Možné právne dôsledky neoprávneného vytvorenia finančnej zbierky

jadelka
4. dec 2015

Chcem sa spytat, ake pravne dosledky moze mat , ked niekto zorganizuje ,len tak sukromne ,financnu zbierku, na nejake charitativne ucely...napr. pre osamelu matku s detmi a podobne. Ide o trestny cin?

dominika6
4. dec 2015

@jadelka
ak jej reálne zbierku odovzdá,tak nie...

bonaqa2013
4. dec 2015

@jadelka na zbierku treba povolenie a ak to povolenie nemá tak má už do činenia so zákonom. Ale inak sú tu právnici na MK - isto budú vedieť. Popr. napíš. na HNonline.sk Tam nájdeš poradňa.

jadelka
autor
4. dec 2015

@bonaqa2013 aj ja mam taku info, ako pises, preto sa pytam

lorela
4. dec 2015

@jadelka
Takých zbierok je kopec po mestách... Áno, na verejnú zbierku musia mať povolenie. Ale aj na to už niektorí vyzreli. Len si presne nepamätám a nechcem zavádzať, akým legálnym spôsobom sa dá tomu vyhnúť tak, že nie sú postihnuteľní.

jadelka
autor
4. dec 2015

Ved o to ide, ze aj mne sa to nepaci, ze taketo zbierky si robi ktokolvek, ako je to kontrolovatelne potom...

janinka007
4. dec 2015

Baby u nás vo firemnej jedálni tiež vystavili schátulu na zbierku pre nejaký detský domov.

To je kóšer? 😒

jadelka
autor
4. dec 2015

Ak je to pod zastitou firmy tak ano, firma je pravny subjekt

natuska87
4. dec 2015

@jadelka Nie! pokial budete mat doklad, ze tu urcitu ciastku, ktoru ste vybrali z vlastnej iniciativy a odovzdali nudznemu, pod hlavickou ktoreho ste zbierku viedli, nemate sa coho bat...Dobre je, ked peniazky vkladate na konkretny ucet, aby Vas ktokolvek mohol skontrolovat a nemohol tak obvinit, ze ste nieco spreneverili...

maria123
4. dec 2015

su tu na to admini,ohladne darov sa obrat na nich,podla mna sa nemaju konat zbierky pre kdekoho a za kdejakych podmienok tu na MK,vyuzivaju s a tu pocity,mala by mat svoj poriadok...lebo hocikto si moze napisat,ze nemam na to a to a poslite mi peniaze,nie je to ani moralne,mariosmykal mal tusim clanok o podmienkach zbierok na svojom blogu/?/

a ohladne otazky,ano,moze ist o obohatenie sa ...cize nejako stihatelne pri urcitej ciastke to by moze