Musí byť pri krste prítomný krstný rodič?

shanti77
23. júl 2019

Ahojte, ked sa nam narodila dcera vybrali sme jej krstneho rodica, ktory zial nemohol prist na krst, koli sluzobke. Knaz ale povedal,ze nam ju okrsti aj v nepritomnosti krstneho rodica. Je takyto krst pre krstneho rodica platny? Je cely krst platny? Sme katolici.

zuzumajko
23. júl 2019

@shanti77 ano je. Moja sestra zije v amerike. Som krstna vsetkym 3 dcerkam. Maju jedneho krstneho v usa a jedneho na slovensku. Dve boli krstene na slovensku a druhy krstny nebol pritomny.

shanti77
autor
23. júl 2019

@zuzumajko aj v priade, ze je len jeden krstny rodic? A co ak krstny rodic nejavi zaujem o krstne dieta, je mozne zmenit krstneho rodica?

zuzumajko
23. júl 2019

@shanti77 fuha, to uz su otazky na knaza. Ale takeho krstnehk by som dietatu nedala...

kuravesele
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zuzumajko
23. júl 2019

@kuravesele vies ze k tomu vraj krstni nie su? Riesili sme to prednedavnom. Svagrovi sa narodila dcerka a boli so zenou dohodnuti, ze krstna bude ich sestra s muzom. Ti vsak nie su sobaseni v kostole. Ked to s knazom riesili, knaz povedal ze krstni rodicia maju v dietati vypestovat lasku k Bohu. Nemusia to byt porucnici ak sa rodicom daco stane 🙂 nakoniec sme krstni my 🙂

shanti77
autor
23. júl 2019

@zuzumajko no ved toto... Tiez sme mysleli ze je to dobre rozhodnutie... Zial nebolo... A s odstupom casu mam pocit ze na tej sluzobke ani nebol... Len nevedel ako nam ma povedat, ze nechce byt krstny a myslel ze bez neho krst nebude.

zuzumajko
23. júl 2019

@shanti77 haluz. U nas sa traduje ze ziadost na krstneho sa neodmieta.. a teda krst bude ci ee? Nemate niekoho vhodnejsieho?

shanti77
autor
23. júl 2019

@kuravesele ved sme to mali rozmyslene, super clovek, z blizkej rodiny... Zial mylili sme sa...

shanti77
autor
23. júl 2019

@zuzumajko ona je uz okrstena 2 roky no ako som pisala bez pritomnosti krstneho rodica....

katren
23. júl 2019

@shanti77 krstny sa neda zmenit....

shanti77
autor
23. júl 2019

@katren dakujem to som chcela vediet... Nuz co uz... Skoda nasa chyba.

zuzumajko
23. júl 2019

@shanti77 aha. No, nech je krstny oritomny aspon pri prvom svatom prijimani (ak ho dcerka absolvuje) a potom to uz je asi jedno 😕 mrzi ma to 😕

arcticcode
23. júl 2019

Krstny sa zmenit neda. Na platnost krstu sa vyzaduju materia, forma a umysel. Materia je voda, ktora tecie (preto sa leje na hlavu), druhy sposob je ponaranim, ale to skorej v afrike ako u nas. Forma su slova Meno, ja ta krstim v mene otca... Unysel ma knaz, ze chce vykonat krst. Vsrtko ostatne nrma vplyv na platnost/neplatnost krstu

maninka1974
23. júl 2019

Pokiaľ krst už bol musel kňaz zapísať niekoho kto bol pritomny na krste ako krstného rodiča stačí jeden mal by byť pokrstený katolík platný určite je zrušiť sa nedá

zuzanaete
23. júl 2019

@maninka1974 Ani jeden krstny rodic nemusi byt pritomny na krste. Farar zapise ako krstneho, koho mu rodicia dietata povedia.

taskataska
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
maninka1974
23. júl 2019

