Môžem mať dieťa, aj keď mám epilepsiu a sklerózu multiplex?

lienkashcj
1. feb 2018

Ahojte tak ako už názov hovorí tak sa chcem opýtať môžem mať dieťa aj keď mám epilepsiu a SM ? Nieje to tak že mám v pláne otehotnieť v najbližšej dobe a dobrých pár rokov ešte nie a potom možno (chcela by som) Len keď som bola v utorok u endokrinologičky kvôli istým veciam a chcela som sa jej opýtať na antikoncepciu kvôli hormónom kt. mám pravdepodobne v neporiadku trochu tak mi povedala že to sa dá iba s HAK a tú ja brať nemôžem v žiadnom prípade. (pretože užívam Lamictal a interferón) A tiež mi dodala že keď mám epi a SM tak by som nemala uvažovať ani o tehotenstve. ☹
A teraz ma to tak napadlo je to naozaj pravda že keď trpím týmito ochoreniami tak nemôžem alebo nemala by som mať deti ? Ako to je ? Poznáte niekoho s týmito chorobami ? A či má alebo nemá deti ? Či je to možné ? A či je možné ak by bolo :/ aby sa narodilo zdravé dieťa alebo keď mám toto tak sa dieťatko nenarodí zdravé ? Celkom ma teraz doplietla a neviem ako to je a ako na tom som :/ Celkom ma to zaujíma...
Ďakujem za odpovede 🙂

foodoorka
2. feb 2018

Poznam mladu maminku so sklerozou a ma dve krasne deti✌nezufaj,deti maju aj zeny na vozicku.

zuzi79
2. feb 2018

poznám mamičky s epilepsiou čo majú bábätká a tehotenstvo mali veľmi dobré

princeznicka84
2. feb 2018

Ja mám praktickú slepotu a tiež sa všetci tvária, že mám chodit na genetické testy a zvažovať, či vôbec mať deti príp. kolko. Ja to beriem tak, zePán Boh je nad všetkým a čo mi pomôže, ked mi doktori na genet. testoch povedia, že na 50 % , 20 % a pod bude dieťa tiež choré. Vždy je tu šanca mať aj zdravé dieťa a podla percent sa rozhodovať sa mi vôbec nepozdáva. Mne velmi pomáha byt v kontakte s podobnými mamičkami, u nich nájdem aj radu, ako vyriešiť, čo treba vyriešiť. Z kamaratky nedavno urobili neschopnú z tohto dovodu, nahnali jej sociálku dobytu, aby to tam skontrolovala, dookola sa jej pytali, či sa jej má kto starat o dieťa. A ja mozem čestne povedať, že som sa akurat musela muža pýtať, kde sú flaky na oblečení, inak nemáme probleém. A keby mal náš malý aj horší zrak, žil by s tým tak , ako ja a mnohí další, nie je to také hrozné predsa, len si na to treba zvyknút.
Takže ja ta do toho určite povzbudzujem.. A existuje aj nejaká organizácia pre sklerotikov multiplex, tam by som hladala infošky na Tvojom mieste, ako fungujú mamičky a pod. DRz sa!!!

princeznicka84
2. feb 2018

Ešte doplním, že ja mám jednoznačne dedičnú diagnozu. , preto všetci točili o tých. genetických testoch...

ninusa7
2. feb 2018

@lienkashcj preco by si nemala o tom ani uvazovat 😀 kludne,len musis byt pod dohladom

1bambinko1
2. feb 2018

@lienkashcj jednoznačne aj keď budeš chcieť, musíš byť celé tehotenstvo pod dohľadom lekárov. Ale je viacej takých žien, ktoré aj keď majú nejakú diagnózu vychovávajú deti, takže smelo do toho. Zvládneš to aj ty, držím ti palce

kasokri
2. feb 2018

@lienkashcj Počítaj s tým, ze tieto choroby su dedičné. A s velkou pravdepodobnostou ju tvoje dieta zdedí. Chceš to? A ked sa ti zhorsi zdravotny stav, kto sa bude starat o dieta? Je to krute, ale nad týmito sa musíš zamyslieť.........

mamula2
2. feb 2018

Ja mám epilepsiu a mám deti nebol problém,ale mám spolužiačku bývalu ma sklerozu,má syna ale stará sa o neho jej sestra lebo ona toho nieje schopná

aniatko
2. feb 2018

Prajem ti veľa síl viem ocom hovoríš aj ja mam nábeh nna toto ochorenie {nález na mozgu) kedykoľvek to môže vypuknut ak chceš kľudne mi napíš súkromné môžme sa porozpravat
Držím ti palce

prevenar
2. feb 2018

@lienkashcj poznal som mladu zenu s touto diagnozou ..rodinou a dietatkom. s tehotenstvom ako takym problem nebol, zial uz ostal len vdovec a sirota. :( ..kazdy pripad je individualny. myslim ,ze tieto veci su dedicne, tak je dobre si to zvazit ...odpoved co mas robit asi tazko najdes na internete.

