Môžem zmeniť priezvisko bez vydaja?

cicinkova
12. júl 2022

Dobrý deň všetkým mám len takú otázočku. Je možné si zmeniť priezvisko bez toho aby som sa musela vydať?
Ďakujem za odpoveď alebo len prečítanie.
Prajem krásny zvyšok dňa

pribinak
12. júl 2022

@cicinkova áno, zaplatíš poplatok na matrike a hotovo

jaskolka
12. júl 2022

@cicinkova myslíš, ako vziať si partnerove meno, bez sobáša? Áno, je to možné za poplatok. Stačí sa opýtať na príslušnej matrike

anjelicek26
12. júl 2022

Za poplatok na matrike, ani dovod nemusis mat...ak je hanlive - tak je to zadarmo, staci vypisat ziadost...

cicinkova
autor
12. júl 2022

@pribinak ďakujem zájdem to zistiť

cicinkova
autor
12. júl 2022

@jaskolka ďakujem za radu

cicinkova
autor
12. júl 2022

@anjelicek26 Hanlivé nieje len sa mi páči priateľove priezvisko ale vydávať sa nechcem. Ďakujem

dopka
12. júl 2022

@cicinkova da sa zmenit a potrebujete mat na to dovod. Upozorňujem ale, ze prezvisko sa vam zmeni aj v rodnom liste. Dostanete nový rodny list s novým priezviskom, cize rodena XY

timing
12. júl 2022

@dopka toto ma akurat zaujimalo, ze ci stavi dovod - paci sa mi priatelove, zmente mi priezvisko.
Mozno som cudna, ale mne to pripada divne. 🤔Pomenovat sa po niekom a nosit priezvisko rodiny do ktorej nepatrim.
Pochopim,ak ma niekto smiesne priezvisko.

dopka
12. júl 2022

@timing ja som si zmenila prezvisko, zobrala som si partnerove, pretoze sa nemozeme zobrat, kvoli istým veciam. A mame spolu dve deti, takze to bol hlavny dovod zmeny priezviska. Dokonca sme s pani spísali ziadost tak, aby nam to preslo, pretoze nam povedala, ze ked je to len kvoli nejakej hluposti, tak to neakceptuju. Pri zmene mena je to mozno ine, neviem 🤷‍♀️
Každopádne, nikto ma neupozornil na to, ze sa zmení rodne priezvisko aj na rodnom liste. Moja mama o tom dodnes nevie, ze je to AZ takto 😅

laurita285
12. júl 2022

Susedka robí na matrike a prepíšu všetko čo nieje blud bez zisťovačiek a problémov.

basska_b
12. júl 2022

@dopka Je to fakt zvlastne, sak rodne priezvisko mohli nechat... ale mozno fakt pre pripad, ked je to hanlive, tak nech po nom nezostane stopa

timing
12. júl 2022

@dopka pri spolocnych detoch skor pochopim potrebu mat priezvisko partnera, ved ste uz rodina.
Nooo tak mas malicke tajomstvo pre mamkou ☺️🤭

stella14
13. júl 2022

@basska_b no to je zvlastne, lebo mne rodne priezvisko ponechali

stella14
13. júl 2022

@dopka mne rodne priezvisko ostalo povodne

cicinkova
autor
19. júl 2022

@dopka To až tak že sa mi priezvisko zmení v rodnom liste? Ale ja sa svojho nechcem vzdať. Ja som chcela vedieť či sa dá mať dve priezviská bez vydaja. Veď keby som sa vydala ( čo nechcem) tak by som mohla mať dve priezviská a v rodnom liste mám len svoje. Trochu nechápe prečo by mi mali meniť priezvisko v rodnom liste.

stella14
19. júl 2022

@cicinkova ja som menila priezvisko a rodne mi ostalo svoje povodne. Ziadny rodny list mi nemenili.

dopka
19. júl 2022

@stella14 do prcic tak preco mne zmenili 🙈 ja som si to tiez nemyslela, ze to tak bude, keby som to bola vedela, tak to s najväčšou pravdepodobnosťou neurobim 😬

dopka
19. júl 2022

@stella14 mne sa rodné zmenilo vsade 🤷‍♀️

stella14
20. júl 2022

@dopka neviem. Aj mne chceli najprv na matrike zmenit rodne priezvisko, neboli si iste tak telefonovali tej pani na okresný úrad, kde som podávala žiadosť o zmenu a tá im povedala, že keď som sa raz narodila s takým priezviskom tak to priezvisko platí ako rodné, že prečo by ho mali meniť.

stella14
20. júl 2022

@dopka rodný list mám ten istý od narodenia. Tiež som menila priezvisko pre podobné dôvody ako máš ty.