Musí ísť muž do štátnej karantény, keď príde v máji zo Švajčiarska?

petka1877
27. apr 2020

Nevie my niekto povedať ,muž sa chystá domov v máji zo Švajčiarska,či bude musieť ísť do štátnej karantény alebo nože byť doma v karantene?

berny800
27. apr 2020

Ano bude musieť ísť do štátnej ak sa dovtedy nič nezmení.

petka1877
autor
27. apr 2020

@berny800 Lebo aj ujo robí v Rakúsku a keď prišiel po mesiaci domov nemusel ísť do štátnej karantény,tak preto sa pytam

baumka
27. apr 2020

Ak nemá zdravotnú výnimku, nejaké závažné ochorenie potvrdené lekárom,tak skončí v štátnej karanténe. Nepomôže mu na hranici ani negatívny test na Covid.

petka1877
autor
27. apr 2020

Najlepšie keď si to telefonicky overíme,lebo kamoskin muž prišiel z Švajčiarska a tiež nemusel ísť ,doma bol 2 týždne s rodinou

baumka
27. apr 2020

Ak išli do domácej karantény, tak mali určite potvrdenia od lekárov,alebo pricestovali ešte pred sprísnením pravidiel. Tu je odpoveď na časté otázky, dole nižšie je aj o karanténe. Je to priamo zo stránky Uradu verej. zdravotníctva:
https://www.korona.gov.sk/faq/

krisbar
28. apr 2020

Ano. Ale je to lepsie. Neviem co vsetci s tym maju problem. Dostane tam jest, spravia mu testy a ked budu negativne, pojde domov. A neohrozuje nikoho z vas. A ze chvilu je v skromnejsich podmienkach? Moj muz bol v karantene v prenajatom dome a museli sme mu tam nosti jest, starat sa. Dalo sa to, ale bol to 2 - tyzdnovy zahul.

0silvia0
28. apr 2020

@krisbar podla mna s tym vsetci maju preto problem, ze je na jednom mieste zhromazdene velke mnozstvo ludi zo zahranicia a ak tam aj prisli zdravi, mozu tam cokolvek chytit a nakazit sa tam. Predsa len ti ludia su zatvoreni na izbach, vykukaju z okna, z balkona, takze nakazenie je mozne, aj ked su tam urcite zabezpecene hygienicke podmienky.

mogaa
28. apr 2020

@0silvia0 a v zahraničí s tým problém nemali? ikto nemá krištálovú guľu aby pred testovaním vedel kot je a kto nie je infikovaný - tak to jednoducho je....a vždy lepšie ak je v štátnej karanténe ako v domácej...to tu už bolo a dopadlo to tak že dieťa zo spoločnej domácnosti miesto aby bolo v karanténe sa vonku hralo alebo žena išla do obchodu či syn venčiť psa.....lebo v tej domácej karanténe musia byť všetci členovia domácnosti nielen ten čo sa vráti.....a ak niekot z nich ide do obchodu alebo venčiť psa - tak taká karanténa nemá zmysel....

0silvia0
28. apr 2020

@mogaa ja len vysvetlujem, preco tam ti ludia asi nechcu ist. Mozno maju aj ine dovody, ja som reagovala na otazku prispevku nado mnou, ze nechape, preco s tym maju vsetci taky problem...
A ako funguje domaca karantena mi nemusis vysvetlovat, tieto informacie ovladam😉

ajvy66
28. apr 2020

Momentalne je povinna statna karantena az na nejake vynimky. Na zaciatku sa este dalo ist rovno do domacej karanteny. Teraz statna po negativnych testoch zvysok domaca. Treba sa 72 hodin pred prichodom na sk registrovat.
https://www.mzv.sk/cestovanie/covid19/registracia

Kym pride mozno sa to zmeni ale zatial takto. Muz prisiel vcera na sk a je v statnej karantene.

ludovit11
2. máj 2020

Musí!