Môžem ísť na spoveď, keď nemám birmovku a nebola som na prijímaní?

5. okt 2024

Dobre rano, moze sa ist na spoved ak nemam birmovku ani sv. prijimanie, ale som pokrstena?

name_354
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zuzkaa1991
5. okt 2024

Podla mna ked na človek sv.prijimanie vtedy sa ide prvýkrát na spoveď
Zavolajte na farsky urad a vam odpovedia ;)

dzulli1980
5. okt 2024

Pokiaľ nemáš 1. sväté prijímanie, nemôžeš.

magdalenal
5. okt 2024

Odpovedam ti ako praktizujuca veriaca, nie fanaticka, katechetka 🙂
Nie, na sv.spoved ist nemozes. Sv.spoved sluzi na vyznanie hriechov, ich olutovanie, kde dostanes odpustenie a nasledne prijatie Eucharistie (oplatky) pocas sv.omse ako posily do dalsich dni. Kedze si neprijala Prve sv.prijimanie, na 'oplatku' ist nesmies a tym padom spoved vo svojej podstate je ti zbytocna.
Ale ak sa chces vyrozpravat a vyznat co ta trapi, co ta mrzi, a pod. mozes ist na rozhovor s knazom, pokojne aj do spovedelnice, ale nebude to spoved.
V kazdom pripade rozhovor odporucam, vela krat naozaj ulavi

lienka9
5. okt 2024

Ak nemas sviatosti a chces sa niekomu zdoverit,skus zavolat na rozne linky pomoci,kde su psychologovia a oni ludi vypocuju.neviem co ta trapi,ale mozes vyskusat ist za knazom a len mu povedz ze sa potrebujes s niekym porozpravat (nenazvala by som to mozno spoved) ,ked je dobry knaz nemal by ta odmietnut..teda tak si to ja predstavujem,ale neviem ci to maju v naplni "prace" vypocut aj "neveriacich"

zuzinka888
5. okt 2024

Nie- naco by ti to bolo, ked aj tak nemozes splnit ucel- ist na sv.prijimanie. No mozes su hohodnut stretko a porozpravat sa o tom z coho sa chces " vyspovedat". Nepojde sice o spoved ako taku ale ulavi sa ti . Vela knazov posobi aj na sietach. Asi by som si tam vybrala - knaz robi vela teda sympatie....

magdalenal
5. okt 2024

@lienka9 jasne ze maju v naplni prace byt tu aj pre neveriacich. Uprimne som.sa nad tou vetou pousmiala.... ved su tu hlavne pre tych, ktori ti potrebuju, ktori sa pytaju, hladaju odppvede, nasmerovanie, .... pravda vsak je, ze nie kazdy knaz si to uvedomuje, zial...

guiseppinka
5. okt 2024

Preco chces ist na spoved? Spoved je v podstate druha sviatost, ktora sa prijima (pomazanie chorych teraz zamerne vynechavam) a je priamo spojena s prijimanim. Birmovku bez prijimania aboslvovat nemozes. Je to znak krestanskej dospelosti. Ak chces absolvovat prijimanie, tak zbehni na faru a popytaj sa, ci je este mozne sa zapojit do pripravy na psp.

autor
5. okt 2024

@magdalenal pamatam si ze som chodila na tie prednasky pred sv. prijimanim s katechetkou, uz aj saty som mala kupene, ale mala som zdravot. problemy ktore museli moji rodicia riesit takze nakoniec som tam nesla... :(
Aj kvoli tomu nasmerovaniu som sa chcela ist s fararom porozpravat,
moze sa dorobit to prijimanie aj v dospelosti?

magdalenal
5. okt 2024

Jasne, s tym nie je ziaden problem. Len su to roky co si mala pripravu, tak si ju vo forme pre dospelych zopakujes. Je to casta prax krstit/birmovat dospelych, ziadna veda ani problem. Zbehni na farsky urad kam patris podla bydliska, nasmeruju ta presne na terminy a vsetko co potrebujes.

joesvk
5. okt 2024

Podla mňa môžeš ísť na spoveď,keď máš krst.

guiseppinka
5. okt 2024

Samozrejme, ze sa da porobit si sviatosti aj v dospelosti. Vacsinou sa uz robi vsetko naraz - spoved, prijimanie a birmovka, ale mozes sa rozhodnut, ze chces aj len prijimanie. Zavolaj si na faru alebo chod tam a pokecaj o tom s knazom

janage
5. okt 2024

Prijímanie rozhodne nie je podmienkou spovede, ani birmovka. Obráť sa priamo na kňaza. alebo katolícku poradňu. Iste sa dá aj online. Niekedy boli v katolíckych časopisoch také poradne. A vyjadril sa odborník, nie laik.

