Môžem ísť do kostola aj mimo omše?

6. sep 2024

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať tých, ktorí sú skúsenejší v tejto oblasti.

Nie som členkou žiadnej cirkvi. Bolo to rozhodnutie rodičov, nie som krstená, ani ma nikdy neviedli k náboženstvu. Ja si ale v dospelosti hľadám svoju cestu a aj keď neovládam náležitosti cirkvi, sem- tam sa pomodlím, porozorávam s Bohom. Pár krát ako malá som bola na omši. Inak by som bola v katolíckej cirkvi po rodičoch. Môj priateľ je evanjelik. Má konfirmáciu, v kostole bol naposledy ako dieťa, z jeho rodiny tiež sa nechodí každú nedeľu na omšu.

Ja sa však v kostole cítim dobre. Mám rada krásnu výzdobu, pokoj aký tam je. Chcem sa spýtať, môžem ísť do kostola aj keď nie je omša? Len tak, prísť sa tam sama pomodliť? Stráviť tam nejaký čas? Býva tam počas dňa aj farár? Môžem ho osloviť, či by sa somnou pomodlil, či sa to nepatrí? Je to rovnaké v katolíckych aj evanjelických kostoloch?

Ďakujem za odpovede.

viestta
6. sep 2024

Samozrejme, ze mozes ak je kostol otvoreny mozes tam ist kedykolvek rozjimat aj oslovit knaza

0silvia0
6. sep 2024

Samozrejme, ak je kostol otvoreny, mozes vojst, sadnut do lavice a pomodlit sa. Urcite tam nebudes sama, farar tam spravidla nebyva mimo omsi.

minenkak
6. sep 2024

A vieš ,že Boh je všade, ak ťa teda zaujíma Boh a nielen kostol

egonsk
6. sep 2024

vravi sa, ze do chramu bozieho mozes vstupit kedykolvek ... a ked nie, tak podla otvaracich hodin zverejnenych na tabuli 😋🤣

zuzanaete
6. sep 2024

Zial z bezpecnostnych dovodov byvaju mnohe kostoly mimo omse zatvorene. Ale zvyknu sa otvarat cca 30 minut pred omsou. Ak su otvorene cely den, tak tam nie je stale pritomny knaz. Takze, ak je kostol otvoreny, tak si v nom vitana. Mozes prist aj pocas omse, nemusis zostat celu omsu. A mozes poprosit knaza o rozhovor/modlitbu.

zuzinabila
7. sep 2024

@minenkak a ty zijes s rodinou ? Vsak mozete zit kazdy zvlast a kontaktovst sa cez SMSky a videohovory. Totiz aj ten sposob kontaktu je vo vztahu dolezity..

minenkak
7. sep 2024