Mozem ist na spoved ked sme zobrati na urade a nie v Kostole?
@mamicka300 na spoved ist mozes, ale rozhresenie nedostanes.
@nika82 Lenze to je potom hriech nie?
@mamicka300 určite nie,žijes vo zväzku ktorý nie je posvateny.
@mamicka300 mozes ist na spoved, nedostanes ale rozhresenie
:D ked to citam, je mi z toho do smiechu a smutne zaroven. Po prve preto, ze nedostanes rozhresenie len preto, ze si sa nevydavala v kostele - ze co? A po druhe preto, lebo si niekto mysli, ze ked dostnes rozhresenie, mozes opat zacat s cistim stitom - druhykrat ze co?!
@ruzasipova Naozaj mile vysmievat sa z viery niekoho ineho. Cirkev ma pravidla, ako krestanka vie, ake su podmienky prijatia sviatosti zmierenia a aj to ze civilny sobas nieje pred tvarou Boha platny. Ked si chcela vziat neveriaceho, da sa aj to: ona prisaha on nie.
Dnes je v mode vyberat si z viery len to, co nam pasuje...
Ak ti je to smiesne, nechaj si to pre seba, nikto ta nenuti verit.
@mamicka300 spoveď ano, prijímanie nie...
A v čom je problém, aby ste sa vzali sviatostne ("cirkevne")?
@ruzasipova po prvé, kresťan verí, že každý zväzok musí byť posvätný Bohom. Tu nejde o kostol, ale o to, že tento zväzok vykonáva kňaz pred tvárou Cirkvi. Jednoducho je to úkon, ktorý má svoje presné pravidlá a nemyslím si, že je vo vašej kompetencii ich spochybňovať. A po druhé spoveď je na rozhrešenie, človek však za svoje hriechy musí aj vykonať ľútosť a ako sa dá, tak musí svoj hriech napraviť. A až potom môže pristúpiť ku spovedi a tam vyznať úprimne hriechy pred kňazom. A to je vážne ťažké, lebo tam musí byť veľká pokora a ak toto kresťan dokáže vtedy sú mu hriechy odpustené. Spoveď je najťažšia sviatosť a väčšina posmievačov by nedokázala tu spoveď absolvovať a priznať si, že nie sú dokonalí.
@lenuska1907 nikto sa nevysmieva len je to proste v tomto storoči na hlavu postavené, chápem tak stredovek to bolo iné
urcite mozes a rozresenie dostanes v zavislosti od toho na akeho knaza natrafis...
@sara07 napisala je mi z toho do smiechu. Odkedy je na smiech byt krestan ?
@mamicka300 A koli comu chcete/potrebujete ist na spoved ? Ved zrejme nezijete aktivne vieru ked nie ste ani sobaseni v kostole asi to pre Vas neznamena nic z takeho duchovneho hladiska, tak naco potom spoved ? To uz budete duchovne prezivat ? Idete sa naozaj z niecoho kajat, vyznat hriechy, lutujete nieco zle co ste vykonali a chcete to napravit ? Ci to potrebujete absolvovat ako formalitku koli niecomu ?
ja napríklad som v tomto úplne mimo, ani sa nechcem vysmievať ani nič, len ma napadlo, ako kňaz na spovedi vie, či si mala svadbu v kostole?
@lenuska1907 ale doslova vytrhavaš z kontextu
lebo cela veta znie
ed to citam, je mi z toho do smiechu a smutne zaroven
a další text znie nie vo vysmievaní sa viere alebo krestanstvu ale logike danej veci
a ty hned vysmech ,
neviem čokolvek mimo riadku hned negativizmus, a ako sa potom chce približit k iným, v podstate ked tu za chvilu začnu rezat hlavu ako moslimovia za čokolvek ani sa nebudem divit, lebo podstata je ta ista
my to berieme inak my sa to snažime pochopit, vy hned vysmech atd atd a už to ide
my to chapeme inak ,niektoré veci logiku podstaty nemaju
@ibrunova na spoved ta nikto nenuti ist, ides lebo chces. Ak ides s umyslom klamat, je pre teba spoved neplatna, je jedno ci to knaz vie alebo nie, TY to vies (a samozrejme aj BOH). Ist po neplatnej spovedi na prijimanie je svätokrádež.
@sara07 neviem presne v akom tone to bolo myslene, lebo to sa zo samotneho textu neda s urcitostou povedat, ale na mna to posobilo ako ze sme na smiech a polutovaniahodny. Slovne spojenie ako: niekto si zmysli, ze ti odpusti hriechy. ze co ?! Potom tvoj koment ohladom stredoveku. Niesom negativna, len som chcela poprosit o normalnu slusnost.
