mamicky, ktore kupujete/chovate domace kury. chcem sa spytat na vas nazor. nasla som si na odporucenie viacerych zdroj, odkial kupujem domace kury. firma sa prezentuje tym, ze su bez antibiotik a hormonov, krmene kvalitnou potravou... kury vsak maju 4kila aj viac. v obchode som take hovado teda este nevidela. a zacinam pochybovat. je vobec mozne, aby zdravo chovane kura takto narastlo? pride mi to proti prirode. firma sa ohana tym, ze sa za tie roky naucili o ne starat a preto tak prospievaju...
@pribinak docitala som sa ze blojler. 10 tyzdnov chovane na trave = 3.5 kila cisteho masa,sami tak pisu. mna vsak ta vaha skor odradza
@uradnikova brojler je velky..mam 4 v mraziaku, doma chovane aj zabite a si vacsie ako kupna kacka napr. Nevazila som ich, ale su velke.. cely sa mi ledva zmesti do pekaca 🙂
@uradnikova ahoj, tak len zo samotnej trávy nenarastie na 4 kila a určite nie za 10 týždňov.
Brojllerove kury sú v celku náchylné. Z trávy by nevyrastlo ani obyčajne kura, pretože v nej nemá dostatok živín.
@uradnikova Tiež by ma zaujímalo, čím ich teda kŕmia. Oni majú špeciálnu stravu, aby rástli. Ako by to dosiahli bez rastových hormónov?
Domáce 10 týždňové, ale nie brojlerové sú veľké ako päsť.
@uradnikova moze byt. Dava sa im aj krmna smeska, z toho dobre rastu - to su pomlete obilniny.
@uradnikova moja svokra brojlery tiež chová od kuriatka a teda mávajú aj okolo 5 kg rovnako veľké je aj calimero
Brojleri su strasne chudatka, tak tazke, ze to pomaly nestoji na nohach, mozu mat vybeh s travou, ale nevyuzivaju to, lebo sotva chodia... zeru non-stop prakticky krmnu zmes (to neznamena, ze nemoze by dobre zvolena a bez antibiotik)... tatino ich vzal raz a fakt mu to za ten pohlad nestalo ta odroda...
@uradnikova ano, môžu byť kľudne kŕmené kvalitnou potravou bez ATB a hormónov. Samozrejme nie na tráve vo výbehu, pretože z tej by nevyžili. Brojlery sa chovajú na kŕmnych zmesiach. Kvalitné kŕmne zmesy sú vlastne mixom obilnín a kukurice - zošrotované - čiže rozdrvené na úplne malinké kúsky (takmer na prach). Ak chceš zistiť, či je kura skutočne vychované na kvalitnej strave, všimni si štruktúru mäsa a pevnosť kostí. Kura z veľkochovov vychované na "bordeli" má mäso mľandravé a stehenné kosti v surovom stave ľahko zlomíš. Domáce kura má mäso hutné a kosti oveľa pevnejšie (nejdu zlomiť tak ľahko). Takisto to spoznáš na množstve podkožného tuku a pečienke. Kura z obchodu je akoby "nafúknuté vodou" a takmer bez tuku. Domáce kura má spravidla viac tuku v okolí trtáču, pod rebrami, aj v okolí pŕs. Koža a tuk domáceho kuraťa má jemne žltý nádych, zatiaľ čo to kúpenské ich má biele. Ak je žlté až príliš, alebo až s nádychom do červena, nie je to farba získaná z kukurice, ale z farbív alebo mrkvovej múky. Niektorí "podnikaví" chovatelia takto zavádzajú spotrebiteľov a kurence predávajú ako "krásne žlté", kvalitné, vychované na kukurici. Je to blud. Z kukurice nie je kura sýto žlto oranžové.
@janne318 a co farmarske kura z lidla. zlto zlte🙃. to uz bude asi prifarbene, vsak?
@janne318 presne tak, susedia chovajú, si super
sú to bojlerove kurčatá.aj môj otec chová,veľmi rýchlo narastu
Brojlery sme chovali (na skúšku) pred 4 rokmi a zhodli sme sa, že takto rýchlo "vybehnuté " kury sa nedajú chuťovo porovnať s tradičným , poctivým chovom. (Tebou uvedená váha je možná).
Ja bezne kupujem z dvora take. 2,8kg 3,2kg. Maju mega prsia mega stehna
Svokrina sestra icch mala,boli fakt velke,ale teda tolko tuku co som z nich orezala a ostalo len polovica masa 🙈 kopu roboty a malo masa
@uradnikova k tomuto sa bohužiaľ neviem vyjadriť. Ešte som ho nekupovala.
@oliva276 áno, to je pravda. Aj keď brojlery chová doma asi väčšina ľudí, taktiež aj drobné farmy a ekofarmy - no ono sú to kurence určené prioritne na priemyselný mäsový chov. Z domáceho chovu síce máte kvalitné mäso, ale zďaleka nie tak delikátne, ako z niektorých druhov hybridných sliepočiek. No obávam sa, že vzhľadom na správanie spotrebiteľov si poctivé domáce farmy chov iných plemien než brojlerov nemôžu dovoliť. Keby ich predávali hneď len za cenu investícií (čiže bez akéhokoľvek zisku) - už tak by boli nepredajné.
@uradnikova farba kože, je zavisla od druhu a spôsobu chovu. Pozri aku farbu masa a kože sme mali.
Nasla som staru diskusiu, mame domace brojlery, chovane na kukuricnom/psenicnom srote a trave,ale teda maso je po upecenie - klasickom nedelnom obede .. tvrde. Super, ze je maso zdravsie, este by mohlo byt maksie 🙂 A to som predtym nekupovala bezne kura zo supermarketu, zvykli sme napr z farmy z Topolnice. Do buducnosti - ake ine druhy odporucate chovat doma?
@mirage my máme tiež domáce brojlery a pečiem ich bežne 3-4 hodiny na teplote 160 ⁰C potom na pol hodinu dám rúru na 220 a dopečiem odokryté. Ešte sa mi nestalo, že by bolo mäso tvrdé
@matullienka hej, peciem podobne, prsia su stale zuvackove, ale nie ze by som bola nespokojna 🙂
@uradnikova aká je to odroda?