nevenka
5. okt 2024

@autorka jasne, ja som bola evanjelicka, potom som chodila ako dospela na pripravu a v 1 decembrovy den ma knaz pokrstil (preco znova krst, na to je zlozitejsia odpoved v mojom pripade), a zaroven som prijala 1.sv.prijimanie. O pol roka som sa vydavala a o rok aj nieco uz som mala dieta a vtedy som sla na birmovku. 2 roky dalsej pripravy. Stalo to za to. Smelo do toho.

nevenka
5. okt 2024

@guiseppinka naraz sa to robi vacsinou u dospelych na Velku noc. Ja som to mala z istych dovodov urgentne, tak preto osobitne.

isis234
5. okt 2024

Samozrejme že viacerí sa dajú pokrstiť v dospelosti. Bolo to po omši. Mali aj birmovku. Spýtaj sa kňaza. Mal by byť ochotný ťa vypočuť a pomôcť. Je to jeho poslanie

katica06
5. okt 2024

Kedy to bolo? Dávnejšie? Veď na prijímanie a birmovku dá ísť aj v dospelosti

maryetta
5. okt 2024

Na spoved ist mozes. Ale co dalej? Kvoli comu ak prijimanie ti udelene este nebolo. Skus sa porozpravat s knazom. A na prijimanie-po priprave a spovedi mozes ist aj v dospelosti.

derdia
5. okt 2024

Je úžasné, ze tato otázka bola tebou položená. To Boh sa ti prihovara, a volá Tá k sebe. Prvé sväté prijímanie u dospelého, je uzasne....ziskas s nim počas prípravy uzasny vzťah, a to bude tvoje Ano jemu♥️♥️♥️♥️

liliput12
5. okt 2024

A čo že si pokrstena . To sa ešte pýtaš? 😂nie nemôžeš ísť tak tiež nemôžeš zobrať oblatku.. ak to berieš je to krádež nemáš na to nárok ??

joesvk
5. okt 2024

Podľa mňa netreba ani prípravu,ak máš potrebu sa vyspovedať teraz. To je veľmi individuálne.
Choď normálne na spoveď, opíšeš svoju situáciu. Kňaz zváži, či ti dá rozhrešenie.

zuzinka888
5. okt 2024

@liliput12 ze aku oblatku??🙈🙉

liliput12
5. okt 2024

@zuzinka888 keď chodí do kostola. Tak vie aku nie asi ??🤦🏾‍♂️

liliput12
5. okt 2024

Urob si birmovku, alebo 1. Svete primanie to si môžeš spraviť kedy chceš. Aj dospelosti keď ti rodičia neurobili môžeš si aj sama ? A potom môžeš ísť na spoveď kedy chceš.

zuzinka888
5. okt 2024

@liliput12 no ja chodim a ziadne oblatky tan nepodavaju. Iba sv.prijimanie alebo hostiu. Oblatky si kup v kupeloch alebo na vianocny stol.

mamina7070
5. okt 2024

nie je to zbytocne lebo aj tak na prijimanie nemozes ist ale chod na faru a mozes si dorobit sviatosti teraz je ten spravny cas zacinaju sa pripravy

kacena4
5. okt 2024

ahojko na spoveď mozes ist, nie je to strasiak len pre veriacich, kde musia vyznat svoje hriechy... je to rozhovor medzi tebou, knazom a Bohom, kde rozpravas o svojich problemoch a snahe dodrziavat Bozie prikazania. kludne chod, porozpravaj mu vsetko co chces, povedz tak ako si napisala tu, ze si nemala moznost pristupit s sv. prijimaniu hoci si chodila napripravu a ze by si si to vsetko chcela dorobit. je zaciatok sk. roka. ak sa robi priprava dospelych je to prave od tohto terminu. on ta uz pocas spovede nasmeruje kam dalej. avsak mozes sa s nim ist porozdpravat aj mimo spovedelnice, napr. pocas "navstevnych hodin" ktore ma urcite vypisane na nete ci fare. kazda spoved ak je uprimna je o tom ze niekedy je to "prvy krat" a nikde nie je napisane, ze to vzdy musi byt len pred 1. sv. prijimanim. drzim ti palceky

liliput12
5. okt 2024

@zuzinka888 Ti hostina múdra . Oblatku svete primanie vziať nesmie keď nemá birmovku ani primanie je to krádež. To nevieš alebo to berieš aj ti normálne keď si taka múdra ach jaj 🤦🏾‍♂️🍆🍆

maminkadeticiek
5. okt 2024

Neviem ci mozes ist na spoved,ale porozpravat sa s knazom,vyliat si srdce bez rozhresenia,to ta urcute ziadny neodmietne.