@zuzanaete no ja som 5 krát bola krstná mama viem že zapísali len mňa ako krstnu mamu pri poslednom krste bol môj muž potom aj jeho písal

evkamotka
24. júl 2019

1. Pokrsteny, nie okrsteny. Mne je to jedno, len to prosim nepovedz pred knazom
2. Krstny sa urcite zmenit neda. Uz sa raz stalo. Narychlo priklad, tiez sa nedaju zmenit mena clenov komisie, co si mala na maturite

evkamotka
24. júl 2019

@kuravesele krstny rodic je duchovny status, nie porucnictvo

prasiatko30
24. júl 2019

Krstny nema nic spolocne s porucnictvom - kto sa o dieta postara ak by sa nahodou nieco stalo s rodicmi. To by si musela spisat u notara sa mi zda nieco take ako poslednu volu kde by si urcila porucnika, ktory by sa o dieta v pripade umrtia rodicov postaral. A vobec to nemusi byt krstny rodic a ani sa neprihliada na to, ze niekto je krstny niekomu pri zvereni do opatery v prvom rade sa pozeraju pribuzenske vztahy a v drvivej vacsine pripadoch sa o deti postaraju stari rodicia alebo surodenci ich rodicov

zontik
24. júl 2019

@prasiatko30 teoreticky nemá nič spoločné, ale ja mám napríklad sestru za krstnú, a v prípade potreby je ona prvá, komu tie deti zverujem( nemocnica, prázdniny).. tiež keď ona mala malé deti, a potrebovala, tak som bola prvá v poradí na ich výchovu, až potom babky😁ale samozrejme,je to individuálne, záleží aj aký máte vzťah, pri krste predsa krstný rodič sľubuje, že sa bude podieľať na výchove..už je zas len na ňom, ako to zoberie...ako zo všetkým-záleží na uhle pohľadu 😉

prasiatko30
24. júl 2019

@zontik ale by jej ich zverili koli pribuzenskemu vztahu nie koli tomu ze je krstna

zontik
24. júl 2019

@prasiatko30 to áno, ale zas keby som mala krstnú deťom, ktorú vidia raz za rok, ak vôbec, tak je jasné, že tie vzťahy nie sú..je na nás predsa, ako sa k tomu postavíme, deti tomu nerozumejú.a tiež myslím, že sami by išli skôr ku krstnej, ako k druhej sestre, ktorá je na tom síce finančne lepšie, ale sa vidíme raz za rok.

prasiatko30
24. júl 2019

@zontik ale vsak to je jasne ja na co narazam je ze krstni nie su automaticky ludia ktori sa budu starat o dieta v pripade ak sa nieco stane rodicom - lebo ludia maju z toho nervy ze zle vybrali a krstni sa o deti nezaujimaju, ako je dolezite vybrat spravne ale ak aj nevyberies spravne neznamena to nejaku pravnu zodpovednost pre toho krstneho - alebo ako by som to vysvetlila. Proste zivot ide dalej a je to

candii
24. júl 2019

@kuravesele krstný rodičia, nemajú povinnosť sa starať o dieťa, keď sa rodičom niečo stane.

zontik
24. júl 2019

@prasiatko30 áno, to je fakt... neznamená to nič..len morálny záväzok 😁 zas veľa detí nieje pokrstených, a tiež sa ktosi postará..skôr myslím, že je to pre nás rodičov taká podpora, než tomu dieťaťu..

evkamotka
24. júl 2019

@zontik krstny sľubuje ze bude pomahat v nabozenskej vychove rodicom, nie vychove vseobecne. Pri krste sa to pyta a slubuje uplne presne. Chapem ze mas zauzivane spojenie ze krstni su pre deti prvi po rodicoch, ale treba oddelovat zvyky co zludoveli a cirkevny a pravny status krstneho rodica

zontik
24. júl 2019

@evkamotka ak ho nevidí ako pri krste, tak si teda presne neviem predstaviť, ako pomáha.😁a predsa kresťanstvo nieje len o tom, aby si s nimi chodil do kostola, ale učil ich žiť v láske k ľuďom, a ukazovať nejaký vzor

zontik
24. júl 2019

@evkamotka a hadam sa nebudeme kvôli tomu hádať 😁😊 každý robí tak, ako cíti..

zontik
24. júl 2019

@evkamotka a tiež si myslím, aj keď si to človek nechce priznať, tak v každom rodičovi je pud, ktorý chce pre to dieťa najlepšie, a preto si ho beriem za krstného, že mi je blízky..keby som sa nespoliehala.na to, že sa oň postará, keby niečo, tak si vezmem za krstného prvého človeka, ktorého stretnem, len aby som dodržala nejaké pravidlá..ale to je len môj skromný názor 😁