@mamicka300 mozes ist,ale rozhresenie nedostaneš...ja som s partnerom žila v jednej domacnosti a nedostala som rozhresenie .Chápem to, nezila som podľa prikázaní.
Vieš čo ? Klakni si večer niekde v kľude pred Bohom a vyspovedaj sa Mu priamo bez akéhokoľvek prostredníka (kňaza) .. to úplne stačí a takto je to správne 🙂 Boh ťa pozná vidí čo ťa trápi je ochotný odpustiť ti. Nepotrebuješ rozhrešenie od nejakej osoby .. Boh je dosť 🙂
@silvike celkom agresívne položená otázka... z príspevku autorky mi je jasne, že sa chce vyznať z hriechov a vieru duševne prežíva. Niekto viac podľa pravidiel, niekto menej, no možno žije vieru pravdivejsie a svojich blížnych miluje ozajstnejsie ako ja, ktorá sa tieto pravidlá cirkvy, snažím dodržiavať...
@viestta no veľa veci je mimo našu logiku, lebo vy sa na to pozeráte cez vašu optiku, my to vnímame v kontexte. Keď sa na vieru človek pozerá, len cez logiku, vedu a nwm ešte čo, nedáva mu zmysel, ale ak to vníma v kontexte viery a vyššej moci, tak to zmysel začne dávať. Neveriaci človek kladie otázky, ktoré nedokáže pochopiť, aj keby sme mu to my veriaci vysvetľovali denno denne, lebo sa na to pozerá úplne inak a z iného uhla pohľadu. Preto nemám rada, ak sa k viere vyjadruje a posudzuje ju niekto, kto netuší o čom viera je, ale tvári sa ako keby poznal a vedel všetko.
Dievčatá, vy, ktoré jej tu píšete, že chce ísť na spoveď s úmyslom klamať, alebo že to chce ako formalitu kvôli niečomu, alebo že nežije príkladným kresťanským životom... neviete o autorke nič. Neviete, kto je, ako žije, prečo nie je vydatá v kostole, ani prečo chce ísť na spoveď. Možno tam chce ísť preto, že sa chce vydať v kostole, ľutuje, že doteraz žila "v hriechu". Vy ste predsa tiež boli pred svadbou na spovedi, či nie? A hoci sa tu nájdu také, ktoré sa vydávali ako panny, budú vo výraznej menšine pred tými "hriešnicami". Ale dobre, pravdepodobne to tak v tomto prípade nie je. Napadlo Vás, že autorka môže mať vážny dôvod na to, prečo nemá svadbu v kostole? Najčastejším dôvodom býva to, že jeden z nich už svadbu v kostole mal a je rozvedený. Je preto horším človekom? Má zostať radšej sám, než žiť "v hriechu"? Boh nás miluje, chce nám dobre. Chce, aby sme boli dobrí, svojich partnerov milovali, vážili si ich, boli im verní... To je oveľa dôležitejšie, než to, či ich zosobáši kňaz, alebo starosta na úrade. Poznám kopec prípadov, kde manželia chodia každú nedeľu do kostola a pritom sa k sebe správajú horšie, ako psy. A poznám páry, ktoré sú zosobášené na úrade, alebo (nedaj Bože!!! 🤭 ) nie sú zosobášení vôbec a žijú spolu v láske a porozumení.
@mamicka300 Ak chceš ísť na spoveď, lebo niečo ťaží Tvoje svedomie, pokojne choď. Dúfam, že natrafíš na normálneho farára. Pokojne mu povedz, ktoré hriechy si spáchala, aj to, že nežiješ v posvätnom zväzku, ale že vyspovedať si sa prišla kvôli iným hriechom. Na prijímanie nebudeš môcť ísť, lebo Tvoja duša nebude "bez hriechu", ale aspoň sa Ti uľaví.
@lenuska1907 toto som si všimla aj v iných diskusiach že rovno zoberiete tento postoj a nejdete do hlbky alebo nezamyslite, neviem vhodne slovo najst neanalyzujete, neberiete ako by to mohlo byt skutočne z druhej strany
rovno vynesiete sud a je to
@sara07 keby vam niekto na vas novy uces, oblecenie, novonarodene dieta, noveho partnera (proste nieco na co vam zalezi) povie vetu: neviem ci sa mam smiat, alebo plakat. Ja si neozaj neviem predstavit, ze to niekto mysli pozitivne, to je cele. Ale ak to bola pochvala tak sa ospravedlnujem.
@mamicka300 myslis ze sa ta to v kostole bude pytat ?