Ahojte baby
Som katolícka , manžel evanjelik. Deti pokrstené katolícky.
Ja mám všetky sviatosti, ale sme zosobášený v evanjelickom kostole , pretože nás kat farár odmietol zosobášiť.
Otázka , môžem ísť na spoveď keď som mala sobáš v evanjelickom kostole ? Ďakujem.
@leus22 nedostaneš na spovedi rozhrešenie. Pred tvárou kat cirkvi nežiješ vo sviatostnom manželstve. Ak chceš prijímať sviatosti, treba požiadať o dispenz a zosobášiť sa pred katolíckym kňazom, kľudne len vy dvaja. Svedok môže byt ak kostolník
@leus22 ježiši kriste.... a čo tak vnútorne (v duši) úprimne oľutovať zlé veci, ktoré si urobila? cháp: vypráskala som deti, podviedla som muža, nestarala som sa o rodinu, lebo som šla hýriť.....atď.... ak si nič tak "strašné" neurobila, nevidím dôvod, prečo sa týmto týraš? mimochodom, o čo horšie je evanjelické náboženstvo oproti katolíckemu? ja osobne roky rokúce vnímam evanjelické ako reálnejšie náboženstvo. hoci celkovo som z cirkvi vystúpila a "ďakujem", ale nikdy viac..... byť tebou, presedlám na evanjelika, aspoň z časti sú realisti
ahojko neviem ale mam taky pocit ze teraz ako je ekumenia uz sa "uznavaju" navzajom krst a sobas v katolickom a evanjelickom kostole, ked pojdes na spoved porozpravaj sa o tom s knazom povie ti o tom blizsie a na spoved mozes vzdy ide tam o to aby si uprimne olutovala svoj hriechy
@lucia147852 my nemáme dodatočný sobáš v katolickom a má to uznané
Keď tvoj najväčší problém je viera, tak musíš byť šťastný človek
Ano, môžeš ísť na spoveď. Neviem prečo farár odmietol zosobášiť. Prečo sa cirkev rozdeľuje? V Biblie nie sú písané rôzne viery.
@leus22 len na vysvetlenie lebo vidím že už tu zasa niektoré baby pletú piate cez deviate -Katolícka cirkev zaväzuje svojich členov, že majú uzatvárať svoje manželstvo pred katolíckym farárom, ktorý má oprávnenie prijať manželský súhlas snúbencov v mene Katolíckej cirkvi a pred dvomi svedkami. Ak si uzavrela manželstvo v evanjelickom kostole, pravdepodobne ide pred našou (katolíckou) Cirkvou o neplatné manželstvo. To by znamenalo, že nemôžes v Katolíckej cirkvi pristupovať k svätému prijímaniu ani k iným sviatostiam. Sobáš uzavretý v evanjelickom kostole by bol platný aj pred Katolíckou cirkvou vtedy, ak by si mala dišpenz (vyňatie, oslobodenie) podľa kán. 1008 CIC. Chod sa poradiť s farárom.tuto skutočnosť musíš oznámiť aj ak by si šla na spoveď.
@leus22 museli ste mať dôvod na to,že vás katolícky farár odmietol zosobášiť v katolíckom kostole.
Prečo robia farári rozdiel v cirkvi? Ciker je len jedna. Ježiš, Boh, je len jeden.Biblia je len jedna.
@hopsas prepáč,nemyslím to nijak v zlom,len ako ateista som v šoku ako katolíci pristupujú k iným vyznaniam alebo ľuďom bez vyznania 😶 to sa vážne ich manželstvo považuje za neplatné lebo sa nebrali v kat kostole? A čo ostatné sobáše? Na úrade napríklad? Ani vtedy nemôžu ísť na prijímanie? A čo deti? Považujú sa za nemanželské?nechcem tu použiť slovo ktoré sa zvyčajne používa na oznacenie takych deti lebo sa mi z duše bridi
@morusha takže podľa tejto logiky sú všetky ostatné manželstva hriešne a deti ktoré z takýchto manželstiev vzišli sú nemanželské(opäť nechcem používať ten nechutný výraz akým sú takéto deti častovane). To je dosť hnusný pohľad na svet,že len katolíci sú podľa ich cirkvi vyvolení. Smutne
@mizoko No, žiaľ, je to smutné, ako sa tu delíme na takú, onakú vieru a uzurpujeme si "postavenie" tej naj.
Som rímokatolíčka, ale nikdy by mi nenapadlo sa vyvyšovať nad niekým, ktorý je iného vierovyznania, pleti, národnosti.
Takéto manželstvá sa nazývajú zmiešané, ale právne a cirkevné postavenie majú rovnaké. Deti, ktoré sa rodia z takýchto zväzkov, nie sú, píííp, ale manželské deti.
@mizoko Krstenie detí je o tom, že rodičia im chcú tú vieru odovzdať a chcú ich k tej a v tej viere vychovať. Nie vždy sa to podarí. A voľakedy bola vysoká úmrtnosť detí, tak sa ten krst neodkladal do dospelosti.
Čo sa týka ponímania hriechu, je potrebné si uvedomiť, že iný pohľad môžeme mať my hriešni ľudia na hriech (lebo od malých klamstiev, podvodov, flirtov, podvádzaní, nevery, hnev, krádeže,po vraždy ne-/narodených, vojny, genocídy, máme na všetko výhovorky, ospravedlnenie) a iný pohľad môže mať na hriech Boh. Naša morálka je veľmi odlišná. To, čo považuješ za hriech ty, ten druhý za hriech nepovažuje. Podstatné je, za čo to považuje Boh.
Ano, to co popisujes nie je nijaka prekazka k pristupeniu k spovedi. Pozor - pravdepodobne bude problem v tom ze nezijes v Sviatostnom manzelstve takze je otazne, ako to na spovedi "bude ukoncene". Ale to Ti urcite tiez hovorili, ked ste riesili tuto zalezitost a moznosti sobasa skrz rozlicne vierovyznanie.
A len poznamocka, farar nema pravomoc rozhodovat o Vasom sobasi, vo Vasom pripade potrebujes dispenz, potvrdenie vynimky od biskupa (ktore ste si mali pytat priamo u biskupa) takze s fararom a jeho volou to nic nema, on za to nemoze kde ste boli ci neboli sobaseni 🙃 (ale to ste si predpokladam zistovali).