Môžu vyhliadkové lietadlá lietať nad intravilánom?

4. júl 2024

Ahojte, vie mi niekto povedať, či môžu malé vyhliadkové lietadlá typu Cesna a podobné lietať blízko nad rodinnými domami? Ak áno, v akej minimálnej výške? Ide o to, že v blízkosti našej obce je malé letisko v súkromných rukách kde usporadúvajú vyhliadkové lety nad okolím, čiže x krát preletia aj nad obcou a podľa mňa až príliš nízko, čiže keby im prdol motor, zrámujú tu nejaký dom/domy.A večer keď uspávam dieťa to tiež nie je bohviečo XY krát počúvať hlučný motor ako počas 2.svetovej vojny. Už viackrát mi táto otázka napadla, no nikde som nenašla o tom info.
Ďakujem za odpoveď.

viestta
4. júl 2024

MOzes podat podnet na presetrenie na Dopravy urad SR, maju to v kompetencii

michaela329
4. júl 2024

Skús stránky laa.sk

autor
4. júl 2024

@michaela329 ďakujem, našla som tam, že minimálna výška je 300 m, no tieto lietadlá to vonkoncom nedodržujú, keď sú blízko aj kostolnej veže, či takéhoto vyššieho smreku.

viestta
4. júl 2024

Tak podaj podnet na presetrenie

autor
4. júl 2024

@viestta áno, ešte sa opýtam aj na obecnom úrade, ako to vlastne je , či oni sú s tým ok, alebo naozaj tu porušujú ten zákon.

ysseba
4. júl 2024

A keby im prdol motor vo vyššej výške, tak by domy nezrámovali? 🙂 Ale jasné, určite podaj podnet keď nedodržujú zákon...

vanilkovazmrzka
4. júl 2024

@viestta existuje nejaka oblast v ktorej nemas prehlad? 😄 /to v dobrom myslim/

autor
4. júl 2024

@ysseba keby im prdol motor v predpísanej výške, tak by to ešte mohli dať do okolitých polí, no pri aktuálnej výške kostolnej veže by to dali do stredu dediny.Mne vadí aj ten neskutočný rámus motora na večer pri uspávaní.Ani zatvorené okná nepomáhajú.

vanilkovazmrzka
4. júl 2024

Ja sa trochu bojim, ze to budu taki ti nasi ludia, pre ktorych ziadne pravidla a zakony neplatia… ale drzim ti palce nech uspejes 🤞

autor
4. júl 2024

@vanilkovazmrzka ďakujem, tiež mám taký pocit, no za pokus nič nedám.Nechápem ako to ešte nikto neriešil, či to krachlo práve na tom.Snáď sa dá aj anonymne podať podnet.

anjelicek26
4. júl 2024

No keď je letisko pri obci,tak to bude vyska,pri ktorej vzlietavaju a pristavaju, nie normálna letova výška. Kto tam to letisko schvalil? Muž tieto lietadla lieta tiež a predpisov je tam milión a veľa veci treba zohľadniť. Ale argumentovať, že vám to spadne na dom je blbosť.. skôr ta hlučnosť zmerať.

purple_wolf
4. júl 2024

no mozno by bezaskodila ani policajna hliadka na tom letisku ak lietaju nizko a na hluk sa mozes stazovat na meste len sa vojim ze tam tiez plati do 22 mozu lietať

viestta
5. júl 2024

@anjelicek26 kazde, aj to najmensie letisko ma stanovene pristavacie a vzletove koridory, ktore musia dodrziavat

viestta
5. júl 2024

@vanilkovazmrzka vies co, o tomto urade som netusila kym si Taraba nespravil vyhliadkovy let nad narodnym parkom. Nejak sa mi to zafixovalo

anjelicek26
5. júl 2024

@viestta ved áno, len keď tie koridori tam boli skôr, ako vyrástla nová štvrt plná novostavieb, vznikne problém. Rovnako ak na tom letisko bola minimálne prevadzka a zrazu idu naplno.

neviditelnypes
5. júl 2024

Ak už sa to letisko používalo predtým, tak to bývanie muselo byť vďaka zákonom trhu skoro zadarmo, čiže niečo za niečo. 🙂

autor
5. júl 2024

@neviditelnypes tu sa novostavby a pozemky predávajú celkom draho, takže to neplatí.
@anjelicek26 prevádzka je tu zvýšená hlavne v lete, kedy je asi viac dopyt po tých letoch, bohužiaľ vtedy majú ľudia aj tie okná viac otvorené. A aj keby nie, ten hluk je počuť aj cez zatvorené okná.Budem to riešiť najprv na tom obecnom úrade, uvidím ako sa vyjadria.

katulienkax
5. júl 2024

Otazka je , co bolo skor sliepka alebo vajce 😉. No ked si ludia kupuju domy pri letisku, tak im treba, treba aj premyslat, kde si tie novostavby kupujete. Ine by bolo, ze su postavene domy a postavi sa letisko neskor.
Napriklad ja som fanusik letectva, hoci nelietam a kebyze mam dom pri malom letisku, hned su urobim nejaky letecky vycvik 😉 a bolo by to pre mna skor plus ako minus

anjelicek26
5. júl 2024

Predpokladám,že tie pozemky predavali niekedy v zime,ked tam nič nelietalo.. ľudia postavali,deti sa rodia, postupne im to dochadza, aka je to lokalita..

autor
5. júl 2024

@katulienkax mne to letisko nevadí, mne vadí, že prelietavaju nízko nad domami, kľudne môžu okolo po poliach.Ale zámerne ešte sa nakláňaju do boku, aby mali fajn výhľad do záhrad za domami. Aj minule som bola na dvore a keď prelietali nad našim domom, zrejme by som dohodila aj kameňom do nich- príklad ako blízko boli.

autor
5. júl 2024

@anjelicek26 je fakt, že o tom možno ľudia netušia.Pozemky sa predávali celoročne, tá nová štvrť.My máme dom skoro v strede obce.