijali ma aj na inú VŠ, no oveľa radšej by som študovala pedagogiku. Mám však istý problém a je pre mňa veľmi dôležité či učiteľka musí chodievať so žiakmi na lyžiarske, výlety a pod., proste na akcie kde sa prespáva, alebo sa dá tomu vyhnúť. Ak niekto vie ako to je, či sa dá týmto akciám dlhodobo vyhýbať, nech mi prosím napíše, je to pre mňa fakt veľmi dôležité. Ďakujem
Švagriná musela teraz ísť do školy v prírode na týždeň.. asi záleží od školy
Na 1.stupni chodí učiteľ do školy v prírode s deťmi - so svojou triedou. Na 2.stupni u nás chodí na lyžiarsky a plavecký väčšinou s telocvikármi aj triedny učiteľ, viacdňové výlety sa organizujú bežne - chodí tiež triedny učiteľ a ďalší kolegovia ako dozor.
Myslím, že prespaniu na výlete sa dá moc vyhnúť nedá
@martina_1111 ono zalezi velmi ci ides ucit na zs, ss.....my na strednej moc na viacdnove vylety nechodim, resp. Plavecky kurz chodime na plavaren v meste, lyziarske stredisko je 20 min cesty busom od skoly a vylety su jednodnove ..ale zase je nas cca 15 ucitelov takze moc na vyber nemame ci ideme ci nie
@martina_1111 Na druhej strane...Kde by ste mali vačšiu šancu spoznať "naturel" svojich žiakov?! To sú chvíle na nezaplatenie...😀
@martina_1111 učím na SŠ, u nás sa na lyžiarsky chodí dochadzkovo (sever SK) aj na plavecky. Na výlet kto chce, ide, kto nechce, robí si celodenne výlety po okoli. Týka sa to triednych. Ja teraz ani triedna nie som, tak mám pokoj.
Ale keby som aj bola, nesla by som už. Kedysi som chodila aj na chaty, ale žiaci sú z 90% blaznivi, nerešpektujú nič a nikoho, z domu benevolentná vychova a myslia si, že ked môžu rodičovi skákať po hlave, môžu aj mne. Kedysi sa maximálne niekto opil, teraz robia horšie veci.
S nami triedna nechodila nikam, lebo nechcela, boli sme hrozna trieda, nikdy s nami nikde nebola a výlety organizovala ina ucitelka.. Podla mna nemusis, ale zalezi to od skoly urcite... Ved to zistis az sa pojdes zamestnat do konkretnej skoly, ak budes nutena chodit na vylety a nebudes chciet, pojdes hladat inde
Ja som učiteľka a nikdy som nikde nebola.
Srdečná vďaka za informácie. Neviem ako to v školstve chodí, no zrejme to závisí od školy, vedenia a aj kolektívu, veď vedenie mi to môže prikázať a kolektív sa na mňa môže škaredo pozerať, že sa tomu neustále vyhýbam. Bojím sa, že na druhom stupni ZŠ, by sa mi dlhodobo nedarilo vyhýbať takýmto akciám, takže učiteľka zo mňa asi nebude. Som z toho smutná, no život pôjde ďalej. ☹
Myslím že vyhnúť sa tomu dá. Poviete , že niečo máte. Chorých rodičov a tak
Keď si uvedomím, že možno celú učiteľskú kariéru budem odkázaná na výhovorky, tak mám z toho hlúpy pocit, lebo moje výhovorky časom každému polezú na nervy. No rada by som bola učiteľkou, a tak budem o tom ešte rozmýšľať.
@martina_1111 Nedá sa tomu vyhnúť, raz dvakrát áno, ale inak nie..
@martina_1111 takato akcia je mozno raz za rok...to kvoli tomu nebudes ucitelka? Je aspon dovod preco nechces prespavat tak vazny ze to za to stoji? Bo ja som nad tymto nerozmyslala vobec...
ale ved nemusis byt triedna. ja som ucitelka uz peknych par rokov, nikdy som nebola triedna (pretoze som nechcela a skola mi vysla v ustrety - namiesto triednictva mam ine povinnosti nad ramec ucenia), takze na vylety chodit nemusim, iba keby som velmi chcela, co nechcem. My sme si to s vedenim skoly hned na zaciatku vydiskutovali. Nestudovat nieco, co ta bavi kvoli takej hluposti ako su vylety, to snad nie....
Dôvodom je chúlostivý zdravotný problém, ktorý mi bráni v prespávaní mimo domova, hlavne keď nie som na izbe sama.
@martina_1111 jasne to chapem, to je vazny dovod....na tvojom mieste bby som to urobila tak, ze by som to sla studovat ked ta to naplna a chces to robit...a ked budes nastupovat povedz ze je takato situacia a nemozes takto chodit prec alebo nech ti zabezzpecia potom samostatne izbu s wc
@martina_1111 ak je tam zdravotny problem, nikto ta nemoze donutit ist na prespatie niekam. Ja som so ziakmi na viacdnovom vylete nebola, na nasej skole sa ani nechodi. SvP jena prvom stupni, lyziarske vacsinou maju na starosti telocvikari. Mala som ist sice aj ja ako triedna siedmakov, ale povedala som riaditelke, ze jednoducho nemozem ist z rodinnych dovodov a nesla som.
