Môžem byť študentom na dennom štúdiu na výške, ak mám 29?

ludecka24
27. mar 2014

Zdravím, neviem ako to teraz funguje, má 29 a ak chcem ísť na denne štúdiu budú ma brať ako študenta? Bude za mňa štát odvádzať odvody? Alebo sa musím evidovať na UPSVaR? Mám pracovnú zmluvu na dobu neurčitú, ale momentálne som na rodičovskej dovolenke, ktorá mi končí v júli, lebo mala už bude mať tri. Viete mi niekto ohľadom tohto niečo povedať? ĎAKUJEM

katusap
27. mar 2014

Ked mas pracovnu zmluvu, tak asi nastupis potom do prace, nie? Tym padom nemozes byt studentom denneho studia. Jedine keby si dala vypoved v praci, vtedy by si mohla byt na dennom studiu a nemusela by si byt evidovana na urade prace , kedze by si bola zapisana ako riadny student. Ak budes nadalej po rodicovskej dovolenke zamestnana, tak jedine na dialkove studium mozes ist.

nedielka
27. mar 2014

Samozrejme, ze mozes byt dennym studentom...Pritiahnute za vlasy..ale pracovat mozes po nociach 🙂
Rozdiel: Ak si student na dennom studiu a si zaroven zamestnana, zdravotne odvody plati zamestnavatel. Ak si denny student a si nezamestnana,evidovana na UP,stat plati zdravot. poistenie.

meluela
27. mar 2014

Pri 3 stupni je limit 30r, potom stat uz neplati zdravotne poistenie za studenta (socialne neplati uz od roku 2008).
Neviem ako je to pri 2 stupni, nieco sa mi mari ze sa meni pri 26 rokoch ale to nemam presne zistene ...

mimla
28. mar 2014

Môžeš ísť na denné štúdium akéhokoľvek stupňa a zároveň byť na materskej/rodičoskej. Tiež môžeš byť denným študentom a zároveň pracovať. Dokonca môžeš získať motivačné, či iné štipendiá, na ktoré splníš podmienky. Odvody si však platíš sama. Tiež ak pracuješ, podávaš daňové priznanie. Školu nezaujíma koľko máš rokov, pokiaľ spĺňaš podmienky na štúdium - teda spravila si prijímačky, chodíš na prednášky, robíš testy a skúšky a podobne.
V tvojom prípade ti materská končí v júli. Štúdium začína oficiálne od septembra, ale prakticky často začína vyučovanie až koncom septembra. Takže za august si ešte môžeš odkrútiť ten jeden mesiac v práci, alebo sa na ten jeden mesiac príhlásiš na úrad práce. Pozri si koľko máš dovolenky v práci, možno si ju akurát vyberieš a pôjdeš rovno do školy a úrad práce. Nenavštíviš. Na Sociálnej aj v zdravotnej dostaneš tlačivo. Ja som nastupovala tiež neskôr odbehala som tieto dve inštitúcie. Akurát ja som vtedy stihla zákon, ktorý mi zabezpečoval zdravotné odvody ak počas štúdia a keď som dokončila druhý stupeň, hranica sa posunula nižšie, takže som to stihla. Na Sociálnej mi vtedy povedali, že nemusím platiť nič, ale nezarátava sa mi potom ten čas do praxe. Ale ak by som chcela, tak môžem. Ale to bolo pre 9 rokmi.