v kazdom pripade SM je autoimunitne ochorenie a kazde taketo ochorenie je vyrazne ovplyvnene stravou . specialne mliekom , mliecnymi vyrobkami ..popripade lepkom. pozri si nieco o rastlinnej strave a SM . mozno by to mohol byt novy zaciatok. drzim palce !

https://www.youtube.com/watch?v=B-mvh23M3fU
lienkashcj
autor
4. feb 2018

@kasokri @prevenar

SM nieje dedičná je možno troška vyšší výskyt že by ju dieťa mohlo v budúcnosti mať ale to je všetko. Ja som ju po nikom nezdedila u nás v rodine ju nik nemá a ani nemal. Dieťa matky ktorá sa lieči na SM túto chorobu nebude mať v dospelosti s cca 95% pravdepodobnosťou . Neviem čo bude o pár rokov ale to nevie nikto ani zdravý človek ale osobne zatiaľ ziadnu SM nepociťujem.

dievcatko8
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kasokri
4. feb 2018

@lienkashcj mozno dieta nezdedí, ale tvoj zdravotny stav sa bude pravdepodobne zhorsovat. Neviem , ci sa budes o tvoje dieta vediet plnohodnotne postarat. A porodit dieta a zverit ho potom mame atd. to by som nerobila

lienkashcj
autor
5. feb 2018

@kasokri prečo by sa mi mal zhoršovať zdravotný stav. ?

kasokri
6. feb 2018

@lienkashcj no pretoze budes starnut, ako kazdy........ Ale neber to odo mna ako nejaky pevny nazor. Samozrejme neviem to objektívne posudit. Ja som len myslela , aby si neurobila nieco nezodpovedne vzhladom na tvoj zdravotny stav. Viem, ze túžba po dietati je velka, Ak to tak cítiš, že to bude takto správne, tak potom chod do toho. Prajem Ti samozrejme vela stastia a hlavne zdravia😉

lienkashcj
autor
6. feb 2018

@kasokri no napr. teraz mi SM nejak extra život nesťažuje ani ju nevnímam a pokiaľ viem ľudia s ňou žijú normálne životy pokiaľ niesu už v tých ťažkých stavoch. A doktorka mi povedala že ja na tom niesom nejako zle. Povedala mi že to podchitili ešte na začiatku (v plienkach)

dorottka
7. feb 2018

@lienkashcj ona to nemyslela zle, ale ako sama vies SM vies len udrziavat v ako tak dobrom stave, vyliecit sa neda, zvacse ide o progresivne ochorenie, aj ked je pravda, ze u niekoho to ide hrozne pomaly a dokaze prezit bez problemov cely zivod. na ochorenie ma vplyv nenormalne vela faktorov, inak dobry zdravotny stav, stres a podobne. V mladosti ma problem malokto, cize chod do toho samozrejme, ale musis proste ratat s tym, ze ako co bude, ked sa ti nedajboze neskor pritazi, pretoze sanca tam zial je, starneme vsetci, a to ma vplyv na vela veci v tele. Sama SM nemam, ale poznam viacero ludi, ktori sa liecia a viem, ake rozne priebehy ta choroba ma. Poznam mamicku s malym synom, ktoru muz prave pre chorobu opustil, ma permentny problem s robotou kvoli castym PNkam a je v sialenom strese, co s nimi takto bude - jej stavu to urcite nepomaha a to ze ma plnu zodpovednost za male dieta to cele este zhorsuje. Samozrejme stat sa moze hocico aj plne 'zdravemu' cloveku, poistit sa neda, cize musis ist podla svojich pocitov. Zvaz si pre a proti, my tu nie sme na to, aby sme ta sudili, je to tvoj zivot, je super, ze to vnimas tak optimisticky! 🙂

lienkashcj
autor
7. feb 2018

@dorottka ja viem nedá 😔 ale to žiadna choroba. A aj tak ako sa hovorí všetky choroby sú zo stresu len pohlavné z potešenia 😁(niesu to moje slová) za posledných 10 rokov išla liečba SM dosť dopredu ja dúfam že to pôjde znova tak rýchlo 😅 rozhodne sa nechystám mať deti v najbližších rokoch 😅😅 ale celkom ma to tak zaujímalo. 😀😀

kasokri
7. feb 2018

@dorottka presne takto som tomyslela aj ja.