@martina_1111 ak sa chces stat ucitelkou tak sa nou stan. a normalne potom budes chodit po pohovoroch a zamestnavatelom otvorene povedze si sposobila na pracu s touto jed ou vynimkou. bud otvorena od zaciatku som si ista ze sa da tomu vyhnut u nas na strednej na viacdnove veci chodia len triedni a telocvikari. neboj sa. da sa to urcite. neni to podla mna nejaky hrozny hendikep z tvojej strany aj ked sa musim priznat ze brutalne ma zaujima co by to tak mohlo byt . uplne mi je jasne ze nieco vazne ale fakt mi predstavivost hra teraz. drzim ti palce
Bola by skoda prist o zaujemcu o ucitelstvo kvoli takemuto problemu. Kazdy normalny riaditel pochopi, ak mu situaciu diskretne vysvetli, NIKTO ta NESMIE nutit ist na vylet, kde sa prespava..a ani na ziaden iny... KAZDY KVALITNY ZAUJEMCA o studium ucitelstva je potrebny...a tento problem je naozaj riesitelny
len môže byť problém, ak napr. učí na prvom stupni a jej trieda ide do školy v prírode, prečo by s nimi nešla, keď sa jedná o jej triedu. .. Musí mať megaochotné kolegyne, ktoré vždy pôjdu namiesto nej, a to nemusí tak byť vždy..
@juliet86 no niekto má stómiu, niekto alopéciu, niekto umelú nohu, prsia, veľkú r... a preto sa nechce deliť o izbu
@martina_1111 Pokiaľ nechceš byť telocvikár tak vôbec nemusíš nikde prespávať. pracovná doba je cca od 7:00 do 15:00 a ostatné akcie môžeš v pohode odmietnuť- výlety organizuješ ako učiteľ ty, takže bude taký ako chceš ty. A na kurzy a výcviky ísť nemusíš pokiaľ to nemáš v náplni práce a to nemáš ak nie si telocvikár a jednoducho povieš že nevieš plávať alebo lyžovať a nik ťa viac neosloví aby si niekam išla 🙂
ak si ZŤP máš to ešte ľahšie, zamestnávateľ sa bude tešiť že má čiarku za zamestnávanie ZŤP osoby a bude ťa a tvoj postih rešpektovať. Vieš koľko ľudí by neučilo keby muselo niekde prespávať 🙂
Závisi, čo ideš študovať. Ja učím cudzí jazyk. Dovolím si tvrdiť, z toho, čo som videla, že jazykari nemusia byť nutne triedni učitelia ci riešiť školy v prírode. Môžu si zorganizovať jazykový pobyt / výlet, ale mňa do triednictva a výletov nikdy nikto nenútil. Šla som, keď som chcela. Je to na báze dohody s vedením, závisí, akú majú potrebu a vykrytie učiteľov. Aj po RD ak budem pracovať ako učiteľka, dám si podmienku nechodenia na prespavacie výlety. Momentálne už ani chodiť nemôžem, keďže mam male deti, ktoré nemá kto strážiť. To je už objektívna požiadavka.
myslím, si že keby sa aj také niečo stalo, vieš si kdekoľvek zajednať izbu sama, proste povieš, že máš na to súkromné dôvody a môže ti byť úplne jedno čo si o tom kto myslí 🙂 Napríklad my keď sme chodili mali učiteľky izby osamote 🙂
Ťažko sa mi o mojom hendikepe píše a ešte ťažšie, by sa mi o ňom hovorilo na pohovoroch. Myslím, že nedokážem sa o tom na pohovore zmieniť. Celý život to tajím, ešte aj pred lekármi som sa hanbila. Ak by to bolo tak, že ma nik nemôže prinútiť ísť, ani ak si to budú okolností vyžadovať, tak by som to riskla, ale bojím sa toho. A veriť tomu, že všade budú podmienky, aby som mohla bývať sama, sa asi nedá. Stále viac uvažujem, že do toho pôjdem, ale mám z toho trochu strach, lebo som mladá a asi ma čaká dlhá kariéra učiteľky a pochybujem, že mnohokrát nenastane situácia, že bude potrebné, aby som na pobytovú akciu išla.
@martina_1111 Ja si myslim, ze je to "hlupy" dovod aby si kvoli tomu nerobila to, o com snivas.
Nemusis nikomu hovorit podrobnosti, staci, ze riaditel bude vediet, ze mas zdravotny problem, pre ktory je problem byt dlhsie mimo domova. Cize zvladnes napr. jednodovy vylet od rana do vecera, ale ine zo dzravotneho hladiska nie je mozne.
A nikto nepotrebuje vediet v com presne je problem ;)
@martina_1111 zamestnavatel nema pravo ziadat od teba o aky problem ide - staci ked povies ze mas zdravotny stav ktory ti nedovoluje ist na noc niekde mimo domu a je koniec nemusis nic konkretizovat
@martina_1111 a strach z toho nemusis vobec mat... toto sa da v pohode vyriesit hned na zaciatku.... bat sa budes skoro pred kazdym nastupom do zamestnania...rovnaka situacia moze nastat v akomkolvek inom povolani ze ides na noc na sluzobku a podobne
Nenechaj sa kvôli tomu odradiť od učiteľstva. Ak sa v budúcnosti vyskytne situácia, že by si mala ísť niekde na noc, povieš nadriadenému, že nemôžeš ísť kvôli zdravotným problémom. Podľa mňa to každý riaditeľ pochopí, donútiť Ta nemôže. Drz sa!
Nasa triedna na zakladke bola slovencinarka. Nase vylety boli jednodnove typu, navsteva martinskeho cintorinu, rodny dom sama chalupku a pod. Nikdy sme neboli na viacdennom vylete, a ked bolo branne nebrala nas po lesa, ale do parku na ihrisko.
Na lyziarsky chodia telocvikari. Nepises presne aprobaciu. Na vylety sa chodi dobrovolne. Vacsinou pre svoje deti organixuje triedny. Nemusis organixovat viacdnove len jednodnovky. Ale na tych viacdnovyvh spoznacas sboje deti, budujete si aj vztah taky trosku iny ako len skola a ucenie a povinnosti.