Môžem ísť na spoveď, keď som mala sobáš v evanjelickom kostole?

leus22
10. máj 2024

Ahojte baby
Som katolícka , manžel evanjelik. Deti pokrstené katolícky.
Ja mám všetky sviatosti, ale sme zosobášený v evanjelickom kostole , pretože nás kat farár odmietol zosobášiť.
Otázka , môžem ísť na spoveď keď som mala sobáš v evanjelickom kostole ? Ďakujem.

colsami
10. máj 2024

Ano, to co popisujes nie je nijaka prekazka k pristupeniu k spovedi. Pozor - pravdepodobne bude problem v tom ze nezijes v Sviatostnom manzelstve takze je otazne, ako to na spovedi "bude ukoncene". Ale to Ti urcite tiez hovorili, ked ste riesili tuto zalezitost a moznosti sobasa skrz rozlicne vierovyznanie.

A len poznamocka, farar nema pravomoc rozhodovat o Vasom sobasi, vo Vasom pripade potrebujes dispenz, potvrdenie vynimky od biskupa (ktore ste si mali pytat priamo u biskupa) takze s fararom a jeho volou to nic nema, on za to nemoze kde ste boli ci neboli sobaseni 🙃 (ale to ste si predpokladam zistovali).

leus22
autor
10. máj 2024

@colsami jej ďakujem pekne za rýchlu odpoved. Veľmi ma to potešilo 😊

lucia147852
10. máj 2024

@leus22 nedostaneš na spovedi rozhrešenie. Pred tvárou kat cirkvi nežiješ vo sviatostnom manželstve. Ak chceš prijímať sviatosti, treba požiadať o dispenz a zosobášiť sa pred katolíckym kňazom, kľudne len vy dvaja. Svedok môže byt ak kostolník

lonely66
10. máj 2024

@leus22 ježiši kriste.... a čo tak vnútorne (v duši) úprimne oľutovať zlé veci, ktoré si urobila? cháp: vypráskala som deti, podviedla som muža, nestarala som sa o rodinu, lebo som šla hýriť.....atď.... ak si nič tak "strašné" neurobila, nevidím dôvod, prečo sa týmto týraš? mimochodom, o čo horšie je evanjelické náboženstvo oproti katolíckemu? ja osobne roky rokúce vnímam evanjelické ako reálnejšie náboženstvo. hoci celkovo som z cirkvi vystúpila a "ďakujem", ale nikdy viac..... byť tebou, presedlám na evanjelika, aspoň z časti sú realisti

kacena4
10. máj 2024

ahojko neviem ale mam taky pocit ze teraz ako je ekumenia uz sa "uznavaju" navzajom krst a sobas v katolickom a evanjelickom kostole, ked pojdes na spoved porozpravaj sa o tom s knazom povie ti o tom blizsie a na spoved mozes vzdy ide tam o to aby si uprimne olutovala svoj hriechy

lukbe
10. máj 2024

@kacena4 sobáš nie, len krst.

misana84
10. máj 2024

@leus22 a prečo si nežiadala dispenc( či ako sa to vola) môj muž to má a má uznaný sobáš v reformovanom kostole

misana84
10. máj 2024

@lucia147852 my nemáme dodatočný sobáš v katolickom a má to uznané

astronaut321
10. máj 2024

Keď tvoj najväčší problém je viera, tak musíš byť šťastný človek

hopsas
10. máj 2024

@leus22 ja som úplne rovnaký prípad a nechápem prečo vás nesobasili v katolíckom kostole? Ja som katolícka môj muž evanjelik a svadbu sme.mali.bez problémov v katolíckom kostole

isis234
10. máj 2024

Ano, môžeš ísť na spoveď. Neviem prečo farár odmietol zosobášiť. Prečo sa cirkev rozdeľuje? V Biblie nie sú písané rôzne viery.

hopsas
10. máj 2024

@leus22 len na vysvetlenie lebo vidím že už tu zasa niektoré baby pletú piate cez deviate -Katolícka cirkev zaväzuje svojich členov, že majú uzatvárať svoje manželstvo pred katolíckym farárom, ktorý má oprávnenie prijať manželský súhlas snúbencov v mene Katolíckej cirkvi a pred dvomi svedkami. Ak si uzavrela manželstvo v evanjelickom kostole, pravdepodobne ide pred našou (katolíckou) Cirkvou o neplatné manželstvo. To by znamenalo, že nemôžes v Katolíckej cirkvi pristupovať k svätému prijímaniu ani k iným sviatostiam. Sobáš uzavretý v evanjelickom kostole by bol platný aj pred Katolíckou cirkvou vtedy, ak by si mala dišpenz (vyňatie, oslobodenie) podľa kán. 1008 CIC. Chod sa poradiť s farárom.tuto skutočnosť musíš oznámiť aj ak by si šla na spoveď.

terezka1947
11. máj 2024

@leus22 museli ste mať dôvod na to,že vás katolícky farár odmietol zosobášiť v katolíckom kostole.

isis234
11. máj 2024

Prečo robia farári rozdiel v cirkvi? Ciker je len jedna. Ježiš, Boh, je len jeden.Biblia je len jedna.

mizoko
11. máj 2024

@hopsas prepáč,nemyslím to nijak v zlom,len ako ateista som v šoku ako katolíci pristupujú k iným vyznaniam alebo ľuďom bez vyznania 😶 to sa vážne ich manželstvo považuje za neplatné lebo sa nebrali v kat kostole? A čo ostatné sobáše? Na úrade napríklad? Ani vtedy nemôžu ísť na prijímanie? A čo deti? Považujú sa za nemanželské?nechcem tu použiť slovo ktoré sa zvyčajne používa na oznacenie takych deti lebo sa mi z duše bridi

isis234
11. máj 2024

@mizoko presne... aj Ježiš povedal: Nechajte prísť maličkých ku mne.
V podstate, dieťa sa rodí bez hriechu. Ak by sa dalo pokrstiť v dospelosti, je to krst vodou a Duchom Svätým

morusha
11. máj 2024

@mizoko A prečo by mali chcieť pristupovať k sv. prijímaniu, keď nemali potrebu uzatvárať manželstvo pred tvárou cirkvy? Aký by k tomu mali dôvod? Na sobáš cirkev nepotrebujem a na ostatné sviatosti áno? To nejde...žijú v hriechu,lebo úradná svadba je pred Bohom neplatná.

morusha
11. máj 2024

@isis234 Krst je preto, lebo dieťa sa nerodí bez hriechu, je zaťažené dedičným hriechom.

isis234
11. máj 2024

@morusha cirkev je aj evanjelická. Je to jedna cirkev. Jedna Biblia, Jeden Boh, Ježiš.

kiki68
11. máj 2024

@isis234 ved toto, ze to evanjelici maju ineho Boha, nepoviem keby muz veri v Odina alebo co 😂 Moze spoved riesit aj ako evanjelici a hotovo. Tam je to jednoduchsie

mizoko
11. máj 2024

@morusha ale ja píšem aj o tom že jeden je katolík a druhý napríklad evanjelik a brali sa v evanjelickom kostole. To katolíckej cirkvi nestačí? Čím je tak výnimočná že uznáva len samu seba? Veď boha máte jedneho

mizoko
11. máj 2024

@morusha a toto je podľa mňa choré. Dieťa ktoré sa rodí z hriechom. To vážne?! Mne to normálne nepríde. Čo to dieťa urobilo že ho hneď považuje za hriešne a hodne zatratenia?! Pýtam sa vážne. Niekto niečo ukradne ale trestom budem trpieť aj ja - tak nejako to vyznieva.

mizoko
11. máj 2024

@isis234 ja osobne si myslím,že ak má byť viera v boha úplne čistá a bez nátlaku má sa k nej človek prihlásiť až z toho má rozum a je to jeho samostatne rozhodnutie,nie rozhodnutie jeho rodičov alebo spoločnosti. Ale opakujem,to je môj pohľad na vieru

loliki
11. máj 2024

@leus22 Prečo nie? Ja by som išla. Keď to raz tak cítim, že chcem ísť na spoveď, tak tam pôjdem. Porozprávam sa s kňazom. Spoveď je sviatosť, ktorá pomáha a uzdravuje, očisťuje.

mizoko
11. máj 2024

@morusha takže podľa tejto logiky sú všetky ostatné manželstva hriešne a deti ktoré z takýchto manželstiev vzišli sú nemanželské(opäť nechcem používať ten nechutný výraz akým sú takéto deti častovane). To je dosť hnusný pohľad na svet,že len katolíci sú podľa ich cirkvi vyvolení. Smutne

bylinka25
11. máj 2024

@leus22 Ahoj, moja sestra mala sobáš v katolíckom kostole, jej teraz u bývalý manžel bol evanjelik, nebol problém ich zosobášiť v katolíckom kostole, len švagor musel požiadať o dišperz.
prečo bol u vás problém so sobášom v tvojej farnosti? Nedalo sa to riešiť v inej farnosti?

bylinka25
11. máj 2024

@mizoko No, žiaľ, je to smutné, ako sa tu delíme na takú, onakú vieru a uzurpujeme si "postavenie" tej naj.
Som rímokatolíčka, ale nikdy by mi nenapadlo sa vyvyšovať nad niekým, ktorý je iného vierovyznania, pleti, národnosti.
Takéto manželstvá sa nazývajú zmiešané, ale právne a cirkevné postavenie majú rovnaké. Deti, ktoré sa rodia z takýchto zväzkov, nie sú, píííp, ale manželské deti.

loliki
11. máj 2024

@mizoko Krstenie detí je o tom, že rodičia im chcú tú vieru odovzdať a chcú ich k tej a v tej viere vychovať. Nie vždy sa to podarí. A voľakedy bola vysoká úmrtnosť detí, tak sa ten krst neodkladal do dospelosti.
Čo sa týka ponímania hriechu, je potrebné si uvedomiť, že iný pohľad môžeme mať my hriešni ľudia na hriech (lebo od malých klamstiev, podvodov, flirtov, podvádzaní, nevery, hnev, krádeže,po vraždy ne-/narodených, vojny, genocídy, máme na všetko výhovorky, ospravedlnenie) a iný pohľad môže mať na hriech Boh. Naša morálka je veľmi odlišná. To, čo považuješ za hriech ty, ten druhý za hriech nepovažuje. Podstatné je, za čo to považuje Boh.

morusha
11. máj 2024

@mizoko Reagovala som na príspevok, kde hovoris o svadbe na úrade.

morusha
11. máj 2024

@isis234 Jeden Boh, jedna biblia ale milión rôznych výkladov a denominácii, ja sa vyjadrujem ku katolíckej viere, ostatné ma nezaujíma.